2003. május 13., kedd                                                                      Közéleti lap                                                                      70. (16 572.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Továbbra sincs kárpátaljai alkuratóriuma az Illyés Közalapítványnak (IKA), mivel a Beregszászon megtartott alakuló ülésen a tisztségviselők megválasztásával kapcso-latban patthelyzet alakult ki. »»

Január–április folyamán 40,6 millió hrivnyát utaltak át a megyeszékhely összevont költségvetésébe adóként és kötelező befizetések formájában, ami 10 százalékkal, azaz 3,6 millió hrivnyával több az előirányzottnál, illetve 2,8 millió hrivnyával haladja meg az elmúlt év azonos időszakának mutatóit. »»

Aki a munkácsi székesegyházban celebrált szentmisén meghallja a felcsendülő üde, friss, fiatal hangokat, úgy érzi, angyalok kara hirdeti az Isten hatalmasságát. A szívből jövő ének a legszebb imádság, ami az Úrhoz emeli lelkünket.
Szvirida Jánossal, a Munkácsi Római Katolikus Ének-kar vezetőjével beszélgetek a kórus létrejöttéről, céljairól. »»

Naponta jelennek meg tudósítások a lapok hasábjain tragikus, súlyos tűzesetekről. Tény, hogy a szakemberek által elvégzett elemzés egyértelműen mutatja, hogy a tűzbiztonság terén komoly bajok vannak. Évről évre nő a tragikus balesetek száma. A kárpátaljai tűzesetek döntő többségénél az emberi felelőtlenség dominál kiváltó okként. A lángok az esetek 70 százalékában az otthonokban okoznak pusztítást. Azonban egyre több a probléma a más tulajdonban lévő objektumokon is. Sok vállalat, közület vezetői egyszerűen semmibe veszik a tűzbiztonsági előírásokat, nem tesznek semmit annak érdekében, hogy a tűzoltóság által javasolt biztonsági intézkedések legalább egy része megvalósuljon. »»

A nap aforizmája:
Sem kőtorony, sem rézből vert falak, s szűk légű börtön, sem kemény bilincs a szellem erejét meg nem köthetik.
(Shakespeare)

A szorító anyagi gondok dacára megyeszerte működő-képes a kulturális létesítmények hálózata, s ha egyelőre nincs is ok a túlzott derűlátásra, de az aggodalomra sem, hangzott el az egyik nemrég megtartott fórumon, ahol a művelődési élet kérdései kerültek górcső alá. »»

Az idén szeptember elsejétől egy új tanintézet nyitja meg kapuját a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székvárosában: a Nyíregyházi Képző- és Ipar-művészeti Szakközépiskola és Kollégium. Az iskola alapítója és fenntartója David Abramjan örmény származású, huzamosabb ideje Nyíregyházán élő szobrászművész. A hír azért érdekes számunkra, mert a szakközépiskolába jelentkezhetnek határon túli fiatalok – közöttük kárpátaljaiak is –, akik számára tandíjmentes oktatást biztosítanak. Mivel pedig az említett örmény alkotó tagja az ungvári székhelyű Független Képzőművészek Kassai Antal Szövetségének, e közösség elnökétől, Kerecsányi Miklós festőművésztől kértem bővebb tájékoztatást. »»

A május 9-i Európa-nap jegyében ifjúsági szabad-időnapra invitálta a fiatalokat az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség ifjúsági és sport szakbizottsága és a Magyar Értelmiségiek Kár-pátaljai Közösségének Ifjúsági Tagozata. A szervezők célja az volt, hogy játékos formában, szórakozva vértezzék fel EU-ismeretekkel mindazokat, akik ellátogattak a szabadidőnapra. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó