2003. május 3., szombat                                                           Közéleti lap                                                           65-66. (16 567-16 568.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Szatmárnémeti, Majtény, Kaplony, Nagykároly, Tarpa, Tiszaújlak, Péterfalva – ez a hét település ma három ország területén helyezkedik el. Ám a határok sem választhatják el Rákóczi népét. Ezt bizonyította az a háromnapos rendezvénysorozat, mely Erdélyben kezdődött, Magyarorszá-gon folytatódott és Kárpátalján fejeződött be, s melynek vezérfonala a kuruc szabadságharc kitörésének 300. évfordulója volt. »»

A 72-es számú választókerületben élők legégetőbb problémáiról, illetve azok megoldási lehetőségeiről egyeztetett Gajdos István, az említett választókerület parlamenti képviselője Ivan Rizakkal, a megyei állami közigazgatás elnökével. »»

Október 23 meghatározó dátuma az újkori magyar történelemnek. És ugyanígy Virág László életének is, aki 2000-ben e napon indította útjára Tiszapéterfalván a Sapet névre keresztelt cipőkészítő kft.-t, amely ma már a régió közel másfél száz családjának biztosít megélhetést. »»

A Tiszát ért két súlyos szennyezés, illetve mérgezés nyomán vált egyértelművé annak szükségessége, hogy nemzetközivé tegyük a térség folyóinak, élővizeinek a felügyeletét. Egymásra vagyunk utalva, s az egyik országból kikerülő szennyezés a másutt élők millióit is ugyanúgy sújtja. A közös fellépés eredményeként alakult meg az ukrán–magyar vízminőség-védelmi szakcsoport. Ennek szigorú tervekben rögzített munkájáról rendszeresen tájékoztatják a felek a sajtón keresztül a közvéleményt és országaik kormányát. »»

A nap aforizmája:
Ha meg akarod tudni, ki a barátod, kérj kölcsön, ha ellenséget akarsz szerezni, adj kölcsön.
(Somerset Maugham)

A megyénken át illegálisan Nyugatra tartó emberáradat újabbnál újabb hullámaival találják szembe magukat a határőrök és a milícia. Az iraki háborús események miatt például ismét arra kellett felkészülniük, hogy e térségből megnövekszik a menekültáradat. A jelek szerint azonban inkább a kínaiak érkeznek egyre nagyobb számban. »»

Mostanában gyakran hangzanak el olyan vélemények, hogy nincs szükség a határátkelőkön tevékenykedő öko-lógiai szolgálatra. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy hasonló szolgálat az EU országaiban sem létezik. Ott ezekre a jelek szerint nincs is szükség. Mi azonban nem nézhetjük tétlenül, hogy számos külhoni ügyeskedő, cégtulajdonos nálunk akarja eladni, elhelyezni veszélyes hulladékait. Sajnos, az ilyen esetekre meglehetősen gyakran van példa. »»

Túl vagyunk a földhözjutás utáni eufóriás hangulaton. És rá kell döbbennünk: a termőföld ma Kárpátalján sokak számára inkább nyűg, semmint jövedelemforrás. Nem mintha nagy hirtelen megváltozott volna a falvak népének hozzáállása: egyszerűen mind többen látják be, hogy minimális befektetéssel a parcellák csak ráfizetést teremnek. A rendszerváltás után a bezárt gyárakból, üzemekből kicsöppenő, odahaza muszájföldművesként tengődő egyének most újból válaszúthoz érkeztek. Mára kiderült, hogy a korábban a családot eltartó anyaföld tehertétellé vált... »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó