2003. április 26., szombat                                                          Közéleti lap                                                          62-63. (16 564-16 565.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökének személyes részvételével Munkácson és a munkácsi járás-ban is megalakult az országos érdekvédelmi tömörülés szervezete. Ezzel gyakorlatilag minden olyan kárpátaljai közigazgatási egységben kialakította bázisát az UMDSZ, ahol a magyarság egy tömbben él. Gajdos István részt vett az egyik nagyszőlősi járási kistelepülés, Fertősalmás alapszervezetének alakuló fórumán is. »»

Legalábbis eddig ezt a rendkívül súlyos fertőző betegséget nálunk még nem diagnosztizálták – válaszolta érdeklődésünkre Volodimir Markovics, a megyei KÖJÁL különösen veszélyes fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője. A szakembert azért hívtuk fel, mert Sárkány Viktor csapi olvasónk úgy tájékoztatott bennünket, hogy a TV-2 "Jó estét, Magyarország!" című csütörtöki adásában elhangzott, hogy a kór Kárpátalját is elérte. »»

A Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium végzős diákjai szakmai gyakorlaton vettek részt Baktalórántházán a Reguly Antal Általános Iskolában. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével és a Magyar Oktatási Minisztérium támogatásával nyolchetes szakmai gyakorlatra utazhatott a munkácsi tanintézetben működő magyar csoport. Az ott töltött hetek alatt szerzett élményekről kérdeztük Balog Máriát, a csoport egyik tagját. »»

"Időnként magas a vérnyomásom, s olyankor beveszek egy Adelfant vagy Enaprilt, az segít. Nemrég azonban kórházban feküdtem, s ott a kardiológus egy új gyógyszert ajánlott, a Normodipint. Azt is mondta, hogy állandóan szedni kell. Én eddig úgy tudtam, hogy a vérnyomás-csökkentőt csak akkor kell bevenni, amikor felmegy a vérnyomás. Szeretném, ha írnának arról, hogy mi ez az új kezelési mód, s miért ajánlanak az orvosok a bevált régi készítmények helyett újakat?" – tette fel a kérdést telefonon B. Erzsébet az ungvári járás egyik településéről. »»

Egy hónapnál kevesebb idő is elegendő volt ahhoz az Egyesült Államok és szövetségesei számára, hogy térdre kényszerítse Irakot. A villámháborúra vonatkozó számítások ugyan nem jöttek be, de azok-nak sem lett igazuk, akik hónapokra odázták el a háború végét, jóllehet abban talán még maga Szaddám Huszein sem hitt, hogy képes lesz komoly ellenállást tanúsítani a legmodernebb fegyverekkel felszerelt amerikaiakkal és szövetségeseikkel szemben, bár folyton hangoztatta, hogy felkészült az ellene irányuló támadásra és legyőzi az Egyesült Államokat, amelynek fenyegetéseit "a kígyó sziszegéséhez és a kutya ugatásá-hoz" hasonlította. »»

Létező világunkban már csak ritkán, vagy egyáltalán nem vált ki ellenvéleményt az az állítás, miszerint a nemzeti kisebbségek jogai szerves részei az egyetemes emberi jogoknak. Ennélfogva tiszteletben tartásuk mindenki számára kötelező. Viszont sok minden – fogalmak, megha-tározások, jogok és lehetőségek, melyek kulcsfontos-ságúak a kisebbségi jogok kodifikációjához, értelmezésé-hez, alkalmazásához, vagyis védhetővé tételéhez – a mai napig nem tisztázott. »»

Magyar falu a Szernye-tó déli partján, az Ardói hegy közelében, Nagybereg szomszédságában, 49 lakházzal, 210 lélekkel és 2457 hold határral. A helység eleinte királyi birtokot képezett, később a Beregszászon alapított kolos-toroknak adományoztatott. Főbirtokosa az 1800-as évek közepén a gróf Károlyi család, nevezetesebb birtokos lakosai pedig: Csók, Gróf, Bákos, Balog, Bara, Fábián, Kaszonyi, Mester, Sass, Szarka, Vég és Kacz Kálmán örökösei. »»

Több mint száz ukrajnai lakos – kijeviek, dnyipro-petrovszkiak, harkiviek, lembergiek, ungváriak – látja jobb, megváltoztatott szemmel a világot azóta, hogy Szergej Arcibasev budapesti klinikáján fájdalommentes szem-műtéten esett át. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó