2003. április 24., csütörtök                                                                  Közéleti lap                                                                  61. (16 563.) szám


Kárpáti Igaz Szó

A képviselők támogatják az Alkotmány módosítását, s hogy erre szükség van, az gyakorlatilag nem képezte vita tárgyát a megyei tanács kedden megtartott hatodik ülés-szakán. »»

Nem jutott hozzá a múlt évben 50 hrivnyás kompenzációjához B. Tiborné csapi olvasónk. Mint mondta, nem volt sem ideje, sem türelme, hogy végigállja a takarékpénztár előtti hatalmas sorokat. Most attól tart, hogy elvész a szovjet érában megtakarított pénze után járó kompenzáció. A kérdéssel, hogy lesz-e folytatása a kifizetéseknek, Tetyana Fedákhoz, az Ukrán Takarékbank megyei főosztálya megbízott vezetőjéhez fordultunk. »»

Bár a genetikát a szovjet érában sokáig burzsoá áltudománynak tartották, a birodalom összeomlását megelőző években ezen a téren is sok eredményt sikerült mind tudósainknak, mind gyakorlati szakembereinknek elérni: számos magas produktivitású haszonállatra tettünk szert ezekben az időkben. Ám úgy tűnik, hogy ezek a sikerek most veszélybe kerültek, mivel a tenyészállatok továbbszaporítása terén vidékünkön szinte teljes káosz uralkodik, állítja Komlósi Antal beregszászi állatorvos. »»

A Rákóczi-emlékév remélhetőleg vidékünkön is megmozgatja, közös cselekvésre ösztönzi a magyar közösségeket. Úgy, mint például a nagyszőlősi járási Salánkon, ahol a KMKSZ-alapszervezet kezdeményezésére, az említett szervezet, a községi tanács, a református és a görög katolikus egyházközség, valamint a Szent István Nemesi Rend helyi tagjai elhatározták: emlékparkot hoznak létre a falu központjában. S felkérték Koltai Lászlót, Magyarország egyik leghíresebb fafaragó művészét, formálja meg a Nagyságos Fejedelemnek a park közepén felállítandó szobrát. »»

A nap aforizmája:
A férfi jutalma a nő; a nő jutalma az a tudat, hogy ő jutalom.
(Talmud)

Szombati számunkban többen is elmondták vélemé-nyüket Magyarország európai uniós csatlakozásáról. Ezúttal Balogh Klára kiváló művész, a Kárpátaljai Állami Érdemes Népi Együttes főkoreográfusa fejti ki véleményét. »»

A múlt évi eredmények alapján a kárpátaljai egészségügy az országos ranglistán a harmadik helyet foglalta el. Csak Poltava és Vinnica megye előzött meg bennünket. Olyan fejlett egészségügyi hálózattal és jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező közigazgatási egységeket utasítottunk magunk mögé, mint például Zaporizzsja, Harkiv és Lviv megye, vagy Kijev. A falusi egészségügyi ellátásban biztosított szint alapján pedig az ötödikek lettünk. »»

Nagymuzsaly joggal számított mindig is a beregszászi járás aranybányájának. Igaz, korábban csak átvitt értelemben, mivel a környékbeli domboldalakon termett szőlőből készült bor messzire eljutott innen, keresett cikk volt sokfelé. Aztán a hírhedt gorbacsovi alkoholellenes kampány idején barbár módon elpusztították az ültetvényeket, amelyeket később már csak részben sikerült felújítani. »»

Természeti szépségeink, a gyógyüdültetésben rejlő lehetőségek hatalmas teret nyithatnának a turizmus, az idegenforgalom előtt. Csakhogy a vendégek manapság már elvárják, hogy a pénzükért megfelelő színvonalú szolgál-tatásban részesüljenek. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó