2003. április 17., csütörtök                                                                  Közéleti lap                                                                  58. (16 560.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Ungváron, Záhonyban és Nyíregyházán április 23–25 között nagyszabású nemzetközi konferenciára kerül sor, amelyen Az innováció a Kelet–Nyugat közötti kereskedelem és a közlekedés logisztikájában témakör kerül megvitatásra. »»

Hagyományos évi üzenetében Leonyid Kucsma államfő afelől biztosította a parlamentet, hogy minden lehetőt elkövet azért, hogy a másfél esztendő múlva sorra kerülő elnökválasztásra civilizált módon, demokratikus alapokon és az érvényben lévő törvények szellemében kerüljön sor. »»

Hogy Viktor Pogorelovnak, Ungvár polgármesterének miért éppen ezt a mondatát ragadtuk ki abból a tájékoztatóból, amelyet a megyeszékhely szociális-gazdasági helyzetének első negyedévi eredményeiről, s azon belül a kommunális vállalatok és szolgálatok munkájá-ról, a kenyérárak alakulásáról, illetve egyéb időszerű kérdésekről tartott az írott és az elektronikus sajtó képviselői számára? Mert a hosszú évek óta megannyi bosszúságot okozó és eleve orvosolhatatlannak látszó probléma, úgy tűnik, mégiscsak kiküszöbölhető. Annak ellenére, hogy a távfűtő vállalat továbbra is rendkívül nehéz helyzetben van a felhalmozódott fogyasztói adósságok miatt. »»

Nem az a legnagyobb feladat, hogy gyártson valamit az ember – jegyezte meg valaki az egyik sajtótájékoztatón –, az igazi próbatétel nyereséggel eladni azt.
Ez a megállapítás akkor jutott az eszembe, amikor Ilosván a csiszolóanyaggyár dolgozóival, vezetőivel beszél-gettem. Fura dolgok vannak a világban, döbbentem rá. »»

Minden ünnepnek megvan a maga jellegzetessége, hangulata. A húsvétot pedig különös hely illeti meg közöttük. Talán mert egyben a tavasz eljövetelét is jelenti, így a várakozás örömével és a természet újraébredésének sem-mi máshoz nem hasonlítható gyönyörűségével párosul. »»

Gyerekfejjel valami hallatlan romantikát fűzött az ember a csillogó-villogó, szirénázva száguldó piros tűzoltókocsikon ülő sisakos emberek köré. Manapság a gyermekek fantáziáját már másfajta dolgok foglalkoztatják. »»

Aligha kétséges, hogy a kisvállalkozásoknak igen nagy jelentőségük van. Mi több, ázsiójuk egyre emelkedik. Hiszen azon túlmenően, hogy a termékgyártás és a különféle szolgáltatások jelentős részét ők biztosítják, munkahelyeket is teremtenek. Ugyanakkor nem elég a puszta elhatározás, hogy "no, akkor holnaptól vállalkozó leszek", mert ez a fajta tevékenység bizony korántsem könnyű, igencsak elkél a segítség az indulásnál! Főleg a hivatalok és a jogszabályok labirintusaiban nehéz eligazodni. »»

Leonyid Kucsma parlamenti helyzetelemzésének kommentálásával kezdte szokásos szerdai sajtótájékoz-tatóját Ivan Rizak. A megyei állami közigazgatás elnöke jelzésértékűnek minősítette azt, hogy az államfő a tavalyi évet az átfogó politikai reformok kezdő esztendejének nevezte, hozzátéve, hogy 2002 a NATO-hoz való csatlakozás szándéknyilatkozata, az Európai Unióhoz történő közeledés, az ukrán–orosz kapcsolatok magasabb szintre emelése révén kerül be az évkönyvekbe. Az elnök szerint a reformokat 2004 végéig kell végrehajtani. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó