2003. április 15., kedd                                                                       Közéleti lap                                                                       57. (16 559.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Szerencsés településnek mondhatja magát Kis-dobrony. Abból a szempontból legalábbis, hogy bokros teendői közepette Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke időt tudott szakítani, és személyesen vett részt az UMDSZ helyi alapszervezetének e alakuló gyűlésén. »»

A folyók és vízi élőhelyek: fenntartható fejlődés a Tisza völgyében megnevezéssel dolgoztak ki egy Kárpátalján is beinduló projektet az Európai Bizottsággal együttműködő olasz Delta-2000 iroda munkatársai. A programba Magyarországról a Tisza-tó környékén lévő települések polgármestereit vonták be. Míg megyénkből Péterfalva, Nagypalád, Fertősalmás, Bökény, Csetfalva, Bene, Vári és Badaló polgármesterei kapcsolódtak be a munkába. A program ukrajnai részét az Ecocentr Tisza Intézet menedzseli, mely felkérte az együttműködésre az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség országos önkormányzati, környezetvédelmi és gazdasági bizottságát. »»

Hosszú ideje nem volt alkalmam igazán jó hangulatban lévő iskolaigazgatóval találkozni. A Szabó Györggyel folytatott beszélgetés épp ezért valódi felüdülésként hatott. Ő ugyanis, a legtöbb kollégájával ellentétben, nem panaszkodott, holott bizonyára a dédai iskolában is akadnak problémák. A beregszászi járási Dédai Általános Iskola vezetője inkább a pozitív jelenségeket hangsúlyozta ki, és körbe- vezetett a kétszintes oktatási intézményben, megmutatva az étkezdétől és könyvtártól kezdve mindent, amivel büszkélkedhet a tanintézet. »»

A KMPSZ rendezésében immáron hetedik alkalommal rendezték meg a Beregi Magyar Költészeti Napokat. A helyi középiskola klubterme ezúttal is díszbe öltözött. Az ide érkezők a Bereg Alkotóegyüttes tagjainak műveiből összeállított kiállításban gyönyörködhettek, vásárolhattak a Bereg Könyvesbolt kínálta gyönyörű könyvekből. »»

Amikor a közelmúltban a beregszászi járásban jártam, igaz, jó időben, mindenütt pezsgő életet láttam. A gyümölcsösökben, a szőlőültetvényeken, a kertekben, a határban gépek, szorgos emberek dolgoztak. Bár tavasszal sok a teendő a földeken, a járás vezetői mégis megtalálták a módját, hogy politikai, gazdasági, szociális kérdéseket is megvitassanak, falurendezési problémákkal is foglalkoz-zanak. Milyen eredménnyel? Erre válaszolt Bihari András, a járási állami közigazgatás elnöke. »»

A hatalomról, a képviselők munkájáról minden ember aszerint ítél, ahogy él. Ha van pénz, s időben folyósítják a nyugdíjakat, a szociális segélyeket, rendszeresen biztosítják a tanítók, az orvosok fizetését stb., akkor az emberek elismerően nyilatkoznak a hatalomról. De a fentiek hiánya feszültségek forrása, elégedetlenség kiváltója lehet. »»

A múlt év októberében rendezték meg Siófokon a Magyar Fül-, Orr-, Gégeorvosok Egyesületének 37. Nemzeti Kongresszusát, az idén áprilisban pedig Budapest ad otthont egy nemzetközi otolaringológiai fórumnak. Dr. Maskarinec József, az orvostudományok kandidátusa, az Ungvári Városi Kórház fül-, orr-, gégészeti osztályának vezetője mindkét rendezvénynek résztvevője. Őt kérdeztem arról, hogy szakmai szempontból mit adnak az ilyen nemzetközi tanácskozások. »»

Erdélyi Bélának, a kárpátaljai festőiskola egyik megalapítójának az emléke előtt kívántak tisztelegni a szervezők azzal az előadássorozattal, amelyet ez év tavaszán indítottak a róla elnevezett Ungvári Művészeti Kollégiumban. Az ötlet és a kezdeményezés Ivan Nebeszniktől, a tanintézet igazgatójától származik, ugyanakkor a rendezvénysorozat sikeres lebonyolításában nagy szerepet vállalt Balla Pál ungvári festő, Erdélyi egykori tanítványa, a kollégium tanára is. Ő fordította le ukránra Erdélyi híres Párizsi naplóját, amelyet a múlt század húszas éveinek végén–harmincas éveinek elején írt. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó