2003. április 5., szombat                                                            Közéleti lap                                                            51-52. (16 553-16 554.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Tegnap befejezte kétnapos hivatalos kijevi munkalátogatását Juhász Ferenc magyar honvédelmi miniszter. A vizit legfontosabb eredménye az a kétoldalú katonai együttműködési egyezmény aláírása, amit Juhász Ferenc és ukrán kollégája, Volodimir Skidcsenko látott el kézjegyével. A felek sajtótájékoztatón számoltak be a tárgyalások eredményéről. »»

Bizonyított tény, hogy az ember egészsége alig 10%-ban függ az orvosi ellátástól. Sokkal jelentősebb mértékben befolyásolja azt az életmódja és a környezete. De mert az utóbbinak a káros hatása rendszerint nem azonnal nyilvánul meg, hisszük is, nem is, hogy valóban olyan fontos, mint amilyennek mondják. »»

Balla Ilona: 'Magunkra maradtunk...'
A házban az enyhe tavaszi időjárás ellenére is hideg van, ami nem csoda, hiszen a kemény télen kihűltek a falak. Az öregek csak akkor fűtöttek be, amikor nagyon muszáj volt, s akkor is csak annyira, hogy meg ne fagyjanak. Mert a Feri bácsi 120 és az Ilonka néni 86 hrivnyás nyugdíjából nem sokat áldozhattak a téli tüzelőre. Szubvenciót meg nem kaptak rá. Így hát dideregtek, s hogy az áramért se kelljen sokat fizetni, alkonyatkor rendre nyugovóra tértek. Még a rádiót is csak percekre kapcsolják be, kell a pénz élelemre és orvosságra. »»

A tanév végéig már csak két hónap maradt, és egyre több diák fordul levéllel szerkesztőségünkhöz, hogy világítsuk meg, hol folytathatják tanulmányaikat a kilencedik osztályt elvégző fiatalok. Legtöbben persze magyarországi gimnáziumokba vágynak, hiszen nyílt titok, a kárpátaljai magyar iskolák tanulóinak túlnyomó többsége nehézkesen beszéli az ukrán nyelvet. Az alábbiakban Kárpátalja magyar tannyelvű líceumairól ejtünk szót. Az egyházak által működtetett iskolák már több éve számítanak az anyanyelvű képzés fellegvárainak. »»

A mester ma is örömmel végzi a munkáját...
Egy idős, immár a nyolcvanas éveit taposó ismerősöm szerint igazán elegáns csak varratott öltönyben lehet az ember, neki soha egyetlen konfekció ruhája nem volt, s erre különösen büszke. Ezt a szokást vagy talán mániát pedig az apjától örökölte, aki a háború előtti időkben szinte kizárólagosan angol szövetből varratott öltönyökben járt. Mi több, úgynevezett pecsétőre is volt, aki karbantartotta, vasalta a ruháit. Neki erre persze sosem tellett, de azért a lehetőségekhez mérten mindig is megválogatta, mit hordjon. Ő említette Pétervári Árpád nevét, az egyik olyan szabómestert Ungváron, akinél több öltönyét varratta. »»

Az idei tavasz feladta a leckét földműveseinknek. Beregvidéken az őszi vetésekben komoly fagykárok keletkeztek. Ezeknek a tábláknak a túlnyomó részét újra kell vetni. Emellett számolni kell azzal is, hogy az itteni gazdálkodók az esős ősz miatt csupán a betervezett munkáknak a felével végeztek. A hangulat a gazdák körében ennek megfelelően eléggé feszült. Bizakodni majd akkor fognak, ha végre földbe kerül a szaporítóanyag. »»

Ruscsák József
– A történelmi múltú huszti vár, a méltóságteljesen hömpölygő Tisza, a folyó partján nyújtózkodó rekettyések voltak első és mindmáig meghatározó élményeim – mondja a hatvanadik évéhez érkezett Ruscsák József festő, aki ebben a szemet-lelket rabul ejtő környezetben nőtt fel.
Ezek az élmények mindmáig ihlető forrásai. Olykor hazalátogat szülőföldjére, de nem azért, hogy egyszerűen megörökítse az eléje tárulkozó látványt, hanem hogy felelevenítse azokat, s immár professzionális festőként, érzésekkel-gondolatokkal gazdagítva tárja elénk. Így mutatja be művein a híres Nárciszok völgyét, a várat, a vadvirágos réteket, a Huszt közelében magasodó hegyeket. »»





Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó