2003. április 3., csütörtök                                                                    Közéleti lap                                                                    50. (16 552.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Azt hiszem, senki sem tagadhatja, hogy a társadalmunkban felmerülő gondok, bajok leküzdése érdekében szükség van a hatalmi szervek és a polgárok együttműködésére. Leonyid Kucsma elnök Ukrajna Alkotmányának módosítására tett javaslata is egy komoly és konkrét lépés sornyi probléma megoldásához. Gyakran lehettünk tanúi annak, hogy az egyéni vélemény milyen hatékonyan segített formálni az államlét szempontjából fontos döntéshozatalokat. Elegendő csak a népszavazásokra gondolni, vagy amikor a parlament hosszú hónapokon át képtelen volt elfogadni a költségvetést. »»

Nem elég a kisvállalkozóknak, hogy a magas adók és az alacsony vásárlóképesség nehezítik az életüket. Váratlanul egy új veszélyforrás jelent meg, legalábbis a tiszaújlaki kiskereskedők életében: a tűz, mely nem baleset következtében, hanem gonosz tervek megvalósítása nyomán csaphat fel az éji homályban. »»

A kárpátaljai magyarság megmaradásának egyik kulcskérdése az, hogy megyénk magyar ajkú fiatalsága szülőföldje, vagy inkább a kivándorlás mellett dönt. Menni vagy maradni? – erről beszélgettek az elmúlt szombaton az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség ifjúsági és sport szakbizottsága által rendezett konferencián. »»

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének kezdeményezésére a magyar ifjúsági szervezetek vezetői, képviselői adtak randevút egymásnak. »»

Most is a fülemben cseng, mert nyilván nem mindennapi korfüggő bölcsességről tanúskodik, egyik – szakembernek éppen nem nevezhető, de e témában jártas – ismerősöm kijelentése: "Egy mai nő bevásárlókosarában a pénztárcán kívül mindenképpen ott találod a mobiltelefont is". Ez utóbbi rohamos elterjedésében vidékünkön az Utelnek ugyan nem sok szerepe van, de, hogy egyre többféle szolgáltatással rukkol elő, az elvitathatatlan. Azzal az apró különbséggel, hogy ezek bizonyos mértékig helyhez kötöttek, ám minőségben és gyorsaságban bármilyen távközlési rendszerrel felveszik a versenyt. »»

Bár az utóbbi évtizedek folyamán igazán nem volt hiány különféle címek, elnevezések, kitüntetések osztogatásában, s valljuk be, nem egy váltott ki, enyhén szólva mosolyt a kívülállóban politikai tölteténél fogva, mára e téren is gyökeres változások történtek. S elsősorban azért, mert valós tartalommal telítődtek. A legjobb munkaadó cím is ilyen. Rangját pedig csak emeli, hogy a foglalkoztatottság kérdése különösen időszerű. Ezért is született döntés arról, hogy pályázatot írnak ki e megtisztelő cím elnyerésére. Az ötszáztól ezer főt foglalkoztató vállalatok közül az egyik nyertes a Munkácsi Edelvejsz-Lego Részvénytársaság lett. »»

A huszonévesek, a tinédzserek számára még csak-csak akad lehetőség a szabadidő eltöltésére faluhelyen. Az iskolai diszkóba, szakköri rendezvényekre azonban az idősebbek aligha mennek el. A legtöbb településen már a mozielőadások is megszűntek. Arra pedig, hogy a magyarlakta települések polgárai anyanyelven hallgassanak élő koncertműsort, magyarra szinkronizált filmeket nézhessenek, csak ritkán van mód. »»

Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó