2003. március 29., szombat                                                         Közéleti lap                                                         47-48. (16 549-16 550.) szám


Kárpáti Igaz Szó

Dinamikusan alakul az ukrán–magyar árucsere-forgalom – húzta alá sajtótájékoztatóján Jurij Rilacs Ukrajna szlovákiai nagykövete.
Négy évvel ezelőtt foglalta el nagyköveti posztját Pozsonyban – jegyezte meg a diplomata –, akkor 230 millió USD volt a két ország között lebonyolított árucsere-forgalom nagysága. Mára mindez elérte a 498 millió USD-t, ami évi több mint 20 százalékos növekedést jelent. Szlovákiában nagy az érdeklődés Ukrajna iránt, ugyanakkor – tette szóvá bírálóan – kevés a megfelelő hazai projekt. »»

A nemzetiségek időszerű problémái gyűjtőcímmel tartottak háromnapos konferenciát Kijevben. A fórum szervezője az Ukrajna elnöke mellett működő a nemzetiségi szervezetek vezetőit tömörítő tanács volt. A tanácskozás munkájában részt vett Hennagyij Moszkal, a nemzetiségi és migrációs állami bizottság elnöke, Hennagyij Udovenko, a parlament emberi jogi nemzetiségi és kisebbségi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke.
A 33 országos szinten bejegyzett nemzetiségi szövetség képviseletében részt vevő küldöttek előtt Ilja Levitasz, a tanács elnöke tartott vitaindítót. A társbeszámolók közt ott volt dr. Tóth Mihály, a tanács jogi kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke és Vass Tibor, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke. »»

Ünnepséggel egybekötött hangversennyel méltatták a színház világnapját a Kárpátaljai Megyei Ukrán Zenei-Drámai Színházban. Az esemény jelentőségéről beszélt Anatolij Filippov kiváló művész, a színház főrendezője, majd Ivan Misko, a megyei művelődési főosztály vezetője, Natália Tovtin, a művelődési dolgozók megyei szakszervezeti bizottságának elnöke, Larissza Pravgyuk, az ungvári Lantyip cég igazgatója (a színház állandó szponzora) és mások köszöntötték a színészeket és a közönséget a szakmai ünnep alkalmából. »»

A független ukrán állam megalakulásakor a remény, 1996-ban, az Alkotmány elfogadásakor egy európai típusú demokratikus ország megteremtésének alapfeltétele született meg. Persze mindkét esetben tudtuk: amellett, hogy jelentős mérföldkőhöz értünk, még korántsem vagyunk az út végén. Törvényeink finomításra szorulnak, teljes összhangba kell hozni azokat az európai normákkal, az állam struktúráját pedig mindig úgy kell alakítani, hogy az a legjobban megfeleljen az adott kül- és belpolitikai viszonyoknak, biztosított legyen működőképessége. »»

Három jóval kezdeném. Történetesen azzal a korántsem zseniális gondolattal-igazsággal, hogy mindig jó érzés jó hírt kapni jó emberek felől. Adott esetben Füzesi Magdáról lenne szó, aki a március 15-i nemzeti ünnepünk küszöbén Táncsics Mihály-díjat kapott. Ez a legrangosabb magyar újságírói kitüntetés, amelyet odaítélnek valakinek. A határon túli újságírók közül egyedül ő vehette át az idén. »»

Barátság kőolajvezeték. Az egykori szocialista tábor szakembereinek bábáskodása mellett épült több ezer kilométeres csővezetékrendszer fogalom volt a szovjet érában. A Szovjetunió egyik büszkesége fejőstehénként szolgált számos kőolajban szegény, illetve azzal egyáltalán nem rendelkező ország számára. A nagyhatalom szétesett, a vezetékrendszer megmaradt. Bár ma már kétségtelenül sokkal ritkábban kerül szóba a mindennapi híradásokban vagy a sajtó hasábjain.
A témára "kattanva" leginkább negatív vonatkozású "események" tolulnak fel az egyszerű ember emlékezetében: a bűnügyi krónikák hírei között olvasható kisebb-nagyobb gyakorisággal, hogy itt is, ott is, amott is "avatatlan kezek" megfúrták, megcsapolták a vezetéket, amit többnyire már csak a helyszíneken éktelenkedő hatalmas olajfoltok láttán konstatálhattak a legtöbbször késve érkező hivatalos szervek. »»
Minden jog fenntartva © 2003 Kárpáti Igaz Szó