Főoldal
Magunkról
Segítsen Ön is!
Híreink
Honlapok
Pályázatok
Dokumentumok
Kapcsolat
HHRF Reconnect Hungary
English version feliratkozás a HHRF hírlevelére / Sign up for News and Alerts
Keresés
helyettes
report
Magyar falvak névtábláit rongálták meg Kárpátalján
2015.04.21.
Több magyar község névtábláit rongálták meg és középületek magyar zászlóit tépték szét ismeretlen elkövetők 2015. április 20-ra virradóra Kárpátalja Ungvári járásában, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.
>>tovább
Tetemes bírsággal fenyegeti a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblás házak tulajdonosait
2015.04.20.
A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség tagjai 2015. április 20-án becsengettek azokba a házakba, amelyekre korábban önkéntesek kétnyelvű utcanévtáblát tettek ki, és tetemes bírságot helyeztek kilátásba, ha a háztulajdonosok nem távolítják el az utcanévtáblákat.
>>tovább
Kétnyelvűsítette a dunaszerdahelyi vasútállomást a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom
2015.04.17.
A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistái április 15-én kora délután kétnyelvűsítették a dunaszerdahelyi vasútállomáson található homlokzati feliratot. Az állomást következetesen Dunajská Streda néven jelöltek, miközben a város lakosságának 74,53 százaléka magyar a legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint.
>>tovább
Újabb restitúciós ügyben emeltek vádat Markó Attila ellen
2015.04.10.
Vádat emelt a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának nyolc volt tagja, köztük Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt képviselője ellen - közölte 2015. április 9-én a vádhatóság. „Semmi közöm mások disznóságaihoz. Nem kaptam és nem kértem csúszópénzt soha” – mondta el a HHRF-nek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáért 3 éves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Markó Attila.
>>tovább
A román hatóságok ismét őrizetbe vennék a Mikó-ügyben meghurcolt Markó Attilát
„Semmi közöm mások disznóságaihoz”
2015.03.26.
A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) újabb ügyben indított bűnvádi eljárást 2015. március 26-án Markó Attila ellen és kérelmezte az RMDSZ-es képviselő 24 órás őrizetbe vételét. A DNA honlapjára feltett közlemény szerint a Mikó-perben jogerősen 3 éves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, valamint a Bica-ügyben is korrupcióval vádolt Markó Attilát azzal vádolják az ügyészek, hogy 2008-ban az országos kárpótlási bizottság tagjaként három ügyben ítélt meg a értékbecslők által túlértékelt ingatlanokra kártérítést.
>>tovább
Amerikai külügyi tisztségviselő fejezte ki aggodalmát a Mikó-ügy kapcsán
2015.03.16.
Jogállamisággal kapcsolatos aggályokra ad okot a romániai restitúció lassú üteme - véli Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó osztályának egyik vezető tisztségviselője. A külügyi államtitkár-helyettes alá beosztott diplomata a Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz intézett válaszlevelében írta ezt. Tavaly decemberben a magyar EP-képviselő John Kerry amerikai külügyminiszternek írt levelet, amelyben a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását tette szóvá. Az ügyről a HHRF is angol nyelvű jelentésben tájékoztatta az amerikai döntéshozókat.
>>tovább
Ismeretlen tettesek megrongálták a sepsiszentgyörgyi SIC-táblát
2015.03.09.
Ismeretlenek kék festékkel öntötték le 2015. március 8-án éjjel a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, a kormányhivatal épületével szemben található SIC-táblát.
>>tovább
HHRF-interjú Kőszeghy Elemérrel, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjével
„A magyarok nem érzik magukénak a kelet-ukrajnai konfliktust”
2015.02.16.
Kevés olyan magyart találni Kárpátalján, aki magáénak érezné a kelet-ukrajnai konfliktust – tudta meg a HHRF Kőszeghy Elemértől, az Ungváron kiadott Kárpáti Igaz Szó főszerkesztőjétől. A hangulat több mint nyomasztó: az emberek az utolsó tartalékaikat élik fel, a katonaköteles férfiakat pedig elrejti a családjuk.
>>tovább
Meggyalázták az aradi Szabadság-szobrot
2015.02.14.
Ismeretlen tettesek 2015. február 14-re virradóra a román nemzeti színekre festették le az aradi Szabadság-szobor talapzatán a 13 vértanú tábornok arcképét – közölte az aradinap.ro. Amint a portálon közzétett fényképeken és kisfilmen látszik, a tábornokok domborműveit festékszóróval színezték pirosra, sárgára és kékre. A talapzatra fekete festékszóróval magyarokat gyalázó szöveget is írtak. Bognár Levente, Arad alpolgármestere a portálnak elmondta, az RMDSZ feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.
>>tovább
Elbukott Kolozsváron a kétnyelvű helységnévtáblák ügye
2015.02.06.
A Kolozsvári Táblabíróság jogerős ítéletben érvénytelenítette 2015. február 5-én azt a korábbi törvényszéki ítéletet, amely magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a polgármesteri hivatalt. A táblabíróság - a honlapján közölt ítélet szerint – úgy értékelte, hogy a Hollandiában bejegyzett Európai Magyar Emberjogi Alapítvány nem illetékes pereskedni a kolozsvári magyar feliratok ügyében. A Kolozs Megyei Törvényszék korábban az alapítvány keresete alapján azt állapította meg, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának a számaránya alulmarad a törvényben rögzített húsz százalékon.
>>tovább
Vajon hány kárpátaljai magyart hívnak be január 20-án a kelet-ukrajnai frontra?
2015.01.18.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke azt reméli, hogy a kárpátaljai magyarok behívása az ukrán hadseregbe a január 20-án kezdődő újabb részleges mozgósítás során - a tavalyihoz hasonlóan - nem lesz aránytalan. Erről Brenzovics László 2015. január 18-án beszélt Ungváron. A kijevi parlament Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján szavazta meg az Ukrajna-szerte összesen 50 ezer, Kárpátalján pedig háromezer személyt érintő részleges mozgósítást.
>>tovább
Lebontották Barcsay Ákos erdélyi fejedelem dévai emlékoszlopát
2015.01.05.
A dévai polgármesteri hivatal egy bírósági ítéletnek megfelelően lebontatta Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, amelyet 2011 novemberében állítottak fel Déva régi főterén. Az önkormányzat megbízásából eljáró munkások 2014. december 29-én este bontották le és szállították ismeretlen helyre az emlékoszlopot.
>>tovább
Ötször énekelték el a magyar himnuszt a román kormány Kovászna megyei képviselőjének
2014.12.15.
Mintegy 150 ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektus épülete előtt 2014. december 15-én és tiltakozott az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. A résztvevők többször elénekelték a magyar himnuszt. A Magyar Polgári Párt (MPP) által kezdeményezett megmozduláson a másik két erdélyi magyar politikai alakulat képviselői is részt vett. Marius Popica prefektus ötezer lejre (1500 USD) múlt szerdán bírságolta az MPP-t amiatt, hogy a június 4-én tartott trianoni megemlékezés résztvevői elénekelték a magyar himnuszt.
>>tovább
Angol nyelvű jelentésben tájékoztatjuk az amerikai döntéshozókat a Mikó-per jogsértéseiről
2014.12.07.
A Székely Mikó Kollégium azonnali, sürgősségi rendelettel való restitúcióját, valamint a három-három éves börtönbüntetéssel sújtott Markó Attila, Marosán Tamás és Silviu Clim minden vád alóli azonnali felmentését követeli a román hatóságoktól a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF). A Kárpát-medencei magyar közösségek érdekében 38 éve dolgozó szervezet december 4-én adta ki azt a kemény hangú 4 oldalas dokumentumot, amelyben a román állam jogsértéseit és az amerikai hatóságok kéréseinek semmibe vételét vette számba.
>>tovább
A Mikó-ügy miatt felajánlotta lemondását püspöki tisztségéről Kató Béla
2014.11.29.
Az Erdélyi Református Egyházkerület 2014. november 29-én Kolozsváron tartott rendkívüli közgyűlésén felajánlotta lemondását Kató Béla püspök a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását érvénytelenítő bírósági határozat miatt, a közgyűlés azonban egyhangúlag megerősítette tisztségében a püspököt. Kató Béla felszólalásában elmondta, az ítélet azt jelenti, hogy - legalábbis a bíróság szerint - az egyház olyan ingatlant kért vissza, ami nem volt az övé. „Azt az egyházat, amely közel ötszáz esztendeig hitte, vallotta és gyakorolta a tíz parancsolat betartását, most csalásért, hamisításért, mások vagyonának az ellopásáért ítélték el. Az ilyen egyházat szerintem azonnal be kell záratni, vezetőit börtönbüntetésre kell ítélni, mert félrevezettek egy egész országot, egy egész világot” - jelentette ki felháborodottan, az ítéletet bírálva a püspök.
>>tovább
Tizennégy év után visszaállamosították a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot
2014.11.24.
Tizennégy évvel azután, hogy 2000-ben 53 év után visszakapta, 2014. november 26-án el is vesztette a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerület. Az ősi egyházi épület visszaállamosítását ezen a napon döntötte a ploiești táblabíróság azzal, hogy helyben hagyta a buzăui bíróság 2012. június 28-án hozott ítéletét.
>>tovább
A magyar kormány támogatja a diaszpórára irányuló programokat
2014.11.20.
Továbbra is fontosnak tartja a magyar kormány a diaszpóra magyarságára irányuló programok támogatását – hangzott el több ízben is a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet soros ülésein 2014. november 19-én és 20-án. A két testület munkabizottságaiban és plenáris ülésén Hámos László képviselte a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítványt (HHRF).
>>tovább
Az RMDSZ kisebbségi ügyekben nem sokat remél Klaus Johannistól, Románia új elnökétől
2014.11.17.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a 2014. november 16-án román államfővé választott Klaus Johannistól – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az RMDSZ-elnök úgy vélte, Klaus Johannis megválasztásával hosszú időre szünet következik a kisebbségi, közösségi jogok romániai érvényre juttatásában. A hivatalos szavazatszámlálás 99,07 százalékos feldolgozottságnál közzétett részeredményei megerősítették azt, hogy Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere nyerte az elnökválasztást szociáldemokrata (PSD) ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint Klaus Johannis a szavazatok 54,5%-át, Victor Ponta pedig a voksok 45,49%-át szerezte meg.
>>tovább
Hetven év után mentették fel a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor lakóit a kollektív bűnösség vádja alul
2014.11.02.
Hetven év után megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt - jelentette be Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap Szabadkán. A miniszterelnök részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett vasárnapi megemlékezésen Szabadkán, a Zentai úti temetőben. Ez volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét. Az eseményen felavatták azt az új szobrot is, amelyet az egy éve ellopott Vergődő madár emlékmű helyén állítottak fel. A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékéről elhurcolt, főleg magyar, horvát és német embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki.
>>tovább
A négy évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet aratott a vajdasági Magyar Összefogás
2014.10.27.
A Magyar Összefogás lista a vajdasági magyar szavazatok több mint 90 százalékát szerezte meg a vasárnap, 2014. október 26-án megtartott magyar nemzeti tanácsi választásokon. Pásztor István, a listát támogató Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az összesen 35 mandátumból 31 a Magyar Összefogásé lesz, a VMDK-Csonka Áron lista kettő, a Másként Magyarságunkért-Fodor László lista egy és a Magyar Liga–Új Magyar Alternatíva–Vass Tibor lista szintén egy mandátumot szerzett a választáson. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Összefogás hárommal növeli mandátumainak számát az MNT-ben.
>>tovább

Archívum

 

HHRF honlapcsalád:
Románia
Bányavidéki Új Szó
Bonus Pastor Alapítvány
Civil Fórum
Csángó Rádió
Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia
Eckstein-Kovács Péter szenátor honlapja
Elkobzott Egyházi Ingatlanok Adatbázisa
Erdélyi Katolikus Ifjúsági Pasztoráció
Erdélyi magyar műkedvelő színjátszók honlapja
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi Napló
Folk Center Alapítvány
Genézius Társaság
Hargita Népe
Háromszék
Heti Új Szó
Kallós Zoltán Alapítvány
Kalotaszeg.hu
Kolozsvári Református Kollégium
Krónika
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Népújság
Partiumi Múzeumok és Kiállítóhelyek
Pusztina település honlapja
RMDSz Tájékoztató
Schola Gregoriana Monostorinensis
Seminarium Incarnatae Sapientiae
Szabadság
Szent Kereszt Főplébánia - Csíkszereda
Szilágyság - Szilágy megyei hetilap
Tasnádi Tükör
Téka Alapítvány
Túrterebes honlapja
Wesselényi Református Líceum, Zilah
Ügyes Kezek Alapítvány

Szerbia
Bácskossuthfalva
Gombosi Származásúak Honlapja

Magyarország
A kisebbségi autonómia
Csángó Tükör
Európai Utas
Gecse Géza honlapja
Határok Nélkül
Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Irodalmi Vademecum
Kisebbségkutatás
Kisebbségvédelem nemzetközi fórumokon
Közvetlen kapcsolatépítő program
Nyírségi Segítõ Kéz Alapítvány
Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda
Szlovákia
Irodalmi Szemle
Jó Gazda
Szabad Újság
Tücsök

Ukrajna
Álkárpátráz
BDK Online
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Kárpáti Igaz Szó
Kettenklub
Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ
PánsípSzalon
Técsői Szent István király plébánia és Karitász Alapítvány
UngParty Főkapu
UngParty Manzárd

Horvátország
Drávatáj
Új Magyar Képes Újság

Nyugati régió
A magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelmének dokumentumtára
Ághegy
Amerikai Magyar Koalíció
Bessenyei György Kör - Magyar Öregdiák Szövetség
Káfé Főnix - irodalmi és fotóművészeti lap
Kalejdoszkóp - Magyar-angol kulturális folyóirat
Magyar Liget
Manhattan Hungarian Network
Nyugati Hírlevél
Nyugati Magyar Tudományos Tanács
Tar Károly honlapja
Transsylvania

Autonómia -
Erdély történelmi esélye

Monitor

Copyright (c) Hungarian Human Rights Foundation