Főoldal
Magunkról
Segítsen Ön is!
Híreink
Honlapok
Pályázatok
Dokumentumok
Kapcsolat
HHRF Reconnect Hungary
English version feliratkozás a HHRF hírlevelére / Sign up for News and Alerts
Keresés
report
A „Nagy Egyesülés” megünneplésére köteleznék az erdélyi magyarokat
2014.10.17.
Minden romániai városban kötelező módon egy központi főútnak az "1918. december 1." nevet kell viselje annak a 2014. október 14-én megszavazott törvénynek az értelmében, amely azt is előírja, hogy december elsején „Románia központi és helyi hatóságainak nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezniük”. A Mircea Dușa védelmi miniszter által kezdeményezett törvény egyértelműen a székelyföldi településeket célozza meg, hiszen ezeket leszámítva szinte minden romániai városban létezik 1918. december 1. elnevezésű utca.
>>tovább
Nem vesz részt a MOGYE hivatalos tanévnyitóján a magyar tagozat
2014.09.28.
Tiltakozásképpen távol marad a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) 2014. szeptember 28-i hivatalos tanévnyitójáról az egyetem magyar tagozata - közölte a magyar tagozat vezető tanácsa. A magyar tagozat pénteken, október 3-án tartja meg saját tanévnyitó ünnepségét a marosvásárhelyi vártemplomban. A magyar tagozat harmadjára szervez külön tanévnyitót. Ezzel az ellen kíván tiltakozni, hogy az egyetemen még nem léptették maradéktalanul életbe a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény anyanyelvi felsőoktatásra vonatkozó előírásait.
>>tovább
Nem szolgáltattak igazságot a 101 éves Tamás Ilonka néninek
2014.09.17.
Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság (Ab) az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület 2014. szeptember 17-én eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt. Az indoklás szerint a testületben sem az elutasító, sem az igenlő döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. Az alkotmánybíróság 13 fős, de jelenleg csak 11 bíróval működik. A többszöri elnapolást követően most elutasított beadványban annak kezdeményezői arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény - amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik országét - nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, amelynek ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.
>>tovább
Kiújult a „magyar feliratháború” Kolozsváron
2014.09.03.
Újabb magyar nyelvű feliratot helyezett el szeptember elején Kolozsváron egy névtelenségbe burkolózó, szabad nyelvhasználatért küzdő aktivista csoport. A városháza azonban szinte azonnal eltávolíttatta a magyar nyelvű feliratot.
>>tovább
New York-i ösztöndíj lehetőség
2014.08.14.
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) New York-i irodájába keres a külhoni magyar közösségek nemzetközi jogvédelme iránt érdeklődő, angolul felsőszinten beszélő gyakornokot.

A programra olyan magyar állampolgárságú, magyarországi felsőoktatási intézményben, nappali képzés keretében tanuló vagy már diplomát szerzett fiatalok jelentkezését várjuk, akik 12 hónapra el tudják kötelezni magukat szervezetünknél. A gyakornoki munka kezdete 2015. április.
>>tovább
Értékes levéltári magyar iratok a nagyváradi szeméttelepen
2014.08.11.
Több mint száz éves, pecsétekkel, és aláírásokkal ellátott zömében magyar anyakönyvi, városrendezési, és más hivatalos dokumentumokra bukkantak a nagyváradi szeméttelepen. Az iratokat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetőségének adták át.
>>tovább
Hat hónapja van Marosvásárhelynek, hogy valódi kétnyelvű utcanévtáblákat helyezzen ki
2014.08.07.
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2014. július 31-én meghozott döntése értelmében a marosvásárhelyi utcanévtáblák diszkriminatívak a magyar közösség irányába. A CNCD figyelmeztetésben részesítette a város polgármesterét és jegyzőjét, továbbá hat hónapos határidőt szabott arra, hogy a valós kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztése megvalósuljon. A CNCD felszólította az intézmény vezetőjét a polgármesteri hivatal jelenlegi költségvetésének módosítására, azzal a céllal, hogy az utcanévtáblákra szükséges pénzügyi keret biztosítva legyen.
>>tovább
Balog Zoltánnal is találkoztak a magyar gyökereiket kereső ReConnect Hungary résztvevői
2014.07.16.
A ReConnect Hungary programban résztvevő tizenöt magyar származású amerikai és kanadai fiatalt fogadott 2014. július 14-én Budapesten Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrás-minisztere. Balog Zoltán a megbeszélés után újságíróknak elmondta: a most Magyarországra látogató fiatalok a harmadik és negyedik generációt képviselik, magyarul már nem beszélnek, de „a szívükben még van egy kis hely Magyarországnak". Ezt a helyet szeretnék tágítani - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ezek a fiatalok a saját országukban egyfajta nagykövetei lehetnek Magyarországnak. A ReConnect Hungary program az izraeli, örmény és ír "birthright"-programokkal rokon. Az alapelgondolást először George Pataki New York-i kormányzó fogalmazta meg hét évvel ezelőtt a Magyar Emberi Jogi Alapítvány egy rendezvényén lánya, Allison Pataki Levy felvetése alapján. A 2012-ben indul programot a Magyar Emberi Jogok Alapítvány támogatói, valamint a magyar kormány közösen finanszírozza.
>>tovább
Csáky Pál lesz az EP Petíciós Bizottságának alelnöke
2014.07.03.
Csáky Pált, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjét választották 2014. július 3-án az EP petíciós bizottságának (PETI) alelnökének. A PETI emberjogi és kisebbségvédelmi szempontból az EP legfontosabb bizottságának számít, és a felvidéki magyarság számára rendkívüli súllyal bír. Egyebek mellett azért, mivel tavaly ez a bizottság tárgyalta a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által beadott petíciót és a Benes-dekrétumokról szóló beadványt is.
>>tovább
Ősszel folytatódik a Mikó-per
2014.06.20.
Továbbra sincs ítélet, ismét halasztottak a Mikó-perben. 2014. június 20-án a ploiești-i táblabíróság szeptember 22-re tűzte ki a tárgyalás következő időpontját – közölte Facebook-oldalán Markó Attila. „Úgy érzem, hogy erős érdekek próbálnak keresztbe tenni. Ez is csak azt bizonyítja, hogy nekünk van igazunk! Ezért győznünk is kell!" – írta a Mikó-per vádlottja, akit három év letöltendő börtönre ítéltek alapfokon ebben az ügyben.
>>tovább
Az erdélyi magyarok helyzetéről tájékoztatott Washingtonban Tőkés László
2014.06.17.
Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának néhai elnöke, a Magyar Baráti Közösség és Tőkés László európai parlamenti képviselő kapta az Amerikai Magyar Koalíció (Hungarian American Coalition, HAC) idei elismerését, amelyet 2014. május 29-én Washingtonban adtak át. Amerikai látogatása alkalmával Tőkés László találkozott az amerikai kongresszus Tom Lantosról elnevezett emberi jogi bizottságának két társelnökével, a demokrata James McGovern és a republikánus Frank Wolf képviselővel, valamint eszmecserét folytatott Rosa DeLauro demokrata képviselővel is, aki az erdélyi magyarok ügyét egykor felkaroló Christopher Dodd szenátor munkatársa volt. A találkozókra Hámos László HHRF-elnök és Latkóczy Emese, az Alapítvány New York-i igazgatója is elkísérte a volt püspököt.
>>tovább
Ismét pártelnök lett a magyarfaló Ján Slota
2014.06.03.
Ismét pártelnök lett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól ismert egykori vezetője, akit a Keresztény Szlovák Nemzeti Párt (KSNS) vezetőjévé választottak - számolt be róla 2014. június 3-án az Új Szó című felvidéki magyar lap.
>>tovább
Június 20-án lesz a Mikó-per következő tárgyalása
2014.05.29.
Megkezdte a Mikó-ügy fellebbviteli tárgyalását a ploiesti-i táblabíróság csütörtökön. A védelem kérésének helyt adva a bírói tanács elrendelte, hogy a bukaresti pénzügyminisztérium közölje: érte-e kár a román államot a vitatott ingatlan-visszaszolgáltatás miatt. A bíróság június 20-ára tűzte ki a következő tárgyalást. Első fokon a bíróság 2012-ben jogtalannak ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és börtönbüntetést szabott ki a restitúciós bizottság tagjaira. Az ügyben eljáró buzaui bíróság Markó Attilát, az RMDSZ képviselőjét és Marosán Tamást három-három év letöltendő, Silviu Climet, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadóját pedig három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
>>tovább
Amerikai képviselők Kerry külügyminiszter közbenjárását kérték a román elnöknél Tőkés László érdekében
2014.05.26.
Közös levélben kérte John Kerry amerikai külügyminisztertől a szövetségi képviselőház nyolc tagja, hogy járjon közbe a román elnöknél Tőkés László ügyében, és közölje a román kormánnyal: az Egyesült Államok figyelemmel fogja kísérni a Székely Mikó Székely Mikó Református Kollégium tulajdonjogának, valamint az egyházi ingatlanok és a vallási kisebbségek jogainak ügyét.
>>tovább
A szerb parlament elfogadta a Vajdaság új statútumát
2014.05.20.
Jelentős szavazattöbbséggel elfogadta a szerb parlament a Vajdaság új statútumára vonatkozó javaslatot kedden Belgrádban. A jelenlévő 194 képviselőből 186 támogatta és csak 5 ellenezte a dokumentum tervezetének elfogadását. Két képviselő tartózkodott, hatan pedig nem szavaztak. A legjelentősebb változások a tartomány végrehajtó szervének elnevezésére és a Vajdaság jelképeinek használatára vonatkoznak. A módosítás értelmében a Vajdaság kormányát ezentúl tartományi kormánynak lehet csak nevezni, Újvidék pedig nem a tartomány fővárosa, hanem adminisztratív központja lesz.
>>tovább
Magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi Petőfi-domborműre
2014.05.19.
Magyarellenes feliratokat festettek a fehéregyházi Ispánkúton lévő Petőfi domborműre – számolt be 2014. május 19-én az RMDSZ Maros megyei szervezetének sajtóirodája. A közlemény emlékeztet arra, hogy az emlékművet az elmúlt években több alkalommal is megrongálták. A múlt évben a talapzatára rögzített három bronztáblából kettőt vágtak ki. Szabó József, a Petőfi Sándor Egyesület elnöke értesítette az illetékes hatóságokat.
>>tovább
Marosán Tamást már nem ítélhetik el a Mikó-perben
2014.05.14.
Elévülés miatt megszűnt a Mikó-perben alapfokon elítélt három vádlott egyikének, Marosán Tamásnak a büntetőjogi felelőssége. A Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében. Az erdélyi történelmi egyházak egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítási kísérletének tekintik. A három éve zajló per nemzetközi visszhangot is keltett. Az elsőfokú ítélet után a magyar kormány tavaly nyilatkozatban fejezte ki értetlenségét, és szolidaritást vállalt az elítéltekkel. Az amerikai külügyminisztérium is jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.
>>tovább
Benyújtották lemondásukat a MOGYE magyar vezetői
2014.04.28.
Benyújtotta lemondását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar rektorhelyettese és két magyar dékánhelyettese, tiltakozásul amiatt, hogy elnapolták az intézmény magyar főtanszékeinek megalakítását. A MOGYE kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, mely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működnek.
>>tovább
A VMSZ is tagja lesz a „kicsi, modern és hatékony” szerb kormánynak
2014.04.15.
Az új szerb kormány tagjaként a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) államtitkárokat, tanácsadókat, szakbizottsági vezetőket delegálhat, és akár nagykövetet is adhat - jelentette ki Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke 2014. április 15-én Szabadkán. A március 16-i előre hozott szerbiai parlamenti választáson győztes, jobbközép SNS 158 helyet szerzett a 250 fős törvényhozásban, a VMSZ hatot. A parlament szerdán alakul meg, a kormány pedig várhatóan a jövő héten.
>>tovább
Elfogadták az Európa Tanácsban a nemzeti kisebbségekről szóló magyar jelentést
2014.04.14.
Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése 2014. április 8-i strasbourgi ülésén elfogadta Kalmár Ferenc András magyar néppárti (KDNP-s) országgyűlési képviselő jelentését a nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az Európa Tanács azon tagállamainak, amelyek ezt még nem tették meg, alá kell írniuk és ratifikálniuk kell a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartáját. Az ET Parlamenti Közgyűlése felszólítja a tagállamokat, hogy mozdítsák elő a hagyományos nemzeti kisebbségek által lakott területen beszélt nyelv hivatalos használatát. A Közgyűlés szerint politikai prioritásként kell kezelni a nemzeti kisebbségek jogvédelmét, mert a „kisebbségvédelem a konfliktusok megelőzésének egyik eszköze”.
>>tovább

Archívum

 

HHRF honlapcsalád:
Románia
Bányavidéki Új Szó
Bonus Pastor Alapítvány
Civil Fórum
Csángó Rádió
Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia
Eckstein-Kovács Péter szenátor honlapja
Elkobzott Egyházi Ingatlanok Adatbázisa
Erdélyi Katolikus Ifjúsági Pasztoráció
Erdélyi magyar műkedvelő színjátszók honlapja
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi Napló
Folk Center Alapítvány
Genézius Társaság
Hargita Népe
Háromszék
Heti Új Szó
Kallós Zoltán Alapítvány
Kalotaszeg.hu
Kolozsvári Református Kollégium
Krónika
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Népújság
Partiumi Múzeumok és Kiállítóhelyek
Pusztina település honlapja
RMDSz Tájékoztató
Schola Gregoriana Monostorinensis
Seminarium Incarnatae Sapientiae
Szabadság
Szent Kereszt Főplébánia - Csíkszereda
Szilágyság - Szilágy megyei hetilap
Tasnádi Tükör
Téka Alapítvány
Túrterebes honlapja
Wesselényi Református Líceum, Zilah
Ügyes Kezek Alapítvány

Szerbia
Bácskossuthfalva
Gombosi Származásúak Honlapja

Magyarország
A kisebbségi autonómia
Csángó Tükör
Európai Utas
Gecse Géza honlapja
Határok Nélkül
Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Irodalmi Vademecum
Kisebbségkutatás
Kisebbségvédelem nemzetközi fórumokon
Közvetlen kapcsolatépítő program
Nyírségi Segítõ Kéz Alapítvány
Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda
Szlovákia
Irodalmi Szemle
Jó Gazda
Szabad Újság
Tücsök

Ukrajna
Álkárpátráz
BDK Online
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Kárpáti Igaz Szó
Kettenklub
Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ
PánsípSzalon
Técsői Szent István király plébánia és Karitász Alapítvány
UngParty Főkapu
UngParty Manzárd

Horvátország
Drávatáj
Új Magyar Képes Újság

Nyugati régió
A magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelmének dokumentumtára
Ághegy
Amerikai Magyar Koalíció
Bessenyei György Kör - Magyar Öregdiák Szövetség
Káfé Főnix - irodalmi és fotóművészeti lap
Kalejdoszkóp - Magyar-angol kulturális folyóirat
Magyar Liget
Manhattan Hungarian Network
Nyugati Hírlevél
Nyugati Magyar Tudományos Tanács
Tar Károly honlapja
Transsylvania

Autonómia -
Erdély történelmi esélye

Monitor

Copyright (c) Hungarian Human Rights Foundation