Főoldal
Magunkról
Segítsen Ön is!
Híreink
Honlapok
Pályázatok
Dokumentumok
Kapcsolat
HHRF Reconnect Hungary
English version feliratkozás a HHRF hírlevelére / Sign up for News and Alerts
Keresés
helyettes
report
Sétányt neveztek el Tom Lantosról Budapesten
2016.02.02.
Nincs kétség afelől, hogy az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos élete, szolgálata és öröksége által - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet a Tom Lantos egykori kongresszusi képviselőről elnevezett sétány névadó ünnepségén, 2016. február elsején Budapesten. Tom Lantos 2008. február 11-én hunyt el 80 éves korában. Közel három évtizedes politikai pályafutása során nyíltan felvállalta a magyarság számára fontos ügyeket, és számtalan alkalommal vonta kérdőre a határon túli magyarságot ért jogsértések ügyében azokat az államfőket, miniszterelnököket, akikkel Közép-Kelet Európa szakértőként rendszeres kapcsolatban állt. A Külügyi Bizottság elnökének személyében a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) talán legjelentősebb szövetségesét veszítette el.
>>tovább
Székelyföldre látogatott Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete
2016.01.23.
Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke a román-magyar etnikumközi viszonyokról szóló kerekasztal-beszélgetés megszervezésére kérte fel Hans Klemmet, az Egyesült Államok romániai nagykövetét 2016. február 22-én, aki egy napos látogatást tett Székelyföldre.
>>tovább
Jogerőssé vált az az ítélet, mely a kétnyelvűség betartatására kötelezi Hargita megye prefektusát
2016.01.08.
Fellebbezés hiányában jogerőssé vált az az ítélet, melyben a Hargita megyei törvényszék tavaly novemberben a kétnyelvű feliratok számonkérésére kötelezte Jean-Adrian Andreit, Hargita megye prefektusát. A prefektust Árus Zsolt 2014-ben perelte be amiatt, hogy a kormány Hargita megyei képviselője nem járt el egy - a nyelvhasználati jogok betartatását követelő - beadványa ügyében. Árus Zsolt azt kérte, hogy a prefektus szólítsa fel a megye valamennyi közintézményét a kétnyelvű feliratozásra.
>>tovább
A román restitúciós bizottság elutasította a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását
2015.11.11.
A román kormány alárendeltségében működő restitúciós bizottság elutasította a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár és csillagvizsgáló visszaszolgáltatását a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyének. A Batthyányi Ignác püspök által alapított könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek, ősnyomtatványok mintegy háromnegyedét. A román államot 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében. A strasbourgi bíróság azért marasztalta el a román államot, mert 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel szolgáltatta vissza a Batthyáneum épületét az egyháznak, de a tényleges visszaszolgáltatásra nem került sor.
>>tovább
Újabb 400 kötettel bővült a Veress-hagyaték a Sapientia Egyetemen
2015.10.28.
Újabb, mintegy 400 kötettel bővült a Sapientia — Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) a Veress-hagyaték. Az immár több mint 1500 kötetes gyűjtemény darabjait különös élvezettel forgathatják az egyetem nemzetközi kapcsolatok karán tanuló diákok, ugyanis a HHRF régi harcostársa, Veress Bulcsú több évtizedes kongresszusi karrierje alatt ritkaságszámba menő személyes könyvtárat halmozott fel.
>>tovább
Négy éve vizsgálják, hogyan került a magyarokat sértő tábla a kolozsvári Mátyás-szobor elé
2015.10.27.
Négy éve vizsgálja eredménytelenül a román ügyészség, hogyan került a magyarokat sértő bronztábla a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé - írta keddi számában a Szabadság című napilap. A Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a legyőzhetetlen Moldva ellen indult" idézetet először 1932-ben helyezték el a szobor talapzatára. A feliratot 1940-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása után eltávolították, de Gheorghe Funar, Kolozsvár szélsőségesen nacionalista polgármestere 1992-ben ismét feltetette. A szoborcsoport 2011-es restaurálása után a Iorga-idézetet tartalmazó feliratot ismeretlenek a szoborcsoport előtti gyepszőnyegre tették ki és azóta is ott olvasható.
>>tovább
A sepsiszentgyörgyi Mikó-ügy is szerepel az amerikai külügyminisztérium vallásszabadságról szóló jelentésében
2015.10.15.
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium „újraállamosítása”, valamint a romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú folyamata is szerepel az amerikai külügyminisztériumnak a vallásszabadság nemzetközi állapotáról készült, Romániáról szóló jelentésében.
>>tovább
Bukarestben akkreditált nagyköveteket tájékoztattak az egyházi ingatlanok restitúciójának akadályoztatásáról a történelmi magyar egyházak püspökei
2015.09.30.
A kommunista rendszer által Romániában elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgette a négy erdélyi magyar történelmi egyház hét püspöke szerdán egy bukaresti konferencián, ahol a restitúciós folyamat megtorpanásának okait elemezték jogászok részvételével. A konferenciára a sajtót, az európai uniós országok, valamint az Egyesült Államok, Kanada és Svájc nagykövetségének képviselőit hívták meg.
>>tovább
Három év után új amerikai nagykövet érkezett Romániába
2015.09.22.
Csaknem három évvel elődje távozása után új amerikai nagykövet érkezett Romániába: Hans G. Klemm hétfőn átadta megbízólevelét Klaus Johannis román államfőnek. Az Egyesült Államoknak 2012 decembere óta nem volt nagykövete Romániában: a bukaresti külképviseletet azóta ügyvivők vezették.
>>tovább
Megrongálták Petőfi Sándor szobrát Ungváron
2015.08.20.
Megrongálták Petőfi Sándor szobrát Ungváron, az ismeretlen elkövetők letörték a költő nevét viselő téren álló szoboralak kardját – adta hírül szerda éjjel a 7dniv.info ungvári hírportál. A jelentés szerint a "vandálok" tettüket szerdára virradóra követték el a magyar költő szobra ellen Ungvár központjában.
>>tovább
Megrongálták Petőfi Sándor emlékművét a bánsági Újszentesen
2015.08.03.
A Temesvárral szomszédos Újszentes központi parkjában ismeretlenek a hét végén megrongálták Petőfi Sándor emlékművét – írta 2015. augusztus 3-i számában a Nyugati Jelen című napilap. A lapban közölt fotókon is látszik, hogy a református templom előtti emlékoszlopról lefeszítették a költő arcát idéző, vélhetően műkő domborművet, amely a földre esve darabokra tört.
>>tovább
Festékkel összekenték a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatát
2015.07.29.
Ismeretlenek barna színű festékkel összkenték a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport talapzatát - jelentette 2015. július 27-én a romániai magyar média. Vélhetően keddről szerdára virradóra rongálták meg a szobrot. A fényképek szerint semmilyen felirat nem található a szobron. Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője elmondta, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján keresik az elkövetőket. A rendőrök a helyszínelés alapján feltételezik, egy festéket tartalmazó zacskót dobhattak a szobor talapzatának felső részére, majd a szétfröccsenő festék a talapzat alsó részére is lefolyt. A szoborcsoportot 2010 és 2011 között restaurálták a magyar és a román állam támogatásával. A szobrot kétszer rongálták meg 2013-ban, akkor letörték az egyik bronzzászló rúdját, majd Mátyás király bal sarkantyúját görbítették meg.
>>tovább
Szeptember végén kezdődik a magyarságáért megvert Malina Hedvig „hamistanúzós” pere
2015.07.23.
Szeptember 28-ra tűzte ki a nyitrai járási bíróság a Zsák-Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt indított eljárás bírósági tárgyalásának időpontját - számolt be 2015. július 22-én honlapján a független pozsonyi Pravda a nyitrai bíróság közlésére hivatkozva. Zsák-Malina Hedvig ellen - akit Nyitrán 2006-ban még diáklányként vallomása szerint azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben indított eljárást a szlovák főügyészség, mert a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.
>>tovább
Így erősödnek meg magyarságtudatukban a ReConnect Hungary résztvevői
Harminc amerikai magyar fiatal vesz részt az idei magyar birthright programban
2015.07.20.
Negyedik éve rendezi meg a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány csapata a ReConnect Hungary ösztöndíjprogramot, július 1-23 között, melynek keretében - két csoportban - amerikai és kanadai magyar származású fiatalok erősödhetnek meg magyarságtudatukban.
>>tovább
Sógor: az Európai Parlament kövesse a washingtoni Kongresszus példáját restitúció-ügyben
2015.06.25.
Az EU-s intézmények képtelenek koherens álláspont megfogalmazására és a vállalások számonkérésére a romániai restitúciós folyamat ügyével kapcsolatban, miközben az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának költségvetési bizottsága jelentést vár Romániától a visszaszolgáltatások helyzetéről – erre emlékeztetett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az Európai Parlamentben. Az RMDSZ politikusa 2015. június 24-én a brüsszeli mini-plenárison egyperces felszólalásában beszélt a restitúció témájáról.
>>tovább
Romániai egyházi ingatlanok: 90 napon belül választ vár a washingtoni Kongresszus a román kormány és a State Department által tett lépésekről
2015.06.14.
Precedens értékű döntést hozott az amerikai Kongresszus költségvetési bizottsága a romániai egyházi ingatlan-visszaszolgáltatás ügyében. 2015. június 11-én, csütörtökön – az RMDSZ-küldöttség washingtoni látogatása után egy héttel – elfogadta azt a módosító indítványt, amely beiktatja a külügyminisztériumi költségvetési törvényébe a romániai egyházi ingatlanok restitúciójának ügyét. Az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportjának (Hungarian-American Caucus) két társelnöke – Marcy Kaptur és Andy Harris – által megfogalmazott javaslat felszólítja Románia kormányát és az amerikai külügyminisztériumot, hogy 90 napon belül készítsen jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében tett. A módosító indítványt egyhangúlag elfogadta a kongresszus költségvetési bizottsága.
>>tovább
Hatékony támogatásukról biztosították az erdélyi magyarságot a kongresszusi képviselők
RMDSZ-küldöttség látogatott Washingtonba a HHRF meghívására
2015.06.05.
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) által szervezett washingtoni látogatás második napján az RMDSZ küldöttsége – Kelemen Hunor szövetségi elnök, Tánczos Barna szenátor és Vincze Loránt külügyi titkár – Joseph Pitts-el, Pennsylvania állam befolyásos republikánus képviselőjével, a Tom Lantosról elnevezett emberi jogi bizottság elnökével találkozott, aki maradéktalan támogatásáról biztosította a Szövetséget törekvéseiben. Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kollégáival közösen feltérképezik a legmegfelelőbb törvényhozási és nyomásgyakorlási eszközöket, amelyekkel hatni tudnak Romániára, hogy ne térjen le a demokratikus konszolidáció útjáról.
>>tovább
Az Egyesült Államok fellépését sürgeti az RMDSZ az ingatlan-visszaszolgáltatás folytatásáért
Kelemen Hunor szövetségi elnök Washingtonban tesz látogatást
2015.06.04.
Romániában jelenleg stagnál az ingatlan-visszaszolgáltatás folyamata, vannak jelek a burkolt államosítási szándékra, mindeközben pedig a magyar közösség szimbólumhasználatát is korlátozzák, jogos kisebbségi törekvéseit pedig az ország közbiztonsági stratégiájában a veszélyforrások közé sorolták – tájékoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke Washingtonban tett látogatása első napján június 2-án Hoyt Yee-t, az USA külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkárát. Ezt megelőzően az RMDSZ küldöttségét Heather Conley, a Nemzetközi Stratégiai Kutatóközpont (CSIS) európai programigazgatója fogadta, majd a Szövetség politikusai – az RMDSZ elnöke mellett Tánczos Barna szenátor, frakcióvezető-helyettes és Vincze Lóránt külügyi titkár, FUEN-alelnök – az amerikai kongresszus magyar frakcióközi csoportjának társelnökeivel is találkoztak. A háromnapos látogatás szervezője a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF).
>>tovább
Washingtoni tárgyalássorozatot szervez az RMDSZ elnökének a HHRF
2015.05.28.
Amerikai kongresszusi képviselőket, magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőket, emberi jogi és vallásügyi szakértőket valamint az amerikai magyar közösség tagjait tájékoztatja június 2-5. között a másfél milliós erdélyi magyar közösséget ért jogsértésekről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kelemen Hunor szövetségi elnök által vezetett delegációja, amely a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) meghívására látogat Washingtonba.
>>tovább
Az Emberi Jogok Európai Bírósághoz fordult az erdélyi református egyház a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása miatt
2015.05.21.
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult az Erdélyi Református Egyházkerület a bírósági ítélettel visszaállamosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium épülete ügyében – közölte 2015. május 21-én Kolozsváron Kató Béla, az egyházkerület püspöke. A ploiesti-i táblabíróság 2014 november 26-án jogerős ítéletben érvénytelenítette a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a visszaszolgáltatást 2002-ben elrendelő testület három tagjára.
>>tovább

Archívum

 

HHRF honlapcsalád:
Románia
Bányavidéki Új Szó
Bonus Pastor Alapítvány
Civil Fórum
Csángó Rádió
Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia
Eckstein-Kovács Péter szenátor honlapja
Elkobzott Egyházi Ingatlanok Adatbázisa
Erdélyi Katolikus Ifjúsági Pasztoráció
Erdélyi magyar műkedvelő színjátszók honlapja
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi Napló
Folk Center Alapítvány
Genézius Társaság
Hargita Népe
Háromszék
Heti Új Szó
Kallós Zoltán Alapítvány
Kalotaszeg.hu
Kolozsvári Református Kollégium
Krónika
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Népújság
Partiumi Múzeumok és Kiállítóhelyek
Pusztina település honlapja
RMDSz Tájékoztató
Schola Gregoriana Monostorinensis
Seminarium Incarnatae Sapientiae
Szabadság
Szent Kereszt Főplébánia - Csíkszereda
Szilágyság - Szilágy megyei hetilap
Tasnádi Tükör
Téka Alapítvány
Túrterebes honlapja
Wesselényi Református Líceum, Zilah
Ügyes Kezek Alapítvány

Szerbia
Bácskossuthfalva
Gombosi Származásúak Honlapja

Magyarország
A kisebbségi autonómia
Csángó Tükör
Európai Utas
Gecse Géza honlapja
Határok Nélkül
Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Irodalmi Vademecum
Kisebbségkutatás
Kisebbségvédelem nemzetközi fórumokon
Közvetlen kapcsolatépítő program
Nyírségi Segítõ Kéz Alapítvány
Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda
Szlovákia
Irodalmi Szemle
Jó Gazda
Szabad Újság
Tücsök

Ukrajna
Álkárpátráz
BDK Online
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Kárpáti Igaz Szó
Kettenklub
Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ
PánsípSzalon
Técsői Szent István király plébánia és Karitász Alapítvány
UngParty Főkapu
UngParty Manzárd

Horvátország
Drávatáj
Új Magyar Képes Újság

Nyugati régió
A magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelmének dokumentumtára
Ághegy
Amerikai Magyar Koalíció
Bessenyei György Kör - Magyar Öregdiák Szövetség
Káfé Főnix - irodalmi és fotóművészeti lap
Kalejdoszkóp - Magyar-angol kulturális folyóirat
Magyar Liget
Manhattan Hungarian Network
Nyugati Hírlevél
Nyugati Magyar Tudományos Tanács
Tar Károly honlapja
Transsylvania

Autonómia -
Erdély történelmi esélye

Újdonságok
Sétányt neveztek el Tom Lantosról Budapesten
Székelyföldre látogatott Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete
Jogerőssé vált az az ítélet, mely a kétnyelvűség betartatására kötelezi Hargita megye prefektusát
A román restitúciós bizottság elutasította a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár vissza- szolgáltatását
Újabb 400 kötettel bővült a Veress-hagyaték a Sapientia Egyetemen
Négy éve vizsgálják, hogyan került a magyarokat sértő tábla a kolozsvári Mátyás-szobor elé
A sepsiszentgyörgyi Mikó-ügy is szerepel az amerikai külügy- minisztérium vallásszabadságról szóló jelentésében
Bukarestben akkreditált nagyköveteket tájékoztattak az egyházi ingatlanok restitúciójának akadályoztatásáról a történelmi magyar egyházak püspökei
Három év után új amerikai nagykövet érkezett Romániába
Megrongálták Petőfi Sándor szobrát Ungváron
Monitor

Copyright (c) Hungarian Human Rights Foundation