Főoldal
Magunkról
Segítsen Ön is!
Híreink
Honlapok
Pályázatok
Dokumentumok
Kapcsolat
HHRF Reconnect Hungary
English version feliratkozás a HHRF hírlevelére / Sign up for News and Alerts
Keresés
report
Vajon hány kárpátaljai magyart hívnak be január 20-án a kelet-ukrajnai frontra?
2015.01.18.
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke azt reméli, hogy a kárpátaljai magyarok behívása az ukrán hadseregbe a január 20-án kezdődő újabb részleges mozgósítás során - a tavalyihoz hasonlóan - nem lesz aránytalan. Erről Brenzovics László 2015. január 18-án beszélt Ungváron. A kijevi parlament Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján szavazta meg az Ukrajna-szerte összesen 50 ezer, Kárpátalján pedig háromezer személyt érintő részleges mozgósítást.
>>tovább
Lebontották Barcsay Ákos erdélyi fejedelem dévai emlékoszlopát
2015.01.05.
A dévai polgármesteri hivatal egy bírósági ítéletnek megfelelően lebontatta Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát, amelyet 2011 novemberében állítottak fel Déva régi főterén. Az önkormányzat megbízásából eljáró munkások 2014. december 29-én este bontották le és szállították ismeretlen helyre az emlékoszlopot.
>>tovább
Ötször énekelték el a magyar himnuszt a román kormány Kovászna megyei képviselőjének
2014.12.15.
Mintegy 150 ember gyűlt össze Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektus épülete előtt 2014. december 15-én és tiltakozott az ellen, hogy a megye prefektusa bírságot szabott ki a magyar himnusz eléneklése miatt. A résztvevők többször elénekelték a magyar himnuszt. A Magyar Polgári Párt (MPP) által kezdeményezett megmozduláson a másik két erdélyi magyar politikai alakulat képviselői is részt vett. Marius Popica prefektus ötezer lejre (1500 USD) múlt szerdán bírságolta az MPP-t amiatt, hogy a június 4-én tartott trianoni megemlékezés résztvevői elénekelték a magyar himnuszt.
>>tovább
Angol nyelvű jelentésben tájékoztatjuk az amerikai döntéshozókat a Mikó-per jogsértéseiről
2014.12.07.
A Székely Mikó Kollégium azonnali, sürgősségi rendelettel való restitúcióját, valamint a három-három éves börtönbüntetéssel sújtott Markó Attila, Marosán Tamás és Silviu Clim minden vád alóli azonnali felmentését követeli a román hatóságoktól a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF). A Kárpát-medencei magyar közösségek érdekében 38 éve dolgozó szervezet december 4-én adta ki azt a kemény hangú 4 oldalas dokumentumot, amelyben a román állam jogsértéseit és az amerikai hatóságok kéréseinek semmibe vételét vette számba.
>>tovább
A Mikó-ügy miatt felajánlotta lemondását püspöki tisztségéről Kató Béla
2014.11.29.
Az Erdélyi Református Egyházkerület 2014. november 29-én Kolozsváron tartott rendkívüli közgyűlésén felajánlotta lemondását Kató Béla püspök a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását érvénytelenítő bírósági határozat miatt, a közgyűlés azonban egyhangúlag megerősítette tisztségében a püspököt. Kató Béla felszólalásában elmondta, az ítélet azt jelenti, hogy - legalábbis a bíróság szerint - az egyház olyan ingatlant kért vissza, ami nem volt az övé. „Azt az egyházat, amely közel ötszáz esztendeig hitte, vallotta és gyakorolta a tíz parancsolat betartását, most csalásért, hamisításért, mások vagyonának az ellopásáért ítélték el. Az ilyen egyházat szerintem azonnal be kell záratni, vezetőit börtönbüntetésre kell ítélni, mert félrevezettek egy egész országot, egy egész világot” - jelentette ki felháborodottan, az ítéletet bírálva a püspök.
>>tovább
Tizennégy év után visszaállamosították a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot
2014.11.24.
Tizennégy évvel azután, hogy 2000-ben 53 év után visszakapta, 2014. november 26-án el is vesztette a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium épületét az Erdélyi Református Egyházkerület. Az ősi egyházi épület visszaállamosítását ezen a napon döntötte a ploiești táblabíróság azzal, hogy helyben hagyta a buzăui bíróság 2012. június 28-án hozott ítéletét.
>>tovább
A magyar kormány támogatja a diaszpórára irányuló programokat
2014.11.20.
Továbbra is fontosnak tartja a magyar kormány a diaszpóra magyarságára irányuló programok támogatását – hangzott el több ízben is a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet soros ülésein 2014. november 19-én és 20-án. A két testület munkabizottságaiban és plenáris ülésén Hámos László képviselte a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítványt (HHRF).
>>tovább
Az RMDSZ kisebbségi ügyekben nem sokat remél Klaus Johannistól, Románia új elnökétől
2014.11.17.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a 2014. november 16-án román államfővé választott Klaus Johannistól – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Az RMDSZ-elnök úgy vélte, Klaus Johannis megválasztásával hosszú időre szünet következik a kisebbségi, közösségi jogok romániai érvényre juttatásában. A hivatalos szavazatszámlálás 99,07 százalékos feldolgozottságnál közzétett részeredményei megerősítették azt, hogy Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere nyerte az elnökválasztást szociáldemokrata (PSD) ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben. A Központi Választási Iroda (BEC) adatai szerint Klaus Johannis a szavazatok 54,5%-át, Victor Ponta pedig a voksok 45,49%-át szerezte meg.
>>tovább
Hetven év után mentették fel a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor lakóit a kollektív bűnösség vádja alul
2014.11.02.
Hetven év után megszületett az a szerbiai rendelet, amely eltörölte a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor magyar lakosságának kollektív bűnösségét kimondó jogszabályt - jelentette be Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök vasárnap Szabadkán. A miniszterelnök részt vett az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett vasárnapi megemlékezésen Szabadkán, a Zentai úti temetőben. Ez volt az első alkalom, hogy a szerbiai vezetés a szabadkai emlékműnél lerótta kegyeletét. Az eseményen felavatták azt az új szobrot is, amelyet az egy éve ellopott Vergődő madár emlékmű helyén állítottak fel. A szobor annak a 852, Szabadkáról és környékéről elhurcolt, főleg magyar, horvát és német embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki.
>>tovább
A négy évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet aratott a vajdasági Magyar Összefogás
2014.10.27.
A Magyar Összefogás lista a vajdasági magyar szavazatok több mint 90 százalékát szerezte meg a vasárnap, 2014. október 26-án megtartott magyar nemzeti tanácsi választásokon. Pásztor István, a listát támogató Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint az összesen 35 mandátumból 31 a Magyar Összefogásé lesz, a VMDK-Csonka Áron lista kettő, a Másként Magyarságunkért-Fodor László lista egy és a Magyar Liga–Új Magyar Alternatíva–Vass Tibor lista szintén egy mandátumot szerzett a választáson. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Összefogás hárommal növeli mandátumainak számát az MNT-ben.
>>tovább
A „Nagy Egyesülés” megünneplésére köteleznék az erdélyi magyarokat
2014.10.17.
Minden romániai városban kötelező módon egy központi főútnak az "1918. december 1." nevet kell viselje annak a 2014. október 14-én megszavazott törvénynek az értelmében, amely azt is előírja, hogy december elsején „Románia központi és helyi hatóságainak nevelő hatású kulturális, történelemidéző programokat, valamint katonai parádékat kell szervezniük”. A Mircea Dușa védelmi miniszter által kezdeményezett törvény egyértelműen a székelyföldi településeket célozza meg, hiszen ezeket leszámítva szinte minden romániai városban létezik 1918. december 1. elnevezésű utca.
>>tovább
Nem vesz részt a MOGYE hivatalos tanévnyitóján a magyar tagozat
2014.09.28.
Tiltakozásképpen távol marad a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) 2014. szeptember 28-i hivatalos tanévnyitójáról az egyetem magyar tagozata - közölte a magyar tagozat vezető tanácsa. A magyar tagozat pénteken, október 3-án tartja meg saját tanévnyitó ünnepségét a marosvásárhelyi vártemplomban. A magyar tagozat harmadjára szervez külön tanévnyitót. Ezzel az ellen kíván tiltakozni, hogy az egyetemen még nem léptették maradéktalanul életbe a 2011-ben elfogadott tanügyi törvény anyanyelvi felsőoktatásra vonatkozó előírásait.
>>tovább
Nem szolgáltattak igazságot a 101 éves Tamás Ilonka néninek
2014.09.17.
Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság (Ab) az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület 2014. szeptember 17-én eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt. Az indoklás szerint a testületben sem az elutasító, sem az igenlő döntéshez nem sikerült megszerezni a többséget jelentő 7 szavazatot. Az alkotmánybíróság 13 fős, de jelenleg csak 11 bíróval működik. A többszöri elnapolást követően most elutasított beadványban annak kezdeményezői arra hivatkoztak, hogy a szlovák állampolgársági törvény - amelynek alapján százakat fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól, miután felvették egy másik országét - nem egyeztethető össze a szlovák alaptörvénnyel, amelynek ötödik cikkelyének második bekezdése kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától.
>>tovább
Kiújult a „magyar feliratháború” Kolozsváron
2014.09.03.
Újabb magyar nyelvű feliratot helyezett el szeptember elején Kolozsváron egy névtelenségbe burkolózó, szabad nyelvhasználatért küzdő aktivista csoport. A városháza azonban szinte azonnal eltávolíttatta a magyar nyelvű feliratot.
>>tovább
New York-i ösztöndíj lehetőség
2014.08.14.
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) New York-i irodájába keres a külhoni magyar közösségek nemzetközi jogvédelme iránt érdeklődő, angolul felsőszinten beszélő gyakornokot.

A programra olyan magyar állampolgárságú, magyarországi felsőoktatási intézményben, nappali képzés keretében tanuló vagy már diplomát szerzett fiatalok jelentkezését várjuk, akik 12 hónapra el tudják kötelezni magukat szervezetünknél. A gyakornoki munka kezdete 2015. április.
>>tovább
Értékes levéltári magyar iratok a nagyváradi szeméttelepen
2014.08.11.
Több mint száz éves, pecsétekkel, és aláírásokkal ellátott zömében magyar anyakönyvi, városrendezési, és más hivatalos dokumentumokra bukkantak a nagyváradi szeméttelepen. Az iratokat a Királyhágómelléki Református Egyházkerület vezetőségének adták át.
>>tovább
Hat hónapja van Marosvásárhelynek, hogy valódi kétnyelvű utcanévtáblákat helyezzen ki
2014.08.07.
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2014. július 31-én meghozott döntése értelmében a marosvásárhelyi utcanévtáblák diszkriminatívak a magyar közösség irányába. A CNCD figyelmeztetésben részesítette a város polgármesterét és jegyzőjét, továbbá hat hónapos határidőt szabott arra, hogy a valós kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztése megvalósuljon. A CNCD felszólította az intézmény vezetőjét a polgármesteri hivatal jelenlegi költségvetésének módosítására, azzal a céllal, hogy az utcanévtáblákra szükséges pénzügyi keret biztosítva legyen.
>>tovább
Balog Zoltánnal is találkoztak a magyar gyökereiket kereső ReConnect Hungary résztvevői
2014.07.16.
A ReConnect Hungary programban résztvevő tizenöt magyar származású amerikai és kanadai fiatalt fogadott 2014. július 14-én Budapesten Balog Zoltán, a magyar kormány emberi erőforrás-minisztere. Balog Zoltán a megbeszélés után újságíróknak elmondta: a most Magyarországra látogató fiatalok a harmadik és negyedik generációt képviselik, magyarul már nem beszélnek, de „a szívükben még van egy kis hely Magyarországnak". Ezt a helyet szeretnék tágítani - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ezek a fiatalok a saját országukban egyfajta nagykövetei lehetnek Magyarországnak. A ReConnect Hungary program az izraeli, örmény és ír "birthright"-programokkal rokon. Az alapelgondolást először George Pataki New York-i kormányzó fogalmazta meg hét évvel ezelőtt a Magyar Emberi Jogi Alapítvány egy rendezvényén lánya, Allison Pataki Levy felvetése alapján. A 2012-ben indul programot a Magyar Emberi Jogok Alapítvány támogatói, valamint a magyar kormány közösen finanszírozza.
>>tovább
Csáky Pál lesz az EP Petíciós Bizottságának alelnöke
2014.07.03.
Csáky Pált, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti (EP) képviselőjét választották 2014. július 3-án az EP petíciós bizottságának (PETI) alelnökének. A PETI emberjogi és kisebbségvédelmi szempontból az EP legfontosabb bizottságának számít, és a felvidéki magyarság számára rendkívüli súllyal bír. Egyebek mellett azért, mivel tavaly ez a bizottság tárgyalta a szlovák állampolgársági törvény rendelkezései kapcsán, az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT) által beadott petíciót és a Benes-dekrétumokról szóló beadványt is.
>>tovább
Ősszel folytatódik a Mikó-per
2014.06.20.
Továbbra sincs ítélet, ismét halasztottak a Mikó-perben. 2014. június 20-án a ploiești-i táblabíróság szeptember 22-re tűzte ki a tárgyalás következő időpontját – közölte Facebook-oldalán Markó Attila. „Úgy érzem, hogy erős érdekek próbálnak keresztbe tenni. Ez is csak azt bizonyítja, hogy nekünk van igazunk! Ezért győznünk is kell!" – írta a Mikó-per vádlottja, akit három év letöltendő börtönre ítéltek alapfokon ebben az ügyben.
>>tovább

Archívum

 

HHRF honlapcsalád:
Románia
Bányavidéki Új Szó
Bonus Pastor Alapítvány
Civil Fórum
Csángó Rádió
Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia
Eckstein-Kovács Péter szenátor honlapja
Elkobzott Egyházi Ingatlanok Adatbázisa
Erdélyi Katolikus Ifjúsági Pasztoráció
Erdélyi magyar műkedvelő színjátszók honlapja
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi Napló
Folk Center Alapítvány
Genézius Társaság
Hargita Népe
Háromszék
Heti Új Szó
Kallós Zoltán Alapítvány
Kalotaszeg.hu
Kolozsvári Református Kollégium
Krónika
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Népújság
Partiumi Múzeumok és Kiállítóhelyek
Pusztina település honlapja
RMDSz Tájékoztató
Schola Gregoriana Monostorinensis
Seminarium Incarnatae Sapientiae
Szabadság
Szent Kereszt Főplébánia - Csíkszereda
Szilágyság - Szilágy megyei hetilap
Tasnádi Tükör
Téka Alapítvány
Túrterebes honlapja
Wesselényi Református Líceum, Zilah
Ügyes Kezek Alapítvány

Szerbia
Bácskossuthfalva
Gombosi Származásúak Honlapja

Magyarország
A kisebbségi autonómia
Csángó Tükör
Európai Utas
Gecse Géza honlapja
Határok Nélkül
Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Irodalmi Vademecum
Kisebbségkutatás
Kisebbségvédelem nemzetközi fórumokon
Közvetlen kapcsolatépítő program
Nyírségi Segítõ Kéz Alapítvány
Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda
Szlovákia
Irodalmi Szemle
Jó Gazda
Szabad Újság
Tücsök

Ukrajna
Álkárpátráz
BDK Online
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Kárpáti Igaz Szó
Kettenklub
Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ
PánsípSzalon
Técsői Szent István király plébánia és Karitász Alapítvány
UngParty Főkapu
UngParty Manzárd

Horvátország
Drávatáj
Új Magyar Képes Újság

Nyugati régió
A magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelmének dokumentumtára
Ághegy
Amerikai Magyar Koalíció
Bessenyei György Kör - Magyar Öregdiák Szövetség
Káfé Főnix - irodalmi és fotóművészeti lap
Kalejdoszkóp - Magyar-angol kulturális folyóirat
Magyar Liget
Manhattan Hungarian Network
Nyugati Hírlevél
Nyugati Magyar Tudományos Tanács
Tar Károly honlapja
Transsylvania

Autonómia -
Erdély történelmi esélye

Újdonságok
Vajon hány kárpátaljai magyart hívnak be január 20-án a kelet-ukrajnai frontra?
Lebontották Barcsay Ákos erdélyi fejedelem dévai emlékoszlopát
Ötször énekelték el a magyar himnuszt a román kormány Kovászna megyei képviselőjének
Angol nyelvű jelentésben tájékoztatjuk az amerikai döntéshozókat a Mikó-per jogsértéseiről
A Mikó-ügy miatt felajánlotta lemondását püspöki tisztségéről Kató Béla
Tizennégy év után vissza- államosították a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot
A magyar kormány támogatja a diaszpórára irányuló programokat
Az RMDSZ kisebbségi ügyekben nem sokat remél Klaus Johannistól, Románia új elnökétől
Hetven év után mentették fel a vajdasági Csúrog, Zsablya és Mozsor lakóit a kollektív bűnösség vádja alul
A négy évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet aratott a vajdasági Magyar Összefogás
Monitor

Copyright (c) Hungarian Human Rights Foundation