Főoldal
Magunkról
Segítsen Ön is!
Híreink
Honlapok
Pályázatok
Dokumentumok
Kapcsolat
HHRF Reconnect Hungary
English version feliratkozás a HHRF hírlevelére / Sign up for News and Alerts
Keresés
helyettes
report
Először van erdélyi magyar elnöke az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának
2016.05.23.
Vincze Lorántot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltjét választották 2016. május 21-én az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) az elnökévé. A lengyelországi Wroclawban tartott FUEN-közgyűlés szavazásán Vincze Loránt 89, míg a németországi dánokat képviselő Dieter Paul Küssner 74 szavazatot kapott. Az RMDSZ külügyi titkáraként Brüsszelben dolgozó Vincze Loránt korábban a FUEN alelnöki tisztségét töltötte be, és a kisebbségi tárgyú Minority SafePack európai polgári kezdeményezés ügyét koordinálta.
>>tovább
Pontosan 40 éve jelent meg első hírdetésünk a New York Times-ban
2016.05.04.
A Committee for Human Rights in Rumania (CHRR) 1976. május 7-én robbant be a köztudatba egy, a New York Times-ban közölt majdnem teljes oldalas hirdetéssel.
>>tovább
Jogtalanul bírságolta meg a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblákat felszerelőket
2016.04.29.
A Maros megyei törvényszék jogerős ítéletben érvénytelenítette azokat a bírságolási jegyzőkönyveket, amelyeket a helyi rendőrség állított ki a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) két önkéntesének, akiket kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésén értek tetten tavaly márciusban. A törvényszék egyben azt is leszögezte: nem számít reklámfeliratnak a kétnyelvű utcanévtábla, és felszerelése nem ütközik törvénybe - írta a Krónika 2016. április 29-i számában. A törvényszéki ítélet azért fontos, mert a hatóságok Marosvásárhelyen és Nagyváradon is a reklámtörvény előírásaira hivatkozva léptek fel a kétnyelvű utcanévtáblák és a székely zászló ellen. Korábban a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség a reklámtörvény előírásaira hivatkozva helyezett kilátásba tetemes bírságot azoknak a háztulajdonosoknak, akiknek a házára kétnyelvű tábla került.
>>tovább
Minisztériumi kérésre elhalasztották az ítélethirdetést a Batthyáneum restitúciója ügyében
2016.04.26.
Elhalasztotta az ítélethirdetésta román kulturális minisztérium kérésére a gyulafehérvári táblabíróság a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár restitúciója ügyében - jelentette 201. április 26-án az Agerpres hírügynökség. A táblabíróságnak abban a perben kellett volna ítéletet hirdetnie, amelyben a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye a visszaszolgáltatást elutasító restitúciós bizottsági határozat érvénytelenítését kérte. Korábban a táblabíróság elfogadta a kulturális minisztériumnak a kérését a perbe történő beavatkozásra. A könyvtárat a kommunista állam vette el a római katolikus egyháztól, és a rendszerváltozás utáni kormányok Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva nem szolgáltatták mindeddig vissza. A püspök az 1798-as végrendeletében a katolikus egyházra és Erdély provinciára hagyta a páratlan értékű gyűjteményt. A román politikai elit úgy értékeli, hogy Erdély provincia jogutódjaként a román állam is jogosult a gyűjtemény tulajdonjogára.
>>tovább
Várhatóan májusban dönt a restitúciós bizottság a Mikó kollégium tulajdonjogáról
2016.04.22.
Érdemben tárgyalta 2016. április 21-én a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét az egyházi és kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásában illetékes bukaresti Különelegs Restitúciós Bizottság, a döntést azonban a következő havi ülésére halasztotta - tájékoztatta az MTI-t Laczikó Enikő államtitkár-helyettes, aki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalt képviselője a héttagú testületben. A székelyföldi kollégium korábbi visszaszolgáltatását szabálytalannak minősítve a ploiești-i táblabíróság 2014-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság volt tagjait, és megsemmisítette a református egyház tulajdonjogát.
>>tovább
Újratárgyalja a Székely Mikó Kollégium ügyét a román restitúciós bizottság
2016.04.20.
Romániai idő csütörtökön délelőtt 11 órakor tárgyalja újra a román Különleges Restitúciós Bizottság (KRB) a ploiești táblabíróság döntése alapján visszaállamosítottnak hitt sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét. Az örvendetes fejleményről egy nappal korábban, 2016. április 20-án számoltak be Kolozsváron az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) képviselői a sajtónak. A református egyház jogi védelmét ellátó Veress Emőd elmondta, azt követően kérték az ügy újratárgyalását a restitúciós bizottságtól, hogy a strassbourgi emberjogi bíróság jelezte, nem tartja még lezártnak a Mikó-ügy romániai tárgyalását. Az egyház érvelése szerint nem helyénvaló, hogy a ploiești-i táblabíróság büntetőperi döntéssel határozott a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról, ugyanis a restitúciós ügyekről polgári jogi perben kell határozatot hozni. 2014-ben a ploiești-i táblabíróság határozatában kimondta, a Székely Mikó Kollégiumot szabálytalanul szolgáltatták vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek, a bizottság tagjait - Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climt - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.
>>tovább
Tőkés László perre megy az 1989-es forradalom kirobbantásáért kapott kitüntetése visszavonása miatt
2016.04.18.
A közigazgatási bíróságon indított perben kéri Tőkés László annak az elnöki rendeletnek a visszavonását, amelyben Klaus Johannis megvonta tőle a Románia csillaga érdemrendet - mondta el Kincses Előd, az európai parlamenti (EP-) képviselő jogi képviselője 2016. április 18-i sajtótájékoztatóján. A román elnök március 3-án jelentette be, hogy visszavonta Tőkéstől a kitüntetést, amelyet 2009-ben kapott meg Traian Băsescu volt elnöktől az 1989-es rendszerváltozás idején betöltött szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.
>>tovább
Megjelent a State Department 2015-ös emberjogi jelentése
Rendezetlen magyar ügyeket rónak fel Romániának
2016.04.14.
A magyar nyelv hivatalos használatának tiltása, a kétnyelvű helységnévtáblák hiánya, az önálló, állami finanszírozású magyar egyetem alapításának elutasítása, a székely zászló és egyéb székelyföldi szimbólumok kriminalizálása, a csángóföldi magyarórák akadályoztatása és nem utolsósorban az egyházi és közösségi ingatlanok restitúciójának késlekedése is benne van abban a 42 oldalas, Romániáról szóló emberjogi jelentésben, amelyet az amerikai külügyminisztérium tett közzé 2016. április 13-án.
>>tovább
A katolikus egyház csak a Batthyáneum tulajdonosaként hajlandó együttműködni a román állammal a restaurálása ügyében
2016.04.06.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye csak a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár jogos tulajdonosaként hajlandó együttműködni a román kormánnyal az ingatlan restaurálása, illetve az értékes gyűjtemény digitalizálása tárgyában - írta 2016. április 6-án a Krónika című erdélyi napilap. Az újságnak Potyó Ferenc pápai prelátus, általános helynök nyilatkozott azt követően, hogy Vlad Alexandrescu román kulturális miniszter két nappal korábban közölte, legutóbbi gyulafehérvári látogatása alkalmával felajánlotta Jakubinyi György római katolikus érseknek, próbáljanak peren kívüli megegyezésre jutni a könyvtárat befogadó, leromlott állapotba került műemléképület sorsát illetően, hogy megkezdhessék annak felújítását európai uniós források igénybevételével.
>>tovább
Börtönnel büntetné egy törvényjavaslat a román nemzet vagy állam gyalázását
2016.03.24.
Ismét börtönbüntetéssel sújtanák a román nemzet vagy állam nyilvános gyalázását Romániában annak a törvénytervezetnek az elfogadása esetén, amelyet több mint hatvan, többségükben szociáldemokrata honatya terjesztett 2016. március 24-én a szenátus elé. A kezdeményezők szerint hiba volt törölni a büntető törvénykönyvből azokat a cikkelyeket, amelyek a nemzet- vagy országgyalázást, illetve a nemzeti jelképek megsértését inkriminálták. A törvényhozás "csődjének" igazolásaképpen említik, hogy egyes "más etnikumú" állampolgárok gyásznapnak tekintik Románia nemzeti ünnepét, szakadárokat dicsőítenek, az ország "szívéből" pedig elüldözik a még ott élő románokat.
>>tovább
1984. március 24-én jegyezték be a HHRF-et
2016.03.24.
A Magyar Emberi Jogok Alapítványt 1984. március 24-én jegyezték be non-profit szervezetként New York államban.
>>tovább
Aggódik a KMKSZ az ukrán nacionalisták magyarellenes megnyilvánulásai miatt
2016.03.17.
Nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát 2016. március 17-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges ukrán nacionalista szervezetek aktivistái március 13-i ungvári vonulásuk során élesen magyarellenes, a magyar etnikum elpusztítására buzdító jelszavakat hangoztattak.
>>tovább
1990. március 15 - Tőkés László amerikai körútja
2016.03.15.
Rögtön az 1989 decemberi román forradalom kitörése után, a HHRF észak-amerikai körutazásra hívta azt a protestáns lekészt, akinek ellenállása kirobbantotta a felkelést. Tőkés László tisztelestes 21 nap alatt 14 várost látogatott meg az Egyesült Államokban és Kanadában. Ezen időszak alatt távollétében püspöknek választották, találkozott Brian Mulroney kanadai miniszterelnökkel és Tom Lantos béke Nobel-díjra jelöltette.
>>tovább
2016.03.15.
>>tovább
Nem jutott be a pozsonyi parlamentbe az MKP, lemondott Berényi József
2016.03.08.
Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke március 7-én a felvidéki magyar párt elnökségének pozsonyi ülésén bejelentette lemondását; a döntést a testület tudomásul vette, így az hatályos. Döntése előzménye, hogy az MKP a hétvégén tartott szlovákiai parlamenti választáson a választók 4,04 százaléka adta szavazatát, a felvidéki magyar párt ezzel az eredménnyel nem lépte át a pozsonyi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.
>>tovább
Elvették Tőkés Lászlótól az 1989-es forradalom kirobbantásáért adott Románia Csillaga érdemrendet
2016.02.26.
Klaus Johannis román államfő 2016. február 3-án visszavonta Tőkés Lászlótól azt a Románia csillaga kitüntetést, amelyet a volt református püspök az 1989-es forradalom kirobbantásáért kapott 2009-ben Traian Băsescu elnöktől. Tőkést azt követően találták méltatlannak a Románia Csillaga érdemrend kitüntetésre, hogy felvetette, Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Az EP-képviselő korábban elmondta, nem számít arra, hogy Johannis visszavonja tőle a kitüntetést, mert az elnök európai típusú demokratának mutatkozik, ezért nem tudja elképzelni, hogy engedne a posztkommunista magyarellenes kurzusnak. Leszögezte: ha mégis megvonnák tőle a kitüntetést, nem fog bíróságon harcolni a visszaszerzéséért.
>>tovább
A román törvényszék elutasította a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák kérését
2016.02.15.
A Kolozs megyei törvényszék 2016. február 15-én kimondott alapfokú ítéletében elutasította a helyi Minority Rights egyesület, és több száz kolozsvári polgár arra vonatkozó kérését, hogy kerüljenek ki többnyelvű helységnévtáblák Kolozsvár határába. A romániai bíróságok portálján röviden összefoglalt ítéletben a törvényszék elfogadta a Minority Rights egyesület és a hozzá csatlakozott kolozsvári személyek jogosultságát a pereskedésre, de megalapozatlannak tartotta a többnyelvű feliratok kérését.
>>tovább
40 éve alakult meg a HHRF elődje
2016.02.10.
1976. február 10-éhez köthető a CHHR - Committee for Human Rights in Rumania - a HHRF elődjének - megalakulása. Aznap este, a New York-i Első Református Egyház alagsorában tartott gyűlésen dőlt el eme rögtönzött bizottság neve és jellege, amely élén Bázsa Csaba, Brogyányi Jenő, Hámos László, Harkó Zoltán és Veress Bulcsú álltak. A CHRR a Fiatal Magyarok Munkaközösségéből alakult át, ami, az akkori erdélyi árviz károsultjainak küldött segélycsomagokat nagy mennyiségben. 1975. őszén többen is egyetértettek azzal az ötlettel, hogy a segélycsomagok helyett hatékonyabb lenne egy nagyszabású tüntetést szervezni az akkori román ENSZ misszió előtt (60 East 93-as utca), tiltakozván az erdélyi magyarság elnyomása ellen. A tüntetést a rendőrségnek is engedélyeznie kellett, az engedély kibocsátáshoz pedig szükség volt egy szervezetre, ami azt kérvényezi.

A többi már történelem...
>>tovább
Sétányt neveztek el Tom Lantosról Budapesten
2016.02.02.
Nincs kétség afelől, hogy az Egyesült Államok jobb lett Tom Lantos élete, szolgálata és öröksége által - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet a Tom Lantos egykori kongresszusi képviselőről elnevezett sétány névadó ünnepségén, 2016. február elsején Budapesten. Tom Lantos 2008. február 11-én hunyt el 80 éves korában. Közel három évtizedes politikai pályafutása során nyíltan felvállalta a magyarság számára fontos ügyeket, és számtalan alkalommal vonta kérdőre a határon túli magyarságot ért jogsértések ügyében azokat az államfőket, miniszterelnököket, akikkel Közép-Kelet Európa szakértőként rendszeres kapcsolatban állt. A Külügyi Bizottság elnökének személyében a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) talán legjelentősebb szövetségesét veszítette el.
>>tovább
Székelyföldre látogatott Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete
2016.01.23.
Tamás Sándor, Kovászna megye önkormányzatának elnöke a román-magyar etnikumközi viszonyokról szóló kerekasztal-beszélgetés megszervezésére kérte fel Hans Klemmet, az Egyesült Államok romániai nagykövetét 2016. február 22-én, aki egy napos látogatást tett Székelyföldre.
>>tovább

Archívum

 

HHRF honlapcsalád:
Románia
Bányavidéki Új Szó
Bonus Pastor Alapítvány
Civil Fórum
Csángó Rádió
Csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia
Eckstein-Kovács Péter szenátor honlapja
Elkobzott Egyházi Ingatlanok Adatbázisa
Erdélyi Katolikus Ifjúsági Pasztoráció
Erdélyi magyar műkedvelő színjátszók honlapja
Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Erdélyi Napló
Folk Center Alapítvány
Genézius Társaság
Hargita Népe
Háromszék
Heti Új Szó
Kallós Zoltán Alapítvány
Kalotaszeg.hu
Kolozsvári Református Kollégium
Krónika
Moldvai Csángómagyarok Szövetsége
Népújság
Partiumi Múzeumok és Kiállítóhelyek
Pusztina település honlapja
RMDSz Tájékoztató
Schola Gregoriana Monostorinensis
Seminarium Incarnatae Sapientiae
Szabadság
Szent Kereszt Főplébánia - Csíkszereda
Szilágyság - Szilágy megyei hetilap
Tasnádi Tükör
Téka Alapítvány
Túrterebes honlapja
Wesselényi Református Líceum, Zilah
Ügyes Kezek Alapítvány

Szerbia
Bácskossuthfalva
Gombosi Származásúak Honlapja

Magyarország
A kisebbségi autonómia
Csángó Tükör
Európai Utas
Gecse Géza honlapja
Határok Nélkül
Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma
Irodalmi Vademecum
Kisebbségkutatás
Kisebbségvédelem nemzetközi fórumokon
Közvetlen kapcsolatépítő program
Nyírségi Segítõ Kéz Alapítvány
Xantusz Nemzetközi Koordinációs Iroda
Szlovákia
Irodalmi Szemle
Jó Gazda
Szabad Újság
Tücsök

Ukrajna
Álkárpátráz
BDK Online
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Kárpáti Igaz Szó
Kettenklub
Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ
PánsípSzalon
Técsői Szent István király plébánia és Karitász Alapítvány
UngParty Főkapu
UngParty Manzárd

Horvátország
Drávatáj
Új Magyar Képes Újság

Nyugati régió
A magyar kisebbségek nemzetközi érdekvédelmének dokumentumtára
Ághegy
Amerikai Magyar Koalíció
Bessenyei György Kör - Magyar Öregdiák Szövetség
Káfé Főnix - irodalmi és fotóművészeti lap
Kalejdoszkóp - Magyar-angol kulturális folyóirat
Magyar Liget
Manhattan Hungarian Network
Nyugati Hírlevél
Nyugati Magyar Tudományos Tanács
Tar Károly honlapja
Transsylvania

Autonómia -
Erdély történelmi esélye

Újdonságok
Először van erdélyi magyar elnöke az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának
Pontosan 40 éve jelent meg első hírdetésünk a New York Times-ban
Jogtalanul bírságolta meg a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblákat felszerelőket
Minisztériumi kérésre elhalasztották az ítélethirdetést a Batthyáneum restitúciója ügyében
Várhatóan májusban dönt a restitúciós bizottság a Mikó kollégium tulajdonjogáról
Újratárgyalja a Székely Mikó Kollégium ügyét a román restitúciós bizottság
Tőkés László perre megy az 1989-es forradalom kirobbantásáért kapott kitüntetése visszavonása miatt
Rendezetlen magyar ügyeket rónak fel Romániának
A katolikus egyház csak a Batthyáneum tulajdonosaként hajlandó együttműködni a román állammal a restaurálása ügyében
Monitor

Copyright (c) Hungarian Human Rights Foundation

Támogató: