2011. február 21. hétfő, XXIII. évfolyam 35. szám   

A befagyott víztározón és a Natura 2000-es területen versenyeznének
Nem kaptak engedélyt a jégralira

Felháborodást váltott ki a környezetvédők, horgászok, természetbarátok körében a zetelaki víztározó jegére tervezett február végi jégrali, amelynek első napján, az Ivó és Libán közötti erdei úton, a Natura 2000-es természetvédelmi terület egy részén is végigszáguld várhatóan több tucat autóversenyző. A versenyt szervező magyarországi Szabó Gergő kétszeres román ralibajnok azt mondja, a miniralival fokozatosan vissza lehetne csalogatni a látványos sportot a régióba. Állítása szerint minden szükséges engedélyt beszereztek, de erről sem a vízügynek, sem a környezetvédelmi ügynökségnek, sem Borbély László környezetvédelmi miniszternek nincs tudomása.

„Ne írja ki a nevem, ne hivatkozzon rám, itt nagy pénzek forognak kockán, még a végén elüt bosszúból valamelyik" – aggódott a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület egyik tagja. A horgász azt mondja, nem ellenzik a ralit, de azt ne a tavon rendezzék.

Vízszennyezéstől tartanak

„A tiszta vizet nem szennyezhetik be. Egyesületünk tagjainak nem engedjük meg, hogy motorcsónakkal vagy bármilyen más belső égésű motorral megközelítsék a tavat – erre jön egy magyarországi, és rávisz a tározó jegére több tucat autót" – méltatlankodott.

A sporthorgászok közül egyébként sokan azt mondják, a verseny szervezője menjen a Balatonra, ott rendezzen hasonló futamokat, csakhogy „Magyarországon nem kap engedélyt, ott nem lehet megvesztegetni az illetékeseket". A horgászegyesület tagjai szerint kizárt, hogy Borbély László környezetvédelmi miniszter jóváhagyja a ralit, és arra kérik őt, „ne hagyja, hogy megmérgezzék hegyi vizeinket". A gáthoz kifüggesztett szabályzat nyolcadik pontja kimondja: a vizet semmilyen körülmények között nem szabad szennyezni. A horgászok szerint a jégrali ugyanakkor balesetveszélyes is.

Motoros járművel tilos

A zetelaki víztározó kezelője, a Maros Megyei Vízgazdálkodási Igazgatóság két évvel ezelőtt éppen a jégen való kocsikázás megszüntetése céljából helyezett el – terepakadályként – hullámtörőket a tóhoz vezető úton. A vízügyi hivatal székelyudvarhelyi igazgatója, Ádám Mózes azt mondja, tőlük senki nem kért engedélyt a jégrali megszervezésére, azt a rendezők állítólag a környezetvédelmi minisztériumtól kapták. Ádám közölte: bár megvan a maga véleménye az ügyről, erről hivatalosan nem kíván nyilatkozni.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Bernádt Zelma sem tud arról, hogy a szervezők engedélyért fordultak volna az általa vezetett intézményhez. „Amennyiben mégis hozzánk fordulnak, mi is a kompetens szakhatóság, vagyis a vízügy véleményét kell kikérjük" – mondja az igazgató, aki szerint furcsa, hogy sem ők, sem a vízügy nem tud egy ilyen horderejű rendezvényről. Bernádt szerint a jégen történő ralizás feltételeivel kapcsolatban a víztározó működési szabályzata jelent kiindulási pontot.

„Belső égésű motorral felszerelt járművel tilos rámenni a tó felületére" – idézi a szabályzatot Bálint Miklós. A 130 hektáros víztározó mérnöke szerint könnyen kifolyó benzin, olaj kerülhet a vízbe, és a kipufogógáz is leülepszik a jég felületére. Továbbá úgy véli, a sok kocsit és a várhatóan nagy tömeget azért sem szabadna ráengedni a jégre, mert az könnyen beszakadhat.

A tavon eddig egyébként nem történt hasonló baleset. A jég vastagsága az elmúlt héten 27 centi volt, ami állítólag elegendő ahhoz, hogy akár egy kamiont is megbírjon.

Elsődleges tehát a környezetszennyezés veszély lehet. „A motorcsónakokat is kitiltottuk a vízről, és különben is, a tározó egyébre szolgál, autózzanak az úton, van ott elég hely!" – mondta a mérnök.

Visszahozná a sportot a régióba

A verseny szervezője, Szabó Gergő kétszeres román bajnok ralis. A magyarországi pilótától telefonon érdeklődve megtudtuk: profik és amatőrök egyaránt részt vesznek a futamon a víztározó jegén, illetve az Ivótól Libánig tartó húsz kilométeres útszakaszon.

– A 2005-ös Hargita-rali az utolsó olyan említhető verseny, amit a környéken rendeztek. A mostani „miniralival" szeretnénk visszaállítani a sportág iránti lelkesedést, visszahozni a jelenséget Hargita megyébe. Jövőre akár bajnoki futamot is tarthatnánk – közölte. Szabó azt mondta, a jégrali megszervezéséhez az általa megtapasztalt, „nagyon látványos és fantasztikus hangulatú" finn és svéd futamok adták az ötletet. A tervek szerint négyszer kerül megrendezésre egy 4 km-es gyorsasági szakasz a tó jegén, háromszor pedig a 20 km-es, Ivó és Libán között kijelölt erdei szakasz. A ralipilóta lapunknak megerősítette: minden szükséges engedéllyel rendelkeznek a verseny megtartásához, amelyet a nemzetközi és a hazai szabályok szerint tartanak: a biztonság érdekében például mentők, tűzoltók, sőt búvárok tartózkodnak majd a helyszínen.

– Ha az időjárás miatt a biztonsági feltételek nem lesznek megfelelőek, akkor elmarad a tó jegére tervezett futam, helyette négy alkalommal kerül sor az erdei szakaszra – közölte Szabó.

A miniszter utánanéz

A Hargita Népe megkereste az ügy kapcsán Borbély Lászlót is. A környezetvédelmi tárca vezetője az elmúlt héten azt nyilatkozta, nem tud a jégrali megrendezéséről, hozzá semmilyen erre vonatkozó információ nem jutott el. „Nem úgy van az, hogy csak úgy ralizunk a víztározón! A környezetvédelmi szempontokon túlmenően ez roppant veszélyes dolog" – nyilatkozta. Borbély László azt ígérte, megvizsgálja a kérdést, és arra kért, az ügyben ismételten érdeklődjünk nála – azóta azonban nem sikerült telefonon kapcsolatba lépni vele.

Jakab Árpád

KÖRKÉP

Rendszeressé válik a helyi termékek vására

Hagyományos ízek boltívek alatt

Jó ötletnek bizonyult a hagyományos és helyi termékek vásárát havi rendszerességgel megszervezni – hangzott az általános vélemény a kirakódó-asztalok mindkét oldaláról. A termelők az értékesítési lehetőségnek örültek, a vásárlók meg annak, hogy ezúttal első kézből, a kereskedelmi árrés nélkül jutottak a jó minőségű, házias jellegű portékához.

Nem csalódtak a házi ízek után sóvárgók, amikor szombaton a megyeházát körülölelő oszlopsor tövében tettek sétát. A havi rendszerességgel tervezett, első alkalommal megszervezett hagyományos és helyi termékek vásárán bőséges felhozatal köszöntötte a vásárlókat. Nagy választékban találtak az érdeklődők „kémia" nélkül készített hústermékeket, füstölt szalonna, kolbász, szalámi, pácolt sonka, oldalas csábította a vásárlókat. Nem hiányoztak a méhészeti termékek sem, a különböző táj jellegű mézek, virágpor mellett méhviaszból készített gyertyákat vagy propoliszos szappant is hazavihettek a vásár látogatói. Nem volt hiány tejtermékekben sem, a hagyományos juhtúrótól a préselt és füstölt tehénsajtig szintén igen széles skálán kínálták eladásra a portékát a térség termelői. Különlegességként említhető a gyógynövényes stand, amelyen teakeverékeket, a havasok spontán flórájából származó gyógy- és fűszernövényeket találhattak a vásárlók, de lehetett venni gyümölcskészítményeket, szörpöket, savanyúságokat, káposztalevet és mindenféle, a székely konyhához köthető földi jót.

A havi rendszerességgel szervezett hagyományos és helyi vásárok ötlete az őszi/tavaszi kiállítások sikerét követően merült fel a megyei önkormányzatnál. Az elöljárók egyrészt segédkezet kívántak nyújtani az értékesítési gondokkal küszködő termelőknek, másrészt pedig a lakosok számára próbálnak lehetőséget teremteni az egészséges helyi élelmiszerek elérésére. „Némelyik helyi termékkel az üzletek polcain is lehet találkozni, de mint azt mindannyian tudjuk, ott az árak a csillagokig érnek. Itt jót és – mivel egyenesen a termelőtől kapjuk az árut – viszonylag elérhető áron lehet vásárolni" – fejtegette egy nyugdíjas korú csíkszeredai hölgy. A vásárosok is megtalálták számításukat, „Jó napunk volt, a termékeinkből megkóstolásuk után a legtöbb érdeklődő vásárolt is, nagyszerű ötletnek és nagy segítségnek tartom a vásárt" – fejtegette egy Kézdivásárhelyről húskészítményekkel érkező eladó.

Az első alkalommal rendezett szombati vásáron negyvenkét székelyföldi termelő rakodott ki, de az élénk érdeklődés miatt a jövőben feltehetően bővülni fog ezeknek a száma. A tervek szerint februártól Hargita Megye Tanácsa minden hónap harmadik szombatján megszervezi a Hagyományos Székely Termékek Havi Vásárát a csíkszeredai megyeháza oszlopsora között.

Hompoth Loránd

’48-as ereklyék Gyimesfelsőlokon

A gyimesi csángóknak az 1848-as szabadságharcban vállalt szerepét is ismertették annak a vándorkiállításnak a megnyitóján, amelyen a forradalmat idéző tárgyi emlékeket lehet megtekinteni.

Újabb állomáshelyére érkezett az 1848-as forradalom ereklyéit, emlékeit bemutató vándorkiállítás. A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnáziumban tartott megnyitón Berszán Lajos atya üdvözlőbeszédében felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az akkori magyarság milyen erővel szembe tudott szállni az elnyomókkal a szabadság védelméért: az osztrákok csak orosz segítséggel voltak képesek leverni a magyar nép szabadságharcát. Emlékeztetett arra is, hogy I. Miklós cár hiába kérte levélben Ferenc József császárt, hogy gyakorolja a megbocsátás és kegyelemadás jogát, a császár mégis kegyetlenül elbánt a szabadságharcosokkal.

A ’48-as vándorkiállítás gyimesközéploki megnyitóján Szanka József szegedi műgyűjtő beszélt a szabadságharcot idéző tárgyi e mlékek összegyűjtésének nehézségeiről, Murányi Gábor, a Meritum Egyesület elnöke pedig a vándorkiállítás elindításának körülményeiről és a kiállítással párhuzamosan zajló múzeumpedagógiai tevékenységről.

A gyimesi csángóknak a szabadságharcban vállalt szerepét Pál Zoltán, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Középiskola történelemtanára ismertette. Elmondta, az 1848. június 15-én Csíksomlyón tartott széki gyűlésen a gyimesi csángók küldöttei kérték, hogy terjesszék ki rájuk is a közteherviselést és az ezekkel járó kedvezményeket. A gyimesiek a szabadságharcban ki is tartottak mindaddig, amíg gróf Rindsmaul Albert őrnagy, a Gyimesi-szorosban állomásozó honvédek parancsnoka az ellenség bekerítésétől tartva elrendelte a visszavonulást.

Gyimesfelsőlokon március 2-ig tekinthető meg a kiállítás, ezt követően a szabadságharc ereklyéit márciusban Szentegyházán, Csíkszentdomokoson, majd a vajdasági magyaroknál is bemutatják.

Kézfogás az egyszerűsített honosításért

A magyarországi és az utódállamok magyarsága közötti kapcsolatok kiépítését szorgalmazták a Kárpát-medencei magyar testvértelepülések találkozó résztvevői a hétvégén a magyarországi Berekfürdőn.

A határok nélküli együttműködést, összefogást szorgalmazta a Kárpát-medencei magyar testvértelepülések találkozóján részt vevő hét alcsíki – Székely Ernő csíkszentkirályi; György József csíkszentgyörgyi; Bodó Dávid csíkkozmási; Pál Péter csíkszentléleki; Gergely András csíkszentmártoni; Rafain Endre tusnádi; András Zoltán kászonaltízi – polgármester. A Csíkszentkirály testvértelepülése, Berekfürdő önkormányzata által kezdeményezett találkozón Krasznahorkaváralja, Tiszapéterfalva, Lukácsfalva, Zalakomár, Isaszeg, Nyársapát és Kenderes elöljárói is részt vettek, valamennyien egyetértve a testvértelepülés-hálózat létrehozásával.

A találkozón bemutatták A testvériség faluja elnevezésű projektet, amelyet uniós finanszírozással szeretnének megvalósítani Berekfürdőn: kulturális, konferencia- és idegenforgalmi központot kíván létesíteni hat Kárpát-medencei község.

A küldöttséget elkísérő Gyerkó László csíki szenátor is jónak tartja a bereki kezdeményezést, s elmondta: bízik abban, hogy az önkormányzatok mellett lakossági, iskolai és idegenforgalmi kapcsolatok bővülését is hozza a testvér-települési hálózat. A megbeszéléseken felvetődött az egyszerűsített honosítási eljárás kérdése is. A testvértelepülések önkormányzatai felajánlották, jegyzői segítenek az eljárásban, illetve hogy az eskütétel is a magyarországi testvértelepüléseken legyen. A témakör kapcsán Gyerkó fontosnak nevezte minden szervezet segítségét a honosítás során, ugyanakkor nehezményezte, hogy a Demokrácia Központokban aláírásgyűjtés folyik egy új párt megalakítása javára.

HN-információ

NÉZŐPONT

Munkamorál

A múlt heti finnországi sajtóban megjelent egy cikk, miszerint Helsinki lakossága „meglepődött", hogy a romániai cigányok mínusz húsz foknál alacsonyabb hőmérsékletekben is kint vannak koldulni az utcán. Akármilyen nagy a hideg, úgyis legalább negyven-ötven roma folyamatosan járja az utcákat és adományért nyújtja a kezét. Északi rokonainkat 2007 óta lepték el a Romániából és a szomszédos országokból kiáramló romák, addig a koldulás ritka jelenség volt arrafelé. A hatóságok törvényt akarnak hozni az „agresszív" koldulás betiltására, de próbálkoztak már azzal is, hogy a koldusoknak pénzt ajánlottak fel annak fejében, hogy hazatérnek. Aki ezt elfogadta, annak vagy kompjegyet vásároltak Tallinnig, vagy üzemanyag-támogatást adtak háromszáz euró értékben. Aztán felszámoltak illegális telephelyeket is, de – amint az idézett hírből is kitűnik – el kellett csodálkozzanak: hiába a hatósági szigor és az északi fagy, a romák feltartóztathatatlanul teljesítik azt, amiért odamentek.

A koldusok állítólag csoportosan mennek ki. Általában bizonyos térségekben, falvakban, községekben családok szerveződnek meg, és mindegyik képviselteti magát egy taggal, aztán néhány hónap múlva cserélnek. Buszt bérelnek, és úgy jutnak ki a finnekhez, van egy hálózat, amelyik a pénz hazajuttatásával foglalkozik, megfizetnek egy személyt, aki beszéli a finn nyelvet, és intézi az ügyes-bajos dolgaikat (helyi intéznivalók, szállítás megszervezése).

Amint innen kiderül, a romák a multinacionális cégeket megszégyenítő tudásalappal képesek megszervezni „gazdasági" tevékenységeiket. Tudják, mi a logisztika: meg van oldva a szállítás, meg van szervezve a munkások váltásainak cseréje. Ugyanakkor a pénzközvetítést is megoldották, anélkül, hogy igénybe kellene vegyék a bankokat vagy a pénzutaló intézeteket. Egyébként fogadni mernék, hogy ezen a hálózaton sokkal olcsóbban hazaér a pénz, mintha a legolcsóbb banki szolgáltatást vennék igénybe. Ismerik a csapatmunkát is, és kitűnően meg vannak szervezve: településalapúan alakítják ki a munkacsoportokat, ezekben a település klánjainak és családjainak van egy-egy képviselője. Ennek kiválasztása úgy, hogy mindig mindenki megfelelően reprezentálva legyen, nem könnyű feladat (gondoljunk csak bele: mi magyarok a demokratikus értékeinkkel sosem tudtunk egy olyan képviseleti rendszert kitalálni, hogy ne legyenek sértődöttek). Ugyanakkor megtervezik azt is, milyen stratégiai pontokon szállják meg a várost. És a munkamorál, hát az igazán irigylésre méltó: mínusz húsz fok alatti hőmérséklet esetén is ott vannak az utcán. Ilyen, a tevékenységével szemben ennyire erőteljesen elkötelezett személyzet minden cégvezető álma. Ugyanakkor a teljesítményarányú bérezésről sem kell meggyőzni őket, alapból ezt a formát választják. Ilyen fokú szervezettség, munkafegyelem, és közben nem kell megfogalmazzanak belső rendszabályzatot. Nem lopják a napot, határozottak tudják, mit akarnak. Azt mondanám, hogy egy ennyire jól szervezett, ennyire elszánt csapattal meg lehetne változtatni a világot – és valójában ezek az emberek, még ha nem is tudnak róla, ezen dolgoznak.

Isán István Csongor

Leáldoz a papírok napja a romániai egészségügyben

Elektronikus recept és kórlap

Egy éven belül már nem kell vinnünk magunkkal az orvos által írt receptet a patikába, két éven belül pedig a kórlapjainkat sem a rendelők nagy, fiókos szekrényeiből veszik elő az orvosok. Mindez akkor, ha sikerül gyakorlatba ültetni azt a két projektet, amelynek finanszírozási szerződését pénteken írták alá Bukarestben.

Az elektronikus kórlapnak, valamint az elektronikus receptnek a romániai egészségügyi rendszerbe való bevezetését célozza az a két projekt, melynek finanszírozási szerződését múlt pénteken írták alá a Távközlési Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselői Bukarestben.

Moldován József távközlési államtitkár elmondta, a projekteket eredetileg 2009-ben indították útnak, de minthogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudott időben megfelelni a kiírás feltételeinek, akkor kifutottak a határidőből. Az RMDSZ-es államtitkár hatáskörébe 2010 júliusában kerültek be a projektek, amelyek koordinálásáért felel, és az új kiírás határidejét már sikerült is tartani.

„Fontos eredménye lesz ezeknek a projekteknek, hogy megszűnik az egészségügyi ellátásban tapasztalható bürokrácia, csökkennek az adminisztrációs költségek, az egészségügyi rendszer átláthatóvá válik. Létrejön a közvetlen kommunikáció a betegellátásban részt vevő intézmények között, például a gyógyszerészek és az orvosok között, az elektronikus receptek révén" – hangsúlyozta Moldován József a projektek fontosságát. Mint elmondta, az elektronikus kórlap segítségével adatbázis jön létre, amely tartalmazza a beteg valamennyi releváns adatát, egészségügyi történetét, betegségeit, a korábbi diagnózisokat és kezeléseket. A rendszer tartalmazni fog továbbá egy olyan elektronikus könyvtárat is, amely orvosi precedensek révén segítheti a kezelőorvost munkájában.

Európában egyébként – bár nem elterjedt – van pár ország, ahol igen jól működik ez a rendszer. Példaként említhető Nagy-Britannia vagy éppen Ausztria, ahol immár tíz éve fejlesztik az elektronikus kórlap rendszerét, Európán kívül pedig pozitív példa Kanada, ahol már az az online adatbázis is jól működik, amely a különböző betegségek kezelési precedenseit tartja nyilván.

Informatizálják tehát a romániai egészségügyet. A biztosítópénztárnál és az egészségügyi szolgáltatóknál már működik az a program, amely pénzügyi szempontból követi a beteg útját a rendszerben, ehhez kapcsolódik majd az elektronikus kórlap, amely medikális szempontból követi a beteget, és az elektronikus recept, amely által mindig követhető a betegnek felírt kezelés, illetve a gyógyszertárból kiváltott orvosságok jegyzéke. Ez a három program össze lesz kötve majd az egészségbiztosítási kártyával, amely tulajdonképpen egyfajta azonosítóként működik majd, hisz általa ismeri fel az informatikai rendszer az illető beteget, és általa lehet adatokat feltölteni majd a rendszerbe.

Moldován József azt mondta, az elektronikus receptek bevezetésének határideje 12 hónap, de a szándékok szerint már az idei év végéig gyakorlatba ültetik az erre vonatkozó tervet. Ami az elektronikus kórlapok bevezetését illeti, erre a határidő 24 hónap. Ebben az időszakban kell elkészülniük a közbeszerzési füzeteknek, majd következik a közbeszerzési procedúra, a kiírás, illetve az életbe léptetés.

A két, európai uniós alapokból finanszírozott projekt összértéke 171,7 millió lej.

Forró-Erős Gyöngyi

Zsuzsanna-bál Csíkszeredában. Első alkalommal szervezett Zsuzsanna-bált az EMNT csíkszéki szervezete a Hargita Vendégváróban, szombaton. Az esemény fővédnöke Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, a bál nagyasszonya Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a rendezvény házigazdája pedig Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke volt

GYERGYÓ

Ismerkedés a zöldenergiával

Napelemek a Vaskertes Iskolán

Tanulók és tanárok által készített napkollektorok kerültek a Vaskertes Iskola tetejére. A diákok így tanulmányozhatják, hogyan lesz a napfényből meleg víz a mosdókban. A környezettudatosságra nevelő projekt folytatódik.

Két darab, összesen 3,5 négyzetméteres felületű napkollektor egy 150 liter űrtartalmú bojlerben tárolt vizet melegít fel, s juttatja az emeleti mosdókba. A felszerelés napján mért adatok szerint a napenergia 31 Celsius-fokos vizet biztosított, ez nyáron az 50-60 fokot is elérheti – ezzel a rendszerrel gazdagodott a gyergyószentmiklósi Vaskertes Iskola. Az egyszerű napkollektoros felszerelést főként didaktikai célra szánják, és közös munka eredményeként valósulhatott meg.

Az Oktatással a napenergiáért program keretében egy éve tanulmányozhatják Maros megyei és gyergyószentmiklósi diákok a zöldenergia hasznosítási formáit, elemzik a klímaváltozás hatásait. A projektvezető marosvásárhelyi Rhododentron Környezetvédelmi Egyesület és partnerei, a gyergyószentmiklósi Amőba Öko Központ és a Fenntartható Segesvár környezetvédelmi egyesület összefogása révén a diákok megújuló energiaforrásokról és energiatakarékossági lehetőségekről szereztek elméleti tudást, vetélkedőkön vettek részt, napkollektorokat forgalmazó cégeknél tettek látogatást, szennyezések semlegesítéséért facsemetéket ültettek. A program során a gyergyói diákok és tanárok is készíthettek napelemes rendszert, ezeket szerelték fel a Vaskertes Iskolában a működésükhöz szükséges rendszerrel együtt. A rendszer átadására és üzembe helyezésére pénteken került sor a projektben társult környezetvédelmi szervezetek képviselőinek jelenlétében, a továbbiakban pedig fizika-, kémia-, természetismeret- és nevelői órák keretében is részletesen beszélnek majd működéséről a tanárok.

„Gyergyószentmiklósról három – a Vaskertes, a Batthyány Ignác és a Kós Károly – iskola diákjai vettek részt a projektben, de mivel csak két kollektor készült, döntenünk kellett, hová szereljük fel. A választás a Vaskertesre került, következő projektjeink során viszont a másik két iskola fog előnyt élvezni – mondta Bajkó Ildikó, az Amőba Öko Központ vezetője.

Az országban egyedi rendszerek felszerelését követően a civilszervezetek azt tervezik, hogy a napkollektorokat számítógéppel kötik össze, melyen nyomon követhető lesz a hőtermelés mennyisége, az adatok pedig az elképzelés szerint akár egy internetes portálról is leolvashatóvá válnak.

Balázs Katalin

Markós kettősség

Író és politikus egy-egy kötete

Kié itt a tér cím alatt foglalta össze beszédeit, önállóság és integráció dilemmáját a politikus Markó Béla. Az író Markó pedig Erdélyi macska esszékötetét tette a gyergyószentmiklósiak asztalára pénteken Gyergyószentmiklóson.

„A politikus feladata, hogy alávesse magát a közösség akaratának. Ez óriási alázatot, az eredetiség hiányát feltételezi, ami az író, művész halála" – válaszolt Markó Béla a hogyan fér meg egymás mellett a politikus és író kérdésre. „Író voltam, lettem politikus, és bízom abban, hogy leszek még író" – fogalmazott, közölve, fontolgatja teljes visszalépését a politikai életből. A bemutatott Kié itt a tér című kötetben is pályalezáró szándékkal gyűjtötte össze gondolatait, ám megjegyezte: „Amit megéltünk az elmúlt húsz év alatt, még nem dolgoztuk fel kellőképpen. Nem biztos, hogy ez az utolsó, politikai tartalmú kötetem, hisz annyi tudás, tapasztalat, tényanyag gyűlt össze, hogy arról még beszélni, írni kell."

A szonettek nagy pártolója, az íróember egy másik, szonettel indító, esszéket tartalmazó kötetet is bemutatott, az Erdélyi Macskát. Székedy Ferenc méltatásában elmondta, legyen bármily szürke az erdélyi macska, hordozza a faj tulajdonságait: szabad, szívós és önálló. Patek Mária magyartanár kollégáinak ajánlotta a kiadványt, hisz nagy sikere volt diákjai körében.

A Pallas-Akadémia gondozásában megjelent két kötet gyergyószentmiklósi bemutatóján a minőségi irodalmi művek háttérbe szorulása is szóba jött. Markó elmondta, más idők ezek, mint a ’89 előttiek, az olvasók nem éhezik a magyar szót, ritkaság, ha egy könyvbemutatón húsz embernél több van. „Nem is tudom, önök közül hányan jöttek a politikushoz és hányan az író miatt" – tette fel a kérdést Markó Béla a Salamon Ernő Gimnázium dísztermének telt háznyi közönségének.

B. K.

Közbirtokossági gyűlés Ditróban

Vendéglátót is működtetnének

A szavazati joggal rendelkezők mindössze 35 százaléka gyűlt össze a Ditró Közbirtokosság közgyűlésén szombaton. A jelenlévők elfogadták a beszámolót, a 160 lejes hektáronkénti osztalékot, és a tervekkel is egyetértettek.

Idén sem gyűlt össze a 7986 szavazati joggal rendelkezők fele a közgyűlésre, ennek ellenére megtartották szombaton a Ditró Közbirtokosság közgyűlését.

Kovács Árpád András beszámolt arról, hogy 15 735 köbméter fát sikerült értékesíteni 139 lejes átlagáron, azaz két lejjel drágábban, mint a 2009-es esztendőben. A közbirtokosok által egy évvel korábban elfogadott tervet 81 százalékban sikerült teljesíteni, az osztalék pedig 160 lej hektáronként.

„Az osztalékkal nem népszerűsítési indexet akarunk növelni. Nem sok, de ahhoz, hogy évek múlva is legyen, amit osztani, közben pedig beruházásokat is eszközöljünk, ennyi jut" – mondta lapunknak a közbirtokosság elnöke.

A közbirtokossági tagok tudomást szerezhettek arról, hogy a Corvinus Zrt.-től nyert pályázati összegből negyven információs táblával és prospektusokkal járulnak hozzá az ökoturizmus fellendítéséhez; hogy a közbirtokosság székházába ismeretlenek betörtek, jelentős anyagi kárt okozva; továbbá hogy elveszítették a szienitkitermelő cég ellen szerződésbontásért indított pert.

A 2011-es esztendőben is támogatják a község rászorulóit, közösségi érdekeket – szavazták meg, 120 ezer lejt különítve el erre a célra. Ebből 100 ezer lejt a római katolikus Jézus szíve-templom szentélyének felújítására szánnak, a maradék összegre pályázni lehet, megítéléséről pedig az igazgatótanács hoz döntést.

Az osztalék biztosítása mellett nagy beruházásokra készülnek a ditróiak: új székházat kívánnak építeni. A központi, egykori ingatlant is visszakapták, ám abban vendéglátót kívánnak működtetni, miután a felújítási munkálatok befejeződnek.

Balázs Katalin

Szentmiklós is bekapcsolódott a Wass-maratonba. Péntek este hét órától szombat hajnali kettőig olvastak fel gyergyószentmiklósiak Wass Albert Adjátok vissza hegyeimet című kötetéből. A negyven településen zajló felolvasás éjjel egy órakor egy internetes körkapcsolással egészült ki, a gyergyószentmiklósi Magyar Polgári Párt irodájában összegyűlt tucatnyi olvasó 20 percig volt látható a világhálón. Felolvasásukat Dobribán Melinda Dzsida-szavalattal zárta, nemsokára pedig a csíksomlyóiak kerültek sorra.

UDVARHELY

Költségvetés nélkül

Brazil szappanopera székely módra

A zöld párti Jakab Attila tanácsos nem vett részt Székelyudvarhely költségvetésének megszavazásában: az RMDSZ-frakció és a polgármester ezért a pénteki tanácsülésen úgy döntött, először rendezik nézeteltéréseiket a zöldekkel, és majd csak ezt követően térnek vissza a költségvetés vitájára.

Tizenegy napirendi pont megvitatásának futottak neki pénteken Székelyudvarhely önkormányzati képviselői, ám már a másodiknál, a város idei költségvetésének elfogadásánál elakadtak.

Bunta Levente előterjesztésének ismertetőjében többek között azt tudatta: későn kapták meg a megyei tanácstól a rájuk vonatkozó keretszámot, melyről rögtön kiderült, igencsak megfogyott. „Míg Csíknak 1,1 millió és Keresztúrnak 800 ezer lej jutott, Udvarhely csak 460 ezer lejt kap" – tudatta a polgármester. Ezután a zöld párti Jakab Attila egy, a pártja udvarhelyi szervezete által összeállított nyilatkozatot olvasott fel, melyben az áll, hogy „nem fogadhatjuk el, hogy a megyei alapokból Székelyudvarhely kevesebbet kap, mint például Gyergyóremete vagy Székelykeresztúr. A lakosságarány nem hagyható figyelmen kívül, méltányos megoldásra van szükség. Arra kérjük az udvarhelyi megyei tanácsosokat, mielőbb rendezzék a méltánytalanságot". Jakab közölte, a csorba kiküszöböléséig nem tud részt venni a város költségvetésének megszavazásában. Az RMDSZ-esek bejelentették: 9 RMDSZ-es és 9 MPP-s tanácsossal nem látnak esélyt a költségvetés elfogadására, az ülésvezető ezért felfüggesztette az ülést, a polgármester visszavonta az általa előterjesztett napirendi pontokat.

„Csütörtökön–pénteken újból ülés lesz" – jelentette ki Bunta, aki szerint ilyen tanácsi felállással nehezen lehet ésszerűen működni, hisz „a polgáriak a város működésének ellehetetlenítésére törekednek". Bunta szerint „ha hiányzik a mérleg nyelve, nem lehet vitába elegyedni. A zöld diktál ebben az esetben. A szervezetünkkel szemben vannak a zöldeknek elvárásaik, leülünk ezeket megtárgyalni, megpróbáljuk rendezni minél hamarabb a kérdést" – közölte az ülésteremből kivonulva a polgármester.

A polgáriak és a zöld párti tanácsos az ülésteremben maradtak, és elfogadták azt az általuk javasolt előterjesztést, miszerint március 15. legyen ünnepnap Udvarhelyen. A polgáriak szerint brazil szappanopera zajlik, hiszen Bunta megyei tanácselnökként nem adott pénzt Szásznak, most pedig a maga során azért kap kevés összeget, hogy a város ne tudjon haladni. A polgáriak szerint a Zöld érdekcsoport ezzel a lépésével csak politikai alkupozícióját erősíti. „Szokásuk szerint a látszatellenzékiséget pénzre fogják váltani" – hangoztatták.

Máthé László Ferenc

INTERJÚ

Az egyes és kettes munkacsoportban ledolgozott évek nyugdíjpontját emelik

A megyében 35 ezer nyugdíjas fizet egészségügyi járulékot

A kormány képviselői nemrégiben bejelentették, hogy várható a nyugdíjak emelése. Kiket érint, mikorra várható, és hogyan történik a kiszámolás, valamint hány nyugdíjas kell egészségügyi járulékot fizessen – erről kérdeztük Bán Katalint, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóját.

– A kormányfő bejelentette, hogy kiegészítik a nyugdíjakat, ennek nyomán pedig várható egy átlag 93 lejes nyugdíjemelkedés. Kik számíthatnak juttatásuk értékének növekedésére?

– Azok a személyek számíthatnak nyugdíjuk emelkedésére, akik egyes vagy kettes munkacsoportban dolgoztak. Az egységes nyugdíjrendszer működését szabályzó 2010/263-as törvény szerint azok, akik 2001. április 1-je előtt lettek nyugdíjasok, és szakmai karrierjük során egyes vagy kettes munkacsoportban dolgoztak, az ebben a periódusban megvalósított nyugdíjpontjukra kapnak bizonyos fokú ráadást. Ennek mértéke az egyes munkacsoportban ledolgozott évek esetén 50 százalék, a kettes munkacsoportban ledolgozott évek esetén 25 százalék. Ez nem jelenti azt, hogy aki egyes munkacsoportban dolgozott, annak ötven százalékkal emelkedik a nyugdíja. Arról van szó, hogy az említett munkacsoportokban ledolgozott években megvalósított nyugdíjpont emelkedik ilyen arányban. Az érthetőség kedvéért adok egy példát: ha valaki 35 évet dolgozott – vagyis ez a társadalombiztosítási alaphoz való hozzájárulási időszaka, magyarán a régisége –, és ebből az időszakból 18 évet egyes munkacsoportban, akkor ebben a 18 évben megvalósított nyugdíjpontját emelik ötven százalékkal.

– Van, aki azt mondja, hogy ezt az emelést már megkapta...

– Ez azért van, mert az egyes és kettes munkacsoportban ledolgozott évek kérdését már 2008-ban szabályozta a 100-as kormányrendelet, ám kevéssel ennek közlése után megjelent egy másik rendelkezés szintén ezen a területen. Azonban a két jogszabály párhuzamos alkalmazás technikailag lehetetlen volt. Tehát 2008-ban az említett munkacsoportban ledolgozott évekre kaptak egy szintén ötvenszázalékos, illetve egy fél pont, valamint egy 25 százalékos emelést. Amiről most szó van, az a különbözet lesz a 2008-ban megkapott és a mostani rendelkezés szerint járó emelkedés között. Egyébként ezt elég nehéz technikailag kivitelezni. Erre az emelésre azok a nyugdíjasok is számíthatnak, akik 2001. április és 2008. november elseje között lettek nyugdíjasok, abban az esetben, ha az évi átlagnyugdíjpont kiszámításánál a törvény által előírt teljes hozzájárulási időszakot (a teljes ledolgozott időt) vették figyelembe. Vannak olyan esetek, amikor nem a teljes szolgálati időt vesszük figyelembe, például a bányászoknál, az 1-es, 2-es sugárzási zónában dolgozott személyeknél, és akkor ők nem számíthatnak erre az emelésre.

– Hány személyt érint ez a rendelkezés Hargita megyében?

– Megyeszinten körülbelül 23,5 ezer nyugdíjast érint ez a nyugdíjemelés. Technikai okokból sajnos lesznek olyan esetek is, amikor a nyugdíjas februárban nem fog emelésben részesülni, habár jogában áll. Türelmüket kérjük, igyekszünk az ő helyzetüket is minél hamarabb rendezni, hogy az elkövetkező 2-3 hónap folyamán megkaphassák a különbözetet.

– A rendszerben újdonság a nyugdíjasok által fizetett egészségbiztosítási járulék is. Olyan újdonság, ami értetlenséget, illetve felháborodást is eredményezett több nyugdíjas esetében is...

– Igen, elég sok reklamáció van. A helyzet az, hogy mi is a médiából tudtuk meg először, hogy a kormány a 740 lej feletti nyugdíjak esetében bevezeti az egészségügyi járulék fizetésének kötelezettségét 5,5 százalékos kvantumban. Ezt a nyugdíj teljes összegére kell fizetni, azzal a feltétellel, hogy a kifizetése után eredményezett nyugdíj összege nem lesz kevesebb 740 lejnél. Az érthetőség kedvéért adok egy példát is. Ha valakinek 760 lejes nyugdíja van, akkor az 5,5 százalék ebből 42 lej. Ha ezt levonjuk a nyugdíjából, akkor a nyugdíj nettó összege 718 lej lenne. Ám a fenti szabály szerint ez nem megengedett, így csak annyit vonunk le, hogy megmaradjon a 740 lejes nyugdíja, vagyis ebben az esetben húsz lejt.

– Milyen bevételt eredményez ez a befizetési kötelezettség, illetve hány embert érint a megye szintjén?

– Egyelőre nincs arra vonatkozó adat, hogy mennyi pénz folyik be egészségügyi járulék jogcímén a nyugdíjasoktól. Egyébként az intézkedés Hargita megyében körülbelül 35 ezer nyugdíjast érint.

– Az elmúlt évben komoly viták voltak az úgynevezett speciális nyugdíjakról. Mi a helyzet ezekkel?

– A katonaság és a belügy, valamint a titkosszolgálatok volt dolgozói nem tartoznak hozzánk, nekik külön nyugdíjpénztáruk van. De vannak nálunk is olyan kategóriák, amelyek ilyen illetményre voltak jogosultak. Egy nyugdíj attól speciális, hogy kvantumának kiszámításánál nem a köznyugdíj-rendszer elveit és szabályait alkalmazzák. Általában az utolsó hónapban, esetenként az utolsó 12 hónapban megvalósított átlagjövedelem nyolcvan százalékát jelenti tulajdonképpen az illetmény értéke. Ez lényegesen magasabb, mint azoké, akiknél a társadalombiztosítási alaphoz való hozzájárulás tartamát és mértékét veszik figyelembe. Így alakult ki az a helyzet, hogy pl. egy teljes szolgálati idővel rendelkező orvos vagy tanár nyugdíja kb. 1400–1800 lej körül mozog, míg a speciális nyugdíjak ennek a többszörösét, esetenként akár a hatszorosát is elérték. Speciális nyugdíjra volt jogosult a fentebb említett kategóriákon kívül az igazságszolgáltatás és ügyészség kötelékeiben dolgozó kiegészítő személyzet, a képviselők, a szenátorok, a számvevőszék alkalmazottjai – ezek a legfontosabb kategóriák. Ugyanakkor továbbra is ilyen különleges illetményre jogosultak az igazságszolgáltatásban dolgozó személyek, illetve az ügyészség keretében munkát vállalók – ezek esetében nem is számolták újra a nyugdíj értékét. A megye szintjén 43 speciális nyugdíjat kellett újraszámolni. Ennek nyomán volt, aki akár ötven vagy hatvan százalékot is veszített.

Isán István Csongor

ORSZÁG-VILÁG

hírfolyam

* Kisebb tömeg gyűlt össze Peking belvárosában, a Vangfucsing bevásárlóutcában tegnap délután, de a tüntetésre készülők mintegy száz főre duzzadt csoportját a rendőrség feloszlatta. Az emberek délután két óra körül kezdtek gyülekezni a forgalmas utca McDonald’s étterménél, ahol kíváncsiskodók csatlakoztak hozzájuk. A helyszíni beszámoló szerint akkor, amikor a rendőrjárőrök két férfit ki akartak emelni a tömegből, kamerával felszerelt külföldi riporterek zárták őket körbe. Az embereknél nem volt transzparens és jelszavakat sem skandáltak. A rendőrök fél órán belül szabaddá tették az utat, és a gyülekezők nagyobb része elhagyta a helyszínt. Korábbi hírek szerint először a Boxun (Pohszün) kínai nyelvű, amerikai székhelyű internetes weblapon jelentek meg ismeretlen eredetű blogbejegyzések, amelyek tüntetőket hívtak az utcára Kína 13 városában, köztük Pekingben és Sanghajban. A tunéziai „jázmin forradalomra" utaló felhívás a követelések megfogalmazásában is segítséget nyújtott: „ennivalót akarunk, munkát akarunk, lakást akarunk és tisztességes bánásmódot akarunk".

* Harc az illegális telepek ellen. A tavaly júliusban Franciaországban nyilvántartásba vett 741 illegális cigánytelep 70 százalékát a hatóságok felszámolták, és több mint 3700-ra tehető azon romák száma, akiket kitoloncoltak vagy pedig önként elhagyták az országot – mondta pénteken a francia belügyminiszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban. Brice Hortefeux ugyanakkor elismerte: „előfordul, hogy a táborhelyeket visszaépítik". Hozzátette: „egy ilyen helyzet nem oldható meg fél év alatt, de nem adjuk fel". Tavaly augusztusban és szeptemberben diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított. „A romák hazamennek, aztán visszajönnek, mert ilyen abszurd a rendszer" – reagált a belügyminiszter szavaira Catherine Choquet, az Emberi Jogok Ligájának részéről.

Bukarestben járt Németh Zsolt

„Kiválóak a magyar–román kapcsolatok"

Jelen pillanatban kiválóak a román–magyar kapcsolatok, az ebből fakadó lehetőségeket mindkét fél igyekszik kihasználni – mondta pénteken Bukarestben a sajtó képviselőinek Németh Zsolt.

A magyar külügyi államtitkár delegáció élén érkezett a román fővárosba, ahol Teodor Baconschi külügyminiszterrel és Bogdan Aurescu európai ügyekért felelős államtitkárral tárgyalt. A tárgyalásokról a két államtitkár tájékoztatta a román és a magyar sajtó képviselőit. Aurescu szerint tizenöt évvel az alapszerződés aláírása után a két ország kapcsolatát a szoros stratégiai partnerség jellemzi. Németh Zsolt így fogalmazott az MTI-nek: Románia és Magyarország között jelenleg kiválóak a legfelső szintű kapcsolatok, egyfajta „kegyelmi idő" jellemzi azokat. „Igyekszünk is élni az ebből fakadó lehetőségekkel" – mondta, az elmúlt időszakból példaként említve a magyarországi állampolgársági törvényt. Ezzel összefüggésben utalt az új romániai – a magyar nemzeti kisebbség számára kedvező – oktatási törvényre is, amely egyfajta oktatási decentralizációt jelent. Hozzátette azonban: örömre adna okot, ha végre megtörténne a Sapientia egyetem akkreditációja, egyelőre késik e kérdés parlamenti jóváhagyása. Az elmúlt időszakban problémák voltak az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásával is – emlékeztetett Németh Zsolt.

A politikus érthetetlennek nevezte a Székely Mikó Kollégiummal kapcsolatos történéseket. (Az ügyészség egy évekkel ezelőtti feljelentés alapján decemberben vádat emelt annak a bizottságnak a három tagja ellen, mely testület 2000-ben lehetővé tette a kommunista rendszer idején államosított, eredetileg a református egyház tulajdonában lévő kollégium visszaszolgáltatását.)

*

„Parlamenti képviseletet a magyarországi románoknak"

Bogdan Aurescu a magyarországi román kisebbség helyzetével kapcsolatosan a parlamenti képviselet, valamint a román nyelven való oktatás és hírközlés fontosságát hangsúlyozta. Abban a tárgyalópartnerek egyetértettek, hogy ez a két nemzeti kisebbség az összekötő híd szerepét tölti be a két állam között, értéket jelent az adott ország számára.

Hírösszefoglaló

Igazságügyi jelentés: van még tennivaló

Továbbra sem teljes mértékben kielégítő az igazságügyi reformok helyzete és a korrupció elleni fellépés Bulgáriában és Romániában az európai uniós elvárások szempontjából – állapította meg pénteken Brüsszelben kiadott jelentésében az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület rendszeresen ellenőrzi a két országban e téren elért haladást 2007-es csatlakozásuk óta, mert belépésük idején még nem tartotta teljesnek felkészültségüket ebből a szempontból. A mostani jelentésben a bizottság megállapította, hogy mindkét ország haladt a legutóbbi, tavaly nyári bizottsági ajánlások teljesítésével, de még mindig maradtak tennivalók. Románia esetében Brüsszel pozitívan értékelte egyebek között az alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, és az igazságügyi eljárások javítására tett lépéseket. Meggyőzőnek mondta a bizottság az úgynevezett magas szintű korrupció ügyében a vizsgálati, nyomozati tevékenységet, ugyanakkor kifogásolta, hogy ezek az esetek a bíróság előtt „nemigen mozdulnak". Az EU ajánlja az igazságügyi rendszer független átvizsgálását is.

Kedvező jelentés?

Bukarestben kedvezően értékelik az EU-nak a román igazságszolgáltatásról szóló jelentését. Bukarest kedvezően értékeli, és „biztatásnak tekinti" az EB a román igazságszolgáltatásról készített, pénteken közzétett jelentését – derült ki Cãtãlin Predoiu román igazságügyi miniszter nyilatkozatából. A tárcavezető szerint a mostani jelentés talán a legkedvezőbb Románia számára 2007 óta, azóta, hogy az EB figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás reformját. Predoiu szerint „higgadtan és józanul" kell viszonyulni a jelentéshez, a pozitív következtetések ellenére Romániának folytatnia kell az igazságszolgáltatás terén meglévő hiányosságok kiküszöbölését.

Hírösszefoglaló

Kétezer restitúciós per folyamatban

Mintegy kétezer, romániai restitúciós ügyeket érintő per van folyamatban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely eddig több mint kétszáz ítéletet hozott hasonló ügyekben – mondta Cãtãlin Predoiu román igazságügyi miniszter, aki szerint az elmúlt két évtized során született jogszabályok miatt mind a mai napig rendezetlen a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának kérdése. A tárcavezető kifejtette: a restitúció területén számos következetlen és egymásnak ellentmondó törvénymódosítást hajtottak végre. Predoiu szerint a különböző szemléletű törvénymódosítások nyomán lehetetlenné vált a jogszabályok egységes alkalmazása, emiatt Románia számos pert vesztett a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán. A bírósági perek lavináját az 1996/112-es törvény indította el, amely lehetővé tette a román államtól lakásaikat bérlő személyeknek, hogy megvásárolják azokat, függetlenül attól, hogy az ingatlant a kommunizmus idején kobozták-e el volt tulajdonosától, vagy nem. A volt tulajdonosok bírósági úton próbálták visszaszerezni az időközben a bérlők tulajdonába került ingatlanjaikat. A romániai restitúció ellentmondásos jellegét a kárpótlások módja is bizonyítja. Sokaknak ugyanis a törvény szerint nem szolgáltathatják vissza természetben egykori tulajdonukat, ugyanakkor a román állam nem teremtette meg a kárpótlások kifizetésének feltételeit. 2005-ben megalakult ugyan a Tulajdonalap, amelyet a legértékesebb román állami vállalatok részvényeinek egy részével töltöttek fel, de csak az idén jegyezték be a tőzsdén. Emiatt a volt tulajdonosok az elmúlt öt évben hiába kaptak kártérítésként részvényeket a pénzügyi alaptól, azokat nem értékesíthették. A strasbourgi bíróság tavaly októberben arra kötelezte a román államot, hogy vizsgálja felül az egykori tulajdonosok kárpótlására vonatkozó törvénykezését, erre 18 hónapot adott. Predoiu a strasbourgi bíróság felszólítására utalva közölte, hogy a következő hónapokban véglegesítik a restitúciós törvénykezés felülvizsgálatát, amelyen egy tárcaközi kormányzati bizottság dolgozik.

GAZDASÁG

hírfolyam

* Nagyobb bevételeket várnak a regisztrációs adóból. Százmillió euróval nagyobb bevételre számít idén a januártól átlagosan 45–50 százalékkal megemelt, a gépkocsik első beíratásakor regisztrációs adóként felszámolt környezetvédelmi illetékből a kormány. A becslések szerint idén az új, illetve a használt import gépkocsik forgalomba helyezéséből 2 milliárd lej jövedelme lesz az államnak, ami a 2010-es szinthez képest regisztrációs adóból 437,5 millió lejjel nagyobb bevételt feltételez. A gépkocsikra kirótt környezetvédelmi illetékből származó pénz a Környezetvédelmi Alap büdzséjét gazdagítja: a tavaly az illetékből 1,62 milliárd lej folyt be. A piaci szereplők azonban túlzottnak találják a regisztrációs adótól várt bevételszintet, mivel állításuk szerint az illeték növelése az év folyamán jelentős módon fékezi majd a használt gépkocsik behozatalát, így pedig a romániai használtautó-piacon csak a már bejegyzett, forgalomba helyezett járművekkel való kereskedelem fog növekedni.

* Romániában készült gyerekágyakat vont vissza az IKEA. Termelési hiba miatt közel 6 ezer darab, Romániában készült Sniglar márkájú gyerekágyat kényszerült visszavonni kanadai üzleteiből az IKEA. A svéd bútorforgalmazó cég közleménye szerint a termékcserét egy csavar hibája indokolja, mely túl hosszú az eredetileg előkészített furat méretéhez képest. Az ágyból kiálló csavarfej így a svéd gyártó szerint az ágy szerkezeti instabilitása mellett balesetveszélyes is lehet. A gyártási hiba kiküszöböléséig a svédek valamennyi üzletükben felfüggesztették a Sniglar értékesítését.

* Túlzásnak tartja a megyében végzett ellenőrzések számát Borboly. Levélben fordult Kerekes Melindához, az országos mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökség (APIA) vezérigazgató-helyetteséhez Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke annak érdekében, hogy az európai uniós alapokra pályázó gazdák ellenőrzése egy országosan reprezentatív minta szerint történjen. „Az ország érdekeit szolgáljuk azzal, hogy élen járunk a támogatások lehívásában, mégis olyan algoritmust alakítanak ki az ellenőrzések során, amely a jól teljesítő – tehát a támogatások lehívásában aktív – gazdálkodókat, térségeket bünteti. Ez rossz üzenetet hordoz nemcsak a megye, de az ország gazdálkodói számára is, és jelentősen hátráltathatja Romániát a támogatások igénybevételénél" – fogalmazott levelében a megyei tanács elnöke. Borboly Csaba arra hívja fel az igazgató asszony figyelmét, hogy az Unió által előírt 10 százalékos ellenőrzési arány összeállításakor az ügynökség csak az igénylők számát vette alapul, és nem követte az igénylők területi eloszlását. „Nem tudom, mennyiben szabja meg az Európai Unió az ellenőrzést végző hatóságnak a mintavétel összeállításának szabályait, de meggyőződésem, hogy az ellenőrzés nem attól lesz hatékony, ha mechanikusan megyére lebontva 10 százalékot ellenőriznek, hanem akkor, ha úgy állítják össze ezt a 10 százalékos mintát, hogy az a teljes országra reprezentatív legyen. Ezért enyhén szólva is túlzásnak tartom a megyénkben végzett ellenőrzések számát" – nyilatkozta a tanácselnök. Hargita megyéből a területalapú támogatást kért 29 ezer kérvényből a bukaresti központ 3805 esetében rendelt el teledetekciós ellenőrzést, ami viszont a vizsgálandó területek szétszórtsága miatt szinte valamennyi Hargita megyei községet érintette. A teledetekciós térkép elkészülése, valamint a területellenőrzések késése miatt a Hargita megyei gazdák tavaly lemaradtak az 50 százalékos területalapú támogatás előleg kifizetéséről is.

A cégbíróság helyett az adóhivatalhoz kell leadni idén a mérlegeket

Közelgő határidők

A nyereséggel kapcsolatos 101-es űrlapot február 25-ig, míg a tevékenység nélküli, befagyasztott és felszámolás alatt levő cégek március 2-ig kell benyújtsák nyilatkozataikat – figyelmezteti az érintetteket a Hargita megyei adóhivatal.

A következő időszakban egyre inkább előtérbe kerülnek a 2010-es évi zárszámadással kapcsolatos teendők. A 2010/2870-es pénzügyminiszteri rendelet értelmében viszont idéntől a kereskedelmi társaságoknak, alapítványoknak, különböző szervezeteknek és közbirtokosságoknak a Kereskedelmi Törzskönyvi Hivatal helyett a területileg illetékes adóhivatalhoz kell benyújtaniuk az éves pénzügyi helyzetre és jelentésre vonatkozó űrlapokat. A Hargita Megyei Közpénzügyi Vezérigazgatóság szakemberei ugyanakkor felhívják az érintettek figyelmét, hogy az adott cég nagyságrendi kritériumai függvényében a mérlegnek két változata létezik: a teljes és a rövidített. A teljes mérleg benyújtására azon cégek kötelesek, amelyek vagyonállománya meghaladja a 15 639 520 lejt, az üzleti forgalma a 31 279 040 lejt, az alkalmazottak átlaglétszáma pedig az 50 főt. A többi cégnek – amennyiben az említett három kritérium közül kettő nem teljesül – a mérleg rövidített változatát kell benyújtaniuk. Mint megtudtuk, Hargita megyében tavaly 650 cég nyújtott be olyan mérleget, amely ránézve nem volt kötelező, azaz a „rövidített" változat helyett a „teljeset".

Március másodikával ugyanakkor vészesen közeleg a nyilatkozat benyújtási határideje azon cégeknek is, amelyek az elmúlt esztendőben nem fejtettek ki tevékenységet, felfüggesztés vagy felszámolás alatt álltak. Február 25-ig nyújtandó be a nyereséggel kapcsolatos 101-es űrlap is. Amennyiben erre vonatkozóan októberben nem nyújtottak be adónyilatkozatot, akkor ez alkalommal két ilyen űrlap benyújtására kötelezettek: az egyik a 2010. január 1.–szeptember 30. közötti időszakra vonatkozik, míg a másik 2010. negyedik negyedévére. Az adózás tekintetében az elmúlt esztendő során egy sajátos helyzet alakult ki azon cégek esetében, amelyek 2010. szeptember 30-ig az üzleti forgalomra kivetett minimáladót fizették, majd az adónem eltörlése után nyereségadó-kötelezettek lettek. Ezek esetében amennyiben a minimáladó nagyobb, mint a nyereségadó, a cég a két fiskális periódusra vonatkozóan tesz le adónyilatkozatot, amennyiben viszont a minimális adó kisebb, mint a nyereségadó, a cég nyereségadó-nyilatkozatot tesz az egész esztendőre vonatkozóan. Amennyiben a két periódusra vonatkozóan kell letenni adónyilatkozatot és 2010 októberében nem nyújtották be a 100-as adónyilatkozatot, akkor február 25-ig – mindkét periódusra – vonatkozóan a 101-es űrlapot kötelesek benyújtani. Azon cégek esetében, amelyek a 2010-es évre 101-es űrlapot töltenek ki, vagy amelyek 2010 októberében a 100-as űrlapon nyilatkoztak az adóról, 2011. április 25-ig a 101-es űrlapot kell benyújtaniuk. A kereskedelmi társaságok éves jelentéseiket május 30-ig, a többi jogi személy pedig április 30-ig kell benyújtsa.

Hecser Zoltán

Az Örösi Méhészegylet konferenciája

Tíz méhész kapott lovagi címet

Az Örösi Méhészegylet szervezésében immár nyolcadik alkalommal tartottak méhészkonferenciát Székelyudvarhelyen. A hétvégi esemény abban volt rendkívüli, hogy ezúttal első alkalommal tíz méhészt mézlovaggá ütöttek.

Megalakulása óta minden év februárjában méhészkonferenciát szervez az Örösi Méhészegylet – a szerveződés dr. Örösi Pál Zoltánról, a múlt század első felében tevékenykedő székelyudvarhelyi méhészről, kutatóról kapta nevét, akinek a Kossuth Lajos utcában egy kis tábla is őrzi emlékét.

A szombati rendezvényen nagyjából háromszáz méhész vett részt Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megyéből. A szervezők – mint a korondi Tófalvi Melinda, a méhésztudományok doktora tájékoztatott – neves előadókat is elhívtak: Bross Péter, a magyarországi országos méhészegyesület elnöke és kollégái aktuális témákban értekeztek, majd a megyei mezőgazdasági kifizetési ügynökség, az állategészségügyi és a mezőgazdasági igazgatóság szakemberei tartottak előadást a jelenlévőknek, akiket Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester köszöntött. Az elöljáró örömmel nyugtázta, hogy a régi mozi terme lassan kicsinek bizonyul ezen rendezvény lebonyolítására, így meglehet, jövő évtől egy nagyobb termet kell erre a célra kijelöljenek. „Úgy vélem, jó elfoglaltság a méhészkedés, így ha egyszer majd megöregszem, és sok időm lesz, én is nekilátok, a méhek ugyanis csodákra képesek" – idézte Örösit a polgármester, aki szintén csodálattal van ezen kis lények iránt. Beszéde végén viccesen meg is jegyezte: „Sokszor mondtam, szívesebben foglalkoznék negyvenezer méhhel, mint ugyanennyi emberrel."

Marketinggel harcoló mézlovagok

Idén első alkalommal a konferencián tíz méhészt lovaggá ütöttek, olyan személyeket, akik felvállalták, hogy népszerűsítik ezt a tevékenységet, illetve a termékeket. Mézlovag lett az oroszhegyi Albert Géza, az udvarhelyi Ádám József (az egyesület elnöke), a szintén udvarhelyi Tőkés Sándor (az egyesület alelnöke), Bencze István és Szőcs Levente, a farcádi Sándor Levente, a zetelaki Hajdó Levente, a csíkkozmási Bálint Ferenc, a korondi Szász Ilyés, de ezen kitüntetésben és feladatban részesült a kénosi Gál Attila is. „A lovagi palást viselésén túl ezen méhészek dolga lesz, hogy konferenciákon, méhészeti, gasztronómiai bel- és külföldi rendezvényeken bemutatókat, kóstolókat tartsanak. Marketingtevékenységet kell folytassanak" – közölte Tófalvi Melinda. Természetesen a méhészszakmáról beszél az Udvarhelyszéki Mézlovagrend (Cavalierii Mierii) palástján levő mutatós címer is, melyen a nap és a hold, a tulipán ősi székely motívumokként vannak jelen, ezek ölelésében születik meg a székelyudvarhelyi mézlovag, akit a kas és a könyv szimbolizál, vagyis az összetartozás, a méhészet iránti szeretet és szaktudás jellemez.

Bűnbandák lopják a méheket

A konferencián nagy érdeklődés övezte Bross Péter, a magyarországi országos méhészegyesület elnökének előadását, aki hasznos tanácsokon, tudnivalókon túl arról is beszélt, hogy Magyarországon létezik például méhegészségügyi felelős, aki a betegségekben jártas, és akit az állam fizet – feladata, hogy minden tavasszal átnézze, leellenőrizze a méhcsaládokat. Bross azt is említette, hogy az állategészségügyi egyetemeken náluk már nem kötelező tantárgy a méhészet, ezért olyan állatorvosok születnek, akik nem is ismerik a méheket. „Megalázó, hogy ennyibe veszik az ágazatunkat" – tette hozzá. Bross arról is beszélt, hogy az uniós tagság elnyerése óta a méhészek számos jogszabálynak kell megfeleljenek. Nagybani eladás esetén például állatorvosi igazolás szükségeltetik. Minek? – kérdezte az elnök, majd hosszasan értekezett arról, hogy nincs baj azzal, ha a méznek antibiotikum tartalma van. „Nem kell az ilyen mézet megsemmisíteni" – mondta.

Bross előadása végén mindenkinek atka- és lopásmentes hátralevő telet kívánt, majd megjegyezte: Magyarországon nagy probléma a méhlopás. Tatabányán például hatvan méhcsaládot loptak el, per is lett a történetből, mert a tolvajt elkapták, az illető pedig azt közölte, a kaptárok valóban nem az ő tulajdonát képezik, ám a benne levő méhek igen. „Ha nyer, precedenst teremt, hisz akkor mindenki lophat" – közölte Bross, majd azzal folytatta, hogy ezért tüntettek is, illetve előrelépésként említette, hogy a rendőrség megígérte, minden megyében kineveznek egy nyomozót, aki méhekre specializálódik. „Leáldozott a színesfémlopások, olajszőkítések kora, most már sok bűnbanda méhlopásra szakosodik, ezért az ügyek összefüggnek" – véli Bross Péter, aki megoldást is kínált: nemcsak a kaptárakra, hanem a keretekre is rádióhullámos azonosítót, chipet kell szerelni, a méheket viszont valóban nem lehet semmilyen módon megjelölni.

Máthé László Ferenc

SPORT

Szenzációs győri siker

A női kézilabda Bajnokok Ligája középcsoportjának küzdelmei a harmadik fordulóval folytatódtak, míg a férfimezőny számára a 8. kört játszották le. Nyert a Győr, az Oltchim, a Veszprém, míg vereséget szenvedett a Szeged és a Konstanca.

Kilencgólos győzelmet aratott a Győri ETO a női BL középcsoportjában a végső győzelemre is esélyes Larvik otthonában. Az első félidőben szenzációs formában játszó Győri Audi ETO KC 25–16-ra nyert a II. csoportban. Az I. csoportban az Oltchim Râmnicu Vâlcea a Krim Ljubljana együttesét fogadta és egy végletekig izgalmas találkozón behúzta a győzelmet, amivel csoportja éllére állt.

A férfi Bajnokok Ligájában a Konstancai HCM a D csoportban négygólos vereséget szenvedett a Croatia Zágráb otthonában, de még van esélye a következő körbe kerüléshez, hiszen a csoportnegyedik Szentpétervár meglepő vereséget szenvedett Szarajevóban. Nyerhető meccset bukott el viszont a Pick Szeged a svájci Schaffhausen otthonában. A C csoport harmadik helyén álló Szeged háromnegyed órán át jól játszott, és csak magát hibáztathatja, hogy nem tudta megszerezni a két pontot. A Tisza-partiak hétvégén Valladolidot fogadják.

A csoportját vezető MKB Veszprém esélyeshez méltóan nyert a sereghajtó vendég szlovákiai Tatran Presov (Eperjes) ellen 33–22-re. A biztos nyolcaddöntős Veszprém számára most már az a tét, hogy meg tudja-e nyerni a csoportot, és ezzel kedvezményeket élvezhet egészen az elődöntőig.

Női BL, eredmények

I. csoport: Oltchim Râmnicu Vâlcea – Krim Ljubljana 31–27. Az Itxako – Buducnost találkozó lapzárta után ért véget. A csoport állása: 1. Oltchim 4 pont, 2. Buducnost 2. Krim Ljubljana 2, 3. , 4. Itxako 2.

II. csoport: Dinamo Volgográd – Lipcse 25–22, Larvik – Győri ETO 16–25. A csoport állása: 1. Győr 6 pont, 2. Larvik 4, 3. Volgográd 2, 4. Lipcse 0.

Férfi BL, eredmények

A csoport: Chambery – Kiel 26–28, Celje – Kielce 30–29, Löwen – Barcelona 38–38. A csoport állása: 1. Kiel 12 pont, 2. Löwen 11, 3. Barcelona 9, 4. Celje 6, 5. Chambery 6, 6. Kielce 4.

B csoport: Kolding – Savehof 33–27, MKB Veszprém – Eperjes 33–22, Hamburg – Montpellier 27–28. A csoport állása: 1. Veszprém 14 pont, 2. Montpellier 12, 3. Kolding 10, 4. Hamburg 9, 5. Savehof 2, 6. Eperjes 1.

C csoport: Schaffhausen – Pick-Szeged 31–27, Valladolid – Dinamo Minszk 27–27, AaB Handball – Csehovszki Medvegyi 30–38. A csoport állása: 1. Medvegyi 13 pont, 2. Valladolid 11, 3. Szeged 8, 4. Schaffhausen 7, 5. Minszk 5, 6. AaB 4.

D csoport: Croatia Zágráb – Konstancai HCM 34–30, Szarajevó – Szentpétervár 25–24. A Flensburg – Ciudad Real találkozó lapzárta után ért véget. A csoport állása: 1. Ciudad 13 pont, 2. Zágráb 12, 3. Flensburg 10, 4. Szentpétervár 4, 5. Konstanca 4, 6. Szarajevó 3.

A csoportok első négy helyezettjei jutnak a nyolcaddöntőbe.

Európai-kupák

A Tatabányai Carbonex férfi kézilabdacsapata 13 gólos vereséget szenvedett Spanyolországban a Naturhause La Rioja otthonában az EHF-kupa nyolc közé jutásért vívott párharc első mérkőzésén, és gyakorlatilag esély nélkül várja a hétvégi visszavágót. A KEK-ben a Resicabányai UCM magabiztosan jutott tovább a nyolcaddöntőbe az ukrán Budyvelnik kárára. Mindkét találkozónak Resica adott otthont. A Balatonfüred a francia Tremblay ellen próbált meg helytállni sikerrel, hiszen csak két góllal kaptak ki (29–27), ami nem ledolgozhatatlan hátrány.

A Challenge-kupa nyolcaddöntőjének első összecsapásán a Bákói Dedeman Montenegróban a Rudar ellen aratott 9 gólos győzelmet.

Kutyaszánhúzó verseny Kalibáskőn

Hétvégén rendezték Kalibáskőn a hagyományos Corvina-kupa kutyaszánhúzó versenyt. Az időjárás is kegyes volt a versenyzőkhöz.

Előzetesünkben beszámoltunk arról, hogy a viadalon részt vesz többek között az idei Hargitarodon 115 kilométert teljesítő csíkszeredai Parajdi Zoltán hatos fogatával, és megpróbálja megelőzni a tavalyi győztes, idén a Gyilkostó-kupán diadalmaskodó segesvári Kiss Attilát. Ez viszont a csíkszeredai versenyzőnek nem jött össze, hiszen Kiss után végzett a második helyen.

A versenyt öt kategóriában szervezték meg, és ennek függvényében határozták meg a versenytávot is. A B1-es kategóriában hat kutyás fogattal 12 kilométer a versenytáv, a C1 (husky) és a C2 (malamut, szamojéd) kategóriában négykutyás fogattal 8 kilométert kell megtenni, a D1 (husky) és a D2 (malamut) kategóriában két kutya lehet a szán előtt, a hajtók és az állatok pedig 5,5 kilométert versenyeznek. Mint minden évben, idén is volt új versenyző egy marosludasi (Ulesan Adrian) és egy kápolnásfalusi (Both Sándor) versenyző személyében.

Eredmények

B1 (hatkutyás fogat): 1. Kiss Attila (Segesvár, Yukon), 2. Parajdi Zoltán (Csíkszereda, HMC), 3. Szíjgyártó Zoltán (Lövéte, HMC).
C1 (husky): 1. Kiss Attila (Segesvár, Yukon), 2. Erdélyi Sándor (Csíkszereda), 3. Csató József (Gyergyóalfalu, Pro Vincia).
C2 (malamut, szamojéd): 1. Nagy Ioana (Balánbánya, AMB), 2. Zágoni Zsolt (Sepsiszentgyörgy, AMB), 3. Sándor Ernő (Gyergyószentmiklós, Krigel).
D1 (husky): 1. Csató Bíborka (Csíkmindszent), 2. Both Sándor (Kápolnásfalu), 3. Ulesan Adrian (Marosludas).
D2 (malamut): 1. Veres Imre (Szentegyháza, AMB), 2. Basarab Róbert (Balánbánya, AMB), 3. Kovács Attila (Sepsiszentgyörgy, AMB).

Európa Liga

Hajnal Tamás gólpasszt adott, csapata, a Stuttgart azonban 2–1-es vereséget szenvedett a Benfica otthonában a labdarúgó Európa Liga nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén. Az Anderlecht Juhász Rolanddal a kezdőcsapatban fogadta az Ajaxot, utóbbiak simán, 3–0-ra nyertek. A Dzsudzsák Balázzsal felálló PSV Eindhoven 2–2-es döntetlent ért el a Lille otthonában a párharc első mérkőzésén.

Európa Liga, a legjobb 32 között: Glasgow Rangers – Sporting Lisszabon 1–1, Sparta Prága – Liverpool 0–0, FC Basel – Szpartak Moszkva 2–3, Young Boys – Zenit 2–1, PAOK – CSZKA Moszkva 0–1, Sevilla – FC Porto 1–2, Lille – PSV Eindhoven 2–2, Napoli – Villarreal 0–0, Anderlecht – Ajax Amsterdam 0–3, Lech Poznan – Braga 1–0, Besiktas – Dinamo Kijev 1–4, Benfica – VfB Stuttgart 2–1, BATE Boriszov – Paris Saint-Germain 2–2, Metaliszt Harkiv – Bayer Leverkusen 0–4, Rubin Kazany – Twente 0–2, Arisz – Manchester City 0–0.

Mindannyiunk Egészségére maraton

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg az elmúlt hétvégén Hargitafürdőn a Mindannyiunk Egészségére elnevezésű csíki símaratont. A hét kilométeres pályát összesen 126-an teljesítették, a férfiaknál Tankó Elemér idén is győzni tudott, megvédve tavalyi címét.

Kategóriánkénti eredmények

Fiúk: összetett: 1. Tankó Elemér (Gyergyószentmiklós), 2. Gegő Hunor (Csíkdelne), 3. Kolumbán István (Tekerőpatak); 10 évesek és fiatalabbak: 1. Kovács Tamás (Csíkdelne), 2. Hangan Ilie Claudiu (Bélbor), 3. Tódor Zsolt (Tekerőpatak); 11–12 évesek: 1. Ababei Iulian (Maroshévíz), 2. Tankó Rudolf, 3. Sára Zoltán Szabolcs (mindketten Gyergyószentmiklós); 13–14 évesek: 1. Koncsag Tamás (Csíkszereda), 2. Salamon Norbert (Gyergyószentmiklós), 3. György Sándor (Tekerőpatak); 15–16 évesek: 1. Gegő Hunor (Csíkdelne), 2. Karácsony Richárd, 3. Kristó Norbert (mindketten Csíkszereda); 17–20 évesek: 1. Kolumbán István, 2. Bernád Szilárd (mindketten Tekerőpatak), 3. Toma Ioan Catalin (Hodos); 21–30 évesek: 1. Bálint Ralf, 2. Csúcs Endre (mindketten Csíkszereda); 31–40 évesek: 1. György Márton (Tekerőpatak), 2. Török Károly, 3. Korodi Szabolcs (mindketten Csíkszereda); 41–50 évesek: Tankó Elemér (Gyergyószentmiklós), 2. Gegő Mihály (Csíkdelne), 3. Sárig Csaba (Csíkszereda); 51–60 évesek: 1. Csúcs András, 2. Fénya József, 3. Imre István (mind Csíkszereda); 61–65 évesek: 1. Incze Zoltán (Csíkszereda), 2. Molnár János (Tekerőpatak), 3. Láday András (Csíkszereda); 66 évesek és idősebbek: 1. Borbáth István Ágoston (Csíkszentmárton), 2. Keresztes Gyula (Csíkszereda), 3. Gál Árpád (Fitód).

Lányok: összetett: 1. Sára Tímea (Gyergyószentmiklós), 2. Szőcs Emőke, 3. Buzás Dorottya (mindketten Csíkszereda); 10 évesek és fiatalabbak: 1. Csutak Andrea (Hargitafürdő), 2. Hangan Elena Alina (Bélbor), 3. Teca Alina (Csíkszereda); 11–12 évesek: 1. Hajdú Tímea (Hargitafürdő), 2. Tankó Edina Mária (Csíkszereda), 3. Darvas Zsanett (Gyergyószentmiklós); 13–14 évesek: 1. Balló Erzsébet (Csíkcsicsó), 2. Miska Boglárka (Csíkszentkirály), 3. Simon Anita (Csíkszereda); 15–16 évesek: 1. Buzás Dorottya, 2. Miklós Alíz, 3. Rácz Renáta (mind Csíkszereda); 17–20 évesek: 1. Sára Tímea, 2. Blénesi Rita (mindketten Gyergyószentmiklós); 21–30 évesek: 1. Szőcs Emőke, 2. Ene Melania (mindketten Csíkszereda); 31–40 évesek: 1. Horváth Annamária, 2. Balázs Katalin, 3. Szőcs Gizella (mindhárman Csíkszereda); 41–50 évesek: 1. Filip Ildikó, 2. Birta Melánia (mind Csíkszereda); 51–60 évesek: 1. Domokos Anna (Csíkszereda); 61–65 évesek: 1. Iosub Gabriella (Csíkszereda); 66 évesek és idősebbek: 1. Fülöp Margit (Csíkszereda).

Tévéközvetítés az 1. Liga meccseiről

Csomagokra lehet licitálni

Új rendszert próbál felállítani a Román Labdarúgó Liga (LPF) a 2011/2012-es idénytől kezdve három évre a hazai 1. Liga tévéközvetítésével kapcsolatosan. A liga vezetősége csomagokra osztotta a fordulónkénti mérkőzéseket, ebből egyet már eladott, egyet közvetlen megegyezés alapján ítélnek oda, hétre pedig licitet hirdettek. A licitet hivatalosan ma írja ki a liga vezetősége.

Érdekes, egyben a hazai labdarúgásban újnak mondható rendszert dolgozott ki a LPF vezetősége 2011/2012-es idénytől kezdve az 1. Liga tévéközvetítéseivel kapcsolatosan. Ősztől egy algoritmus alapján számolják ki a meccsek tévéközvetítéseit, amennyiben az első hét csomag nem egy televíziós társasághoz kerül. Az már biztos, hogy a kilencedik csomag a román köztévéhez került, ezt a liga elnöke mondta el. Dumitru Dragomir szerint a TVR a 9. számú csomagért évi 3,5 millió eurót fizet, ezért pedig a köztévé egy mérkőzést közvetíthet minden fordulóban. Erre azért került sor, mert az Országos Versenyhivatal arra kötelezte a ligát, hogy fordulónként egy mérkőzés közvetítési jogát olyan tévétársaságnak adja, amelyhez a teljes lakosság hozzáférhet. Ugyanakkor fordulónként egy meccs közvetítési jogát a liga olyan tévétársaságnak kell adja, amely az ország összlakosságának legkevesebb háromnegyedéhez eljut. Ez a nyolcas számú csomag lesz, melyet közvetlen tárgyalás után adnak el, ennek a csomagnak a megvásárlására több országos csatorna is bejelentkezett. A csomagok száma egyezik a meccsek számával, tehát mivel minden fordulóban kilenc találkozót rendeznek, így hét csomag kerül licitre.

Egy televízió több csomagot is megvásárolhat. A csomag száma ugyanakkor nem egyezik a mérkőzés fontosságának a számával, tehát például az 1. csomag tulajdonosa csak az első fordulóban közvetíti majd a papírformának megfelelően legjobb meccset, a 2. játéknapon már a 2. legfontosabbat kapja, és így tovább.

Sajtóértesülések szerint a nyolcas csomagra a PRO TV, az Antena 1, a Prima TV és a Kanal D tesz ajánlatot a LPF-nek, az 1–7. csomagra a fentieken kívül pedig egy olasz cég, a Digi Sport és a Dolce Sport jelentkezett be.

Az elmúlt években és jelenleg is a Digi Sport, a GSP TV és az Antena 1 közvetíthetett, miután az RDS-RCS és az Antena 1 alkotta konzorcium nyerte meg a legutóbbi versenytárgyalást.

A LPF közgyűlését ma 12 órai kezdettel rendezik, a napirendi pontok között a legfontosabb a tenderfüzet és a kiírás elfogadása. A licitre március 25-ig lehet jelentkezni, április 3-án a LPF nyilvánosságra hozza az ajánlatot tevő tévétársaságok neveit, a licitet pedig április 5-én tartják. Egyébként Dragomir azt mondta, egy-egy csomag kikiáltási ára 4,2–4,4 millió euró lesz, a közvetítési jogokból legalább évi 50 millió eurót tervez bevételezni a LPF.

Két évvel ezelőtt a LPF hetes csomagokra osztotta a közvetítési jogot. Akkor a következőképpen voltak elosztva a közvetítési jogok: 1. opció: Antena 1; 2. opció: GSP TV; 3. opció: DigiSport; 4. opció: DigiSport; 5. opció: GSP TV; 6. opció: DigiSport; 7. opció: GSP TV. Fordulónként két mérkőzést pedig nem közvetített egy adó sem. A DigiSport vezetői ezúttal fel vannak készülve, hogy nem kapják meg a közvetítési jogokat, de ezért ők nagyon nem is bánkódnak, hiszen a tévétársaság mérkőzéseket közvetít a spanyol, a német, az olasz, az angol bajnokságokból, továbbá a motoros-világbajnokság, a Forma–1, a román kézilabda-bajnokság és a kézilabda Bajnokok Ligája közvetítési jogait is megszerezte. Ezek mellett több tenisztorna is nézhető az adón.

Kosárlabda

A második negyed döntött

Újabb vereséget szenvedett a Csíkszeredai Hargita Gyöngye KK férfi első ligás kosárlabdacsapata a román bajnokság 22. fordulójában, hazai pályán a Nagyváradtól. A KK egyik legjobb embere, Coleman hiánya nagyon érződött mind lepattanószerzésben, mind pedig a megszerzett pontok tekintetében.

Verhető, ám nagyon kiegyensúlyozott játékot mutató Nagyvárad látogatott a hétvégén Csíkszeredába a férfi kosárlabda-bajnokság 22. fordulójának keretén belül. Joggal lehetett reménykedni egy győzelemben – csíki szempontból – a korábbi fordulókban mutatott remek játék alapján. Coleman hiánya viszont döntő volt. Az első negyedet a KK együttes hozta két ponttal, annak ellenére, hogy a találkozó elején a váradiak nagyon belekezdtek. A második negyedet ugyanúgy kezdte a vendég együttes, ahogyan az elsőt, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem engedtek ki, és a negyed végéig tetemesnek mondható 17 pontos előnyre tettek szert, amely döntőnek bizonyult a mérkőzés végkimenetelét illetően. A félidőt követően fej fej mellett haladtak a csapatok. A váradiak tartották az összeszedett előnyt és biztosan hozták a győzelmet.

A csíki csapat a következő fordulóban Târgu Jiuba látogat, ahol a házigazda Energia Rovinari lesz az ellenfelük.

Csíkszeredai Hargita Gyöngye KK – Nagyváradi CSM 74:91 (18:16, 10:29, 19:23, 27:23)

Pontszerzők: Tucker 25 (2 x 3), Hannah 25 (3 x 3), Levine 12, Huffman 6, Pop 4, Bíró 2, illetve Topcsov 19, Marics 16 (3 x 3), Mandics 14, Schachtner 12 (3 x 3), Mitchell 12, Hora 8, Lázár 4, Pascu, Stretea, Pasca 2-2.

A 22. forduló további eredményei: CSU Asesoft Ploiesti – SCM Craiova 93:74, Kolozsvári U-Mobitelco – Energia Rovinari 85:65, Nagyszebeni Atlassib – Marosvásárhelyi KK 68:83, BCM Pitesti – Medgyesi Gaz Metan 83:68, Bukaresti Steaua – Brassói Cuadripol 109:59, Poli Iasi – Temesvári BC 77:94, Bukaresti CSM – CS Otopeni 68:84.

Román-kupa

Az esélyesek győzelmével ért véget a kosárlabda Román-kupa negyeddöntőinek párharca. A kupa négyes döntőjébe a Medgyesi Gaz Metan, a CSU Asesoft Ploiesti, a Marosvásárhelyi KK és a Bukaresti Steaua jutott. A döntő tornát a tervek szerint április 7–8-án rendezik semleges pályán. Eredmények: CS Otopeni – Medgyesi Gaz Metan 65:80 (az első meccsen: 70:112), BCM Pitesti – CSU Ploiesti 73:77 (az első meccsen: 70:92), SCM Craiova – Marosvásárhelyi KK 63:66 (az első meccsen: 85:98), Bukaresti Steaua – Temesvári BC 96:63 (az első meccsen: 82:75).

Változik a lebonyolítási rendszer

Múlt héten a férfi és női kézilabdacsapatok edzői, szakvezetői, csapatvezetői tárgyalták meg tapasztalataikat a román kézilabda-bajnokságok lebonyolítási rendszereiről. Az illetékesek pedig eldöntötték, hogy a 2012/2013-as idénytől a 14 fős mezőny 12-re csökken.

A tervezetet még el kell fogadja a bizottság, a csapatok úgy döntöttek, hogy a 2011/2012-es idény után az utolsó négy helyezett elköszön a Nemzeti Ligától, két gárda feljut, így tizenketten harcolnak a minél jobb helyezésekért. Az oda-visszavágók után három csoportra osztják az együtteseket: akik az 1–4. helyen zártak a rájátszásban az aranyérem sorsát döntik el. Az 5–8. helyezettek még harcolhatnak az európai szereplésért, míg a 9–12. helyezettek a selejtezőben a kiesés elkerüléséért szállnak harcba. Két együttes búcsúzik majd.

Nem biztosít jegyet Resicabánya

A Székelyudvarhelyi KC csütörtökön írásban kérte a Resicabányai UCM vezetőségét, hogy a soron következő idegenbeli bajnoki mérkőzésre negyven ülőhelyet igényel a szervezőktől szurkolói számára. A válasz gyorsan jött.

A resicabányaiak átiratában azt írja, mivel óriási a jegyigénylés, illetve, már nagyon sok belépőt eladtak a február 25-én sorra kerülő találkozóra, így nem tudják biztosítani a Székelyudvarhelyi KC óhaját. Az SZKC így szervezett formában nem tud kiszállást biztosítani a rangadóra.

Jó hír viszont – mint ahogy az várható volt –, hogy a fentebb említett mérkőzést, vagyis a pontvadászat rangadóját, élőben közvetíti a DigiSport tévétársaság. A Resicabányai UCM – SZKC összecsapás időpontja február 25., 20 óra. Ezen mérkőzés lesz a 2011-es évben az első, amelyen a Székelyudvarhelyi KC képernyőre kerül.

A 13. forduló hétvégi eredményei: Szatmárnémeti VSK – Nagybányai Minaur 35–18, Bukaresti CSM – Brassói Dinamo 23–26, Bukaresti Steaua – Nagyváradi CSM 35–34, Temesvári Poli – Bucovina Suceava 24–25. Az SZKC a múlt csütörtökön 37–32-re kapott ki Bákóban, a Resica 27–26-ra nyert a Kolozsvári U ellen, míg a Konstanca előrehozott mérkőzésen verte a Panduriit. A bajnokság élmezőnye: 1. Resicabánya 23 pont, 2. SZKC 22, 3. Konstancai HCM 21, 4. Suceava 18.

Bob- és szánkó-vb

Nyolcadik a román válogatott

Pénteken kezdődött a németországi Königssee-ben a 2011-es bob- és szánkó-világbajnokság, amelyen a román válogatott Hodos László edző vezetésével vesz részt. A román válogatott eddig három számban volt érdekelt.

A férfi kettes bobversenyen az Istrate Nicolae és Crãciun Florin Cezar (utóbbi a csíkszeredai Sportklub versenyzője) a nyolcadik helyen zárt. A női kettes bobosok viadalán a Tronescu Carmen és Savin Alina Vera alkotta román 1-es csapat a 19., míg a Popescu Andreea Olimpia és Drãgan Maria alkotta román 2-es csapat a 20. helyen zárt. A vegyes csapatversenyben a Mesarosi Silviu Alexandru, Tronescu Carmen, Savin Alina Vera, Mazilu Maria Marinela, Istrate Nicolae, Crãciun Florin Cezar alkotta román válogatott az utolsó helyen végzett.

Bowling

Ősztől A ligás Csíkszereda

Az országos bowlingbajnokság csapatversenyében a negyedik mérkőzését nyerte meg sorozatban a csíkszeredai bowlingcsapat. A Szentlélek utcai bowlingpályán szombat délelőtt lejátszott mérkőzésen a Konstancai Sport Palace csapattal szemben 2761–2701-re győzött a Csíkszeredai 300 Bowling Klub. A mérkőzést a következő eredménnyel zárták a csapattagok: Bonifert Gábor 690 fa, Gábor Csaba 742 fa, Kabdebó Lóránt 649 fa és Vass Árpád 680 fa.

A csíkszeredai csapatnak csak két mérkőzése van hátra az országos csapatversenyből. Függetlenül, hogy milyen eredményekkel zárja következő mérkőzéseit a csíki csapat, a szezon kezdetén feltett célt teljesítette. A jövő szezontól már az A kategóriában mérheti össze képességeit az országos bowlingbajnokságban Csíkszereda, egyben Erdély első országos bowlingcsapata.

Jégkorong, Szuperliga

Újabb két csíki győzelem

Megdolgozott pénteken a sikerért a HSC Csíkszereda csapata a hazai jégkorong Szuperligában, tegnap viszont már könnyedén nyertek a kék-fehérek. Az éllovas holnap a Steauát fogadja, pénteken a csapat Brassóban, vasárnap pedig Galacon vendégszerepel.

Újabb két győzelmet könyvelhetett el az elmúlt hétvégén a HSC Csíkszereda jégkorongcsapata a hazai Szuperligában. A kék-fehérek pénteken a Brassói Corona Fenestela 68 ellen az 51. percben döntötték el a mérkőzést, míg a tegnapi, Galaci Dunãreával szemben az utolsó két harmad sikerült pazarul. Igaz, érdekes volt a Duna-partiak elleni mérkőzés is, hiszen a két részre osztott hazai gárda két-két sorral játszotta végig a meccs első, illetve második felét.

Percenkénti egy lövés átlagban

Győzni jött pénteken Csíkszeredába a barcasági csapat, ennek megfelelően játszottak az 51. percig. Igaz, többnyire Polc ketrece előtt folyt a játék, de a vendégek szlovák hálóőre nagy napot fogott ki, őrületbe kergetve a hazai hokisokat és drukkereket egyaránt. A 11. percben Faloon révén vezetett a barcasági csapat, az első szünet előtt két perccel pedig Basilidesz volt eredményes büntetőlövésből, miután Papp szabálytalankodott Antallal szemben, ám a sértett hokis sérülés miatt nem tudta elvégezni a megítélt büntetőt.

A második harmad is a vendégek kapuja előtt zajlott, a brassóiak inkább az ellentámadásaik erejében és pontosságában bíztak, de sokáig egyik kapust sem lehetett becsapni. A második szünet előtti pillanatokban egy perc alatt egyenlített a HSC, előbb Hurtaj kettős, majd Moldován egyes emberelőnyből győzte le Polcot.

Az utolsó harmadban folytatódott a csíki hokisok rohama, az 56. percben Sikorcin révén már vezetett is a HSC, ám másfél perccel később Faloon egyenlített. Az 51. percben aztán eldőlt a meccs, huszonegy másodperc alatt Hruby emberelőnyből, majd Molnár Zsolt is túljárt Polc eszén. A kétgólos vezetés ellenére a találkozó végéig kapujuk elé szögezték a barcaságiakat a csíki csapat játékosai, ám Polc remek védéseinek köszönhetően nem lett csúfos a brassóiak veresége. Érdekesség, hogy amíg a vendégek mindössze 14 alkalommal lőttek Kozuch kapujára, addig a csíki hokisok 61 lövést adtak le Polc ketrecére, ebből a vendégek hálóőre 56-ot hárított sikeresen.

A nap másik összecsapásán a Steaua is megdolgozott a győzelemért a Dunãrea ellen, a 47. percben még egyenlő volt az állás, a meccs vége felé egy bírói ítélet miatt a Duna-partiak tiltakozásul minden bedobásnál a Steaua hokisainak adták a korongot, a vége 7–3 lett a bukarestiek javára.

Egy csapat, mégis kettő

Érdekes taktikát alkalmazott Charles Franzén tegnap a HSC Csíkszereda – Galaci Dunãrea találkozó alatt. A csíkiak svéd trénere kettéosztotta a hazai csapatot, és végig két sorral játszotta le a Duna-partiak elleni találkozót. A mérkőzés első felében Kozuch – Hruby, Góga, Hurtaj, Novak, Sikorcin – Kósa, Sprencz, Bíró Ottó, Becze, Péter összeállításban játszott a HSC, míg a 30. perctől a Ruczuj – Flinta, Sprencz, Bíró Tamás, Mihály, Novak – Papp, Nagy, Moldován, Virág, Molnár Zsolt összeállításban lépett jégre a hazaiak csapat. Az első összeállítás 6–0-ra, a második 5–1-re zárta a fél-fél meccset, összesítésben pedig 11–1-re nyertek a csíkiak a Dunãrea ellen.

A találkozó nem volt túl izgalmas, ezúttal is a hazaiaknak sikerült az ellenfelet a saját kapuja elé szorítani, ám a sok pontatlan lövés párosult Porubsky jó teljesítményével, ennek köszönhető, hogy húsz perc után csak egy góllal vezetett a HSC Kósa révén. A második harmad már látványos is volt, Sikorcin, Becze, Kósa és Novák is gólt ért el a „csapatcseréig", a cseh csatár aztán a második gólját is megütötte, ezúttal az új társakkal karöltve. Az utolsó játékrészben is öt hazai találat született, Elekes a 43. percben szépített, majd Molnár Zsolt és Virág kétszer vette be Porubsky ketrecét, Novák pedig a harmad felénél triplázott.

A nap másik mérkőzésén a Steaua szétlövés után győzte le idegen környezetben a Brassói Corona Fenestela 68 csapatát.

A Szuperligában holnap a HSC Csíkszereda 18 órától a Steaua csapatát fogadja, míg a Brassói Corona Fenestela 68 a Galaci Dunãreát látja vendégül.

Kopacz Gyula

*

Eredmények

HSC Csíkszereda – Brassói Corona Fenestela 68 5–3 (0–2, 2–0, 3–1).
Steaua – Galaci Dunãrea 7–3 (1–1, 1–1, 5–1).
HSC – Dunãrea 11–1 (1–0, 5–0, 5–1).
Corona Fenestela 68 – Steaua 2–3 (0–1, 0–1, 2–0, 0–1).

1. HSC 12 11 0 0 1 79–22 33
2. Steaua 12 4 4 0 4 57–46 20
3. Brassó 13 4 1 3 5 52–47 17
4. Dunãrea 13 1 0 2 10 34–107 5

Magyar és osztrák hoki

Nem folytatja a Volán

Idén nem sikerült rájátszást érő helyen végeznie az osztrák bajnokságban a Sapa Fehérvár AV 19 csapatának, miután pénteken szétlövés után idegenben szenvedett 5–4-es vereséget az Olimpija Ljubljana csapatától. A fehérváriaknak péntekig még reális esélyük volt a továbbjutásra, ám a Volán két riválisa, a HK Acroni Jesenice és a KHL Medvescsak Zágráb is győzni tudott, így a tegnapi fordulóban fontos volt győzniük a Red Bull Salzburg ellen, ami sikerült is 5–3 arányban. Az Acroni Jesenice szétlövés után kapott ki Linzben, de a Medvescsak Zágráb szintén büntetőlövés után idegenben legyőzte az Olimpija Ljubljanát, így a zágrábiak sikere pecsételte meg a magyar bajnok sorsát az osztrák bajnokságban.

Az EBEL alapszakasza pénteken ér véget, a Sapa Fehérvár AV 19 ezt követően március 13-ig nem játszik, ekkor viszont bekapcsolódik a magyar pontvadászat elődöntőjébe.

A magyar bajnokság is érdekesen alakul. A pontvadászat középszakaszában pénteken immár második győzelmét aratta a Ferencváros a Miskolci Jegesmedvék fölött, a Dab.Docler is nyert a „kicsi Volán" ellen, míg a Vasas lehengerelte az Újpestet. Tegnap a Ferencváros csak egy kapussal állt ki a Dab.Docler ellen, így a 31. percben, amikor Pleszkán lesérült, 4–0-s dunaújvárosi vezetésnél a mérkőzés félbeszakadt. Némileg meglepetésnek számít, hogy tegnap a Jegesmedvék csapata könnyedén győzte le a listavezető Vasast, a miskolciak a sikernek köszönhetően versenyben maradtak az utolsó rájátszást érő harmadik helyért.

Eredmények: Vasas – Újpest 12–1, Ferencváros – Miskolci Jegesmedvék 4–1, Sapa Fehérvár AV 19 – Dab.Docler 2–5, Miskolc – Vasas 4–1, Dab.Docler – Ferencváros 4–1.

NAPRÓL NAPRA

Hétfő
Az év 52. napja, az év végéig hátralévő napok száma 313. Napnyugta ma 17.16-kor, napkelte holnap 6.40-kor.
Isten éltesse
Eleonóra nevű olvasóinkat, valamint mindazokat, akik ma ünneplik születésnapjukat.
Névmagyarázat
Az arab eredetű Eleonóra jelentése Isten az én világosságom.
Február 21-én történt
1711. II. Rákóczi Ferenc fejedelem Lengyelországba ment, hogy orosz segítséget kérjen a Habsburgok ellen vívott szabadságharchoz. Távollétében Károlyi Sándor április végén letette a fegyvert, így a fejedelem többé már nem térhetett haza.
Február 21-én született
1837. Rosalia de Castro spanyol költőnő
1893. Honthy Hanna Kossuth-díjas színésznő, operettprimadonna
Február 21-én halt meg
1958. Johann Jacobs német kávékirály
1989. Márai Sándor író, posztumusz Kossuth-díjas, akadémikus

Segélykoncert

Súlyos betegségben szenved a marosvásárhelyi Téglagyári Megálló énekese – az együttes székelyföldi segélykoncert-turnét tart márciusban.

A 46 éves Köllő László ismert figurája az erdélyi rockéletnek: előbb az Autostop MS, majd hosszú évekig a Téglagyári Megálló énekeseként láthatta-hallhatta a közönség. Az Angyalnak is becézett Lacinál egy autóbalesetet követő kivizsgálás során agydaganatot fedeztek fel, januárban műtéten esett át Marosvásárhelyen. Betegségéből ez azonban nem gyógyította ki, további (kemoterápiás) kezelésre van szüksége. Társai, a Téglagyári Megálló együttes tagjai ezért márciusban segélykoncertturnét szerveznek különböző székelyföldi városokban: Székelyudvarhelyen március 11-én, pénteken este lépnek fel a helyi Shadows társaságában, a koncertet a Kossuth Lajos utcai Thunder Rock Clubban tartják meg. A belépőjegy ára 10 lej.

A koncertturné további helyei és időpontjai: március 6., Marosvásárhely, Jazz & Blues Club, 20 óra (fellép még az Autostop MS, a Knock Out és a Black Diamond); március 12., Kézivásárhely, Flagellum Dei Klubház, 20 óra (fellép még az Exit Rock Band); ugyanaznap Sepsiszentgyörgy, művelődési ház (kezdés 21 órakor, fellép még a Blúz Bend); március 13., Gyergyószentmiklós, művelődési ház, 20 óra (fellép még a Hot Snow Storm).

Színház

Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című tragikomédiáját láthatja a közönség a Tomcsa Sándor Színház és az Aradi Kamaraszínház közös produkciójában Székelyudvarhelyen, a Tomcsa Sándor Színház nagytermében holnap és csütörtökön 19 órától. Rendező: Tapasztó Ernő. Helyfoglalás a 0266–212131-es telefonszámon, a kozonsegszervezo@szinhaz.ro e-mail címen. Jegyek a színház jegypénztárában hétköznapokon 11–14 és 15–17 óra között vásárolhatók.

*

Az Udvarhely Táncműhely meghívására Székelyudvarhelyen vendégszerepel a sepsiszentgyörgyi M Studio A behajtó című előadásával. Az Uray Péter rendezte fizikai-színházi előadást a művelődési ház nagytermében, stúdiókörülmények közt tekinthetik meg szerdán 19 órától. Jegyek a pénztárban válthatók, hétköznapokon 11–14 és 15–17 órák között. Rendező: Uray Péter. Szereplők: Nagy Attila – a behajtó, Polgár Emília – a nő, Györgyjakab András – a férfi. Forgatókönyv: Uray Péter. Tér–jelmez: György Eszter. Hang: Bong Szabolcs. Fény: Szabó Huba.

*

A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Georges Feydeau Bolha a fülbe című bohózatát játssza Gyergyószentmiklóson, a Figura Stúdió Színház nagytermében ma 16 órától. Rendező: Kövesdy István. Az előadásokra a jegyek ára 12 lej, nyugdíjasoknak és diákoknak 7 lej.

Előadások az egyetemen

A Sapientia – EMTE csíkszeredai Gazdaság- és Humántudományok Karának szervezésében holnap 18 órától az egyetem nagyaulájában A magyarság rokonai címmel prof. dr. Süli-Zakar István egyetemi tanár tart előadást, aki a Debreceni Egyetem Társadalom-földrajzi és Területfejlesztési Tanszékének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Csütörtökön szintén 18 órától pedig A magyar nyelv rokonsága címmel tart előadást Honti László nyelvész, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Udinei Egyetem finnugor nyelvészeti professzora.

Szövőtanfolyam

Csík Terület Ifjúsági Tanácsa és a Pörgettyű Játszóház szövőtanfolyamot hirdet. A képzéssorozat célja egy ősi kézművestechnika megismertetése, továbbadása az érdekeltek számára. A tanfolyam időpontja: február 25–27. és március 11–13. Program: pénteken 16–20, szombaton 10–18, vasárnap 10–15 óra között. A tanfolyam helyszíne a csíkszeredai Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola. Érdeklődni, jelentkezni a 0744–580491-es telefonszámon Szász Juditnál lehet február 24-ig.

Kamarazene-est

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa, valamint a Csíki Kamarazenekar Egyesület szervezésében a Bukaresti Zeneakadémia tanárai ének–zongora kamarazene-estet tartanak Csíkszeredában, a Nagy István Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola aulájában ma 18 órától. Fellép: Claudia Codreanu – szoprán és Inna Oncescu – zongora.

***

Mentős statisztika

Az elmúlt hét során 5 közúti balesetben 5 sérült személyhez, 3 tűzesethez (1 halálos áldozattal), 6 infarktusos esethez, 15 agyvérzéshez, 22 szívbeteghez, 30 magas vérnyomásos esethez, 23 csonttöréshez, 4 testi sértéshez, 27 különböző traumához, 5 asztmás és 7 epilepsziás krízishez riasztották a Hargita Megyei Mentőszolgálat ügyeleteseit, akik a helyszínre sietve ellátták a sérülteket. Továbbá segítséget kértek tőlük 37 szülés, 17 ájulás, 6 ittas állapot, 9 kómás állapot, 41 légzéselégtelenség, 4 rángógörcsös állapot, 3 öngyilkossági kísérlet, 4 különböző mérgezéses eset, 17 gyomorgyulladás, 14 pillanatnyi elmezavar, 3 allergiás reakció, 68 lázas állapot, illetve 3 gyomorvérzés esetén. Nyilvános helyről 6 alkalommal riasztották a mentőszolgálatot. A héten összesen nyolc halottat jegyeztek.

Felhívás

Az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezeténél ismét kapható SIC-jelzésű öntapadós matrica, kicsi és nagy kokárda, magyar zászló, székely zászló, uniós zászló, zászlórúd, Székelyföld-térkép.

*

Az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete felhívja a lakosság figyelmét, hogy minden csütörtökön ingyenes jogi tanácsadást tartanak a szervezet székhelyén 9 órától. Feliratkozni személyesen a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt lehet vagy a 0743–663590-es telefonszámon.

Villanás

Kapcsolatépítő póráz

Azt mondják, ez a kutyanevű Plútó bolygó kvadrátban áll a Jupiterrel, s igen keresztbe tesz az emberi kapcsolatoknak. Mindent leépít, állítólag puszta jó szándékból. Akik a csillagok állásából akarják kiolvasni sorsuk alakulását, kapaszkodnak is társukba ebben az időszakban, s erősítik a köteléket lehetőségük szerint.

De nem kell ennyire elrugaszkodni a földtől, hogy kapcsolatellenes erők munkálkodását véljük felfedezni.

Mily őszinte és mily megható, mikor virágot kap a kedves szeretőjétől. A szerelmesek napján innen és túl is jólesik a kedveskedés, de a virágot a virágnak bókot bizony jócskán meg tudják nyirbálni a kereskedők. Mesélték csak, szerencsére nem én kaptam: parfümillatú műrózsát. A legény választ, az árus ott helyben permetezi rá az olcsó kölnit, s szalad a gavallér, hogy színe-szaga ne menjen a műanyagnak, míg kedveséhez ér. Ez aztán a makulátlan szeretet. Mint ahogy az a lány is gyanút foghatott Gyergyószentmiklóson, akit szerelmesek napján figurás előadásra hívott párja. A műsoron lévő darab: A hazug, és a párok hölgytagjai ingyen nézhették meg.

Lehet, hogy oktalan összefüggés-keresés, a szerelem erős, örök és égi-földi erők által megbonthatatlan. Én akkor is azt mondom, tartsák rövid pórázon a kutyát. Láncvásárnál vigyázat, láttunk már „krómozott" műanyagot vasláncnak álcázva!

Balázs Katalin

Copyright © Hargita Népe - 2001