2007. október 12. péntek, XIX. évfolyam 239. szám   

Lelőtte támadóját a megkéselt rendőr

Két rendőrt késelt meg egy férfi, ezt követően az egyik rendőr lelőtte. Az eset tegnap hajnalban történt Székelykeresztúron. Mindkét rendőr súlyosan megsérült, egyiküket életveszélyes állapotban szállították a marosvásárhelyi kórházba.

Egy parkettát szállító szekeret tartóztatott fel tegnap éjjel a székelykeresztúri Virág utcában két helyi rendőr. A lovasszekeret két férfi kísérte, egyiküknél sem voltak iratok.

Mivel a férfiak sem személyi igazolványukat, sem a szállítmány eredetét igazoló okiratokat nem tudták felmutatni, a rendőrök megmotozták őket. Egyikük azt mondta a járőrnek, hogy épp a lakása előtt állnak, így bement a személyi irataiért. Visszatértekor az így már azonosított 27 éves K. L. P.-t ültették be a rendőrök a szolgálati gépkocsi hátsó ülésére, a másik férfit, a 23 éves P. R.-t arra kérték, a szekérrel menjen a rendőrségre autójuk előtt.

Mintegy 700 méter megtétele után a járőrkocsiban ülő férfi késsel támadt a két rendőrre, mindkettejüket súlyosan megsebesítve. Az egyik rendőr ekkor szolgálati fegyverével két lövést adott le a mögötte ülő támadóra. A késelő életét vesztette.

A rendőrség információi szerint a lövéseket az életveszélyesen megsebesült rendőr adta le, az ő állapota jelenleg válságos.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrfelügyelőség szóvivője a Hargita Népének elmondta, szakszerűen jártak el a rendőrök a motozás során.

Amikor a kollégák megmotozták a két férfit, semmit nem találtak náluk – mondta Filip.

– K. L. P., miután visszatért az azonosítás helyszínére személyi okmányaival, a rendőrautó hátsó ülésén foglalt helyet.

A szóvivő szerint elképzelhető, hogy amikor irataiért hazament, magához vette a közepes nagyságú kést, és ezzel sebesítette meg a nyakán a rendőröket. Hozzátette, a férfit a járőrök nem bilincselték meg, mert ez emberi jogokat sértett volna, hiszen őt csak gyanús személyként kezelték.

A nyomozás során kiderült, a két férfi szerda este egy kereskedelmi társaság telephelyéről tulajdonította el a parkettát, amelyet K. L. P. lakására akartak szállítani. Az eltulajdonított parketta értékét háromezer lejre becsülte a károsult.

Székelykeresztúron nem lepődtek meg a helybeliek az eset hallatán, csupán ennek súlyosságán. A helyiek közül többen agresszív természetűnek ismerték K. L. P.-t, akit előző munkahelyéről egy feltételezett lopás miatt bocsátottak el.

Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő cáfolta az egyik kereskedelmi tévé által közölt hírt, miszerint az autóban nem találtak vérnyomokat, állítása szerint a járőrkocsiban történt a késelés és ott dördült el a támadó halálát okozó haslövés is.

KOPACZ GYULA

KÖRKÉP

A kaméleon színeváltozása

A csíkszeredai Petőfi utcai Kriterion Galériában október 1–14. között tekinthető meg négy budapesti és négy csíkszeredai festőművész közös tárlata, amelyre négy-négy munkával neveztek be. Rendhagyó módon az elhagyott megnyitó helyett ma kerül sor ünnepélyes finisszázsra a helyiségben, délután 18 órakor. Ünnepi beszédet Túros Eszter művészettörténész mond.

Dréher János, Galambos Tamás, Szotyori László, Varga László, illetve Botár László, Márton Árpád, Szabó András, Turcza László harminckét táblaképpel tisztelegnek a magyar festészet napja alkalmából, amely naptár szerint október 18-ra esik. Tisztelgés inkább, mint bemutatkozás a tárlat, hisz többnyire más alkalmakkor már láthattuk vagy láthatták mások ezeket a munkákat. Természetesen nyolc művész négy-négy munkával, négy-négy névjegykártyával vagy kártyával sajátos játszmát mutatnak be, de mindenképpen a különbözőségek egységbe szerveződnek a falakon, és a táblaképek az összkép benyomását keltik. A művészek a legjellegzetesebb vonásaikat hozták el. Legalábbis ezt bátran elmondhatom a helybéliekről, azok munkásságának behatóbb ismeretében...

Márton Árpád Fák tánca című akvarellje 1970-ből köszön vissza nekem. Még a műterméből. Botár László Kedvenc krampuszával is találkoztam valahol, de az is lehet, hogy a gyermekkoromból sejlik fel. Turcza László kecses női alakjainak sziluettje, megannyi színeváltozása, szintén rég megcsodált. A Kockadobó azért kapott meg leginkább, mert hallottam megbízható forrásból: a kocka el van vetve, s a szerencse a túloldalon... Szabó Andrástól a Naskalat című akvarellt tenném fel leginkább a falra, a hidegségi táj ugyanis egy hajdani kirándulásra emlékeztet...

A budapesti vendégművészek látásmódja talán sokkal távolabb áll egymástól, és tőlünk, mint a csíkszeredai alkotóké. Szotyori László sötét tónusú képei, a Hotel 1 és Hotel 2, vagy a Fekete pálmák talán a globalizálódott világ ridegségét sugározzák. Naskalatig mennék, egy kalyibába inkább, mint ezekbe a hotelekbe! Persze, ez nem esztétikai ítélet, csak hangulati... Varga Amár László Kidőlés és Kidőlés 2 kompozícióinak arctalan emberalakjai ugyancsak olyan életérzést tolmácsolnak, amely szorongással tölt el. Dréher Tamás négy képe valamilyen nemes vakolatból kialakított érdes felületek, amelyeknek a címe is jellemző: Építészeti fosszíliák 1 és 2, Falak között, Tépésnyomok. A drapp és fehér síkok a festészet és az építészet jövőbeni viszonyát, esélyeit veszik fontolóra, vetítik elő. Tetszetősek... Galambos Tamás festményei nemcsak élénk színvilágukkal, de méretükkel is uralják a tárlatot. A Patrona Hungariae központi helyen mintegy hangsúlyozza a kiállítás jellegét, azt, hogy a magyar festészet napja alkalmából került sor a tárlatra. A Restaurátorok című festmény: mintha Liliputban kis emberkék egy óriási Engels-fejet, -szobrot pátyolgatnának. Megkapó, meghökkentő, elgondolkoztató. Eszünkbe jut a történelem... A nagy kaméleon című festmény akár ars poeticája is lehetne a festőnek: kétszer ugyanazon kaméleont nem festheted le, mert állandóan változtatja a színét. Lám, a kaméleon-világ állandóan provokálja a művészeket, muszáj sokszínűnek lenni...

FERENCZ IMRE

Vízvezetés Gyimesfelsőlokon

Gyimesfelsőlok önkormányzata közel 2,2 millió lejt költhet állami költségvetésből a régi vízvezetékek felújítására és korszerű hálózat kiépítésre. Bár a munkálatok kivitelezésére meghirdetett árverésre a határidő még nem járt le, de már előzetesen az önkormányzat keretében működő szolgáltató cég emberei elvégeztek bizonyos teendőket. Mit, hol, és milyen volumenűek ezek? – kérdeztük Bodor Piroska polgármestert.

– Mostanáig 522 ezer lejt már elköltöttünk. Megvásároltuk a hálózat bővítéséhez szükséges vezetékeket, a régiek egy részét kicseréltük. A kényszer kötelezett erre a lépésre, hiszen közeleg a tél, s a régi vízvezetékrendszer már nem bírja a terhelést. Iskolák, intézmények maradnának víz nélkül, hogyha ölbe tett kézzel várakoznánk – magyarázza Bodor Piroska.

Hamarosan kiderül, hogy melyik cég teszi a legkedvezőbb ajánlatot, s remélhetőleg év végéig a rendszer megépítése felgyorsul – reméli a polgármesternő.

– Természetesen az időjárás is beleszólhat terveinkbe, lehet akár hátráltató tényező is. Addig is folytatjuk a csőcserét, három kilométer hoszszúságban lefektettük a vezetékeket, még ez évben ugyanilyen hosszúságban földbe helyezzünk újabbakat. Remélhetőleg ebben már a kivitelező lesz a főszereplő – fűzi hozzá.

A hálózatrendszer tervét is ismertette Bodor Piroska. E szerint két víztározót kell megépíteni, egyiket a Gáborok-, másikat Görbe-patakán. Forrásvíz táplálná azt a rendszert, melyre rácsatlakozhatnak a község lakói, nemkülönben az intézmények. Az sem titok, hogy évekkel ezelőtt számos felsőloki család saját költségén – ugyancsak források táplálta – vízvezetéket épített meg portáján. E családok közül kevesen szándékoznak rácsatlakozni a megépülő új vezetékre, viszont az iskolák zöme, a sportcsarnok ivóvízzel való ellátásának folyamatosságát csakis korszerű hálózat biztosíthatja – támasztotta alá az új rendszer előnyét Bodor Piroska.

KRISTÓ TIBOR

Taplocaiak figyelmébe

A csíkszeredai közüzem a taplocaiak tudomására hozza, hogy október 15-én megkezdődik az új szennyvízcsatornára rácsatlakozó ingatlanok nyilvántartásba vétele a Taploca, Haladás, Kertész és Nagymező utcákban. Amennyiben a felmérés időpontjában a fogyasztó nem tartózkodik otthon, az utcai csatornára történő rákötési szándékát bejelentheti a Közüzem székhelyén (Akác utca 1. szám), telefonon: 324835 – 108-as belső, faxon: 324614, vagy e-mailben az office@ goscom.ro címen.

Bejegyzésre kész az MPSZ pártja

26 176 aláírást gyűjtött össze pártbejegyzése érdekében az ország 18 megyéjéből, illetve Bukarestből a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ). Szász Jenő MPSZ- elnök tegnap a sajtó képviselőinek mutatta be a kézjegyeket tartalmazó íveket.

Szász Jenő elmondta, a szövetség ezzel eleget tett a legnehezebb, azonban a legfontosabb elengedhetetlen feltételnek, annak érdekében, hogy a Magyar Polgári Párt bejegyzése megtörténhessen. Hangsúlyozta: ugyanakkor fontos, hogy nem támogatói aláírásokról, hanem tagságról van szó, a vonatkozó törvény értelmében tehát az aláírók egyben alapító tagjai is a jövőbeli pártnak. Az aláírások a következőképpen oszlanak meg megyénként: Arad megye 805, Bákó 822, Beszterce–Naszód 802, Bihar 860, Brassó 835, Bukarest 886, Fehér 918, Galac 810, Hargita 3273, Hunyad 750, Kolozs 868, Máramaros 872, Maros 3098, Neam_ 746, Szatmár 812, Szeben 808, Szilágy 1207, Temes 809, valamint Kovászna 6195. Két megyében még dolgoznak az aláírások összesítésén, de ez nem befolyásolja a pártbejegyzést. A listákon szereplő adatok ellenőrzése minden megyében szúrópróbaszerűen történt meg. Szász Jenő közölte, nagyon nehéz olyan megyékben aláírást gyűjteni, ahol kevés a magyar, ezért nemcsak magyarok, hanem olyan emberek is aláírták, akik a demokrácia hívei, és támogatják a politikai pluralizmust.

A következő napokban, hetekben véglegesítjük a párt alapszabályzatát, amelynek birtokában, valamint az aláírásokkal jelentkezni tudunk a pártbejegyzés érdekében Bukarestben – tudatta az MPSZ elnöke.

SZÁSZ EMESE

Pályázat a környezetért

A közösségi részvétel mértékével, a projektek által érintett területek nagyságával, valamint az elültetett fák, dísznövények számával érzékeltették tegnap a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány által meghirdetett Zöldövezet- program idei sikerét. Ugyanakkor meghirdették a jövő évi programot is, amelyre december 11-ig lehet pályázni.

Tegnap a Polgár-Társ Alapítvány székhelyén tartották meg a 2007-es Zöldövezet-program kiértékelését, a hasonló nevet viselő díj átadását, és meghirdették a 2008-as pályázatot is. Potocky László, az alapítvány elnöke, valamint Szalay Zsolt, a MOL Románia igazgatója ismertetőjében elhangzott, hogy Románia mellett Magyarországon és Szlovákiában is párhuzamosan futott a környezetünk szépítését, ápolását célzó program. Az idei pályázat sikerét bizonyítja, hogy 136 projekt érkezett be, ezek közül 19-et fogadtak el, amelyek 18 városban zajlottak (Csíkszeredában két projekt nyert). Összesen 5842 személy vett részt a programok lebonyolításában, 58 200 négyzetméter területet parkosítottak, és 5800 fát, 6600 virágot, dísznövényt ültettek el. A program legnagyobb eredménye mégis az, hogy a résztvevők az elnyert 7500 lej mellett további források felkutatásával sokkal több pénzt tudtak környezetük szépítésére fordítani. Hét városi park, hat iskolaudvar, három óvodaudvar, egy közösségi ház udvara, egy kórházudvar, valamint a csíkszeredai lakónegyedek szeméttárolóinak környéke lett szebb, barátságosabb a pályázat nyomán.

A kiértékelőn a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia vezetői átadták Demeter Évának, a nagykárolyi 3-as iskola igazgatójának, az iskola mellett működő alapítvány vezetőjének a Zöldövezet MOL- díját, ami a pályázaton elnyert összegnek megfelelő pénzjutalomból, egy kis térplasztikából és egy oklevélből áll.

Tegnap a sajtó jelenlétében meghirdették a 2008-as Zöldövezet-programot 56 romániai város civilszervezetei számára. Az idei sikereknek tudható be, hogy a jövőben megpályázható összeget a MOL Románia megnövelte, így összesen 50 000 eurót szán erre a célra. A maximális megpályázható összeg jövőben is 7 500 lej lesz. A pályázat kiírását a MOL Románia honlapján találják meg az érdeklődők, leadási határidő 2007. december 11.

TAKÁCS ÉVA

Modernizálások az udvarhelyi kórházban

A székelyudvarhelyi városi kórház több osztályán végeztek felújítási munkálatokat az elmúlt időszakban. Az elkészült helyiségeket az intézmény vezetősége szerdán egy szakértői bizottság előtt adta át, utóbbi az elvégzett munka minőségét hivatott ellenőrizni.

Lukács Antal, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzser-igazgatója elmondta, az egészségügyi intézmény saját költségvetéséből fedezte a 800 ezer lej értékű beruházást. A munkálatok során a járó-betegrendelőt és a sürgősségi osztályt tették rendbe, ugyanakkor a kardiológia, az ortopédia, a belgyógyászati, illetve sebészeti osztályokon egyaránt elvégezték a szükséges felújításokat. A rehabilitációs munkálatok a kezelőkre, kortermekre, illemhelyekre egyaránt kiterjedtek. Az intézmény vezetősége elégedett az elvégzett munkával, a felújítások sora azonban nem ér véget, hiszen további munkálatok zajlanak a szemészeten, a gyermekosztályon, illetve a szülészeti, nőgyógyászati osztályokon is. Mindezek mellett a kórház udvarán épülő parkoló is elkészült, amelyet már használhatnak a gépkocsivezetők.

SZÁSZ EMESE

Elviszik a teherautót

Ha minden igaz, hamarosan elmozdítják a csíkszeredai Szentlélek utcából azt a teherautót, amely közel két éve parkol a járdán.

A polgármesteri hivatal illetékesei a rendőrség segítségével azonosították a jármű gazdáját. Kiderült, egy kászoni cég a tulajdonos. A hivatal kedden levélben küldött felszólítást neki, hogy szállítsa el a teherautót, csütörtökig adva erre határidőt.

Mint megtudtuk, amennyiben a jármű a helyén marad, a hivatal hétfőn vagy kedden szállítja el onnan a városi kertészetbe. Innentől számítva 30 nap áll a tulajdonos rendelkezésére, hogy kiváltsa járművét, illetve kifizesse a közterületen közel két évig tartó parkolásért járó büntetést. Ha nem jelentkezik időben, akkor a hivatal ócskavasként értékesíti a teherautót.

A megyeszékhelyen több helyen is látni elhagyott, vagy legalábbis annak tűnő, már évek óta nem mozdított járműveket. Ezekkel kapcsolatosan a hivatal illetékese lapunknak azt mondta, jelenleg öt-hat autóra vár hasonló sors, vagyis hogy roncstelepre kerüljön. (HN-INFORMÁCIÓ)

NÉZŐPONT

A selyemhernyó jövője

Mozgalmas napok a szántóföldeken. Javában folyik a betakarítás, a szántás, a vetés. Viszonylag kedvező az időjárás, a szeptemberi esőzések feledtették a tavaszi-nyári kánikulát, a globális felmelegedést, a jéghegyek olvadásának fenyegető veszélyét stb. Úgy vagyunk, hogy mindig arról beszélünk, ami pillanatnyilag csiklint. Akinek szarkómája van, az a szarkómáról beszél. Akinek székrekedése, az a székrekedésről...

A székek nem rekednek meg, de körülöttük nagy a csinnadratta, a sürgés-forgás. Ki ül a távozó meleg helyére? Ez itt a kérdés, minden szinten! A miniszteri szék magaslatában éppúgy, mint az alacsonyabb székek esetében. Minden valamirevaló szék politikai szék, az nem vitás. Hatalmi szék. A távozó meleg helyére a demokratikus versenyvizsga lebonyolítása után a legmegfelelőbb ember ül. Megfelelő helyre megfelelő embert. Akivel tudunk majd dolgozni. Nem lényeg a szakma: a tucatnyi mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter közül ki volt eddig szakember? Egyébként ebben a minisztériumban ültek leggyakrabban egymás meleg helyére a potentátok. Rémes! Pár évvel ezelőtt nyugalomba vonult megyei szakigazgató összeszámolta, hogy ő személyesen harminc mezőgazdasági minisztert szolgált ki. Vagyis az ő szolgálati ideje alatt harminc miniszter fogyott, használódott el.

Úgy néz ki, hogy a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter nem az évelő növények, kultúrák közé tartozik. Tavasszal elvetik, ősszel betakarítják. Sejteni lehet, hogy Decebal Traian Remes mezőgazdasági minisztert is betakarításra és kicsépelésre szánták ellenfelei, akik az ő meleg helyére szeretnének ültetni valakit. Nem feltétlenül agrárszakembert, persze. Politikust, pártos- és harcostársat. Történt ugyanis, hogy a napokban Románia főügyésze kérte a mezőgazdasági miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítását. Befolyással való üzérkedés miatt. Annak vádjával. Ezért zokognak most a parasztok a szántóföldeken... Remest állítólag lefizetője lefényképezte a pénz átadásakor, s ez a fotó most a hatóság kezében van. Mit megér egy ilyen fotó!

A fényképezés és lehallgatás technikai szintje ma magas. Nincs menekvés, senki sem bújhat el. A mumus mindenütt lát és hall benneteket, év közben úgy, mint a Látás Világnapján. Jól vigyázzatok, mert a korrupciós bizottság résen van! Hanem vajon miért áll Remes nemrég kiadott rendeletében az, hogy a selyemhernyó-tenyésztők közel 134 eurós támogatást kaphatnak uniós alapokból minden felhasznált selyemhernyólárva doboz után, ha azt engedéllyel rendelkező feldolgozó egységnek adják át? Azért, mert a selyemzsinór ideje újfent eljövőben. Annak a selyemzsinórnak az ideje, amilyent hajdan a szultán küldözgetett el azoknak, akiknek át kellett adniuk a meleg helyüket a birodalomban másoknak.

Remélhetően a selyemzsinór révén a leszámolások ismét méltóságosokká, ünnepélyesekké válnak. Támogatni kell a selyemhernyót és annak tenyésztőjét, hogy legyen zsinór bőséggel! Hogy csendesen és selymesen lehessen tisztogatni! Ne ilyen gyalázatosan, közönségesen, mint ahogy csinálják minden szinten...

FERENCZ IMRE

ORSZÁG – VILÁG

Az RMDSZ átszervezné a régiókat

Holnap mutatja be az RMDSZ Marosvásárhelyen a romániai gazdaságfejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó koncepcióját. A Bernády Házban 10 órától tartandó tanácskozáson jelen lesz és előadást tart Markó Béla szövetségi elnök, Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter, Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke, valamint Csutak István regionális-politika szakértő. Az új koncepciót a Csutak István által jegyzett, „Új? Régi? Jó?" című tanulmánykötet tartalmazza. A regionális és országos lapok siettek szóra bírni a tanulmánykötet szerzőjét, tényként kezelve, hogy a régiós átalakítás fő stratégájával beszélgetnek. Mi várható? Mire számíthatunk? Milyenek lesznek az új régiók? – faggattuk a szerzőt.

– A jelenleginél rokonszenvesebb és hatékonyabb régiókra számíthatunk. Rokonszenvesebbekre azért, hogy az ott élők azonosulni tudjanak a régióval, és a regionális kohézió érezhető legyen. Hatékonyabbakra azért, hogy már közép távon mérhető legyen az uniós forrásbevonásokra alapozó fejlesztések jótékony hatása. Egyszerűbben megfogalmazva, hogy érdemes és kellemes legyen régióinkban élni.

– Tehát: hogyan fog kinézni Románia új régiós felosztása?

– Az 1968-ban létrehozott megyékhez nem valószínű, hogy hozzá lehet nyúlni, noha a megyésítés egyik oka pontosan „társadalmi-gazdasági, történelmi, kulturális" kötődések szétzilálása volt akár földrajzi – környezeti szempontok semmibevételével is. Elsősorban a vonatkozó 1059/2003/EK rendelet elvárásait kell tiszteletben tartani. Az általam javasolt elveket és az elemzések nyomán kikristályosodott eljárás részletes leírását az Ön által is jelzett tanulmánykötetben közzé tettem. Ezek alapján és a kötet megjelenése óta kapott visszajelzéseket felhasználva alakult ki a végleges változat.

– Ami azt mondja, hogy …

– … amikor eljön az ideje, közkinccsé tesszük, és reméljük, országos méretű társadalmi vita kezdődik …

– Kissé szűkszavú, szinte „kitérő" a válasz, nem gondolja?

– Nézze, én a csapat hasznos (és lehetőségeimhez mérten) fegyelmezett tagja kívánok lenni. Az elképzelés hivatalos bemutatása utáni első pillanatban már másként reagálok majd a kérdésekre.

– Netán még utolsó pillanatig dolgoznak a koncepción …?

– Az RMDSZ formálisan 2003-ban mondta ki: a jelenlegi fejlesztési régiós lehatárolással elégedetlenek vagyunk. Az eltelt idő alatt én elsősorban ezzel a kérdéskörrel foglalkoztam. Elhiheti: komolyan felkészültünk.

– Példátlan, hogy az eddigiektől eltérően a központi sajtóban ezúttal ugyanaz a térkép jelent meg mindenütt, és önök nem cáfolták.

– A kérdéses térképet nem mi „hoztuk forgalomba". Mivel a tanulmánykötet bárki számára hozzáférhető, csak végig kell olvasni, és az ott leírt eszközökkel bárki elkezdhet számolgatni…

– Szóval a térkép rendben van. Az lesz az RMDSZ javaslata?

– Kérem, én nem tettem titoktartási fogadalmat, de vannak azért íratlan szabályok is. Számomra megtisztelő, hogy egy ilyen nagy horderejű munkában részt vehetek. Megtisztelő és felelősségteljes feladat lenne számomra, ha az RMDSZ elképzelésének hivatalos ismertetésében én is részt vállalhatnék …

– Legalább annyit áruljon el: lesz önálló Székelyföldi régió.

_ Igen. Lesz.

SARÁNY ISTVÁN

Tőkés László Gyergyószentmiklóson

A Gyergyószéki MPSZ meghívására az önrendelkezésről rendezett lakossági fórumra érkezett tegnap a Békény parti városba Tőkés László püspök.

Tőkés László mellett a szervezők meghívták a fórumra Kövér Lászlót, a Fidesz országos választmányának elnökét is. Délben sajtótájékoztatót tartottak az MPSZ Szabadság téri székházában. Tőkés László sérelmezte, hogy bár nincs kampány, máris negatív hírverés folyik ellene, aki tartja az önrendelkezés megteremtése érdekében 18 éve megkezdett politikai irányvonalat. Közölte, hogy emiatt levelet írt Markó Bélának, az RMDSZ elnökének, amelyben kéri, hogy ne vágják el az augusztusi és szeptemberi megbeszélések folytatásának lehetőségét, márpedig a most elharapózó, lejáratását célzó stílus oda vezethet.

Kövér László az EP-választásokkal kapcsolatos Fidesz álláspontot is kihangsúlyozta, majd pártja európai parlamenti képviselőinek a határon túli magyarokért tett törekvéseit vázolta.

A társaságukban lévő Szilágyi Zsolt bejelentette, sok meglepetést tartogató honlapokon tájékozódhatnak Tőkés László tevékenységéről, ha a világhálón felkeresik a TL.ro, illetve a TL.eu honlapokat.

Lapunk kérdésére, hogy mi történik abban az esetben, ha sem az RMDSZ jelöltjei, sem Tőkés László nem jut be az Európai Parlamentbe, Tőkés László válasza így hangzott: Meg kell győzzük az erdélyi magyarokat arról, hogy mit képviselünk. Célok, opciók, jövőképek között kell választani. Nem azon van a hangsúly, hogy bejut-e valaki, hanem azon, hogy ki jut be. Nekem olyan képviselő nem kell, aki a többségit és nem a kisebbségit képviseli.

A püspök mai programjában Csíkszentdomokos, Csíkdánfalva (12.00 óra), Csíkkarcfalva (17.00 óra) és Csíkcsicsó (19.30 óra) szerepel.

BAJNA GYÖRGY

Könyvtárosok vándorgyűlése

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének IV. vándorgyűlése zajlik ma és holnap a Hargita Megyei Könyvtárban. A 10 óra 30 perctől kezdődő konferencián a vendégeket Korodi Attila környezetvédelmi miniszter köszönti, ezt követően a könyvtárosszakma neves hazai és magyarországi képviselői, valamint más szakemberek, szociológusok, egyetemi tanárok tartanak előadásokat. Ma két szekcióülés keretében zajlanak a munkálatok. A megyei, városi, iskolai és egyetemi könyvtárosok szekciójában Tóth Szabolcs Barnabás, a Kovászna Megyei Tanács Európa Információs Központjának vezető tanácsosa 11 órától az európai uniós pályázatokról tart tájékoztatót, Vántsa Judit, a kézdivásárhelyi könyvtár igazgatója 11.30-tól a romániai magyar könyvtári szaksajtó történetét ismerteti, dr. Hermann Gusztáv Mihály, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója 12 óra 15 perctől az Örökségünk című folyóiratot mutatja be, majd 12.45-től Németh Péter informatikus ismerteti a bibliográfiai kiadványszerkesztő szoftvert. A községi könyvtárosok szekciójában 11 órától Ferencz Angéla társadalomkutató, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa, 11.30-tól Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója tartanak előadást. 12 óra 15 perctől Kovács Erzsébet és Máthé Izabella, a Hargita Megyei Könyvtár módszertani szakirányítói megyénk községi könyvtárainak helyzetét és stratégai tervét mutatják be. Délután közös program keretében Moldován István, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, és Róth András Lajos, a Székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárának vezetője a digitalizálás problémáiról beszélnek.

A szakmai program után, 17 órakor a vendégek irodalmi esten vehetnek részt. Ferenczi Enikő, a kolozsvári származású ausztráliai írónő A kert című regényét Oláh Gál Elvira újságíró mutatja be. Fellépnek Farkas Szabolcs és Nagy Mihály gitárművészek. Szombaton 9.30-tól Kolumbán Gábor egyetemi tanár (Sapientia—EMTE) előadása a kultúrának a globális korban játszott szerepével foglalkozik, Spielmann Sebestyén Mihály, a marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár munkatársa 10.15-től a XXI. század könyvtárosának léthelyzetéről értekezik, valamint 11 óra 15 perctől dr. Bartos Éva, az OSZK Könyvtári Intézetének igazgatója a könyvtárügy aktuális kérdéseiről tart előadást. A kétnapos értekezlet az elhangzottakról való beszélgetéssel zárul.

Helyszíne a Hargita Megyei Könyvtár olvasóterme, valamint audiovizuális terme (Szakszervezetek Művelődési Háza, 50/A terem és 41. terem).

Lemondott Remes

Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszter átnyújtotta Cãlin Popescu Tãriceanu kormányfőnek a lemondását, és a kormányfő elfogadta azt, miután szerda este a román közszolgálati tv bemutatott egy videofelvételt a Ioan Avram Muresan volt mezőgazdasági miniszterrel való találkozásról. A TVR szerda este a 19 órás hírekben bemutatott egy videofelvételt, amelyben Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszter Ioan Avram Muresan volt mezőgazdasági miniszterrel találkozott. Az utóbbi átnyújtott egy borítékot. Ugyanakkor hangfelvételeket is bemutatott a TVR, amelyben a versenytárgyalásokról volt szó. Jogi források még kedd reggel azt nyilatkozták, hogy a DNA ügyészeinek birtokában van néhány felvétel, amelyben Decebal Traian Remes miniszter átvesz egy borítékot Ioan Avram Muresantól, illetve egy másik felvétel, amelyen Muresan Gheorghe Ciorbã üzletemberrel beszél, és bevallja, hogy a borítékban 15 000 euró volt.

Mondjon le a kormány is!

Cristian Diaconescu, a PSD szóvivője kijelentette, súlyos korrupciógyanú árnyéka vetődik a jelenlegi kormányra, és a kabinetnek sürgősen le kellene mondania. Diaconescu kijelentette, Decebal Traian Remes mezőgazdasági miniszter lemondása „normális gesztus" egy demokratikus jogállamban. „Jelenleg, a vádak súlyosságán túl, egy népszerűtlen kormánnyal állunk szemben, amelynek nincs többségi támogatottsága a parlamentben, és amelyre a korrupció súlyos árnyéka vetül. A PSD véleménye szerint a kormánynak sürgősen le kell mondania. Politikai érettségre utalna ez a gesztus" – mondta a PSD szóvivője.

MŰVELŐDÉS

Ellentétpárok sajátos egyvelege

A múlt és a jelen, a plasztikus, emberközeli tárgyak és a merev, rideg digitális világ egymásra helyezésével, a rendezetlenség és mégis odatartozás groteszk kettősével nyújt sajátos értelmezési lehetőséget fotóival a gyergyószárhegyi Siklódy Ferenc grafikusművész.

A Csíkszeredai Megyeháza Galériában ma 18 órától nyíló kiállítás anyaga gondolatiságában és mondandójában úgy alkot teljes egységet, hogy képileg újfajta világot teremt.

Az Úgy kűdték magyarból, A tavaly vótak itthon, a Kösz, jó volt stb. elnevezésű fotók már nevükben is jelzik a nagymamák tárgyakhoz való nosztalgikus ragaszkodását. A gyűrt sztaniolpapír szárnyát bontó madárként jelenik meg, vagy éppen mint egy virtuális dobozba zárt konzervált emlék. Visszatérő motívumok a nagymamák szorgos keze készítette csipketerítők és horgolt terítők elemei is, A lányálom című nagyított változaton már-már durva hatású kötél látványát kelti, ugyanakkor jelzi, aprólékos és kitartó munka eredményeként született valamikor. A nagyszülők és az unokák ellentmondásos világa mutatkozik meg a legtöbb fotón, olykor óriási szakadék tátong a két idősík között, olykor meg összekapcsolja azokat egy-egy közös elemmel. A Kösz, jó volt elnevezésű fotón a pertligumi idézi a leleményes játszószerek varázsát. Ahogy az összecsomózott, itt-ott éktelen bog miatt megrövidült, néhol már foszladozó gumi a fotóra kerül, szinte érezni lehet, arra valamelyik kredenc fiókjában lelt rá az unoka, és kedves emlékeket idézett benne, ezt a kis gyerekkéz jelzi. A digitális technikával ráhelyezett pontok rétege pedig határozottan elkülöníti a két világot, az egyetlen piros pont mégis a múlt oldalára kerül. A rolnizott fal is nosztalgikus háttérként szolgál, mint ahogy a barna tónusú szépia-hatású farakás is, de a fakéreg, a falterítő és a sírkő megmunkált felülete is. Épp ezért hat bizarrul a ráhelyezett digitális elemek ridegsége. Talán a művésznek épp az volt a szándéka, hogy erre döbbentse rá a szemlélőt.

„Mára már többet járják a budapesti metrók vonalait a fiatalok, mint a nagyszülők házát, udvarát, így csak foszlányemlékeik vannak, s e két világ egyfajta furcsa egyveleggé lesz" – fogalmaz Siklódy Ferenc, aki úgy játszik a digitális világ, a számítógép kínálta lehetőségekkel, hogy rámutat annak visszásságaira. Az unoka ajándéka nagymamának kollázs már-már fáj a szemlélőnek, annyira zsúfolt összevisszaság keletkezik a kezében virágot tartó kisfiú horgolt világán, a tiszta háttér ugyanis elveszti üdeségét a számítógépes színes ikonok, képecskék miatt, mintha azt akarná mondani, a számítógépek világában játszadozó unokáktól a nagymama már nem is várhat virágot, hogy idővel azt gondosan kihímezhesse. A ház szelleme, amely a rolnizott falat uralja, fogja egybe leginkább a két szembeállított világot. Benne még érződik a múlt melegségéből valami, vonalvezetése mintegy emberi alakot öltve jelzi, nem léphet helyébe az erős, vadító színek merev világa. Ellentétpárok, amelyek igyekeznek egységet alkotni. A fényképezőgépet ragadott, majd számítógép segítségével rétegzett fotókat készített grafikusművész munkái egész biztos, tűnődésre késztetik a szemlélőt.

ANTAL ILDIKÓ

Létay Lajos

Az őszre gondolva

Szeretsz-e, mondd, szeretsz-e
akkor is, ha már vége
tavaszunknak, nyarunknak
s a vén rózsabokor
kertemben sápatag
mereng az őszi égre
s vérünk csak ott vöröslik
a csipkebogyókon?

Arcunkon semmi sincs már
a régi forró lázból
s amikor egyszer-egyszer
még vágyva hozzám bújnál,
azért ölelsz meg inkább,
mert azt suttogod, fázol,
s minden tulipán, jácint
réges-régen elnyílt már.

S már csak egy-egy fürt szőlő
árválkodik magában,
várja, hogy vagy letépik,
vagy ott marad már télre,
hogy meglepje egy éhes,
sikoltozó madárraj –
s Te odanyomod arcod
az ablak üvegéhez.

Bizony így lesz, de akkor
hol leszünk mi már ketten,
én itt s Te ott busongva
egy elmúlt év után,
mikor kicsi kezed
ott szorongott kezemben –
hogy többé ne legyen
fészke ott soha tán...

Szeptember 26-án 88 éves korában elhunyt Létay Lajos. A Kriterion Kiadónál 2004-ben megjelent Hozzád szóló szavak című kötetéből válogatott őszikéivel emlékezünk rá.

Mondani könnyű

Egy abortuszon innen és túl

A mély és súlyos dolgok mindig egyszerűek és dísztelenek, akár holmi illő szavakból álló, rövid mondatok.

Pontosan ilyen a Cristian Mungiu cannes-i fődíjas filmje, a Négy hónap, három hét, két nap. S maga a mód, ahogyan bekopogott hozzánk, az is a lehető legtermészetesebb, mondhatni hagyományos: nem a tévén keresztül juttatja el hozzánk alkotója, aki tudva tudja, hogy a mozi országos és látványos leépülésének – amellett, hogy világtendenciáról van szó – mindenek előtt a tévé agresszív térhódítása és a filmekkel való dömpingjellegű, saját hasznot tekintő bánásmódja a kiváltója. Ám a fiatal Mungiu, kísérletekbe gabalyodott társaival ellentétben, szabályos, klasszikus filmet csinált, amit filmszínházban forgalmazva képzelt el, ahol a nézők százai mintegy közös ütemre szisszennek föl, háborognak vagy fojtják vissza a lélegzetüket, ülnek magukba roskadva a döbbenettől és a ki tudja, hányadszor átélt kínzó tehetetlenségtől...

Kissé aggódtam a film csíkszeredai sorsáért, amikor pár perccel a meghirdetett első előadás előtt még alig páran lézengtünk csak a teremben, míg az üres székek hátán, mintegy szemrehányásként, az Evenimentul zilei filmről szóló különkiadása várta a tétován gyülekező közönséget. Aztán valahogy mégiscsak megtelt a terem, a siker pedig nem maradt el.

A vetítés előtt kellemes, személytelen férfihang figyelmeztetett az erősítőkből, hogy a kijárat mellett a karavánt kísérő dokumentumfilmes csapat kameráját állították fel, s aki úgy gondolja, hogy a film végén volna valami mondanivalója a látottakkal kapcsolatban, szeretné értelmezni vagy tovább fűzni a történetet, lépjen bátran eléje. Az országjáró vetítés során felvett anyagból pedig elkészül majd a „filmnek a filmje", amely a röviden csak 432-nek nevezett alkotás percepcióját adatolná. Amennyire láthattam, a jelzett kamerát nagyjából elkerülték a nézők, amit nem csodálok, elvégre nekem se volt kedvem a vetítés utáni percekben szabatos mondatokon rágódni, inkább csak dadogtak bennem a gondolatok és a sejtések, az emberek is igazából már csak az utcán, szétszéledőben, vagy még később, az otthon négy fala között nyíltak meg, lazultak el annyira, hogy pertinens véleményt fogalmazhassanak meg.

Bezzeg most, napokkal az esemény után, az ember mind nagyobb bátorságot érez magában ahhoz, hogy kommentáljon, elmondja azt, ami nemrégen még elmondhatatlannak tűnt a számára, miközben tudja, hogy az ő véleménye csupán egy olvasat a sok közül, hiszen nem a filmbeli történés – az aljasul, bár „sikeresen" elvégzett törvénytelen abortusz – a legfontosabb, azon innen és túl az furdalja igazából az ember kíváncsiságát, milyen erő és indíték köti egymáshoz a két hősnőt ahhoz, hogy végletesen felvállalják, illetve összekuszálják egymás sorsát. Amikor a mindent elrendező és kijáró, a kockázat súlyát is vállaló barátnőnek (Otilia) többször is rá kell ébrednie, hogy védence (Gabita), akinek hajszálon múlik, hogy akár a szabadságával is súlyosan kell fizetnie, sokszorosan méltatlan erre az áldozatra, ráadásul nem csupán a teddide-teddoda mutuj ember tenyérbemászó mintapéldánya, hanem a maga során még „gondolkodó" lény is, aki akkor árt a legkevesebbet környezetének, ha a gondolkodást átengedi másnak. Olyan terheket vesz magára a helyzetbe ártatlanul belecsöppenő barátnő, amiket hogyha letenne – mert végül is övé a szabad választás, kitart-e szobatársnője mellett, annak minden érdemtelensége és pofátlansága dacára –, egy ember sorsa és végzete száradna a lelkén, amit saját maga bocsátana meg a legnehezebben.

De ki a hibás azért, hogy egy fiatal lány életét és szabadságát kénytelen kockáztatni pusztán amiatt, hogy engedett a pillanatnyi élvezet csábításának? Az talán, aki az örömszerző pillanatba belehajszolta? Vagy a barátnő, aki együtt érez és együtt cselekszik sorstársa megmentéséért? A helyzet szülte „jóságos" doktor (Bebe), aki fontosságának hamis tudatát nem csupán az embertelen kényszerből nyeri, hanem gátlástalanul (igaz, az emberiesség formális rezonanciáját megőrizve) mindenben a maga javára fordítja?

Könnyű ilyenkor kimondani: se egyik, se másik, mert a hibás maga a rendszer, mely a helyzetet, majd a helyzetben cselekvő szereplőket szülte. De a rendszer – és ebben is segít tisztábban látni Mungiu filmje – önmagában nem létezik! A rendszert emberek teremtik és tartják fenn, éppenséggel azok, akiket a rendező a film kockáin fölvonultat. Mindenki, kivétel nélkül. Akárcsak Illyés Gyula zseniális poémájában (Egy mondat a zsarnokságról): „ha eszel, őt növeszted, /gyermeked neki nemzed, /hol zsarnokság van, /mindenki szem a láncban..." Ez az igazi tragédia, amire a Mungiu-film „egyszerű" története keserűen rávilágít. Ezt az olvasatot érezhette meg Cannes zsűrije is, hogy az Arany Pálmát a filmnek ítélte. Joggal.

CSEKE GÁBOR

Szabó Magda 90 éves

Magyarságában legeurópaibb író

Szabó Magdát, a magyar irodalom élő legendáját október 5-én köszöntötték 90. születésnapja alkalmából. Megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, ami egy életmű összegzéséért adható, a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztjét. És megkapta, megőrizte, amit a díjaknál többre tart, az olvasók szeretetét, ragaszkodását. Gazdag életművével, élete példájával sokszorosan rászolgált erre.

Költőként, műfordítóként, regény- és drámaíróként, jelentős tanulmányok és esszékötetek szerzőjeként egyaránt maradandót alkotott. Tanúja és megörökítője az egész gyötrelmes XX. századnak, a II. világháború rettenetes korszakának, az ötvenes évek személyiségpusztító időszakának. Elbeszélő művészetével folytatója és megújítója a lélektani regény hagyományainak. Kiadója szerint nincs nála magyarabb és magyarságában európaibb író. Bizonyság erre, hogy ő a legtöbbet fordított magyar író, műveit negyvenkét nyelvre ültették át.

Debrecenben született, itt végezte középiskolai és egyetemi tanulmányait, 1940-ben doktorált magyar–latin szakon. 1940-től 1944-ig tanár volt, később rövid ideig kultuszminisztériumi tisztviselő, részben ennek lett a következménye, hogy 1949 és 1959 között nem publikálhatott, csak íróasztala fiókjának dolgozott. Betiltását megelőzően sikeres költőként debütált, Baumgarten-díjjal jutalmazták, amit aztán fekete listára kerülése után visszavontak. Átvészelte a nehéz esztendőket, 1959 óta az irodalmi alkotásnak él. Termékeny író. Íme pár cím életművéből: Freskó, Az őz, Pilátus, A Danaida, Katalin utca, Abigél, Ókút, Régimódi történet, Tündér Lala, Megmaradt Szobotkának, A csekei monológ, Mondjátok meg Zsófikának, Für Elise... Több regényének elkészítette színpadi változatát, másokat megfilmesítettek. Siker kísérte valamennyi próbálkozását.

Születésnapi ünnepségén a Magyar Tudományos Akadémia elnöke a kor legnagyobb írójának nevezte, hangsúlyozva, hogy igaz emberségről szóló művei több generáció életét végigkísérték. Egyik méltatója születésnapi köszöntőjében rávilágított népszerűségének eredőjére: „Úgy ír, ahogy él. Számára az íróság nem jelmez vagy póz, fellépéseiben nincs semmi trükk, PR-fogás. Úgy író, ahogy száz, százötven évvel ezelőtt még elképzelték: erkölcsében, tisztaságában, s ha kell abban is, hogy tanácsot ad, megtalálja a mindig zavaros viszonyok között azt a csöndes ösvényt, amelyen végig lehet menni nagyobb sérülés és önfeladás nélkül."

Megnyerő egyéniségével összhangban lévő írásművészetéért számos elismerésben részesítették. Kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas, a Corvin lánc kitüntetettje, megkapta a Pro Primissima-, legutóbb pedig a Tőkés-díjat a magyarság érdekében kifejtett tevékenységéért (felajánlotta határon túli magyar fiatalok továbbtanulására), 2003-ban Az ajtó című regényével elnyerte a Femina francia irodalmi díjat, idén a legjobb európai regénynek járó Cévennes-díjjal jutalmazták Párizsban a Katalin utca című kisregényéért. És mindezek betetőzéseként a már említett Nagykereszt. Megkérdezték, melyikre a legbüszkébb? „Őszintén szólva ezek számomra nem jelentenek semmit – válaszolta. Se pluszt, se minuszt. Ha nem adták volna őket, akkor is ugyanúgy mosolyognék, mint most." Bizonyára mosolyogna akkor is, ha szóba hoznák, mindannyiunknak, valamennyi olvasójának fájó, hogy elismerései sorából hiányzik még egy, az irodalmi Nobel-díj. Nincs olyan élő magyar író, aki nála jobban rászolgált volna erre... Persze, ettől még nem csappan népszerűsége, a Magyar Televízió Nagy könyv játékán négy könyve került be a száz legnépszerűbb alkotás közé, az Abigél bejutott a hármas döntőbe.

Szépen ünnepelték születésnapján. Szülővárosában, Debrecenben könyv jelent meg életművéről, a híres-neves Arany Bika szálló épületében lévő könyvesboltot jelenlétében róla nevezték el, a színház Csokonairól írt darabját játszotta, Budapesten a Sándor-palotában és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián ünnepelték, köszönthették Szatmárnémetiben is, ahol jelen volt Az ajtó című kisregénye színpadi változatának bemutatóján.

Születésnapja alkalmával több interjút adott. Nyilatkozott terveiről, legtöbb nyelvre lefordított regénye, a Für Elise folytatásán dolgozik. Amíg elkészül vele, olvassuk újra regényes önvallomásának első részét, a Für Elisét. Ízelítőül ebből közöljük A trianoni árva című fejezet egy részletét. (Borbély László)

Cili hívószava ez: Trianon.

Az a több sebből vérző, eszméletét hosszú ideig vissza nem nyerő, minden tekintetben sérült gyermek, akit már az új határon belül találtak meg, s akit menekülő szülei holttestei takartak, trianoni árva volt, egy, a háború mindenkijüket elvesztett kiskorú áldozatai közül. Mikor a Nemzeti Árvák Egyletét megalapították, a későbbi Revíziós Liga tevékenysége még csak ígérkezett, ám az árvaház nagy épületének azonnal hangsúlyt adott különleges társadalmi fontossága. A közvélemény nem ok nélkül állt a háború és a békekötés eltaposottjai mellé teljes segítőkészségével: amit az elkoldusodott országban még lehetséges volt, megpróbálta megadni nekik az emberségében sebzett jótékonyság. A kezdetben néma Bogdán Cecíliát viszonylag hamar sikerült azonosítani önmagával, a halott szülei ruháiban talált okmányok segítségével. Zentán született, és ő is élete negyedik évében járt, mint én. Köröttünk ott botorkáltak a háborúból szürke, öreg arccal, sérült idegrendszerrel visszatért, alig serdült fiúk, soha mosolyra nem húzódó ajkú özvegyek, semmi fizikai tevékenységre többé nem alkalmas, lábuk, karjuk vesztett, tört gerincű, székbe ágyazott megnyomorodottak, meg azok az élőhalottak, akik épp csak meghalni tértek vissza szülőhelyükre, mert a fogság úgy elgyötörte, hogy pár hónap múltán már vihették őket a sírba. Jártak körülöttünk ismerősök, barátok, akiknek fiait idegen földbe temették, s keserű irigységgel nézték azokat a boldog boldogtalanokat, akik legalább helybeli temető sírkövére borulva gyászolhattak, mert gyermekük nem egy olasz vagy galíciai tömegsírban pihent. Az elesettek fényképe többnyire a hosszú ideig fel nem nyitott zongora tetején állt, a mindig friss virágcsokron, a kép mellett fekete szalag jelezte az örök veszteséget. A megrablott családtagok sóváran irigyelték azokat, akik halottukat visszakapták, s a szélbe kiáltották apjuk, férjük, fiuk nevét, aki nem köztünk pihenhet. De irtózatos volt az utcakép is. Mikor minket Cilivel sétálni vitt anyám, mi még láttuk a mustárgáz áldozatait, a reszkető fejű, lövészárokból kihalászott, mindig kísérővel botorkáló férfiakat, a politikai abszurdum, ami a háborúban és utána nálunk, velünk történt, olyan szemlélhető volt, mint egy nyílt törés. Az első világháború vulkánhomokját országra, városra, lakosságra szórta a történelem, s ha a gyerek csak valami szokatlanul nagy csapás megtörténtének gyanújával élt is, a felnőtt állampolgár tisztában volt azzal, hogy a világ cirkuszi kupolája trapézáról egy egész nemzetet sodort le a porondra a vihar, s a bukás nem bátorságunk hiánya volt, hanem valami szégyenletes összjáték eredménye, s akik beszéltek erről, azt is hangoztatták, a béke nem jött volna létre az idegenek politikai összjátéka nélkül. Gyűlöltem én valamennyi nem baráti nemzet fiát, a végzetes békekötés ránk hozta bánat egyszerre rögzült gyermekagyunkban az igazságszolgáltatás igényével és a jogos büntetés követelésével, ezért kezdtem meg én tervezett bosszúakciómat a nyugállományú, Debrecenben nyomorgó osztrák ezredes sértegetésével, aki életkora miatt nem is vett részt a háborúban, s épp itt telepedett le Graz helyett. Osztrák volt, tehát gyanús volt, nyilván gyűlölte Petőfit, bántotta Kossuthot, dátumok és helységek nevei egyszerre kavarogtak a fejemben, Segesvár vagy Versailles nem rímeltek egymásra, se Vilmos császár és Bem apó, de egyszerre jelentkeztek. Azt sem értettem, hogy lehettünk egy percre is szövetségesek a németekkel, akik osztrákok, mikor kivégezték Aradon a tábornokokat, és ha ők ketten egy nemzet fiai, akkor hogyhogy kétfélék. Kém is azért akartam lenni, hogy hozzásegítsem szegény hazámat a jóvátétel öröméhez, olyan szépen elképzeltem, az volt a szándékom, hogy mint kém, megközelítem Mihályt, a román trónörököst, csábító szépségemmel megőrjítem, és addig bolondítom, míg el nem akar venni feleségül. Ő nászajándékként visszaadja nekem, illetve nekünk Erdélyt, ahová újabban már csak útlevéllel mehettünk nagyapám Gizella húgának odaát egy pillanat alatt magyarból románná alakított szőlőjébe, ahonnan mikor a bécsi döntés pár évre ismét visszacsatolja, egyszerre három város égését látom majd, az amerikai szőnyegbombázás alatt lángol Szatmár, Várad és Debrecen. Persze ezt még egyelőre csak a jövő sejti, én Mihály trónörökös megnyerésére készülök. Sajátságos, milyen pontosan felmérte gyerekagyam a fizikai csábítás lehetőségét, nem tudtam bizonyosan, mit vár egy koronaherceg egy kémnőtől, de valami fülledt izgalmat éreztem, és beleborzongott fejletlen testem is. Filmszínésznők pillantását gyakoroltam, egyébként minden érdekelt, ami színház, játék, alakítás. Kémnek lenni is csak szerep, ha némi kockázattal jár is. Kivihetőnek, abszolút reálisnak éreztem Mihállyal létesítendő kapcsolatomat, a kémek, sőt a főkém Mata Hari históriája közbeszéd tárgya volt akkortájt, a cselédek a hátsó udvaron tárgyalták mosogatás után a különös hősnő vagy kalandornő élettörténetét, helytállását, kivégzését, az eredeti ötlet alighanem Ilka néni, szakácsnőnk köréből juthatott tudatomig, a cselédlányok úgy döntöttek, a táncosnő nem bűnös, hanem honleány, lám, mi minden tehető a hazáért, ha valaki ügyes, csak aztán nem szabad engedni, hogy rajtakapják.

Cili, mikor jóval később morbid játékaink révén belekapcsolódott tébolyomba, amely Mihály megszerzésére irányult, azonnal felajánlotta, velem tart, segít. Ez sértett egy kicsit, mert nemcsak gyönyörűnek, de igen eszesnek is képzeltem magam, aki mindent elintéz. Cili ki is fejtette, mire gondolt: Isten segítségére az ügyben. Ő majd elmegy Mihályhoz, ha mégsem adná minden csábítás ellenére vissza Erdélyt, megmutatja, a bibliában az áll, tilos lopni, és akkor Mihály megtér, és bűnét bánva mindent visszaad. „És ha nem?" – kérdeztem. „Akkor leszúrom egy nagy késsel" – felelte Cili, és árokparti nefelejcs szemében nem mosoly ült, hanem józan elhatározás, egy jó keresztyén honleány történelemfordító feladatának öntudatos felismerése. (...)

NAPRÓL NAPRA

EZ VAN MA
Péntek. Az év 285. napja, az év végéig 80 nap van még hátra. Napnyugta ma 17.37-kor, napkelte holnap 6.28-kor.

Isten éltesse
Miksa és Rezső nevű olvasóinkat, valamint mindazokat, akik ma ünneplik születésnapjukat.

Névmagyarázat
A héber eredetű Mikhál, mai Mihályból önállósult Miksa jelentése: az Istenhez hasonló. A magyar eredetű Rezső jelentése ismeretlen.

Október 12-én történt
* 1492. Kolumbusz Kristóf genovai tengerész útnak indult három hajójával (Santa Maria, Pinta, Nina), hogy Afrika megkerülése nélkül, nyugat felé hajózva jusson el Indiába.
* 1872. Ferenc József magyar király szentesítette a kolozsvári egyetem felállításáról szóló 1872:XIX. törvénycikket.
* 2000. Áden kikötőjében merényletet követtek el a USS Cole amerikai rombolóhajó ellen.

Október 12-én született
* 1712. Pjotr Ivanovics Ricskov orosz földrajztudós
* 1872. Ralph Vaughan Williams angol zeneszerző
* 1907. Wolfgang Fortner német zeneszerző
* 1922. Bodnár Éva művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria alapító tagja
* 1935. Luciano Pavarotti olasz operaénekes
* 1953. Parti Nagy Lajos József Attila-díjas költő

Október 12-én halt meg
* 1692. Giovanni Battista Vitali olasz zeneszerző
* 1852. John Lloyd Stephens amerikai utazó, régész
* 1902. Ádler Mór festőművész
* 1924. Anatol France Nobel-díjas francia író, költő
* 1962. Alberto Sánchez spanyol szobrász és festő
* 1992. Turián György színpadi rendező, a rádió Jászai-díjas rendezője

SZABADIDŐ

Színházak programterve október 12–18. között

Csíki Játékszín – Csíkszereda
12., péntek 19.00 LA MANCHA LOVAGJA – bemutató előadás, Bánk bán bérlet
14., vasárnap 19.00 LA MANCHA LOVAGJA – Prospero bérlet
16., kedd 18.00 LA MANCHA LOVAGJA – Csongor és Tünde bérlet
17., szerda 18.00 LA MANCHA LOVAGJA – Arlechino bérlet
18., csütörtök 18.00 LA MANCHA LOVAGJA – Rómeó és Júlia bérlet

Figura Stúdió Színház – Gyergyószentmiklós
14., vasárnap 19.00 FIGARO HÁZASSÁGA – bemutató előadás, Ferenczy István bérlet

Tomcsa Sándor Színház – Székelyudvarhely
18., csütörtök 19.00 ELEKTRA – bemutató előadás, Tomcsa Sándor bérlet

Székelyföldön a gyermekmentők

Vasárnap utaznak haza azok az önkéntes orvosok, akik a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat égisze alatt immár egy hete ingyenesen szűrik, vizsgálják a Hargita megyei gyermekeket. Immár évek óta rendszeresen, minden ősszel és tavasszal egy hetet Hargita megyében tölt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja. Idén sincs ez másképp. Ezúttal is több mint 20 szakember – közöttük gyermekgyógyász, gyermek-ideggyógyász, szemész, orr-fül-gégész, szülész-nőgyógyász – végzi a szűrővizsgálatokat, kezeléseket – tájékoztatott dr. Edvi Péter, a szolgálat vezetője. A hét elején Székelyudvarhelyen, a Cérnagyári Napköziben, majd a Csíkszeredai Megyei Kórházban, Csíkszentdomokoson, Gyimesfelsőlokon, Háromkúton és Gyimesbükkben vizsgálták a gyermekeket. Edvi Péter elmondta: egy-egy ilyen út során körülbelül 4–5 ezer gyermek esik át szűrővizsgálaton. A hagyományhoz immár az is hozzátartozik, hogy a gyermekmentők őszi ittléte barátságos focimérkőzéssel zárul, amelyen a Magyar Parlament futballcsapata méri össze erejét a Hargita megyei elöljárók csapatával, a meccset pedig Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori hátvédje vezeti.

FORRÓ-ERŐS GYÖNGYI

Díjátadó ünnepség

Az Erdélyi Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) ma és holnap tartja a már hagyományos díjátadó ünnepségét, amelynek keretében köszöntik a hetvenéves írókat, költőket, ugyanakkor átadják az Életmű- és Hídverő-díjakat. Holnap 19 órától hangzanak el az ünnepi köszöntők. Egyed Péter kiértékeli az Irodalom és internet pályázatot, majd átadják az EMIA-díjakat Fábián Sándornak, Kántor Lajosnak és Lászlóffy Aladárnak, az Életmű-díjat Dávid Gyulának, a Hídverő-díjat Szakolczay Lajosnak. Köszöntőt mondanak: Gálfalvi György, Gálfalvi Zsolt, Balázs Imre József, Pomogáts Béla, Fekete Vince.

Szárhegyi Híres Káposztavásár és -Fesztivál

A Gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal, a Cika hagyományőrző néptánccsoport, valamint a vendégfogadó háziasszonyok közreműködésével holnap zajlik a Szárhegyi Híres Káposztavásár és –Fesztivál. Reggel 9 órától a zárdatemplomban ünnepi szentmisével kezdődik a rendezvénysor, 10 órától ünnepi felvonulás, falujárás és a káposztáskertbe való bevonulásé a főszerep. 13 órától kezdődik a káposztavásár és káposztafőző-verseny a vásártéren, 15 órától az iskolaudvaron az ügyes kezű töklámpáskészítőket nézhetjük meg. A gálaműsor 19 órától kezdődik, amelynek kertén belül lesz kabaréelőadás, a Cika néptánccsoport bemutatója a kultúrotthonban, a napot 21 órától káposztabál zárja, ahol lesz töltöttkáposzta-kóstoló és tombolahúzás.

Káposztás csicsói napok

A hétvégén tartandó Csicsói Falunapok rendezvényeit idén a káposzta köré építették fel a szervezők. A holnap reggeli ébresztés és lovasfelvonulás után felhúzzák a község zászlóját, majd a tavaly állított emlékműnél koszorúznak. 10 óra 30 perctől kezdődik a főzőverseny, ahol szintén nagy hangsúlyt kap a káposzta, majd délben Kerek a káposzta, csipkés a levele címmel terménybemutatót tartanak. Vasárnap15 órától felvonulnak a hagyományőrző csoportok, majd 17 órától Borbély József kádármestert bemutató emlékkiállítás nyílik.

Mitács-túra

A csíkszeredai Gentiana Természetjáró Egyesület vasárnapra a Déli-Hargita-hegységbe szervez túrát, amelyre meghív minden természetjáró érdeklődőt. Túraútvonal: Csíkverebes – Aszó-patak völgye – Mitács puszta – Bányász-patak völgye – Tusnádfürdő. Indulás: vasárnap reggel a 6.43-kor induló személyvonattal Csíkverebesig.

Jótékonysági előadás

A Telekfalvi, valamint a Hevesi Református Egyházközség szervezésében a telekfalvi református templom felújítására jótékonysági előadást tartanak ma 7 órától a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István dísztermében. Fellép: Vesztergám Miklós tárogatóművész Kalocsáról és Jóni Gyula cimbalmos Csíkszeredából.

Házasemberek szüreti bálja Nagytusnádon

Szüreti bált szerveznek a nagytusnádi házasemberek immár harmadik alkalommal. A holnap esti 20 órától kezdődő bált megelőzően déli 12 óra 30 perctől felvonulást tartanak a község falvaiban.

Az Irigy Hónaljmirigy Csíkszeredában

A csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában vasárnap 20 órától az Irigy Hónaljmirigy paródiaegyüttes lép fel.

HUMOR

– Mondd, néztél valaha is úgy férfira, hogy közben azt kívántad, bárcsak újra lány lennél?
– Persze...
– Ki volt az? A férjem.

Fogorvosi ügyelet

A hétvégén 8–13 óra között Csíkszeredában dr. Galaczi Attila lesz ügyeletes a Nagyrét utca 12/A/4. szám alatti rendelőben. Székelyudvarhelyen dr. Gergen Ferenc fogadja a betegeket a Tábor utca 4. szám alatti fogorvosi rendelőben.

SPORT

Jégkorong

Tegnap két hazai bajnoki mérkőzést játszottak a Csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. Eredmény: Brassói SCM Fenestela 68 – HC Csíkszereda 1–9, Sportklub II/ISK – Progym 0–15. Ma és holnap Gyergyószentmiklóson a Progym a SCM Fenestela 68 csapatát fogadja, az összecsapások 17.30 órakor kezdődnek.

Jótékonysági mérkőzés

Jótékonysági labdarúgó-mérkőzésen lépett pályára tegnap este Kolozsváron egy korábbi holland kiválóságokból álló csapat ellen az 1994-es világbajnokságon negyeddöntős román alakulat. A „Bajnokok estélye" elnevezésű rendezvényen többek között Frank de Boert, Arthur Numant, Wim Jonkot és Ruud Gullitot, továbbá a szervező Gheorghe Popescut és volt játékostársait, Gheorghe Hagit, Adrian Iliét, Viorel Moldovant, Dan Petrescut láthatta a közönség. A találkozó egyben Ioan Ovidiu Sabãu (a Besztercei Gloria trénere) visszavonuló mérkőzése is volt. A bevételt az S.O.S. gyermekfalvak javára fordítják. Két éve már rendeztek egy hasonló összecsapást, akkor Popescu csapatának vendégei az 1994-ben világbajnok brazilok voltak. Tavaly Maradonát és barátait várták Romániába, de azt a mérkőzést végül is nem tudták lebonyolítani.

Edzőváltások

Az 1. Liga 10. fordulóját követően négy csapatnál is edzőváltás történt. A Dacia Mioveni-től menesztették Florin Marint, miután a csapat 6 ponttal csupán az utolsó előtti helyen áll. A tréner a nyáron szerződött az újonchoz. Utódát még nem nevezték meg, de sajtóértesülések szerint Sorin Câr_u az első számú jelölt.

Az olasz Cristiano Bergodi furcsa körülmények között távozott a Rapidtól: a Farul elleni meccs után benyújtott lemondását ugyanis állítása szerint visszavonta, a klubvezetés azonban ennek ellenére elfogadta azt. A Rapid új edzője a 45 éves Mircea Rednic. A Dinamótól alig több mint egy hónapja menesztett tréner immár harmadszor lett a giulesti-i gárda szakvezetője: a 2000/01-es idényben a negyedik lett a csapattal, a 2002/03-as szezonban viszont megnyerte a klub történetének harmadik bajnoki címét. A 2003/04-es bajnokság felénél menesztették, amikor a csapat a harmadik helyen állt, utóda Dan Petrescu lett.

Craiován az olasz Nicolo Napoli lett az edző, aki 2004 tavaszán három mérkőzésen irányította már a csapatot. Az idei szezonban ő a csapat negyedik szakvezetője, Florin Cioroianu, Ovidiu Stângã és Daniel Mogosanu után. Az idény végéig szerződtetett Napoli a 11. fordulóban a Kolozsvári U ellen mutatkozik be.

Győzelem nélkül búcsúzott a Kolozsvári U labdarúgócsapatának kispadjától Adrian Falub, aki 10 forduló alatt csupán három pontot gyűjtött. Falubbal együtt Alin Bãnceu csapatmenedzser is távozott. A klub Mihai Stoichi_ãvel és Marius Lãcãtussal tárgyal.

Az UTA éléről a 9. fordulót követően távozott Marius Lãcãtus, helyét Marin Barbu vette át. Szerződést csupán azután írnak alá a felek, hogy Nicolae Bara távozik az egyesület pénzelői közül, és Sandu Ion lesz az UTA egyetlen tulajdonosa.

NHL-rajt Prágában

Jövőben Prágában rajtol az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL), mégpedig a Pittsburgh Penguins – Ottawa Senators rangadóval. A mérkőzésre 2008. október 9-én vagy 10-én kerül sor a cseh fővárosban, és a nagyközönség láthatja majd a jelenkor legnagyobb sztárját, a Pingvinek színeiben szereplő Sidney Crosbyt. Az NHL idei szezonja Londonban indult: a címvédő Anaheim Ducks és a Los Angeles Kings kétszer is összecsapott az O2 Arénában. Ez volt az első alkalom, hogy a liga tétmérkőzést rendezett Európában.

Pontosítás

A tegnapi lapszámunkban megjelent „Bajnok a csíki kendócsapat" című cikkünkben tévesen jelent meg a Csíkszeredai Bushi-Tokukai Románia-kupán elért eredménye. A csíki kendósok idén a csapat országos bajnoki cím mellett a csapatban a Románia-kupát is elhódították. Az érintettektől ezúttal kérünk elnézést.

ELHALÁLOZÁS

Fájdalommal tudatjuk, hogy a jó édesapa, szeretett testvér, após, nagytata, dédtata, sógor, rokon és szomszéd,
özv. LÁSZLÓ IMRE
életének 85. évében 2007. október 11-én türelemmel viselt betegség után elhunyt. Drága halottunkat október 13-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a csíkdelnei temetőbe. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes! A gyászoló család – Csíkdelne. (10396)

Olyan messze vagy tőlem, mint a béke,
Olyan messze vagy, mint a kegyelem
Egy örök Isten megváltó kezébe –
Olyan messze vagy, mint a csend,
Amelynek nyitját sehol sem lelem,
Oly messze vagy, mint minden, ami elmegy,
S lesorvad szívemről és cserbehagy,
Oly messze vagy, mint egek csuda-kékje,
Mint a mennyország, olyan messze vagy. (Reményik Sándor) Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, nagymama, anyós, sógornő, anyatárs, rokon, jó barát és jó szomszéd,
BARA ERIKA
életének 70., özvegységének 8. évében ez év október 2-án Budapesten váratlanul elhunyt. Halálával a család egyik biztos támaszát és összetartóját veszítettük el, szeretetének sugárzó melegét örökké megőrizzük. Drága halottunk földi maradványait szombaton, október 13-án 11 órakor helyezzük örök nyugalomra a római katolikus egyház szertartása szerint a csíktaplocai temetőben. Részvétnyilvánítást a temetés előtt egy órával fogadunk. A gyászoló család. (–)

Copyright © Hargita Népe - 2001