2006. május 9. kedd, XVIII. évfolyam 104. szám   

Hastífuszgyanú Gyergyóhodoson

A hastífusz kórokozóját még nem sikerült azonosítani, de a betegség gyanúját megerősítették két gyergyóhodosi kisgyermek esetében, akiket a marosvásárhelyi járványkórházban kezelnek. A gyermekek már jól vannak – tájékoztatott dr. Bustya Attila, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója.

Minden másféle híreszteléssel ellentétben, egyelőre csak két betegről beszélhetünk – jelentette ki dr. Bustya Attila, ám hozzátette, hogy a járványgócban a helyzet percről percre változhat, így meglehet, hogy mire olvasóinkhoz eljut ez az információ, a betegek száma megnő. Azt is elismerte, hogy több olyan személyt elkülönítettek, akik a beteg kisgyermekekkel kontaktusba kerültek. Mostanig közel száz biológiai mintát elemeztek a közegészségügyi laboratóriumban, vízpróbákat is vettek, a tífusz kórokozóját azonban még nem sikerült azonosítani. A szakemberek elsősorban az ivóvízre gyanakszanak, hiszen a betegek a faüzem számára épített tömbházakban laknak, a vizet pedig egy kútból vezették be a lakásokba. A tavaszi áradások miatt elképzelhető, hogy a kút vize fertőzött, de az is megtörténhet, hogy van egy bacilushordozó személy, aki maga nem beteg, de szórja a kórokozót.

Bustya igazgató azt is elmondta, hogy a közegészségügyi igazgatóság járványtanász szakemberei már a betegség megjelenése óta a helyszínen dolgoznak a járvány megfékezésén, és segítségükre sietett dr. Molnár Géza is, a Kolozsvári Közegészségügyi Intézet vezetője, aki igazi szaktekintély e téren.

Ami a hastífusz Hargita megyei megjelenését illeti, dr. Bustya Attila szerint valóban nem kívánt és nem természetes jelenség, viszont nem is fehérhollószámba menő ritkaság. Elmondása szerint fertőző, járványszerűen terjedő kórról van szó, de nem halálos betegség, inkább a szövődményei okozhatnak gondot.

FORRÓ-ERŐS GYÖNGYI

A szükségesnél kevesebb pénz jut utakra

Nem sok pénz jut a megye északi részére sem a megyei, illetve a községi utakra, pedig állapotuk igencsak siralmas – derült ki azon a megbeszélésen, amelyet tegnap folytatott Petres Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke útügyi szakemberek társaságában a térség elöljáróival.

Tegnap délelőtt Petres Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke, Hargitay László mérnök, illetve Fehér Árpád, a megyei útgondnokság Gyergyó területi megbízottja előbb Csomafalván a helyi, az újfalvi, az alfalvi és a szárhegyi polgármesterrel, községvezetőjével egyeztetett. A megbeszélésen jelen volt Ilyés Béla Károly megyei tanácsos is. Ezután Ditróban Várhegy, Salamás, Tölgyes és Remete községvezetőivel találkoztak.

– Ismét győzött a tél – állapította meg az alelnök –, két-háromszor több kár keletkezett, mint a tavaly télen.

Közölte, hogy a 138-as út (Tekerőpatak – Fenyéd) gyergyói körzetbe eső szakaszára az aszfaltozott részeken a gödrök betömését kezdik el, az újfalvi bánya fölött pedig a tavalyelőtt elvégzett munkálatok javítását, az állapot megőrzését fogják szorgalmazni a mára nagyon megrongálódott útszakaszon.

A fontossági sorrend kialakításánál figyelembe vették a települések ünnepeit, a falunapokat, hogy azok legalább kijavított utakkal fogadhassák vendégeiket.

Egyeztették továbbá a munkálatok ütemét, megállapították a fontossági sorrendet. Remélik, hogy másfél hónap alatt elkészülhetnek a nélkülözhetetlen javításokkal.

A javításokra, karbantartásra, illetve beruházásokra kevesebb pénz jut a szükségesnél: kátyúk betömésére, karbantartásra: – 12 milliárd régi lej, 4,5 milliárd lej beruházásra (összefüggő út építésére), 2,6 milliárd lej két községi út (Csomafalván a Szászfalvi út, Alfaluban a Fenek útja építésére), illetve csaknem 2 milliárd régi lej úgynevezett kiskarbantartásra. Főleg ez utóbbiakhoz (útpadka legyalulása után a lemart réteg elhordásánál) a helyi önkormányzatok segítségét kérték a szakemberek. Mivel e töltés mezei utak javításánál még felhasználható, a segítség ígérete nem is maradt el a faluvezetők részéről.

Újfalu és Csomafalva polgármestere az újfalvi bánya segítőkészségét is kiemelte. Az onnan kapott zúzalékot nemcsak mezei utak, de egy részét a község útjainak javítására is fordíthatják.

A csomafalviak ezenkívül a község hosszú távra bérbeadott kőbányájából az idén mintegy 4000 tonna kőre számíthatnak – közölte Barabás József polgármester.

BAJNA GYÖRGY

Csíkszeredai Megyei Kórház

Megválasztották az új igazgatótanácsot

Egy hónapig vezetőtanács és igazgatótanács nélkül működött a Csíkszeredai Megyei Kórház, miután március végén lejárt a decemberben ideiglenesen kinevezett tagok mandátuma.

A megyei önkormányzat legutóbbi ülésén nevesítették a testület által a kórház vezetőtanácsába delegált két személyt, így megalakulhatott a vezetőtanács, ez pedig pénteken megválasztotta az intézmény igazgatótanácsát – tájékoztatta a Hargita Népét dr. Bustya Attila, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója. A kórház új igazgatótanácsának tagjai a következők: dr. Bokor Márton vezérigazgató, az orvosigazgató dr. Csíky Csongor, főkönyvelő Koncsag Mária, ápolási igazgató Dobri Zoltán asszisztens, Lukács Antal pedig adminisztratív igazgatói tisztséget tölt be.

Azonban mielőtt valaki azt hinné, hogy végre rendeződtek a dolgok a kórház vezetősége körül, hangsúlyozni kell, hogy ez a felállás is csak átmeneti – mondta Bustya igazgató, aki szerint a június 5-én életbe lépő új kórháztörvény előírásai értelmében a vezetőtanács konzultatív tanáccsá alakul, megszűnik az adminisztratív igazgatói tisztség, amelyet most Lukács Antal tölt be, a főkönyvelő pedig gazdasági igazgatói kinevezést kap, és kötelező feltétel lesz számára a szakirányú végzettség. A Megyei Kórház esetében ez nem lesz gond – hangsúlyozta Bustya, hiszen a jelenlegi főkönyvelő minden törvényes előírásnak megfelel. Szintén az új kórháztörvény értelmében a vezérigazgatónak a minisztériumban kell majd vizsgáznia az állásra. Hogy ki vagy kik fogják ezt a tisztséget megpályázni, még nem tudni, az viszont bizonyos, hogy aki ezt a funkciót elnyeri, három évre – míg a kinevezése tart – minden más tevékenységét – beleértve az orvosi praxist is – fel kell függessze.

FORRÓ-ERŐS GYÖNGYI

Európa-napi rendezvények

A Gimnazisták Európában című vetélkedő megyei szakaszával veszi kezdetét ma a prefektusi hivatal Európa-napi rendezvénysorozata. A hét Hargita megyei városban lebonyolított helyi szakaszok győztesei délelőtt 10 órától mérik össze az Európai Unióval kapcsolatos ismereteiket a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ez idő alatt az épület bejárata előtt megkezdődik az Üzenet Európának című akció, melynek során az ország EU-csatlakozásával kapcsolatosan kifejtett véleményeket gyűjtik össze a lakosságtól. A gondolatokból készült válogatást később elküldik különböző EU-intézményeknek és -tisztviselőknek is.

Délután a hegyivadászok katonazenekara a Szakszervezetek Művelődési Háza előtti lépcsősoron húzza el az Európa-himnuszt.

Ugyancsak holnap veszi kezdetét az Én és Európa című megyei rajzverseny. A szervezők május 30-ig várják az I–IV. osztályos gyerekek rajzait. A díjazott munkákat június elsején a megyeházában állítják ki, ez alkalomból kerül sor a jutalmak átadására is.

A megyei tanács Európai Információs Központja szintén vetélkedőt szervez ma. Az V–VIII. osztályos diákok a megyeháza prokolltermében délelőtt 10 órától mérik össze tudásukat az Európai Unióval kapcsolatos ismereteikből.

Egri csillagok Csíksomlyón

Újabb nagyszabású bemutató helyszíne lesz július végén a csíksomlyói nyereg. A Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye nyomán készült történelmi musicalt tekinthetik meg az érdeklődők, Moravetz Levente rendezésében.

Ajándéknak szánják a szervezők az erdélyiek számára a július 29-i előadást, ezáltal is próbálnak lefaragni a 2004. december 5. utáni fájdalmakból, nehézségekből – hangzott el a tegnap tartott sajtótájékoztatón, amelyen többek közt a darabban fellépő színészek, a rendező, a díszlettervező, valamint Boros Károly főesperes és Gergely István csíksomlyói plébános is részt vett.

A produkció színre vitele 2004 augusztusában valósult meg az egri várban, az ötlet több évvel azelőtt megszületett a Dobó Istvánt, illetve Szolimán szultánt alakító Kelemen Csaba és Blaskó Balázs színészekben, akik a szervező Agria Kft. ügyvezetői.

A darab színpadra vitelében résztvevők lelkesedésből dolgoznak, szponzoraiknak köszönhető, hogy ingyenesen tekinthető meg a július végi előadás a csíksomlyói nyeregben.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is részt vesz a produkcióban, emellett helyi statisztákat is bevonnak majd. A díszletet a helyhez igazítják, a kerettörténet (amely a történelmi valóságot fikcióval ötvözi: a Miksa császár parancsára raboskodó Dobó István és az őt meglátogató Bornemissza Gergely emlékezik a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára) is arra szolgál, hogy ne kelljen az előadások helyszínén kis egri várakat építeni.

Ha Csíksomlyón sikerül bemutatni, látja egész Erdély – vélik a szervezők, ez indokolja a hely szakrális jellege mellett a helyszínválasztást.

SZÉKELY JUDITH

Díjazott diákjaink

A tanfelügyelőségen most összesítik a tavaszi vakáció ideje alatt megszervezett tantárgyversenyek országos szakaszának eredményeit.

Hargita megyéből 159-en jutottak el az országos megmérettetésig, a legnépesebb csapat – 20 diák – a Besztercén megrendezett magyar nyelv és irodalom versenyen vett részt. Eredményükkel nemcsak tanáraik, de Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő is elégedett. A magyar tantárgyverseny országos szakaszán részt vevő Hargita megyei diákok fele ugyanis díjjal tért haza. Második helyezést ért el Köllő Zsófia, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium XII. osztályos diákja, valamint Kovács Tímea, a csíkszentsimoni Endes József Általános Iskola VIII. osztályos tanulója. Harmadik helyen végzett Ferenczi Emőke, a balánbányai 1-es Számú Általános Iskolából és Borsos Ágota, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskolából, mindketten VII. osztályosok. A díjakon kívül hat dicséretet is kaptak diákjaink, így az országos díjazottak pontszáma alapján első helyen végeztek, az éremtáblázaton negyedik helyet szerezték meg, a csapat jegyátlaga szerint pedig országos harmadik helyen végeztek.

Ha magyarból nincs első helyezettünk, a német tantárgyversenyen résztvevők megmentették a megye becsületét: Gál Ágnes, a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium XII. teológiaosztályos diákja, valamint André Orsolya, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium XII. osztályos diákja első díjat nyertek. Szintén németből van egy hatodik helyezettünk is. Angolból egy-egy harmadik díjat hozott Mika-Elekes Attila IX. osztályos (székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium) és Proca Vladimir XI. osztályos (Octavian Goga Gimnázium, Csíkszereda), továbbá van egy dicséret is. A matematikaversenyen az Országos Matematika Társaság bronzérmét nyerte el Kristó Róbert, az Octavian Goga Gimnázium diákja, és a műépítészek versenyén negyedik helyet szerzett Vaszi Benedek XI. osztályos diák a Nagy István Művészeti Szakközépiskolából. Egy- egy dicséretet hoztak még diákjaink a biológia, a kémia és a fizika országos tantárgyversenyről.

TAKÁCS ÉVA

NÉZŐPONT

Mérföldkő

N émiképp mérföldkőnek számító döntést hozott legutóbbi ülésén a Csíkszeredai Helyi Tanács. Amint arról beszámoltunk, a testület úgy határozott, kivizsgálja a mentőszolgálat működését. A tíz igen szavazattal az öt nem, illetve az egy tartózkodás ellenében meghozott döntés fölöttébb vitatható. De nemcsak ezért számíthat mérföldkőnek, hanem inkább azért, mert kiválóan jelzi, hogy a tanácsosok egy része szerepet tévesztett.

A történet előzménye, hogy a mentőszolgálat már több éve ingyen használ egy Cosbuc utcai ingatlant. Az önkormányzattal kötött megállapodás szerint kétévente beadványt fogalmaznak, amelyben azt kérik a tanácstól, hogy újabb kétéves időtartamra a korábbi feltételek között, azaz ingyen használhassák az ingatlant. Erre korábban mindig szó nélkül rábólintott a testület. Most azonban megkavarta a paklit.

Elhangzottak olyasmik, hogy minden bizonnyal gazdaságosabb lenne a mentőszolgálat, ha egy, nem pedig több épületben működne. Felrótták, a Cosbuc utcai ingatlanban főleg „maszekelés" folyik. Az ellenérveket lesodorta az a javaslat, hogy egyelőre egy hónapra halasszák el a határozat elfogadását, addig is vizsgálják ki a mentők tevékenységét és próbáljanak megoldást keresni az optimálisabb működésükre. Mondhatnánk, ez így szép és helyes, húzós döntés előtt alapos körültekintés szükségeltetik.

Ámbár, ha az általunk vitatott döntés előtt alaposan körültekintettek volna, minden bizonnyal felfedezték volna saját hatáskörük határait. A helyi tanácsnak ugyanis semmilyen jogalapja nincs ahhoz, hogy a mentőszolgálatnál vizsgálódjon. Túl azon, hogy megyei és nem közvetlen alárendeltségükbe tartozó intézményről van szó, az is lényeges dolog, hogy bizonyos szakavatott állami hivatalok, mint például biztosítópénztár vagy közegészségügyi igazgatóság, rendszerint vizsgálják és ellenőrzik a mentőszolgálat működését. És ha már gazdasági szempontok is szóba kerültek, akkor talán azt is érdemes volna kiszámolni, hogy mennyivel lenne olcsóbb a szolgálat működtetése, ha kevesebbet kellene költsenek a járművek karbantartására és folyamatos javítására. Ezek a költségek egyenes arányban növekszenek az utak minőségével, ugyebár.

Ha viszont a tanácsosok igenis vizsgálódhatnak a mentőknél, akkor ez fordítottan is érvényes lehetne. Egy ilyen viszontvizsgálat azért is indokolt lehetne, mert van néhány olyan kérdés, amelyekre a mentősofőrök is választ szeretnének kapni. Például arra, hogy miként szállítsák végig a megyeszékhelyen a gerinctörést szenvedett sérülteket anélkül, hogy azok állapota tovább romoljon. Vagy hogy mit mondjanak hozzátartozóknak olyankor, ha az áldozatot a gödrök miatt képtelenség időben kórházba szállítani.

SZÜSZER-NAGY RÓBERT

A hely szelleme és a szülőföld ára

Atelek- és területárak alakulását a kedvező környezeti viszonyok mellett a genius loci – az azon a helyen uralkodó, onnan kisugárzó – szellem is befolyásolja. Úgy is mondhatnánk, hogy a vidék védőszelleme az ingó és ingatlan értékében kamatozódik. Mihelyt az országot a fejlett Európa tagjai közé fogadja, épp a fordítottja fog bekövetkezni annak, amivel még mindig hülyítik a hiszékeny tömeget a nacionalista fennhangokat pufogtató pártvezérek. Az országot nem adjuk el, nem árusítjuk ki, s az ehhez hasonló szlogenek értelmüket vesztik, s épp azok váltják leghamarabb jó pénzre földecskéjüket, akik eddig bevették tudorék, funárék maszlagait. Ennek jelei már jól kitapinthatók. Naponta emelkednek a ház- és telekárak, a külterületek értéke is növekvőben van. Egyik legjobb példája ennek épp a legnagyobb román költő szülőfaluja, Ipotesti, ahol már nincs felvásárolható birtok. Az eddigi kereslet miatt égig szöktek az ingatlanárak. Nem csupán a táj varázsa, de a nagy géniusz hírneve is ide csalogatta nemcsak a hazai, de a külföldi befektetőket is. Bizonyára egyikükből sem lesz költő, még csak nyomába sem léphetnek a nemzet bálványának, de szelleme ápolását annyiban öregbíthetik, hogy vállalkozásaikkal virágzóvá varázsolják a települést és környékét.

Azt a kérdést sem érdektelen boncolgatni, hogy hol és mit vásárol a külföldi? Miért épp az ország civilizáltabb, fejlettebb építkezési kultúrával rendelkező és korszerűbb gazdálkodási módszert alkalmazó részein keresgél – főleg Erdélyben –, s nem pedig a Duna árterületéből elhódított területeken próbál cöveket verni. Mert ezeknek a vidékeknek őrangyaluk van, védő, vezérlő istenségük, védőszellemük. A genius locit pedig évszázadok során „ébren tartották" az utódok. Ezért van az, hogy a nagy személyiségek szülőföldjein vásárolt telkek pénzbeli ára a szellemi értéket is magában hordozza.

Nem véletlen az sem – felénk közelítve a témával –, hogy a Csíksomlyóra betelepedők sokáig nem tudták lemosni magukról a számukra sértő, őket az őshonosoktól megkülönböztető jövevény gúnyszót. Páriának érezte magát, mert Mária lábánál nem lehetett csak úgy gyűtt-mentként megtelepedni. Az ő szentsége a település szellemi értékét is nagyban meghatározta. Telket vásárolni ma Csíksomlyón egyszerűen lehetetlenség. Vagy ha igen, akkor nagyon szélesre kell tárni a pénztárcát.

Példázódhatnánk akár olyan óriásaink, mint a zsögödi Nagy Imre, a farkaslaki Tamási Áron vagy megint csak Somlyónál maradva, Domokos Pál Péter szülőhelyeinek felbecsülhetetlen értékéről. Ahol még pluszban ráfizetnek a birtok- és telekvásárlók.

Mi legyen a végekkel? – tehetjük fel a kérdést. Azokkal a kiöregedett székely falvacskákkal, ahol nem születtek ugyan az említettekkel felérő személyiségek, de számunkra megmaradásunk szempontjából ugyancsak fontos vidékek. Ezekre is lassan beteszi lábát az idegen befektető, de addig is tehetünk azért, hogy ne csússzon ki lábaink alól a talaj. Szerencsére, erre is vannak jó példák. Városi befektetők vásárolnak területeket, s tájba simuló – sajnos, az ellenkezőre is bőven hozhatnánk fel példát – építkezésekkel próbálják visszahozni e tájaink hajdani varázsát.

KRISTÓ TIBOR

RENDŐRSÉGI HÍREK

Halálos lórúgás

Saját lova rúgása okozott halálos sérülést a tölgyesi 29 éves T. V.-nek május 5-én. A férfi és családja burgonyaültetni indult szekérrel, majd egy ásványvízforrásnál megálltak. Egy közelben lakó ismerős megkérte T. V.-t, hogy segítsen elhúzni a lóval egy rönköt. Mialatt a rönköt kötötte egy lánccal, a ló megijedt, hátrarúgott, és gazdája mellkasát találta el. A férfit az egészségügyi rendelőbe szállították, de ott csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Autókat törtek fel

A rendőrség két gyimesközéploki fiatalembert azonosított, akik két autót is feltörtek az elmúlt napokban. Április 26-ról 27-re virradó éjszaka a 17 éves J. S. és a 18 éves M. J. A. Csíkszeredában egy autóból CD-lejátszót lopott el. Május 3-ról 4-re virradó éjszaka egy cég járművének szélvédőjét törték be, és elvittek egy iratokat tartalmazó táskát, amelyet később a szemétbe dobtak. Lopás gyanújával eljárás folyik ellenük.

Kerékpárost gázolt a busz

Május 5-én késő este Csíkszereda közelében a 23 éves csicsói K. A. vezette autóbusz elgázolta a 47 éves csicsói S. E.-t, aki nem megfelelően felszerelt kerékpárral haladt azonos irányba. A balesetben a kerékpáros súlyosan megsérült, az anyagi kár értéke mintegy 1000 lej (RON).

Közúti baleset

Május 7-én este Máréfalván közúti baleset történt. A madarasi 28 éves V. C. személygépkocsijával elgázolta az 59 éves helybeli B. L.-t, aki robogójával ittas állapotban haladt, elvesztette egyensúlyát, és áttért a menetiránnyal ellentétes oldalra. A motoros súlyosan megsérült.

FÓRUM

Az erdőgazdák érdekei és a törvénykezés

A Hargita Népében az utóbbi időben megjelent írások előrelépésként mutatják be az új erdészeti rendszabályokat, amelyek úgymond az erdő védelmét és az erdőtelepítéseket segítik elő. Be kell vallanom, hogy a hatékony erdőgazdálkodásra és erdővédelemre vonatkozó törvény eddig is létezett, csupán nem alkalmazták, mert a tulajdonos, nem pedig az erdész szemszögéből közelítette meg az erdővédelmet. A 2001–2004 közötti időszakban szinte két és fél esztendőt vergődtem a 120/2004-es törvény néven ismert erdőgazdálkodási és erdővédelmi törvény parlamenti megszavazásáért. Ezzel a törvénnyel sikerült lebontanom a székelyföldi erdőgazdálkodást akadályozó elavult törvénycikkelyeket, belső határozatokat. Miután törvényem megjelent a Hivatalos Közlönyben, a minisztérium és az erdészeti államtitkárság mindent elkövetett azért, hogy az erdőtulajdonosok érdekvédelmét szolgáló törvénycikkeket ne alkalmazzák.

Ilyen volt többek között annak a cikkelynek az alkalmazása, mely kötelezővé tette az állami erdészetek számára a csemeteültetést, illetve az ültetvényeknek állami pénzen való gondozását mindaddig, míg a csemete életképessé válik. Ezt a törvényes rendelkezést sem az Állami Erdészeti Egyedáruság, sem a Hargita megyei erdészeti hivatalok nem alkalmazták.

2005 elején, ismerve a székely erdőgazdák nehéz anyagi helyzetét, törvénytervezetet nyújtottam be az erdők ingyen őrzésére vonatkozóan állami alapokból, a magánerdészetek által is. 2003-tól ugyanis létezett egy olyan törvény, amely az erdők ingyen őrzésére kötelezte az állami erdészeteket. Mivel Hargita megyében a magánerdészetek vannak túlsúlyban, a törvényes rendelkezést kiterjesztettem a tulajdonosok által létrehozott erdészetekre is. A kormány és az erdészeti államtitkárság félrevezette a mezőgazdasági, erdészeti bizottságot, azt állítva, hogy nincs szükség erre a kezdeményezésre, mivel ezt a kormány sürgősségi kormányrendelettel fogja megvalósítani. A szenátorok és a képviselők félrevezetésével törvénytervezetem megbukott. A kormány részéről ígért törvénytervezet elmaradt, de a 139/2005-ös sürgősségi kormányrendelet az erdők kezelésére vonatkozóan, hátrányos rendelkezéseket tartalmaz az erdőtulajdonosok és a magánerdészetek számára. Sőt a törvénynek a módszertani utasítása a tulajdonost arra kényszeríti, hogy a csutakosként visszakapott erdős területét beültesse és saját költségén kössön szerződést valamelyik erdészeti hivatallal erdejének őrzésére.

A tulajdonosok legdurvább kijátszása a kvótarendszerrel történt és történik. A 120/ 2004-es törvényben megfogalmaztam az üzemterv fontosságát és meghatározó szerepét a kitermelésekre vonatkozóan. A törvényben kitértem arra, hogy csak állami tulajdonú erdőkben határozhatja meg a miniszter az évi vágási lehetőségeket, vagyis a kvótát. A törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után követeltem a vágási lehetőségek kormányhatározatokkal való meghatározásának megszüntetését. Többször is jeleztem a korabeli szociáldemokrata minisztereknek – Ilie Sârbunak, majd Petre Daiának –, hogy a törvény megjelenésével a miniszter a magántulajdonú erdőkre vonatkozóan többé nem határozhatja meg kormányhatározattal a vágási lehetőségeket. A törvényt azonban legmagasabb szinten nem akarták alkalmazni. Ekkor megkerestem mind a képviselőház, mind a szenátus mezőgazdasági, erdészeti bizottságát, amelyeknek tagjait a törvény értelmezésére szólítottam fel a kvótarendszer alkalmazásával kapcsolatban. A két ház szakbizottságának közös határozata jelezte, hogy a 120/ 2005-ös törvény értelmében a kvótarendszert nem lehet használni a magántulajdonú erdőkben. A két szakbizottság értelmezésével ismét megkerestem a két minisztert, akiket a törvény alkalmazására kértem fel. Kéréseimet, természetesen, semmibe vették.

A 2004 végi hatalomváltással Gheorghe Fluturt nevezték ki mezőgazdasági, erdészeti miniszternek. A liberális honatya szenátorsága idején fel volt háborodva a kvótarendszerre, de amint miniszter lett, ő is a magántulajdonú erdők vágási lehetőségeinek kormányhatározat útján való szabályozásának a híve lett. Miután több alkalommal is visszautasította ilyen irányú memoriumaimat – a 26/1996-os törvény 40. artikulusára hivatkozva –, törvénytervezetet nyújtottam be az erdészeti törvény 40. cikkelyének módosítására vonatkozóan. Erre azért volt szükség, mivel az erdészeti törvényben szó esett a vágási lehetőségek maximálásáról, amelyek belső rendelkezések alapján lehetővé tették a miniszternek a vágási lehetőségek kormányhatározat útján való meghatározását. Vasile Lupu államtitkárral a szenátus különböző bizottságaiban valóságos háborút kellett folytatnom a törvénytervezet jóváhagyatásáért. A szenátusban, mind a bizottságokban, mind a plénumban, alulmaradtam. A képviselőház bizottságai másképp viszonyultak törvénykezdeményezésemhez. A jogi és a közigazgatási bizottságok támogatták a kezdeményezést. A mezőgazdasági, erdészeti bizottságba 2005 októberében nem hívtak meg, így a kezdeményezést leszavazták az államtitkár javaslatára. A plénumban azonban visszautaltattam a törvénykezdeményezést a bizottságba, ahol másodszor egyöntetűen jóváhagyták a törvénytervezetet. Mikor azonban a plénum elé került, az államtitkár ismét visszautaltatta a bizottságba. A mezőgazdasági, erdészeti bizottságban sikerült elérnem kezdeményezésem egyöntetű megszavazását. Április 26-án tűzték ismét napirendre a képviselőház plénumában a törvénytervezetet. Ekkor azonban a szavazásnál váratlan dolog történt: az RMDSZ-es törvénytervezetet csak részben támogatták az RMDSZ-es honatyák. 17 RMDSZ-es képviselő közül öten ellene szavaztak, ketten pedig tartózkodtak. Nem így a nagyromániások, akik a szavazásnál szintén 17-en voltak a teremben, de közülük egy tartózkodott, 16-an pedig támogatták a törvénytervezetet. Ellene szavaztak még a liberálisok, kisebbségiek és a szociáldemokraták is. Támogatták viszont a demokraták, akik azonban kevesen voltak a plénumban. Nem csodálkozhatunk tehát, hogy ilyen körülmények között a törvénytervezet megbukott.

A törvénytervezet a kvótával kapcsolatos visszaéléseket akarta megszüntetni, hiszen gazdáink az üzemterv érvényesítéséért kezdetben egy, később három-öt eurót fizettek köbméterenként, hogy megkapják a kitermeléshez szükséges jóváhagyást (kvótát). A kvóta létezése a tulajdonjog korlátozását is jelenti, mivel vágási engedély nélkül nem lehet kitermelni a vágásérett erdős területeket. 2005 végétől kezdődően a kvóta kiadása a brassói felügyelőségtől az államtitkár hatáskörébe ment át. Aki tehát nem rendelkezik megfelelő ismeretséggel, az nem termelheti ki a törvényes kereteknek megfelelően saját erdejét. A törvénytervezet megbuktatásával ismét a kisembert csapták be. Az ügyeskedők azonban, akik eddig egész erdőségeket pusztítottak ki, a jövőben is meg fogják kapni a kitermeléshez szükséges kvótát.

DR. B. GARDA DEZSŐ
országgyűlési képviselő

ORSZÁG – VILÁG

Egyeztetés az egyházi vezetőkkel

Az egyházak állam általi pénzügyi támogatási rendszerének felülvizsgálata, a kultusztörvény elfogadásának várható időpontja, a felekezeti oktatási törvény jelenlegi helyzete, az egyházi műemlékek fokozottabb állami támogatása szerepelt többek között a magyar történelmi egyházak és az RMDSZ vezetői közötti tegnapi kolozsvári megbeszélésen.

RMDSZ–TÁJÉKOZTATÓ

A történelmi magyar egyházak vezetői általános politikai helyzetelemzést igényeltek Markó Béla szövetségi elnök részéről, amelyben az aktuális bel- és külföldi politikai helyzetről, ezen belül az új magyar kormánnyal kialakítandó kapcsolatról kívántak tájékoztatást kapni. E kérésnek eleget téve, a szövetség elnöke beszámolt az egyházak képviselőinek arról, az RMDSZ már jelezte Budapestnek, hogy a határon túli magyarokat érintő kérdések kapcsán tárgyalásokat szeretne folytatni a megalakuló magyar kormánnyal még mielőtt az végleges döntéseket közölne. Kiemelt hangsúlyt kapott a megbeszélésen a pénzügyi támogatások, a fizetési rendszer kérdése. Felmerült az egyházak világi alkalmazottai fizetésének, a kongruának a kérdése, a teológiai tanárok bérezésének helyzete, valamint az építkezési támogatások problémája. Az egyházak és a szövetség képviselői megállapodtak abban, hogy egy hónap leforgása alatt elemzések készülnek annak érdekében, hogy az egyházak számára is egy elfogadhatóbb, világosabb támogatási rendszert szabályozó törvénymódosítás körvonalazódjon.

Felkészítő uniós állásokra

Azért vagyunk itt, hogy helyzetbe hozzuk a magyar ajkú fiatalokat – hangzott el tegnap azon a sajtótájékoztatón, melyet tegnap az európai uniós versenyvizsgára való felkészítő képzést követően szerveztek a csíkszeredai Sapientia egyetemen.
Baneth András és Cserey Gyula tartották azt a kétnapos képzést, amelyen mintegy 40 erdélyi magyar fiatal betekintést nyerhetett az európai uniós állásokért folyó verseny különböző procedúráiba, a jelentkezéstől egészen az interjúig. Románia EU-csatlakozását megelőzően már meghirdették a nyelvismerethez kötődő állásokat – tolmács, fordító stb. –, és két-három hónapon belül becslések szerint további 500–600 EU-s közigazgatási állást hirdetnek meg, amelyekre román állampolgárok jelentkezhetnek. A szakemberek véleménye szerint a bővítéssel együttjáró új állások elfoglalása lehet a legfontosabb, ezt a hullámot követően ugyanis már 27 tagállam állampolgáraival kell versenyre kelni a megüresedő állásokért.
Az előadók szerint a romániai magyaroknak van egy előnyük a román jelentkezőkkel szemben, nevezetesen az, hogy beszélik a magyart, amely már európai nyelvnek számít.

ORBÁN FERENC

Moszkvai forgatókönyv

Vladimir Bukovski orosz politikai menekült tegnap Brassóban azt nyilatkozta, hogy olyan dokumentumok birtokában van, melyek igazolják, hogy a kelet-európai forradalmak terveit Moszkvában állították össze, ezen dokumentumok egyikében pedig a volt szovjet elnök, Mihail Gorbaciov úgy vélte, hogy Ion Iliescu jó Romániának.

Bãsescu gerincproblémái

Egészségügyi források szerint a gerincsérvvel diagnosztizált Traian Bãsescu államfő tegnap délután az Elias kórházban volt, ahol szakemberekből álló bizottság felmérte az egészségügyi állapotát, hogy döntést hozhassanak az ebben az esetben ajánlott sebészeti beavatkozásról. A Mediafax szerint mára virradó éjszakára tervezték az államfő műtétjét az Egyetemi kórházban.

Demokrata aggály

A Demokrata Párt (PD) Kovászna megyei szervezetének elnöke, Gheorghe Baciu tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az általa képviselt párt nem fogja megszavazni a jelenlegi formájában a kisebbségi törvényt és nem engedi meg, hogy a Kovászna és Hargita megyei románokon kísérletezzenek vele. A háromszéki demokrata elnök aláhúzta, hogy a PD lehet partnere és kollégája az RMDSZ-nek, de csak „normális és európai" korlátokon belül.

TÁVIRAT

* Tűz ütött ki a palesztin parlamentben tegnap; a tüzet feltehetően rövidzárlat okozta. * Michael Hayden négycsillagos tábornokot nevezi ki a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére George Bush amerikai elnök – jelentette be tegnap a CNN televízióban Stephen Hadley, az elnök tanácsadója.

SPORT

CSÍK-KÖRZETI FOCI, 16. FORDULÓ

Három tusnádi csapat az élen

Csíkkozmási KOMISZ – Tusnádi Piliske 1–4 (1–3). Gólszerzők: Bálint Péter (15.), illetve Tankó (16., 42.), Gergely (53.).
KOMISZ: Tokos – Máthé L., Szebeni, Sárkány, Csiszér, Bálint K. J. (Bocskor, 77.), Halmágyi (Bartha, 62.), Bálint P. (Keresztes, 67.), Jakab, Lövétei, Szántó.
PILISKE: Kocsis – Ferencz, Bálint (Pop, 55.), Bege, Gergely, Dobos, Andries, Drãghici (Nagy, 86.), Colceriu, Pál (Li_ã, 55.), Tankó (Ravasz A, 70.).

Az ambíció és a rutin mérkőzéséből ez utóbbi képviselője került ki győztesen. A 10. percben Ferencz jobb oldali beadását Andries fejeli a hálóba: 0–1. A 15. percben egy hazaadott labdát emel a vendégek kapusa fölött a hálóba Bálint Péter: 1–1. Középkezdés után Pál fejjel továbbít Tankóhoz, aki két védő között lő laposan a hálóba: 1–2. A 42. percben Dobos pontos passza után Tankó képernyőre illő gólt ragaszt a bal felső sarokba, a labda a felső lécről vágódik a gólvonal mögé: 1–3. Az 54. percben Gergely kegyetlenül kilövi a bal alsó sarkat: 1–4.

További eredmények: Csíkszentsimoni Szefite – Gyimesfelsőloki SE 3–2, Csíkszentimrei Olt – Tusnádfürdői Fiatalság 3–4, Kászonaltízi Salutaris – Csíkcsicsói KSE 3–0, Tusnádfürdői Sólymok – Csíkszentmihályi Törekvés 2–1. Csíkszentkirályi Borsáros – Csíkcsicsói Ezüstfenyő 5–3.

1. Sólymok 15 12 1 2 64–21 37
2. Piliske 15 11 3 1 47–18 36
3. T. Fiatalság 15 9 4 2 38–22 31
4. Kászonaltíz 15 9 2 4 49–27 29
5. Csicsói KSE 15 9 2 4 40–24 29
6. Szentkirály 15 8 2 5 41–36 26
7. Szentmihály 15 6 3 6 29–24 21
8. Szentsimon 15 4 2 9 22–35 14
9. Kozmás 15 4 2 9 19–35 14
10. Szentimre 15 3 1 11 21–43 10
11. Felsőlok 15 2 3 10 24–54 9
12. Ezüstfenyő 15 0 1 14 13–71 1

A következő forduló (május 14., vasárnap) műsora: Szentmihály – Tusnádfürdői Fiatalság (14 óra), Tusnádi Piliske – Szentimre (17), Felsőlok – Kozmás (17), Csicsói Ezüstfenyő – Szentsimon (14), Csicsói KSE – Szentkirály (17), Tusnádfürdői Sólymok – Kászonaltíz (14).

SÁNTA LAJOS

Kupagyőztes csíki siklóernyősök

Az Arad melletti Világoson rendezték a siklóernyős románia-kupa 1. fordulóját és az Arad-kupát profi és amatőr kategóriában. Négy csíkszeredai versenyző is jelen volt a Turbulencia SE színeiben, kitűnő eredményeket érve el. A profiknál a Románia-kupát a csíkiak uralták, Sárig István 1. helyen végzett, testvére, Attila 2. lett. A legfiatalabb testvér, Sárig Zoltán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az amatőrök versenyében a csíkszeredai Lőrincz István ifjúságiként a felnőttek között a 13. helyet szerezte meg. A csapat részvételét a Mida Kft. és Antal András támogatta. Amint Sárig István elmondta, a kitűnő eredmények ellenére a csapat anyagi helyzete nem túl biztató, további támogatásokra lenne szükségük a versenyképes felszerelés beszerzésére is.

Jégkorong-vb

A cseh és az amerikai válogatott nyert a rigai jégkorong-világbajnokság 2. fordulójában. A címvédő csehek, akik a nyitó körben döntetlent játszottak a házigazda lettekkel, ezúttal a 14. percben már 4–0-ra vezettek, de majdnem elrontották a hajrát. Az amerikaiak továbbra is százszázalékosak, akárcsak a magabiztos győzelmet arató kanadai és finn válogatott. Eredmények, 2. forduló, A-csoport: Finnország – Lettország 5–0 (0–0, 2–0, 3–0), Csehország – Szlovénia 5–4 (4–1, 1–2, 0–1). D-csoport: Kanada – Norvégia 7–1 (3–0, 4–0, 0–1), Egyesült Államok – Dánia 3–0 (0–0, 2–0, 1–0). 3. forduló: C-csoport: Oroszország – Fehéroroszország 3–2, B-csoport: Svájc – Ukrajna 2–1. A Szlovákia – Kazahsztán, és a Svédország – Olaszország találkozókat lapzárta után játszották. Ma: A-csoport: Lettország – Szlovénia (16.15 óra, TV Sport élő), Csehország – Finnország (20.15). D-csoport: Norvégia – Dánia (16.15), és Kanada – Egyesült Államok (20.15) – 22.00 TV Sport felvételről.

Veszélyben Sevcsenko szereplése

Egész Ukrajna aggódik, hogy Andrij Sevcsenko pályára léphet-e a június 9-én kezdődő labdarúgó-világbajnokságon, ugyanis az AC Milan csatára térdsérülést szenvedett csapata vasárnapi bajnoki mérkőzésén. Már a 8. percben le kellett cserélnie Carlo Ancelotti vezetőedzőnek az Aranylabdás támadót, akinek a milánói klub közlése alapján ugyan operációra nincs szüksége, de legkorábban 25 nap múlva kezdhet újra tréningezni.

Általános iskolák megyei versenye

A székelyudvarhelyi stadionban rendezték meg az általános iskolák számára kiírt tetratlon egyéni verseny megyei szakaszát. Résztvevők: városi iskolák: Székelyudvarhelyről a Tompa László, a Móra Ferenc és a Marin Preda, Székelykeresztúrról a Petőfi Sándor. Vidéki iskolák: Dr. P. Boros Fortunát – Zetelaka, Marosi Gergely – Siménfalva, Makkai András – Rugonfalva.
Eredmények: lányok, városi iskolák: 1. Elisei Viorela (Marin Preda), 2. Máté Julianna (Petőfi Sándor), 3. Blagu Camelia (Marin Preda); Vidéki iskolák: 1. Sánduj Zsuzsanna (Zetelaka), 2. Péter Ágota (Siménfalva); fiúk, városi iskolák: 1. Pál Alpár (Móra Ferenc), 2. Ionescu Róbert (Móra Ferenc), 3. Forró Tamás (Tompa László); vidéki iskolák: 1. Pálfi Csaba (Rugonfalva), 2. Bálint Hunor (Zetelaka), 3. Váradi Dániel (Rugonfalva). Az első helyezettek minden kategóriában az országos döntő résztvevői. A versenyt a Móra Ferenc Általános Iskola, és a székelyudvarhelyi ISK szervezte.

Labdarúgó A-osztály

A táblázat élén maradt a labdarúgó A-osztályú bajnokságban a Sportul Studen_esc csapata, miután a Rapid sem tudott nyerni a 26. forduló utolsó mérkőzésén. Bukaresti Rapid – Konstancai Farul 0–0. A rangsorban: 1. Sportul 50 p (49–28), 2. Rapid 50 p (40–19), 3. Dinamo 49 (52–29), 4. Steaua 49 (38–15).

Csíkszereda

Kosárlabda- maraton a Sapientián

A Sapientia–EMTE Csíkszeredai Karai az idén is megrendezik a már hagyományosnak mondható kosárlabda-maratont. A mintegy 250 játékos részvételével zajló mérkőzésen erdélyi középiskolák válogatottjai mérkőznek a Sapientia egyetem három helyszínéről és a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemről érkező hallgatókkal.
A játék kezdetét jelző sípszó május 12-én, pénteken 14 órakor hangzik el, a mérkőzés 24 órán át tart, a csapatok szünetek nélkül váltják egymást a pályán. Az esemény házigazdája a Csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a játékosok a gimnázium tornatermében vagy jó idő esetén az iskola előtti téren mérik össze erejüket. Főszervező Gáll Levente, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karainak oktatója.

Találkoztak a testnevelő tanárok

Az RMDSZ ifjúsági osztálya szervezésében került sor Marosvásárhelyen a Bernády-házban a magyar testnevelő tanárok harmadik országos tanácskozására.

Köszöntőbeszédet mondott Markó Béla szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes. Veress Emőd RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök az önkormányzatok szerepéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a növekvő autonómia jegyében az önkormányzatok egyre többet tudnak segíteni a sporttevékenységek szervezésében, finanszírozásában. Utalt a 215-ös törvényre, amely biztosítja a törvényes keretet erre a célra.

Kötő József oktatásügyi államtitkár az új, készülő oktatási törvényről beszélt, illetve arról, hogy nem fog továbbsorvadni a testnevelőórák száma. A tanácskozás második felében sikerült pontosítani a versenyszabályzatokat, illetve meghatározni a középiskolás bajnokságok országos döntőinek helyszíneit és időpontját. Így a középiskolások kézilabda-bajnokságának döntőjét Székelyudvarhely szervezi május 26–28. között, a labdarúgást Temesvár június 3–4-én, a kosárlabdát Csíkszereda december 6–7-én, míg az asztaliteniszt Déva október 27–29-én. A részletes tudnivalók megtalálhatók az RMDSZ Sportoldal honlapon.

FARKAS ALADÁR

NAPRÓL NAPRA

EZ VAN MA
Kedd. Az év 129. napja, a hátralévő napok száma 236. Napnyugta ma 20.29-kor, napkelte holnap 5.55-kor.

Isten éltesse
Gergely nevű olvasóinkat, valamint mindazokat, akik ma ünneplik születésnapjukat.

Névmagyarázat
A Gergely görög eredetű; jelentése: éberen őrködő.

Május 9-én történt
* 1849. I. Miklós orosz cár bejelentette, hogy a magyar forradalom leverésére fegyveres segítséget nyújt I. Ferenc József osztrák császárnak.
* 1926. Két amerikai pilóta, Richard Byrd és Floyd Bennett a Spitzbergákról szállt fel hárommotoros Fokker gépével, és 15 és fél óra múlva tért vissza, azt állítva, hogy átrepülték az Északi-sarkot.
* 1946. Károlyi Mihály, az első magyar köztársasági elnök – 27 évi távollét után – hazatért. Előzőleg a Nemzetgyűlés 1946. február 14-én törvénybe iktatta érdemeit.

Május 9-én született
* 1935. Csányi Vilmos biológus, etológus professzor

Május 9-én halt meg
* 1931. Torday Emil néprajzkutató, Afrika-utazó
* 1966. Gara László Franciaországba települt magyar író, műfordító
* 1981. Nelson Algren amerikai regény- és novellaíró, író

MOTTÓ

A tudományos újságíró elsődleges feladatának azt tartom, hogy lefordítsa a saját „művészetének" nyelvét, és tolmácsolja azt a nagyközönség és a szakma számára (Csányi Vilmos)

Diákszínjátszók Felsőboldogfalván

Huszonnégy, többségében udvarhelyszéki diákszínjátszó csoport mérte össze rátermettségét a hétvégén Felsőboldogfalván, a tizenegyedik alkalommal megrendezett gyermekszínjátszó fesztiválon.
Sinka Ignác szervező a Hargita Népe kérdéseire válaszolva elmondta, az idei fesztivál színvonala kissé alulmaradt a tavalyi, jubileumi rendezvényéhez képest. Ez annak tulajdonítható, hogy a fellépők soraiból hiányoztak a már jól ismert, nagy csapatok – fűzte hozzá.
A szervezők ugyanakkor örvendetesnek értékelik, hogy idén emelkedett az első fellépők száma, ugyanakkor a bemutatott produkciók kivétel nélkül elnyerték a zsűri tetszését.
A fesztivál fődíját a székelyudvarhelyi Orbán Alapítvány Bice-Bóca iskolájának fogyatékkal élő színjátszói vihették haza. Az I–IV. osztályosok csoportjában a hagyományos színdarab kategóriában a zeteváraljai színjátszók, hagyományápolás kategóriában a gyimesbükki csapat, a mesejátékok kategóriában pedig a patakfalviak produkciója érdemelte az első díjat. Az V–VIII. osztályosok körében a hagyományos színmű kategóriában a vágási, a paródia kategóriában pedig a házigazda felsőboldogfalvi fellépők nyertek első díjat. A paródia kategóriában idén először osztott díjat a zsűri.

SZÁSZ EMESE

Szabó András: A bőfény forrása

Zsögödi Nagy Imre Magyar Örökség-díjas festőművész alkotótevékenységében programszerű tudatossággal érvényesült a csíki tájnak, embernek, jellegzetes paraszti létformának művészeti köztudatba való beemelése. Szabó András monográfiájában Nagy Imre életútjáról, művészi pályájáról és hagyatékáról nyújt átfogó képet. A könyvet mintegy száz fekete-fehér és ötven színes reprodukció illusztrálja. A könyv megjelent Nagy Imre halálának közelgő 30. évfordulójára.

A könyv terjedelme 198 oldal + 50 oldal színes illusztráció. Ára 690 000 ROL (69 RON). Megvásárolható a Pallas– Akadémia Könyvkiadó üzleteiben, illetve megrendelhető postai utánvéttel a következő címen: 530210 Miercurea Ciuc, str. Petőfi, nr. 4. Pf. 140. Jud. Harghita. Telefon/fax: 0266– 371036, mobil: 0745–005544. E-mail: pallas@hr.astral.ro. Folyószámlaszám: B.C.R. – RO79RNCB2900000000960001. Látogasson el honlapunkra: www.pallasakademia.ro.

SZABADIDŐ

Színház

A Csíki Játékszín társulata ma 18 órától a Haláli nagy játékot játssza Csíkszeredában, a Városi Művelődési Házban. Az előadásra érvényes a Nagy Imre piros színű bérlet.

Könyvbemutató Szentkeresztbányán és Keresztúron

A Pallas–Akadémia Könyvkiadó szervezésében ma 16 órától mutatják be Pomogáts Béla Függetlenség és felelősség című könyvét a szentkeresztbányai Gábor Áron Szakközépiskola dísztermében. A könyvet Kozma Mária, a kiadó főszerkesztője mutatja be. A bemutatón a szerző is jelen lesz. A szentkeresztbányai könyvbemutatót követően, 19 órától a székelykeresztúri olvasók is megismerhetik a kötetet. Itt a bemutatót a Molnár István Múzeumban tartják, szintén a szerző jelenlétében.

Új tárlat a múzeumban

Az Erdélyi Magyar Művészet-pedagógusok Területi Szervezete rendezésében ma 18 órakor Zászló címmel nyitnak új tárlatot a Csíki Székely Múzeum kápolna-galériájában. A kiállítás egyben tisztelgés 1956 szellemének. Megnyitóbeszédet mond Cseke Gábor.

Vendégelőadás Csíkszeredában

Ma 20 órától a szatmári Harag György Társulat Márton partjelző fázik című vendégelőadását láthatja a csíkszeredai közönség a Csíki Játékszín Hunyadi László kamaratermében. Jegyek kaphatók a színház jegypénztárában.

Mától diáknapok

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum szervezésében ma délután kezdődik a tizennegyedik Székelyudvarhelyi Diáknapok rendezvénysorozata.

A szervezők idén a pályaválasztásra fektetnek nagyobb hangsúlyt, az Országos Magyar Diákszövetséggel karöltve pályabörzét, illetve felvételi tájékoztatót is tartanak, melyre főként a végzős diákokat várják. Természetesen a sportrendezvények, előadások, a diákpolgármester-választást megelőző kampányok, a hagyományos vetélkedők, valamint a bulik, koncertek sem maradnak ki a rendezvénysorozat programjából. A Diáknapok vasárnap gálaesttel zárulnak.

Európa napja a Marosvásárhelyi Rádióban

A Marosvásárhelyi Rádió Európa-napi műsora keretében a ma fél egykor kezdődő Gazdaélet kínálata: Gálicz Zsolt élelmiszermérnök az EU-s követelményekről a húsfeldolgozásban; Náznán Jenő mérnök a földalapú támogatásról, az intervenciós árakról és a kvótarendszerekről beszél. A műsor szerkesztője: Sármási-Bocskai János. A délután negyed hatkor kezdődő Régió különkiadásában a 2007. január elsejei csatlakozási esélyekről, a fejlesztési régiók átszervezéséről, a gazdasági szerkezetátalakításról beszélget Agyagási Levente meghívottaival: Csutak Istvánnal, az Európai Integrációs Minisztérium államtitkárával; Niculescu Tónival, a Külügyminisztérium államtitkárával; valamint Rákossy Botond csíkszeredai vállalkozóval.

HUMOR

A pincér udvariasan megkérdi a vendéget:
– Hogy ízlik a sült, uram?
– Mint szakértő mondom, dicséretre méltó darab.
– Ön szakács?
– Nem, cipész vagyok.

Költözik a múzeum

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum költözés miatt folyó év július 1-jéig zárva tart.

KALEIDOSZKÓP

Elvtárs, polgártárs, uram, vagy Monsieur?

Nagy gondban vannak az oroszok, legalábbis ami a megszólítást illeti: az elvtárs, elvtársnő kifejezés a kommunizmusra, az uram, asszonyom viszont a cári rendszerre emlékezteti őket. „Gratulálok polgártárs a jól sikerült hazugsághoz!" – kiáltotta Korovjov a Varieté színház konferansziéjának Bulgakov mester és Margarita című regényében. Amennyire erőltetett volt a könyvben gyakran megidézett polgártárs kifejezés a húszas, harmincas években, olyannyira nem kedvelt ma a hölgyeim, uraim (dami és goszpoda), amely az elvtárs (továris) megjelenésével teljesen kiment a szóhasználatból. Nem ritka még a francia Monsieur, Madame megszólítás, ám azt a legtöbben ironikusnak érzik, arról nem is beszélve, hogy a bolsevik időkben a Monsieur a disszidens szinonimája volt. „Gyakran csak azért nem figyelmeztetem az utastársamat, ha leejtette a kesztyűjét, mert nem tudom hogyan szólítsam meg" – mondta a hetvenéves latintanárnő, Valentina Novodranova, de Fjodor, a húszéves, leendő nőgyógyász is zavarba jön, ha egy ismeretlen emberhez kell szólnia. Fjodor a televíziótól várja a megoldást, azt remélvén, hogy ott majd egyértelmű választ kap kételyeire.

A mocsári krokodil már nem veszélyeztetett faj

Mexikó töröltetni akarja a mocsári krokodilt a kihalás által veszélyeztetett állatok listájáról – jelentette be a környezetvédelmi minisztérium. Mint közölték, az indítványt a Természetér Világunió (UICN) elnevezésű szervezet krokodilszakértőinek júniusban, a franciaországi Montelimarban megrendezésre kerülő tanácskozásán terjesztik elő. A minisztérium közleménye hangsúlyozza: ez az első eset, hogy Mexikó le akar vetetni egyet a védett fajok listájáról, de bizonyítéka van arra, hogy ezt a fajtát nem fenyegeti többé kihalás. Mexikó tavaly a mocsári krokodilok ügyében már átminősítést kért – hogy ugyanis a fajt az enyhébben veszélyeztetettek közé sorolják át –, s akkor az volt a cél, hogy könnyítse a mocsári krokodilokkal folytatott kereskedelmet. A mocsári krokodilok Mexikó déli részén, valamint Guatemalában és Belize-ben élnek.

A kacagás világnapja

A kacagás világnapját tartották meg vasárnap: összejöttek a Nemzetközi Kacagási Mozgalom ifjai, hogy megünnepeljék mozgalmuk 11 évvel ezelőtti megalapítását. Madan Kataria indiai orvos 1995-ben jött rá, hogy a szándékos kacagás ugyanolyan jótékony hatással van az emberi szervezetre,

mint amikor például önfeledten hahotázik valaki egy jó viccen. Madan Kataria orvos kifejlesztette a haszia-jógát, a kacagás jógáját és Bombayben megalapította az első Kacagó Klubot. Mozgalma a világon mindenütt követőkre talált, és csak Németországban 70 Kacagó Klub működik már. A cél nem csupán a nevetés jótékony hatásának előidézése, hanem az is, hogy a felnőtt visszanyerjen valamit a gyermekkor gondtalanságából. A kacagás rendkívül egészséges. A népi bölcsesség már régóta azt tartja, hogy „a nevetés a legjobb orvosság", de a tudomány csak későn ismerte fel és igazolta be ezt. Ma viszont már külön tudományág, a gelotológia foglalkozik a nevetéssel. Egyre több orvos és pszichológus ismeri el a kacagást csodaszernek, amely élénkíti a légzést, lendületbe hozza a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, serkenti az emésztést, lebontja a stresszhormonokat és növeli a boldogsághormonok kibocsátását.

ELHALÁLOZÁS

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a forrón szeretett édesapa, nagytata, dédnagytata, testvér, após, sógor, rokon és jó szomszéd,
id. FERENCZ IMRE
erdőkitermelő mester
szerető szíve életének 80. évében 2006. május 8-án türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni. Drága halottunk földi maradványait május 10-én 9 órakor helyezzük örök nyugalomra a csíkszentdomokosi temetőbe. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. A gyászoló család. (2069)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó édesapa, nagytata, dédnagytata, szomszéd, rokon,
özv. NAGY IMRE
szerető szíve életének 93. évében 2006. május 8-án megszűnt dobogni. Drága halottunk földi maradványait 2006. május 10-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a csíkzsögödi temetőbe a családi háztól. A gyászoló család. (2063)

Copyright © Hargita Népe - 2001