Magyar Szó
2005. október 22-23.

 

Kolbászban a parazita

Több mint 50 gombosi fertőződött meg a trichia élősködővel, de a betegek száma nap mint nap nő - A trichinelosis gyógyíthatatlan, akár halálos kimenetelű is lehet

A súlyos betegségtől retteg egész Gombos. Már hetek óta fertőz és egyre több áldozatot szed a trichia nevű élősködő. A közel kétezerkétszáz lélekszámú faluban már 50 ember betegedett meg trichinelosisban. Kovács Edit, a gombosi József Attila Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy három gyerek hiányzik az iskolából, akikről biztosan tudja, hogy ebben a súlyos betegségben szenvednek. A megbetegedések okozója a füstölt kolbász, amit a faluban egy köztiszteletben álló férfi, Vince István készített.

- A nyáron levágtunk néhány disznót, amiből kolbászt készítettem eladásra és saját fogyasztásra is. Augusztusban is vágtunk egyet, szintén kolbász készült belőle. A húst az állatorvos megvizsgálta és engedélyezte a feldolgozását. Ebből a kolbászból ettünk mi is, a családom is: vitt belőle a fiam Belgrádba és a lányom is Szabadkára, és még sokan mások is vásároltak, akik nem betegedtek meg. Éppen ezért nem értem, hogy történhetett ez - hallottuk a nyolcvanas éveiben járó Vince István bácsitól. Megtudtuk tőle, hogy évekig henteskedett és most a nyudíj mellett folytatja szakmáját, de még soha nem fordult elő vele ilyesmi. A rendőrség felvette a jegyzőkönyvet, és most a bírósági eljárásra vár. Az egészségügyi felügyelőség vitt mintát a kolbászból, de még nincs eredmény.

A fertőzés megijesztette a falubelieket, úgy tűnik, nem bíznak a hentesekben. Alen Živkovićtól, aki Pista bácsival ellentétben nem feketén árulja a húst, hanem legális üzletben, megtudtuk, hogy az este után mintegy 60-70 százalékkel csökkent a forgalma. Nem mernek a falubeliek húst vásárolni, mert minden nap több a beteg. Ennek ellenére nem okolják az idős hentest, ugyanis éveken keresztül nála vásároltak. Így volt ezzel Jadranka Markulin is, aki - mikor megkapta a fizetését - két kilogramm füstölt kolbászt vásárolt. Ettől kapott fertőzést ő is, és a lánya is.

- Fájt mindenem, de nem törődtem vele. Amikor megduzzadtak a szemeim, akkor mentem el Hódságra vérvételre. Kiderült, hogy tele van a szervezetem élősködőkkel. Be kellett volna mennem a kórházba, de én inkább itthon maradtam. Nem tudok még lábra állni sem, és negyven fokos lázam van már egy hete. Fáj mindenem. Abban reménykedem, hogy jobban leszek, de eddig még nincs semmi változás - mesélte Jadranka. Elmondta, hogy a kolbász fogyasztása után két héttel kezdte érezni a tüneteket. A történtekért nem okolja Pista bácsit, de reménykedik abban, hogy a bűnöst felelősségre vonják, mert túl sokan betegedtek meg: gyerekek is, felnőttek is, és a betegség következményeit egész életükben viselniük kell.

Dr. Aleksandar Zejaktól, a gombosi álatalános orvostól megtudtuk, hogy 13 beteg került a kórházba és még 36 fertőzöttet tartanak nyilván a helyi egészségházban, akik házi ápoláson vannak. A különbség a betegek között a fertőzés mértékétől függ. A súlyosabb esteknél a paraziták a létfontosságú szerveket támadták meg, ezért kórházi ápolásra szorulnak. Elmondta továbbá azt is, hogy a trichinelosisról értesülve egyre többen mennek el kivizsgálásra, úgyhogy szinte minden nap fedeznek fel újabb eseteket. Gyógyszeres kezeléssel csupán az érhető el, hogy a kórokozók ne terjedjenek tovább a szervezetben. Ezek az élősködők ugyanis szaporodnak. Súlyos esetnek minősülnek azok a betegek, akiknek veséjét , máját is megtámadták. Ezért fontos a mielőbbi gyógyszeres kezelés, hogy idejekorán leállítsák a kórokozó terjedését. Azokat a parazitákat, amelyek már a szervezetben vannak, az ember egész életében hordozza, nem lehet kiirtani őket, az izmokban bábozódnak be. Megtudtuk tőle, hogy a hús hőkezelésével: sütéssel, főzéssel megsemmisíthetők a paraziták.

Az egészségházban tett látogatásunk során tanúi lehettünk egy újabb megbetegedés diagnosztizálásának. Egy 13 éves fiú, Goran Petrović hozta vérvizsgálatának eredményét, és megállapították: ő is megfertőződött. A fiú elmondása szerint ő nem evett kolbászt, főtt húst fogyasztott.

Dr. Zorica Bobanac, a fertőző osztály doktornője elmondta, hogy novemberben gyakoriak a trichina megbetegedések és minden évben megismétlődik ez a probléma. Az idén kicsit hamarabb ütötte fel a fejét a betegség. Véleménye szerint a fertőzés azért jelentkezik időről-időre, mert az emberek nem vizsgáltatják meg a vágóállatot. A 13 súlyos beteg közül egyet már hazaengedtek, egy páciensnek pedig súlyosbodott az állapota. Egy 65 éves betegről van szó, akinek a szívizmát támadták meg a partaziták.

Német Eszter is már napok óta a zombori kórházban van.

- Köszönöm, jól vagyok. Szerintem nekem szencsém van, mert nem jelentkeztek olyan súlyos tünetek, mint a többieknél, csak ez az allergiás tünet. Pista bácsitól vásároltam én is a kolbászt. De nem az a lényeg, hogy ki a hibás, hanem az, hogy ha a technikai eszközök adottak, akkor használjuk is ki őket, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe az emberek - emelte ki Eszter.


Tizenhárman vannak pillanatnyilag a zombori kórházban, köztük Német Eszter is


Alen Živković, a hentes szerint mintegy 70 százalékkal csökkent hentesüzletében a forgalom


Vince István és felesége, valamint családtagjaik is fogyasztottak a kolbászból és nem betegdtek meg


Dr. Aleksandar Zejak: Még nem tudni, hányan betegedtek meg, napról napra nő a fertőzöttek száma


Jadranka Markulin soha nem gyógyul ki teljesen a betegségből

MIKLÓS Hajnalka
Fotó: A szerző felvétele