Erdélyi Napló

XVI. évfolyam, 44. (787.) szám
2006. október 31.


Miért vagyunk fáradtak?

      Jártunkban-keltünkben, az utcán, villamoson, buszon egyre több emberrel találkozunk, akinek arcáról lerí a fáradtság, kimerültség. Felebarátaink többsége úgy gondolja, hogy mókuskerékbe van zárva, csak hajt, hajt és végül összeesik. Az természetes, hogy lankadtak vagyunk megerőltető testmozgás vagy fárasztó munkanap után. Vannak azonban olyanok, akik túl hamar elfáradnak, mert nincsenek megfelelő erőben, vagy nem aludtak eleget. Mások olyankor szoktak fáradtságra panaszkodni, amikor valójában csak unatkoznak, vagy gondjaik vannak és legszívesebben nem is gondolnának rájuk. Felvetődik a kérdés: a fáradt, kimerült emberek megálltak-e valaha egy pillanatra, hogy végiggondolják egy átlagos nap teendőit?
      A mai ember versenyt fut az idővel. Reggel nagyon korán kel, a szíve majd kiugrik, amikor a csergőóra megszólal. Legjobb esetben bekap néhány falatot, lenyel egy-két korty kávét, majd következik a rohanás a buszhoz, a száguldás a munkahelyre. A munkahelyen a teljesítési hajszában hamar eltelik az idő. Az ebédet kapkodva, gyakran állva eszi meg emberünk, többnyire beszalad egy hamburgerre a gyorsétterembe. Több csésze kávé után még délután is küzd a feladatokkal meg az időhiánnyal. Kezdődik a délutáni műszak. Rohanás az óvodába, iskolába. Előre remeg, milyen újabb gondokkal, rossz jegyekkel rukkol elő a gyerek, sikerült-e a rögtönzés, vagy mi lesz a szülői értekezleten. Még nem is beszéltünk a mindennapi bevásárlásról, a mosásról, főzésről, mosogatásról. Ha mindezt befejezte, át kell néznie az újabb hivatali utasításokat, rendeleteket, eközben pótolja az egész nap elmulasztott evést, ivást. Sajnos a nap csak huszonnégy órából áll. Este a tévé előtt a legkellemesebb az alvás. És reggel kezdődik minden elölről. E tempót csak úgy lehet bírni, ha tonnaszámra szedjük a „hirdetésszagú” tablettákat, csodaszereket fáradtság, öregedés, hátfájás, influenza, fejfájás, megfázás, gyomorégés, hízás és ki tudja még, mi ellen. Egy nap úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább.
      Cselekednünk kell. Ki kell lépnünk a fáradtság fogságából. A fáradtságra nincsenek egyszerű magyarázatok. Tudjuk, hogy az intenzív izommunka során tejsav (laktát) képződik és szabadul fel. A tejsav különösen az oxigénhiánnyal járó megterhelés, például sportolás közben gyülemlik fel. Tudjuk azt is, hogy a szellemi fáradtság akkor jelentkezik, amikor kimerülnek agyunk energiakészletei. Még nincsenek olyan gépek, amelyek a fáradtságot mérik, ezért hinnünk kell annak, aki fáradtságra panaszkodik. Általában kétféle fáradtságról beszélhetünk, testiről és szellemiről. A testi fáradtság tipikus tünete az izomfájdalom, izomláz, izommerevség, izomremegés, az elnehezült végtagok stb., a szellemi fáradtság jellemzői a kimerültségérzés, koncentrációzavar, az emlékezet romlása, az aluszékonyság. A fáradtság türelmetlenné teszi az embereket, pontatlanná a munkájukat, feledékenyek, és nem a megfelelő módon reagálnak különböző szituációkban. Kilátástalannak látják helyzetüket, nem találnak rá megoldást. Megoldás pedig van, csak kitartás és türelem kell hozzá. Amilyen összetettek a fáradtság okai, annyira bonyolult leküzdése is. Elsősorban meg kell találnunk az egyensúlyt és a helyes arányt teendőink között. Némelyik rossz szokással fel kell hagyni, és helyettük jó szokásokat kell felvenni. Természetesen ez nem könnyű, az ember nagyon nehezen változtat rutinszerű cselekedetein. Tervszerűen, lépésről lépésre lehet csak megvalósítani a kitűzött célokat. A célok között szerepelhet például a rendszeres testedzés, vagy a célszerű táplálkozás, az egészséges folyadékfogyasztás, a stresszkezelési vagy relaxációs technikák elsajátítása stb. Ezeken a dolgokon múlhat életminőségünk, közérzetünk, az, hogy mennyire fáradunk el és merülünk ki a mindennapokban. Szervezetünk működését, teherbírását javíthatjuk másként is. Túlterhelt időszakokban – lelki és testi fáradtság esetén is – érdemes feltölteni vitaminkészleteinket.
Minier Csaba

© Erdélyi Napló - 2006