Erdélyi Napló

XVI. évfolyam, 16. (759.) szám
2006. április 14.


Piros tojás

      A piros tojás elengedhetetlen kelléke a húsvéti ünnepkörnek. A tojás egyházi áldásban részesítéséről a 4. századból, majd ennek hivatalos bevezetéséről a 12. századból van följegyzés. Az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A tojás díszítését és kultikus felhasználását azonban nem a kereszténység kezdeményezte; az egyház egy korábbi gyakorlat kereszténnyé tételére törekedett.
      Tojásfestésre az anilinfestékek elterjedéséig növényi festékeket, festőnövényeket használtak. A piros színt vöröshagymahéj-főzettel nyerték.
      A húsvéti tojás fogyasztásához hiedelmek fűződnek, jótékony hatást tulajdonítanak neki.
      A piros tojás ajándékozása hajdanán a keresztszülők kötelessége volt, hogy emlékeztessék keresztgyereküket a megváltás örömére.
      
      
Hímes tojás

      
      A húsvéti tojás hímezése elterjedt gyakorlat a magyar nyelvterületen. Pálcára erősített fémcsövecskét, tollcsévét mártogatnak forró méhviaszba, ezzel írják rá a mintát a nyers vagy főtt tojás felületére, majd festéklében áztatják vagy főzik. Több szín alkalmazása esetén a világos színűnek szánt részeket is viasszal fedik, majd a felület többi részéről vagy lemossák e színt (ecetes oldattal), vagy tovább festik sötétebb színű festéklében. A kemény viasz lekaparása után a színtelenül maradt díszítmény kirajzolódik.
      Az e technikához tartozó díszítménykincs egy része igen egyszerű, a felület rendszeres felosztásán és néhány elemi díszítőelem variálásán alapul. Egyes díszítőelemek az ősrégészeti anyagban, ill. az ókori magas kultúrák szimbólumai között is megtalálhatók.
      Manapság főleg specialisták foglalkoznak tojáshímezéssel.
      
      
Patkolt tojás

      
      A patkolt tojás elkészítése férfiak feladata volt. A kovácsoltvas vagy más, lágyabb fémdíszekkel ellátott tojás leggyakoribb ékítményéről kapta a nevét. A kisméretű patkó rászögezése a törékeny tojásra nagy szakértelmet igényel.

© Erdélyi Napló - 2006