Erdélyi Napló

XXI. évfolyam, Új sorozat 6. szám
2011. február 10.


Erdélyből az NFL-be

Hiába nyerte meg az alapszakaszt, a rájátszás első körében elbukott a New England Patriots együttese a profi amerikai futball-ligában (NFL), ezzel pedig véget ért Meskó Zoltán első hivatásos idénye is. A 25 éves, temesvári születésű játékos az első erdélyi magyar, aki bemutatkozhatott az NFL-ben, mégpedig az egyik legjobb csapatban. Bár még mindig kevesen ismerik igazán, a tévéközvetítések hatására immár mifelénk is egyre népszerűbb ez a kőkemény stratégiai sport, a rögbi távoli rokona, így érdemes megismerkedni vele.

Meskó családja 1997-ben költözött Temesvárról az Egyesült Államokba, miután vízumlottón nyerték meg a letelepedési engedélyt. Az Ohio állambeli Twinsburg városában Zoltán az európai foci után a kosárlabdával is megismerkedett, a tojáslabdás focival viszont véletlenül került kapcsolatba. Focizás közben ugyanis a labdával lerúgta a tornaterem egyik világítótestét, tanára pedig ahhoz kötötte a büntetés elengedését, hogy jelentkezik az amerikai futball-csapat edzésein. Előbb ugyan európai létére a mezőnygólok rúgását és a kirúgásokat bízták rá (kicker poszt), hamarosan azonban punterré képezték át, mivel testalkata jobban megfelelt erre a posztra. “A speciális egység edzője azt akarta, hogy a puntokat rúgjam. Nekem ez nem tetszett, mert így nincs meg a lehetőségem, hogy az utolsó másodpercekben győztes mezőnygólt rúgjak” – elevenítette fel Meskó a váltást a Pro Football Magazinnak adott interjújában.

Igazán ismert játékos 2005 után a Michigan State egyetem csapatában, a Wolverines-ben (Rozsomákok) lett, ahol öt évet töltött el, miközben előbb főis­kolai, majd egyetemi fokozatú ­diplomát szerzett sportmenedzs­mentből. Ezalatt 252 puntjával csapatrekordot állított fel, átlagban 42,5 yardra rúgta a labdát. Mind a négy szezonjában őt választották a Big Ten konferencia legjobb punterének, utolsó évében pedig a NCAA All American csapatába is beszavazták, 2007-ben pedig csapatával részt vehetett az egyik legrangosabb szezonvégi mérkőzésen, a Rose Bowlon, ahol viszont 32-18-ra kikaptak az USC Trojans együttesétől. Az egye­temtől a Wolverines speciális egysé­gének csapatkapitányaként búcsúzott, pedig punterek ritkán kapnak ilyen tisztséget.

Innen pedig szinte egyenes út vezetett az NFL-ben, a 2010-es játékosbörzén (draft) az ötödik körben, összesítésben a 150. helyen foglalta le játékjogát a New England Patriots. Posztján őt választották ki elsőként, rajta kívül csak két punter kelt még el a tavalyi börzén. A bostoni együttes az előző évtized legsikeresebb NFL-csapata, amely 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben is megnyerte a bajnokságot, 2007-ben pedig csak a nagydöntőben (Super Bowl) maradt alul. A Patriots edzőjét, Bill Belichicket az NFL egyik legnagyobb stratégájának tartják, a csapat sztárja, Tom Brady irányító (quarterback) pedig a liga egyik legnagyobb sztárja. Utóbbi Meskó egyik példaképe is, amint ezt a börze utáni első interjújában nyilatkozta. A temesvári fiatalember egyébként öt nyelven beszél, a magyar, a román és az angol mellett spanyolul és németül is. Utóbbin csapattársával, a düsseldorfi születésű támadófal-emberrel, Sebastian Vollmerrel társaloghat.

Meskó a nyári edzőtábor és a felkészülési meccsek után bejátszotta magát a csapatba, olyannyira, hogy a posztján mást nem is nevezett be a szezonra a Patriots. Csapata pedig remekül játszott az alapszakaszban, 14 győzelemmel és mindössze 2 vereséggel zárt, ami a legjobb volt az NFL 32 együttese között. Az Amerikai Főcsoport (AFC) elődöntőjében azonban hazai pályán nem bírtak a hazafiak a New York Jets-szel (21-28), ezzel véget ért számukra a szezon.

© Erdélyi Napló - 2011