Bányavidéki Új Szó

2003. május 30 – június 5.
15. (XLV.) évfolyam 840. szám

Nagybányai fazekasok utódai

(BÚSz-tudósítás) A nagybányai Teleki Magyar Ház áprilisban indított „Kézmíves szombatok" címmel hagyományőrző rendezvénysorozatot gyermekek és fiatalok számára. A sikeres húsvéti tojásfestést követően május 24-én, szombaton az agyagozás-korongozás művészetével ismerkedhettek az érdeklődők a Teleki Magyar Ház udvarán.

A meghívott fazekasmesterek közül Kőszeghy István Nagybányáról, Les Gábor népi iparművész pedig a magyarországi Bodonyról érkezett a rendezvényre. Mellettük Molnár Judit domokosi tanítónő is besegített a foglalkozásokba, amelyek során az agyagozás, korongozás titkaiba avatták be a résztvevőket. Úgy alakult, hogy a cintermi általános iskola kisdiákjai számára épp ezen a hétvégén szerveztek tanév-végi autóbuszos kirándulást, így ők sajnos nem vehettek részt a programokon, mégis több mint félszáz könyökig maszatos, csillogó szemű kisgyerek fordult meg ezen a napon a Teleki Magyar Ház udvarán.

A fazekasmesterek – mindketten a régi, neves nagybányai fazekasiskola növendékei és utódai – keményen állták a sarat (pontosabban az agyagot), s az egyre erősebben tűző napsütésben az udvari terasz árnyékába húzódva tanítgatták, irányították a fazekaskorongok kezelésével, a különböző agyagedények, és -figurák készítésével ismerkedőket. A korongról lekerülő nyers agyagtálakat, vázákat ki is lehetett díszíteni, a gyermekek száradás után büszkén vitték haza alkotásaikat.

Les Gáborral egy korábbi nagybányai látogatása során futottunk össze először, a Teleki Magyar Ház folyosóján. Egy magyar népi kerámiakiállítás ötletét latolgatva ekkor született a meghívás a mostani kézműves foglalkozásra, valamint egy szeptemberre tervezett néprajzi rendezvényre. Les Gábor most „csak" tanítani érkezett városunkba, az alkalmat kihasználva azonban kis bemutatót is rendezett az általa készített fazekas-termékekből. Elmondta: épp egy németországi vásárra készülődik, így az udvaron felállított asztalon is elsősorban szász motívumokkal díszített, művészi igénnyel megformázott tálak, tányérok, edények voltak láthatók.

A magyarországi vendég Nagybányáról települt át 1989 májusában. A Heves megyei hírlap úgy írt róla minap megjelent cikkében, mint az ország legismertebb fazekasainak egyikéről, akinek munkái a világ számos pontjára eljutottak. Bodonyban, egy kis Heves megyei településen él, ahol jól ismerik és büszkék a mesterre, aki alkotásaival a falut is népszerűsíti. Aktív részese a település rendezvényeinek, műhelyében is sokan felkeresik, ahol bemutatókat tart, s ahol munkái meg is vásárolhatók.

Az elmúlt évtizedekben számos kiállítása volt, több országos díjban részesült, s 1986-ban a Népművészet Alkotó Mestere lett, amelyet Magyarországon is elismertek.

– Már édesapám is szobrászkodott, faragott, s ikonfestészettel is foglalkozott, így a kézművesség iránti szeretet nálam gyermekkori, családi örökség. A bátyám, a jelenleg is Nagybányán élő Les Pál szintén fazekas, bár ma már csak ritkán űzi a mesterséget. Vannak azonban olyan „rátétes" kerámiák, amiket csak ő tud elkészíteni. Ő vitt el először a Bagossy Sándor műhelyébe, ahol majd három évig tanultam fazekasságot. – Később egy szakképző iskolában sajátítottam el a fajansz és porcelán megmunkálását. 1980-ban szövetkezeti keretek között alakítottam meg első fazekasműhelyemet – meséli a foglalkozások egyik szünetében, miközben kiállított kerámiáit nézegetjük.

– Melyik tájegység díszítőelemeit alkalmazod legszívesebben?

– A Felső-Tisza vidék és a Partium fazekassága a jellemző. De a nagybányai díszítőmotívumok mellett az erdélyi-szász fazekasság, leginkább a barcasági (fehér alapon kék), és szászkézdi, besztercei (kék alapon fehér) díszítőelemek is megjelennek munkáimon. Ezek itt például úgynevezett „Iza-völgyi" tányérok – mutatja talán legszebb, legmutatósabb kerámiáit. A sárga-zöld-barna színezésű tányérok közepét a jellegzetes madaras motívum ékesíti.

– Egykor ezek is Nagybányán készültek, a nagybányai fazekasmesterek műhelyeiben, csakhogy a Felső-Tisza vidékiek megrendelésére. Innen az elnevezés.

– Magyarországon hogyan alakult az életed, szakmai karriered?

– Kezdetben különböző műhelyekben dolgoztam, saját műhelyem 1993-tól van. 1989-től készítek ún. zsűrizett alkotásokat; az ilyen munkák eladása után – besorolástól, kategóriától függően – nem kell ÁFÁ-t fizetni, ami elég nagy segítséget jelent számunkra. Fazekasvásárokon, korongozó díszítőversenyeken, kiállításokon vettem részt, ahol számos díjat nyertem. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum felkérésére évente többször is tartok bemutatókat az erdélyi fazekasságról. Lakóhelyemen, Bodonyban is voltak már kézművesvásárok, ahová többek között Nagybányáról is érkeztek résztvevők. Együtt dolgozom a fiammal meg a feleségemmel, akinek ugyan a fodrászat az eredeti szakmája, de miután kitelepedtünk, nagyon megszerette a mesterséget. Ma már ő a legfőbb segítségem.– Mi késztetett arra, hogy épp Bodonyba, ebben a kis Heves megyei faluban telepedj le?

– Csodálatos, festői kis falu Bodony, sajátos hangulatával azokra a tájakra emlékeztet, amelyet Erdélyben megszokhattam. Akár turisztikai központ is lehetne, hiszen egyre többen költöznek ide. Jól érzem itt magam. Gyorsan és könnyen beilleszkedtem, műhelyemben ma is sokan felkeresnek helybeliek és ide látogatók egyaránt...

Sajnos nincs idő hosszas beszélgetésre. Megegyeztünk, hogy szeptember közepén újra találkozunk, amikor már ismert keramikusaink mellett remélhetően olyan neves néprajzosokat láthatunk vendégül, mint Kallós Zoltán népzenekutató és Csupor István, a Magyar Néprajzi Múzeum munkatársa, a nagybányai kerámiák és fazekasság egyik legkitűnőbb ismerője.

Felmerült annak ötlete is, hogy jó lenne valamiképpen a még meglévő Bagossy-műhelyt is életre kelteni, s mint kis fazekas-múzeumot, vagy emlékházat újra bevinni a (nagybányai) köztudatba. S hogy az utánpótlás is biztosítva legyen: a gyermekeknek-fiataloknak állandó itthoni lehetőséget kellene teremteni a Nagybányának egykor nevet, messze földön elismertséget biztosító fazekas mesterség és hagyományok elsajátítására, folytatására.

Hogy unokáinknak is legyen kikre emlékezniük... (Dávid Lajos)

VIDÁM gyermeknap

(BÚSz-információ) Május 31-én, szombaton gazdag gyermeknapi programmal, számos izgalmas vetélkedővel, díjakkal, meglepetésekkel várja a kicsinyeket a Teleki Magyar Ház.

A „Bóbita" Gyermeknap lebonyolításához számos nagybányai szervezet és magánszemély ajánlotta fel segítségét: az Erdélyi Kárpát Egyesület és a gróf Teleki Sándor cserkészcsapat mellett a Teleki Blanka Nyugdíjas Klub, a Magányosok Klubja, az újvárosi IKE, református és római katolikus nőszövetségek, a Nagybányai Magyar Képzőművészek Társaságának tagjai, tanítónők, vállalkozók járulnak hozzá a rendezvény remélhetően sikeres lebonyolításához. A tervezett program a következő:

9.30 ÓRA

* Gyülekező és eligazítás a Teleki Magyar Házban (a délelőtti rendezvények segítőit ugyanekkora várjuk)

10.00 ÓRA (Teleki Magyar Ház)

* Vers- és prózamondó verseny

* Rajz, vízfestés, aszfaltrajz és gyurmaszobor-készítő verseny

15.00 ÓRA (Klastromrét)

* Kerékpár-, roller- és görkorcsolya verseny * Akadályverseny

(Esős időben 15-17 óra között rajzfilmet vetítünk a Teleki Magyar Házban)

17.00 ÓRA (Teleki Magyar Ház)

* Nagyanyók és nagyapók mesemondó versenye

* Cserebere-vásár (rágógumis-papírok, Kindertojás-figurák, levonók, megunt kisautók, babák, telefonkártya-, szalvéta-, vagy bélyeggyűjtemény stb. cserélhetnek itt gazdát.)

* Pici-licit (a jelenlévő felnőttek a délelőtti vetélkedők legsikerültebb alkotásaira licitálhatnak. A tréfás-komoly árverésre a gyermekek által otthon elkészített rajzokkal, kézimunkákkal stb. is be lehet nevezni!) Számítunk a felnőttek aktív részvételére!

19.00 ÓRA (Teleki Magyar Ház)

Eredményhirdetés és díjkiosztás, a zsűrik döntése és a közönségszavazatok alapján.

FIGYELEM: A szavaló és mesemondó versenyeket kivéve, a vetélkedőkre óvodástól hatodik osztályos korig (a VI. osztályosokat is beszámítva) lehet benevezni! Jelentkezés félórával a versenyek megkezdése előtt a helyszíneken (a Teleki Magyar Házban, illetve a klastromréti sétány felső végénél).

A klastromréti versenyek szervezőit szombaton fél kettőre várják a Teleki Magyar Házba!

A Ház udvarán lesz pattogatott kukorica és vattacukor-árus, valamint üdítő is kapható lesz. A szervezők igyekeznek egyéb megvásárolható ennivalóról is gondoskodni, de (ami biztos, biztos) azért csomagoljanak uzsonnát a gyermekeknek!

Felsőbányán is...

...lesz gyermeknap, a MADISz szervezésében, a Zárda udvarán. A szombati rendezény 11 órakor kezdődik.

Az érdeklődőket a következő játékos vetélkedőkre várják: I-IV. osztály – puzzle, bicikli, görkori verseny; V-VIII. osztály – bicikli, görkori, akadályverseny (staféta), kötött futás, foci.

A résztvevők négyfős csapatokba szerveződve jelentkezhetnek a MADISz irodában, vagy a helyszínen. A csapatoknak rendelkezniük kell legalább egy biciklivel és egy pár görkorival, de nem kötelező, hogy egy osztályból szerveződjenek. (hupka)

Gyermeknapi előadás

A nagybányai Lendvay Márton Színjátszó Kör CIMBORÁK Gyermek- és bábjátszó csoportja gyermeknapi előadással lép kedves közönsége elé folyó év május 30-án, pénteken 13 órai kezdettel a Városi Színházban. Az előadás első részében bemutatásra kerül Ábrahám Ernő: Rozmarin című egyfelvonásos mesejátéka Méhes Éva ny. tanárnő rendezésében és szervezésében. A második részben a nagybányai Németh László Gimnázium és az 1. és 11. számú Általános Iskolák magyar tagozatos diákszínjátszói lépnek színpadra.

TÁMOGASSUK a gyermeknapot!

Továbbra is örömmel fogadunk segítőket, szervezőket, zsűritagokat a Teleki Magyar Ház gyermeknapi programjainak, vetélkedőinek lebonyolításához. A gyermekek megajándékozása, díjazása érdekében pedig köszönettel fogadjuk édesség, sütemény, pénz, vagy egyéb ajándék-felajánlásaikat. Jelentkezni lehet a Teleki Magyar Házban, telefon 213-615, vagy személyesen keddtől-szombatig, naponta 13-18 óra között.

Színházi esték

Harag György Társulat, Szatmárnémeti

Június 2., hétfő, 19.00 óra, Teleki Magyar Ház

Lelkemben tiszta ég ragyog (Wass Albert emlékest)

Fellépnek a Teleki Házban tavaly nagy sikerrel bemutatott Márai-est szereplői: Nagy Csongor, Márkó Eszter, Szűcs Ervin. Közreműködik: Nagy Zsolt (gordonka). Művészeti tanácsadó: Kovács Éva. Szerkesztő-rendező: Szugyiczky István.

Belépő: 20 ezer lej.

Június 3., kedd, 19.00 óra, Városi Színház

A portugál (bérletes előadás)

Régiónk

Előadássorozatot kezdett Romok József az EKE szerdai találkozóinak keretében a hegyek veszélyeiről. A következő (15-20 perces) előadásra június 4-én 18 órától kerül sor, ezúttal a kőhullás, zivatar, villámcsapás, szélvihar, hideg és köd által okozott veszélyhelyzetek elemzése s ezek megelőzése, elkerülésének lehetőségei, a Teleki Magyar Ház Tréger-termében.

Kondrák Károly emlékkiállítás nyílik június 5-én, csütörtökön 17.30 órától, a Teleki Magyar Ház Thorma-termében. Közreműködnek a Képzőművészeti Középiskola diákjai, Ambrus Vilmos vezetésével

– A Németh László Elméleti Líceum FÜLEMILE Színjátszó Köre 2003. június 6-án, pénteken, a Drámai Színház Stúdiótermében mutatja be Belinszky József: A szamárrá lett deák és Arany János-Belinszky József: A fülemile c. sulikomédiát. Az előadás 18.30-kor kezdődik. Szeretettel várunk mindenkit! „Nekünk tapsuk lészen a legszebb ajándék!"

– Ismét felhívjuk olvasóink figyelmét: MINDEN csütörtökön 18-20.00 óra között a Teleki Magyar Ház Teleki-termében ingyenes jogi tanácsadást nyújtanak!

JÁTSZÓHÁZ

Június második felében újraindul a nyári iátszóház a Teleki Magyar Házban! Heti 4 alkalommal, napi 4 óra színvonalas foglalkozás óvodáskorú és I. osztályos gyermekek számára. Érdeklődés és előjegyzés a Ház titkárságán, K-Sz: 13-18 óra között (tel: 213-615; 212-668).

Egyházi hírek

* Az I. számú plébánia Szentháromság templomában tartották keresztvíz alá Stander Gyula és Pinti Ildikó kislányát, aki a Júlia Viktória nevet kapta. Keresztszülők: Stander Rudolf, Márinkás Júlia; Kocsis István és Bokonyi Éva kislányát keresztelték, aki az Evelin Stefánia nevet kapta. Keresztszülők: Vigh Tibor, Nagy Valéria.

* Vasárnap, június 1-én elsőáldozás lesz a Szentháromság templomban a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében.

* Az evangélikus-lutheránus templomban a pünkösd első napi ünnepi istentiszteleten konfirmáció lesz, 2 ifjú lány konfirmál (német és magyar), s mindkét pünkösdi ünnepen, vasárnap és hétfőn kiszolgáltatják az Úr szent vacsoráját a de. 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleketen.

* Az újvárosi református templomban a jövő héten bűnbánati hét.

* Az óvárosi református nagytemplomban vasárnap, június 1-én a délelőtti istentisztelet keretében konfirmáció lesz, 34 fiatal konfirmál.

* Ugyanitt a jövő héten hétfőtől bűnbánati hét, minden reggel 9 órakor és du. 18 órakor bűnbánati istentiszteletet tartanak.

* Pünkösd első napi ünnepi istentiszteleten úrvacsoraosztás lesz, az ünnepi istentiszteletek mindkét pünkösdi ünnepen de. 10 és du. 18 órakor lesznek. Pünkösdi legátus Apjok Arthur III. éves teológiai hallgató.

* Ebből az egyházközségből kísérték utolsó útjára Filep István (45), Kádár Ferencz Sándor (53) testvéreinket a Krisztusban. Nyugodjanak békében!

* A sárosmagyarberkeszi református templomban vasárnap, június 1-én 11.15 órakor konfirmációi istentisztelet lesz, 5 fiatal konfirmál.

* Május 25-én, vasárnap, a nagysomkúti református templomban konfirmáció volt, 1 ifjú lány konfirmált.

* A felsőbányai református templomban, a vasárnap délelőtt 10 órai istentiszteleten konfirmáció lesz, 2 ifjú lány konfirmál.

* Szamosardón az elmúlt vasárnap az „Öregek vasárnapját" tartották a Bethesda Házban, fölemelő ünnepi hangulat övezte az eseményt.

Köncze G. Árpád

FIATALOK FIGYELMÉBE!

Gyere el ma délután 18 órára a Taize-i imaórára, a Szentháromság templom hittantermébe, hogy egy fél órát együtt tölve együtt imádkozhassunk a világ népeiért. Mindenkit szeretettel várunk, vallási felekezettől függetlenül.

A Taize-i imaóra felelőse: Uglár Sándor

"Megőszüléstekig én visellek"

A Szamosardói Református Egyházközségben május 25-én, délután került sor a lassan hagyományossá vált Öregek Vasárnapjának megrendezésére, a Bethesda Ház és a Nőszövetség szervezésében. Bár anyagi kereteink az idő haladtával mind szűkösebbek, a tavalyi visszajelzések alapján fontosnak tartottuk e nap megrendezését.

Egy héttel előtte mi, a Nőszövetség tagjai minden 70 évet betöltött egyháztagot meglátogattunk, elbeszélgettünk velük és átadtuk a névre szóló meghívót, melynek mottójául s egyben a vasárnap igehirdetés alapigéjéül az Ésaiás 46:4 szolgált:

„Vénségetekig én vagyok az, és megőszüléstekig én visellek, én teremtettem és én hordozom, én viselem és megszabadítom."

Összesen 73 személyt hívtunk meg, nagyrészük örömmel fogadott, sőt vártak bennünket, várták a rendezvényt. Igaz, akadtak közömbösek is. De olyanok is voltak, akiknek szeméből fájdalmas könnyek peregtek ráncos arcukra tehetetlenségük és kiszolgáltatottságuk miatt.

Az istentiszteletre zsúfolásig megtelt templomban az Ige üzenete nem az öregekhez szólt, hanem mindnyájunkhoz. Gyülekezetünk lelkipásztora hangsúlyozta, hogy az ember általában hosszabb ideig öreg mint fiatal, de nem is az a kérdés, hogy az ember milyen öreg, hanem az, hogy miképpen öregszik meg. Mi fiatalok, nem együttérzésünket kell bizonygassuk, hiszen mi sem vonhatjuk ki magunkat a biztosan bekövetkező állapotból. Az öregség szépségéről hallottunk, de arról is, hogy az öregséget is meg kell tanulni azért, hogy áldássá válhassunk környezetünk, családunk számára.

Az ünneplés a gyülekezeti teremben folytatódott, ahol lelkipásztorunk szeretettel köszöntötte azon kilenc egyháztagunkat, akik most léptek be a hetvenen túliak közösségébe. Egyben rövid néma csenddel tisztelegtünk azon három egyháztagunk emlékének, akik a múlt év folyamán elhunytak. A közös éneklés után Nőszövetségünk tagjai szavalatokkal tették még ünnepélyesebbé, meghittebbé e csodálatos napot. Nagyon jó érzés volt örülni látni idős testvéreinket, s saját szemünkkel láttuk, hogy az örömtől és mosolytól megszépült az arcuk, mintha eltűntek volna egy rövid időre az évek hosszú sora által létrehozott ráncok.

Köszönetük és hálájuk jeléül Ferenczi Irma néni, egy erre az alkalomra kiválasztott verset olvasott fel, kifejezve mindnyájuk érzését. A beszélgetést szeretetvendégség követte, finom ebéddel, üdítővel, süteménnyel és gyümölccsel kedveskedtünk öregjeinknek.

Távozás előtt egy fénykép erejéig még felsorakoztunk a gyülekezeti terem elé, hogy ez által is megörökítsük, és felejthetetlenné tegyük a csodálatos alkalmat. Idén sem távoztak üres kézzel meghívottjaink, ugyanis mindenki ajándékot vihetett haza, Isten áldását kérve további munkánkra.

Nagy Annamária tanítónő

A legnagyobb művészet

A legfőbb művészet, tudod mi?
Derűs szívvel megöregedni!
Tenni vágynál, s tétlen maradni,
igazad van, mégis hallgatni.
Soha nem lenni reményvesztett.
Csendben hordozni a keresztet.
Irigység nélkül nézni másra,
ki útját tetterősen járja.
Kezed letenni az öledbe,
s hagyni, hogy gondod más viselje.
Hol segíteni tudtál régen,
bevallani alázattal, szépen,
nem vagy olyan, mint azelőtt.
Igy járni csendesen, vidáman
Istentől rádrakott igádban.

Mi adhat ilyen békét nékünk?
Ha abban a szent hitben élünk,
hogy a teher, mit vinni kell,
örök hazánkba készít el.
Ez csak a végső simítás
a régi szíven, semmi más.
Eloldja kötelékeinket,
ha e világ fogvatart minket.

Teljesen ezt a művészetet
megtanulni nehezen lehet.
Ára öregen is sok küzdelem,
hogy a szívünk csendes legyen,
és készek legyünk beismerni:
Önmagamban nem vagyok semmi!

S akkor lelkünk kegyelmes Atyja
nekünk a legszebb
munkát tartogatja:
Ha kezed gyenge más munkára,
összekulcsolhatod imára.
Áldást kérhetsz szeretteidre,
körülötted nagyra, kicsinyre.
S ha ezt a munkát is elvégezed,
és az utolsó óra közeleg,
hangját hallod égi hívásnak:
„Enyém vagy! Jöjj! El nem bocsátlak!"
Németből, Túrmezei Erzsébet átdolgozásában

Erdélyi féniks találkozó Koltón

Ma délután 17 órai kezdettel az Erdélyi féniks folyóirat szerkesztői találkoznak koltói olvasóikkal a református közösségi házban. Részt vesz Varga Károly helybeli lelkipásztor, a rendezvény házigazdája, valamint Csoma György lapkiadó és szerkesztő és dr. Korcsog Mátyás gyógyszerész, aki az allergiás betegségek természetes gyógyszerekkel való kezeléséröl tart rövid előadást. Bemutatásra kerül az Erdélyi féniks májusi száma, de a régebbi számokból is vásárolható néhány példány. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Teleki-ösztöndíjasok figyelmébe!

Azok, akik az ösztöndíjasok közül Teleki-kártyát igényeltek, június 2-án, hétfőn 10-12, valamint 16-18 óra között vehetik át a Teleki Magyar Ház számítógépes termének kedvezményes használatára feljogosító igazolványokat.

Munkaerő-cserebere

Új vállalkozásba kezdett? Váratlanul nagyobb megrendeléshez jutott? Egyik napról a másikra otthagyta kipróbált, régi alkalmazottja? SÜRGŐSEN szüksége van MUNKAHELYRE vagy friss MUNKAERŐRE? Partnert keres üzleti vállalkozásához?

Nagybányai és környékbéli munkakeresők és munkaadók, vállalkozók egymásratalálását szeretné megkönnyíteni a Nagybányai Rákóczi Szövetség, valamint a Máramarosi Vállalkozók Egyesülete. Az érdekelteket minden kedden 16-18 óra között fogadjuk a Teleki Magyar Ház titkárságán.

Információ, kultúra és egyebek

Unalmas hétköznapokról beszélünk. Pedig ha jól körülnézünk, majd belefulladunk az információ-áradatba. Az információ kora már-már deformál minket: gyermekeink pontosan tudják, milyen bugyit visel Julia Roberts, vagy hogy Madonna kivel és hányszor, de az Árpád-házi királyokat már a diplomás versenyző sem tudja a vetélkedőn. Én a rock, pop, vagy mit tudom én milyen zenekarok titánjait nem ismerem. Ők meg azt nem, hogy kik voltak az igazi titánok.

A sajtó nagy része egymást licitálja túl a szenzációnak tartott rémmesékkel, rágódnak egy-egy koncon néha hetekig, az irodalomba pedig bevonult a politikum. Nem mindenfelé, de éppen elegendő helyre, s bőviben vagyunk a politikai nézeteik miatt ismert irókból.

Mert az írók politikára adták a fejüket. Markó Béla költő volt, de persze nem csak azért tiszteljük (mint Csajkovszkijt a viccben). Göncz Árpád drámaíró, Vaclav Havel szintén. Na és ne feledjük Csurkát, akiből kitűnő vezércikkíró lett, pedig mást is jól tud írni.

Van itt helyben is újságunk, annyi, mint még soha: Graiul, Glasul, Informatia, meg valami apróhirdetős lap időnként hazafias förmedvényekkel, s végül a BÚSz, azaz a Bányavidéki Új Szó. Ez lenne a mi kis lapunk. Van még, mert van aki szponzorálja.

Mondják van még Bányán úgy 15-20 ezer magyar, de nem tudom, hány ezres példányszámban lehet eladni a lapot. Beszélgetések közben, mikor olyan a téma, sokszor rákérdezek: nem olvastad, hogy mit írtam erről vagy arról? Többnyire zavart nyögés a válasz: nem olvasom az Új Szót, hiszen nincs abban semmi. Hát ha valaki a politikusok szennyesteregetésére, vagy gyilkosságok, rablások hírére vágyik, olyat nem is igen talál benne. De azért van abban mit olvasni, olyasmit, ami csak minket, magyarokat érdekel.

Láttam olyan jómódú üzletembert a Teleki Magyar Házban, aki az ott heverő újságot vitte magával. Biztosan nem volt ideje megvenni, vagy előfizetni rá. De van olyan, még nagyobb jómódban élő magyar kollegám, aki talán még soha nem is olvasta. Nem érdekli, hát nem érdekli. Van aki csak pénzt szeret olvasni. Az sem rossz. Csak éppen ne sírjon, ha megszűnik itt-ott egy-egy magyar intézmény.

Nem szeretem a krokodilkönnyeket potyogtató hazafiakat. De már csak azért is meg kellene venniük az újságot, mert ha nem más, a MTV műsorok benne vannak. Van olyan is akit megkérdeztem: honnan tudja hogy mi van a magyar nyelvű TV-ben, ha még BÚSz-t sem vásárolja? – Találomra zongorázok – válaszolta. Pedig onnan is sok mindent meg lehet tudni. Ha a belpolitika nem érdekli, van világpolitika, s főleg a „Dunán", magyar kultúra. Hallottam olyan replikát is, hogy Romániában élünk. Ami sajnos igaz, de ez még nem jelenti azt, hogy feladjuk a nyelvünket, kultúránkat... egy tál lencséért (?!)

Lenne nekünk itt egy Teleki Magyar Házunk is. Különböző csoportokkal, körökkel, gyermekeknek és nem csak: mindenkinek. Sajnos az összejöveteleken főleg az ún. harmadik korosztály képviselői, azaz az idősek az aktívabbak. Ráérnek – mondhatnák. Igen, de volt a múltkoriban egy kiállítás, amelynek megnyitójára a művész volt osztálytársa sem jött el, pedig én szóltam neki. Volt diavetítés is. Olaszországról vetítettem. Nem voltak húsznál többen. A „Vuk" vetítésén viszont népes gyermektábor volt – hál’ Istennek!Nem vesznek magyar újságot, a TV-adásokat csak találomra nézik (ha nézik), a Teleki Magyar Házba nemigen járnak. Mi a kapcsolatuk ezeknek az embereknek a magyar kultúrával? Csoma György alig tudja Erdélyi Féniks-ét eladni. Milyen magyarok vagyunk? Vasárnapi templomozók a legjobb esetben.

Ceausescu alatt a templom volt egyetlen menedékhelyünk. Ma már az egyházakon belül sem vagyunk egységesek.

A Teleki Magyar Ház és az RMDSz között sem valami szoros a kapcsolat. Megjelennek ugyan a „nagyok" a protokollokon, de tárlatnyitókon nem sokat láttam belőlük. Van valami feszültség a két intézmény között, csak éppen nincs suszterinas, aki világgá kiabálja az igazságot. Ki mer a hangyabolyba nyúlni? Tudott dolog, hogy a Teleki Magyar Házban kezdett a reformer-ág szervezkedni, míg az RMDSz régi vezéreit újraválasztották. Habár a politikai tipegés hívei aktiválják – magukat segítendő – Wass Alberttől Deákig, akit csak lehet. Választhatunk magunknak. Ha egyáltalán fogunk választani! Vajon ha választók híján nem jut be az RMDSz a parlamentbe, milyen lesz a tülekedés a posztokért?

A legrosszabb a helyzet az olvasással. Több oka is van ennek. Az első, és legnagyobb: drága a könyv. Még az antikváriumban sem olcsó a könyv, de a folyóiratok sem olcsók. A Nobel-díjas Kertész Imre „Sorstalanság"-a majd 300 ezer lej. Ez körülbelül megfelel a forint piaci árának, csak éppen az a baj, hogy az ottani minimálbér 50 ezer forint, azaz 7 és fél millió lej. Nálunk mennyi, képviselő uraink? Hol az arány?

A másik ok: a számítógép. Aki rákap, olyan mint a megszállott: előtte ül egész nap, de nem regényt olvas – pedig azt mondják, azt is lehet –, hanem egyebeket. De könyvet, azt már nem.

A Teleki Magyar Házban ott állnak (kissé eldugva) a könyvek. Nemigen fogynak, pedig a mi kis szűkebb pátriánkkal foglalkoznak, vagy idevalók írták őket. És még lehetne sorolni sok mindent.

Én azt szeretném, ha akár a politikáról, akár a kultúráról írok, válaszok, értékelések, megjegyzések érkeznének a laphoz. Egy egészséges, köntörfalazás nélküli vita csak javára válna ennek a mi kis, tarkuló magyarságunknak. Itt helyben Bányán és nemcsak!

Dr. Sasi Nagy Béla

TINI MASZLAG

–A Bányavidéki Új Szó ifjúsági oldala – II. évf. 113. szám

A hét mottója

„Túlságosan nagy erőkülönbségek között nem lehet szó győzelemről: az oroszlán nem bír a szúnyoggal."

Karinthy

Jogos büszkeségünk

OLIMPIKONJAINK (8)

KÁSA BOGLÁRKA

VIII.o., dicséret

Téma:

Írj levelet barátodnak, melyben meggyőzöd arról, hogy olvassa el azt az irodalmi művet, amely olvasmányélményt jelentett számodra! Nem kötelező tanult olvasmányt választani.

Kedves barátom!

Már rég terveztem, hogy levelet írjak neked, de az utóbbi időben, sajnos, nem tudtam időt szakítani rá, ugyanis a közelmúltban írtuk a félévi dolgozatokat.

Most azonban már felszabadultan, a vakáció üdeségével, a napsugaras reggelek pillanataival szívemben ragadtam tollat. Amikor utoljára találkoztunk, mesélted, hogy mennyire szeretsz olvasni, de nem találod a megfelelő könyvet. Amikor tegnap a szobámban takarítottam, kezembe akadt az otthoni könyvek jegyzéke. Átlapoztam és rátaláltam arra az alkotásra, amely nemcsak a tetszésed nyerné el, hanem további olvasásra is ösztönözne. Nem is tudom, hogy nem jutott hamarabb eszembe... Mivel azt is tudom, hogy kedveled a történelmet, biztos vagyok benne, hogy le sem tudod tenni majd a kezedből, amíg be nem fejezted. Természetesen, csak jelképesen, hiszen nem egy képregényről beszélek, hanem egy terjedelmesebb regényről, Jókai Mór „A kőszívű ember fiai" című alkotásról. Számomra is olvasmányélményt jelentett, számtalanszor tudnám újraolvasni.

Az 1848-as forradalom és szabadságharcról szól ez a mű, melyet a neves Baradlay család életének tükrében szemlélhetsz. Megismertet a bécsi, majd a magyarországi forradalommal s ezeknek néhány mozzanatával, mint például Buda ostroma vagy az isaszegi csata. Az író minden egyes lapon valami újjal lepi meg az olvasót. Mindemellett e regényben a legtiszteletreméltóbb érzelmek ötvöződnek a szereplőkben: hazaszeretet, szerelem, hűség, bátorság, önfeláldozás, hősiesség és még hosszasan sorolhatnám., de nem teszem... Mint ahogy azt sem teszem, hogy elmesélem neked az izgalmasabbnál izgalmasabb jeleneteket, hiszen, ha kinyitod bárhol is a könyvet és beleolvasol, az események, a lenyűgöző romantikus jelenetek vagy a lebilincselő csaták magukért beszélnek.

Csak azt tudom tanácsolni, hogyha még nem olvastad, minél előbb szerezd meg, kölcsönözd ki a könyvtárból, nem fogod megbánni... Ez a regény a legcsodálatosabb értéke – szerintem... és nem vagyok ezzel egyedül – a magyar irodalomnak, de nemcsak annak, hiszen a világirodalmi művek között is megállja helyét, sőt a legjobbak között is elnyerheti a babérkoszorút. Tehát tiszta szívvel ajánlom, hogy olvasd el! Tudom, hogy nagyon fog tetszeni, mert az ízlésünk egyezik.

Most már zárom levelem, mert hamarosan sötétedik. Add át üdvözletemet a családodnak. Remélem, hamarosan találkozunk!

Szeretettel: Krisztina.

Fesztiváldömping itthon...

Erdélyben a FélSZIGET lesz az idei nyár nagy „durranása"

A nyár itt van a nyakunkon, lassan lejár a suli, jönnek a szabadságok, diákjaink, fiataljaink pedig nyári szórakozás után néznének. Idén prömier lesz a marosvásárhelyi ifjúsági fesztivál, amit a budapesti Sziget Fesztivál mintájára szerveznek, persze kisebb költségvetéssel, satöbbi – ezen együtt dolgozik a KMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet, így a szejkei Erdélyi Magyar Diáktalálkozó szerepét venné át, nagyobb kínálattal.

Összeállításunk egy leltár: lehet gondolkodni, hogy ki hová megy el, illetve melyikekre megy el. Mivel véleményünk szerint a leendő résztvevőket leginkább a fellépő sztáro(c)k névsora, illetve a belépők árai érdeklik, igyekeztünk ezeknek eleget tenni. A honlapokról további hasznos információkat lehet megtudni.

Az itthoni fesztiválok találkozók nagyrésze még szervezés alatt áll, egyelőre sok bizonyalan, még nem eldöntött dolog van (pl. belépők, bérletek árai), ezek a következő hetekben, hónapokban konkretizálódnak, a dátumok viszont biztosak.

A II. Székelyföldi Rockmaratont idén a tavalyinál sokkal korábban, július 11 és 13 között tartják a Szejkefürdői szabadtéri színpadon és környékén. A szervezők több fellépőt ígérnek, mint tavaly, naponta akár kilenc zenekar is játszani fog majd a deszkákon. A fellépők sora egyelőre nem ismeretes, de az egyik főszervező Orosz Pál Leventétől megtudtuk, hogy egy-két héten belül nagyjából teljes lesz a hazai és magyarországi előadók névsora.

Ugyanebben az időben tartja az Sz-Madisz és az Itthon, fiatalon mozgalom a SZOMIT 2003-at Zeteváralján (július 10-13). Ez egy szolidabb, kisebb találkozó sportrendezvényekkel, előadásokkal, a Blackbeers együttes koncertjével.

Viszont az előrejelzések szerint itthon július vége felé „robbanna a bomba", ez lenne a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Magyar Ifjúsági Értekezlet szervezésében a Félsziget Ifjúsági- és Diáktalálkozó: erre július 19-23. között kerül sor Marosvásárhelyen, a Week-End telepen. Az elnevezésnek több magyarázata van: a rendezvény helyszínéül szolgáló Week-End Telep a Maros által határolt félszigetre emlékeztet, másrészt a rendezvény fesztivál-jellegéből és méreteiből adódóan utalás a magyarországi Sziget Fesztiválra. Itt olyan hazai és magyarországi együttesek lesznek, mint a Bikini, a Vama Veche, a Sarmalele Reci, a Heaven Street Seven, a Zanzibár, a Republic, a Kispál és a borz, valamint a Kimnowak. Ezenkívül sor kerül az István, a király rockopera kivetítésére, valamint Lovasi András (a Kispál és a borz tagja) Bandi a hegyről című előadóestjére. Továbbá lesznek sportrendezvények, színi előadások, táncházak, esti strand-bulik, a mottó „Igen! Irány Európa!" (www. felsziget.ro)

Ezzel némiképp egyidőben (július 20-27) tartják a tusnádfürdői kempingben a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és diáktábort: ugyanolyan jellegű lesz, mint az elmúlt években, délelőttönként közéleti, politikai előadásokkal, esténként koncertekkel. Illyés Szabolcs programvezetőtől megtudtuk, hogy tárgyalások folynak a következő zenekarokkal: Ladánybene 27, United, Ákos, Lovasi András (Bandi a hegyről...), Török Ádám és a Mini, Varga Zsuzsa (ex-Vénusz).

Itthon továbbá a motorostalálkozók szoktak jó bulik lenni, az udvarhelyi motorosok idén augusztus 15 és 17. között szervezik találkozójukat Zeteváraljára, a másik legközelebbi a gyergyói motorosoké (valószínűleg) Marosfőn július 4. és 6. között. A motoros-weekendek sorát a kolozsvári nyitja, a többi időpont: június 6-8. Bákó, június 20-22. Kézdivásárhely, június 27-29. Brassó, július 18-20. Temesvár, július 25-27. Szeben, augusztus 22-24. Bukarest. (www.pro-bike.ro).

(A magyarországi kínálatról a legközelebbi lapszámban)

http://www.zene.ro

A James Bond-férfiak

„A nevem Bond. James Bond." Eddig kereken öt színész vette magára e nevet, illetve szerepet: az elegáns, irónikus, nőcsábász titkosügynök szerepét. Itt az ideje, hogy megtudjátok, ki is az az 5 férfi, aki jamesbondoskodott és milyen hatást is váltott ki alakításával. A legújabb Bond-film fél éve sincs, hogy megjelent – egy okkal több, hogy beszéljünk róla...

Elsőnek vegyük Timothy Dalton-t, a „lírikus" Bond-ot, ahogy a filmkritika nevezte. A barna, jól megtermett, zöldes-fekete kosztümös férfi kétszer is alakította hősünket: a „The Living Daylights"-ban és a „Licence to kill"-ban. A kritikusoknak annyira elnyerte tetszésüket alakításával, hogy azt állították róla: eddig ő közelítette meg a legjobban Fleming regényének főszereplőjét. Timothy már Roger Moore szereplésének idejében kapott meghívást a főszereplői alakításhoz, de akkor nem vállalta el, mivel túl fiatalnak tartotta magát.

Egy másik Bond, George Lazenby alakításában egyáltalán nem örvendett sikernek. A kritika csak „kenguru ügynök"-nek csúfolta alakításáért. Egyetlen Bond-filmben játszott, „Az őfelsége szolgálatában" címűben. Az ő választása felháborodást keltett a nézők soraiban, mivel színészkedését a kenguru ugrásához hasonlították. Jamesbondoskodása előtt csak reklámfilmekben játszott. Miután befejezték a felvételeket, bejelentette, hogy többé nem is vállalja ezt a szerepet. Többé nem is kérték meg rá.

Talán a legkedveltebb megtestesítője Bond-nak Sean Connery. A nagyközönség számára még ma is az egyik legkedveltebb Bond-figura. Ezért nem is csoda, hogy ő az első Bond, ki a „sir" címet kapta az angol királynőtől. A skót származású Connery nem mulasztotta el alakításaiba bevinni a skót nyelv „ízét". Ami érdekes még alakításaival kapcsolatosan: mindegyik Bond-filmjében parókát viselt, mivel már 21 évesen kopaszodni kezdett. Végül, hat Bond-film után kijelentette, hogy nem hajlandó többé megtestesíteni a titkosügynököt, persze, ha Quentin Tarantino forgatna egy ilyen filmet, talán elvállalna még egy főszerepet.

És így eljutottunk az angol hidegvér megtestesítőjéhez, Roger Moore-hoz. Rendőr apja és festőnő anyja már kicsi korától bevezették Hollywood világába. A szakértők a legirónikusabb Bond-ként tartották számon. Állítja: elég nagy baromság a Bond-sorozat, mivel milyen titkosügynök is lehet az, akinek a felszolgáló olyan italt visz, mely külön az számára volt „feltalálva".

A hatodik Bond a legszexisebb titkosügynöknek van elkönyvelve, Pierce Brosnan. Roger Moore és Sean Connery mellett, ő a harmadik, aki több, mint két Bond-alakításban játszott. A híres „People" magazin tavaly előtt kimondta rá az „ítéletet": Brosnan a legszexisebb lakója a Földnek! 1995-ben játszhatta James Bond-ot először a „Goldeneye"-ban („Aranyszem"). Ezután következett „Tomorrow Never Dies" („A holnap sohasem hal meg") és „The World is not enough"(„A világ nem elég"). A legutolsó Bond-filmet, a „Die Another Day"-t („Halj meg egy másik napon") már mozijainkban is vetítették.

Somay Annamária

TÁJOLÓ

– Pályázatokról, támogatási lehetőségekről mindenkinek – I. évf. 6. szám

Népi kézműves pályázat 11-25 éves fiataloknak

Kiíró: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Hagyományok Háza, Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Kézműves Alapítvány, Újkerti közösségi Ház. Pályázhatnak: egyének, közösségek, szakiskolák.

A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túl élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó magyar fiataloknak a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére. Pályázni az alábbi kategóriákban és helyszíneken lehet:

1. Faragás: (fa, kéreg, szaru, csont)

Pályakezdő Fiatalok Esély Alapítvány Kézműves és Szolgáltató Szakiskolája, 1201 Budapest, Pöltenberg Ernő u. 10-12. Tel. és fax: 06 1 283-0951. A pályázat gondozója: Székely Éva. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. szeptember 5-15. Kiállítás megnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. okt. 3.

2. Fazekas:

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ Szakiskolája, 8900 Zalaegerszeg, Kisfaludy u. 7-11., tel.: 92/ 314-580. A pályázat gondozója: Prokné Tirner Gyöngyi. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. augusztus 25. Zsűrizés: aug. 29. Kiállításmegnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. szeptember 6-20.

3. Fonható szálas anyagok: (gyékény, szalma, vessző, sás, csuhé)

Megyei Művelődési Központ és Kézműves Szakiskola, 5600 Békéscsaba, Luther u. 6. Tel.: 66/325-598, 66/442-122. A pályázat gondozója: Kölcseyné Balázs Mária. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. szeptember 22-26. Zsűrizés: szept. 29. Kiállításmegnyitó: 2003. október 10. Szakmai program: 2003. október 10-11.

4. Szövés (gyapjú, vászon) és nemez:

Vörösmarty Mihály Ifjúsági és Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. tel.: 74/451-455. A pályázat gondozója: Klamik Aranka. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. szeptember 12. Kiállításmegnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. szeptember 26.

5. Hímzés, csipke, viselet, népi ékszer:

Almádiért Közalapítvány, Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, 8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1. A pályázat gondozója: Cz.Tóth Hajnalka tel.: 88/438-956, Molnárné Perus Zsuzsa, 06/30-979-0028. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. június 24-26. Kiállításmegnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. július 11. Szakmai program: július 12-13.

6. Bőrműves (szíjgyártó, bőrtárgy készítő):

Grassalkovich Művelődési Központ és Kézműves Szakiskola, 3000 Hatvan, Grassalkovich kastély. Tel.: 37/346-125. A pályázat gondozója: Takács Ágnes. A pályamunkák beadásának ideje: 2003. augusztus 25-28. Zsűrizés: szept. 9. Kiállításmegnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. szeptember 19-20.

7. Népi gyermekjáték, tojásfestés, gyertyaöntés, mézeskalács:

Bihari Népművészeti Egyesület, 4100 Berettyóújfalu, Kossuth u. 36. Tel.: 54/ 402-194, 54/402-390. A pályázat gondozója: Török Istvánné. A pályamunkák beadásának ideje 2003. szeptember 26. Zsűrizés: szept. 30. Kiállításmegnyitó, díjátadás, szakmai program: 2003. október 17-18.

Minden kategória esetében pályázhatnak: egyének 3-5 db tárggyal vagy egy összetartozó kollekcióval, közösségek és szakiskolák 5 db tárggyal vagy egy összetartozó kollekcióval. Pályázatokat az alábbi felirattal ellátva fogadunk el: 1. Az alkotó neve, életkora, címe, (iskolája); 2. A pályamunka megnevezése, mérete, anyaga, értéke; 3. Szakköröknél, iskoláknál, szervezeteknél a közösség, intézmény pontos címe /irányítószám, hely, utca, házszám, telefon/ a csoport szakmai vezetőjének neve.

Díjak, értékelés: a beadott pályamunkákat életkoronként külön értékeljük. Minden kategóriában első, második, harmadik és különdíjak.

Nevezési díj: egyéneknek 800 Ft/kategória, közösségeknek és szakiskoláknak 2000 Ft/kategória.

A felsorolt kategóriákban, a megjelölt helyszíneken kiállításokon mutatjuk be a pályamunkákat, és ekkor kerül sor a szakmai értékelésekre is. Ezt követően minden kategóriából a díjazottak jutnak tovább az Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására, amelynek szervezője és helyszíne az Újkerti Közösségi Ház (4032 Debrecen, Jerikó u. 17-19.), koordinátora pedig Dr. Tar Károlyné és Mátrai Andrea.

Az országos kiállítás megnyitója és a hozzá kapcsolódó Vándorlegény konferencia tervezett ideje: 2003. november 7-8. vagy 14-15.

További információ a megjelölt helyszíneken kérhető, személyesen vagy telefonon.

A határon túli magyarok szociális, egészségügyi és mentálhigiénés kezdeményezéseinek támogatása

A Mocsáry Lajos Alapítvány célja:

– a határon túli magyarok önálló szociális, egészségügyi és a mentálhigiénét szolgáló kezdeményezéseinek támogatása,

– a határon túli szociálpolitikával, egészségüggyel és mentálhigiénével foglalkozó szakemberek képzésének, tapasztalatcseréjének támogatása

– olyan szociális válsághelyzetekhez nyújtott segítség biztosítása, amely a határon túli magyarok lakóhelyi megsegítését szolgálja.

Pályázhatnak: társadalmi, egyházi szervezetek, alapítványok és magánszemélyek egyaránt. Állami (megyei, helyi), önkormányzati, költségvetési intézmények csak kivételes esetben részesülhetnek támogatásban.

Lehetséges pályázati célok az egészségügyi, szociális, mentálhigiénés területen belül: épület-beruházás (létesítés, átalakítás, felújítás), fenntartás, működtetés, eszköz-beszerzés, gondozás-ápolás, gyógykezelés, gyógyszerellátás, szakképzés, tanfolyam, kutatás, tanulmány, kiadvány, rendezvény, segélyezés, szociális étkeztetés, üdültetés, táborozás.

Tanulmányi segélyt, ösztöndíjat csak meghívásos zártkörű pályázatban hirdet meg az alapítvány a támogatási körébe tartozó szakképző intézmények számára, ezért erre pályázni nem lehetséges. A pályázatot az erre rendszeresített pályázati űrlapon egy példányban kell benyújtani az alapítvány postafíókcímére. Benyújtási határidő nincs, a kuratórium havonta ülésezik.

Leadási határidő: folyamatos. További információk a Mocsáry Lajos Alapítvány, Budapest IV. Csányi László u. 34. 214. Pf. 65 H-1325. címen, illetve a http://www.hhrf.org/htmh/alapitvany/mocsary/ honlapon.

„Deák Ferenc korában éltem"

A Deák Ferenc Középiskolai Kollégium 25 éves fennállása alkalmából, íráspályázatot hirdet középiskolások részére, Deák Ferenc születésének 200. évfordulója tiszteletére, „Deák Ferenc korában éltem" címmel.

A pályázóknak időutazást kell tenniük a reformkorban, és hiteles módon, műfaji megkötöttség nélkül ábrázolni egy-egy Deák Ferenccel kapcsolatos eseményt, egy feltételezett figura szemszögéből.

Maximum 5-6 oldal terjedelmű jeligés pályázatot várunk, három példányban, 2003. június 10-ig, a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium címére: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Az értesítési címet kérjük zárt borítékban mellékelni.

Díjak: I. 20 000 Ft, II. 15 000 Ft, III. 10 000 Ft.

A díjak átadása a Deák Ferenc Kulturális Hét megnyitóján történik 2003. október 13-án.

További információk: 309-7556/174-es mellék, Kovács Farkas Bélánál.

Pályázat diákoknak George Orwell születésének 100. évfordulóján

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatot hirdet diákoknak, George Orwell születésének 100. évfordulóján. Pályázhatnak: középiskolások.

Határon túli diákok pályázatát is várjuk!

Pályázati címjavaslatok: 1. Írás- és olvasástanfolyam az Állatfarmon. (Írd le Orwell Állatfarm c. regénye alapján, hogy milyen lehet egy tanóra a Majorban!); 2. „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél". (Mit jelent ez a különös állítás George Orwell Állatfarm c. regényében?); 3. Képzelj el egy hosszú beszélgetést Hógolyó és Napóleon, az Állatfarm c. Orwell-regény hősei között!

Beadási határidő: 2003. július 15. Kiértékelés: 2003. szeptember 15. Jelige: „középiskolás".

A legjobb pályázatokat díjazzuk: I. díj: 50 ezer Ft, II. díj: 40 ezer Ft, III. díj: 30 ezer Ft, IV. - X. díj: 10 ezer Ft.. A legjobb munkákból kiadványt szerkesztünk, erről részletesen tájékoztatjuk a pályázatok szerzőit.

Formai követelmények:

Max. 27 ezer nyomtatott karakter (kb. 15 A/4 oldal). A pályázatokat A/4-es borítékban küldjék el, amely tartalmazza a jeligés kisborítékot is. Szívesen vesszük azonban, ha digitális formában – számítógépes lemezen – juttatják el a dolgozatokat. A közlési jog kizárólagosságát fenntartjuk.

A pályázatokat elbíráló bizottság tagjait a XX. Század Intézet jelöli ki. A pályázatokat a Közép- és Kelet - európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány címére kérjük eljuttatni: 1122 Budapest, Határőr út 35.

***

A fenti és más pályázati kiírásokkal, a szükséges nyomtatványokkal kapcsolatban érdeklődni lehet a Teleki Magyar Ház pályázati irodájában (Maticska-terem): hétfő-péntek 17-21, szombat 16-21.30 óra között.

Néhány jótanács alkalmi gombázóknak

Jön a nyár és vele a gombamérgezések boldogtalan ideje. Gondoltam, hogy (mint olyan, aki már elfogyasztotta, magaszedte gombából, a saját súlyának több mint tízszeresét, és még életben van) merészkedhetnék néhány tanácsot adni azoknak, akik gombaszedésre és -evésre szánják el magukat!

Kezdjük talán azzal, hogy a sok ehető közt, csak tizenhét nagyon mérgező gombaféleség van, ezek közül jónéhány a galócafélékhez tartozik. A galócák fehér lemezes kalapú, galléros szárú, többnyire bocskorból kinőtt gombák.

A legveszedelmesebb közülük a gyilkos galóca, egy elég jelentéktelen külsejű, közepes termetű gomba. Karcsú, alul bunkós tönkjén lelógó gallér és jól fejlett fehér bocskor van. Húsa fehér, puha, mállós, nedves, nyomásra színe nem változik. A kalapbőr színes fehér, sárga, okker és zöldes árnyalatokon át barnászöldig lehet. Lemezei fehérek, nem tönkre futók, a kalap szélén a legszélesebbek. Szaga nyers krumplira emlékeztet, kóstolni nem kell, bár jóízű! Semmilyen elkészítési mód nem csökkenti mérgező hatását.

Elfogyasztása után a mérgezési tünetek nem három-négy óra múlva állnak be, mint más nem ehető gombánál, hanem 6-36 (általában kb.10) óra múlva, amikor a méreg már felszívódott, a kezdeti szakaszban hányással, hasmenéssel jár, aztán görcs és újabb hasmenés. A többit ne várjuk meg! A beteget rögtön, tüzön-vizen át kórházba kell juttatni és elérni, hogy ott törődjenek is vele!

Aki a gyilkos galócát nem ismeri, jobb, ha nem szed fehér lemezes gombát! (Sőt egyik-másik nem fehér lemezest se, mert a nagy tömegben szedett gyűrűs tuskógomba - románból átvett tájnéven ghebe - közé is keveredhet, a görnyedésbe elfáradt, markolászva, szedegetők figyelmetlensége folytán!) Mellesleg a tuskógomba nyersen, mérgező: főzni és leszűrni kell az elkészítéshez!

Aránylag nagy veszély nélkül lehet szedni az egyszínű fehér keserű gombát, mert jól megkülönböztetik az igen sűrű finom vékony lemezei és a kemény húsából töréskor előbuggyanó fehér tej a hozzá hasonló, ritkább lemezű vagy nem tejelő, nem ehető gombáktól.A közkedvelt galambgombáknál a figyelem a szárra (tönkre) kell irányuljon: az tömzsibb, mint a galócáké, gallérja nincs és nem bocskorban végződik. A kék, zöld és korpászöld példányok, így megnézegetve, gondtalanul szedhetők, de csak a jól megtermett, és kemény (törékeny) húsú példányokat kell szedni, mert van egy, színre hasonló, mállékony húsú, nyamvadt, kis fajta is, ami enyhe hányingert okozhat nagyobb baj nélkül.

Jól megkülönböztethető a galléros szárú, de bocskortalan mezei csiperke is. Szedésénél figyeljünk a gallérra, a rózsaszín (idővel megbarnuló) lemezekre és a lehúzható kalapbőrre, ugyanis összetéveszthető a nagyon fiatalon még fehér téglavörös susulykával, de annak gallérja nincs, és a lemezei kezdetben szürkések, aztán sárgásak, végül vörösbarnák lesznek, a kalap nyomásra vörösödik. Más barna lemezes réti gombával is összetéveszthető a csiperke, de azoktól a gallér és a lehúzható kalapbőr megkülönbözteti. Nem ez a helyzet a gyilkos galóca fejletlen tojás formájú példányaival! Ezért olyan kifejlett, a fajtájának minden felismerhető jelét viselő gombát kell szedni, amiről tudjuk, hogy ehető!

Ez a szivacsos termőrétegű gombák szedésénél is érvényes tanács. Ezek vargánya, tinóru és (mifelénk) pitonka néven ismertek. Szedésüknél a jó öreg elővigyázatosság, mely szerint amelyik fehér húsa nyomásra, vágásra kékül-zöldül-feketedik, az nem jó, biztos támpont a kezdő szedegetőknek. Kivétel a jól megkülönböztethető, piros kalapos érdestinóru, (azaz kozák gomba) ami feketedik, de jó. Vannak más kivételek is, de ahhoz hozzáértés kell, és néha még az se elég. Elégedjünk meg tehát azzal, ami biztos jó.

Végül néhány tanács a szedéshez: nem tűsarkú cipő és szandál kell a gyűjtőgetéshez meg rövid nadrág és fekete kabát, hanem gumicsizma, színes öltözék. Igy elkerüljük a kullancsokat, a kígyómarást, a bokaficamot, meg hogy a vadászok vaddisznónak nézzenek, míg egy gombánál kuporgunk. Ne versenyezzenek, ne kapdossák fel egymás elől a gombát, nézhesse mindenki nyugodtan meg, mit szed fel. A már meglátott gomba nem szalad el. Az élet igen.

Ne feledjék: nincsenek gombamutánsok, csak muta gombázók, akik nem nézték meg mit szednek!

Ezzel befejezhetném, de élet-halálról lévén szó, hangsúlyoznom kell, hogy kerüljék a fejletlen és elöregedett példányok felszedését! Ezekkel lehet (főleg esős időben) a legkönnyebben tévedni végzetesen.

Puszta szórakozásból felrugdosni se kell azokat, és a nem ehető gombákat se, az erdőnek szüksége van reájuk.

Tövisalja, más néven szilvafagombát május végéig lehet szedni vagy venni, később több hasonló mérgező fajta is előjön és komoly veszélyt jelent.

A piacon (főleg fehér lemezes) gombát venni, külön veszedelmekkel jár. Ott kéne legyen szakértő gombavizsgáló, de nincs és nem is lesz, nem annyira azért, mert sokba kerülne az amúgy is ott dolgozó személy kioktatása, mint inkább azért: mert, ha nincs szakértő, nincs felelősség.

Amíg ez így van, szárával szedett gombát vegyenek, a szedéshez már leírt elővigyázatosság betartásával, és fogyasszák egészséggel!

Popovic Gergely

Levelek a világ végéről... a világ végére

Brazíliában, a világbajnok otthonában

A kikötőben már vár bennünket a kicsi, de kényelmes turistahajó. A mólon fekete brazil gyerekek hada rohamoz bennünket, egyesek mindenféle emléktárgyat, mások pedig édességeket, trópusi gyümölcsöket árulnak. Nem lehet megszabadulni tölük, de ha akár 1 real (a real brazil pénz, 1 USD = 3 real) értékben vásárolok valamilyen kis emléktárgyat, már igen elégedettek.

A kis turistahajóba csak a mi kis csoportunk száll be, tehát igen családias utazásnak nézünk elébe. Már a beszállásnál filmez bennünket egy csokoládészínű fiú. Kiderül, hogy ő elkísér majd bennünket az egynapos hajókirándulásra és feltételezhetően az utazás minden apró mozzanatát megörökíti. Kicsit későbben diszkréten megkérdez minden utast, hogy az utazás végén megveszi-e majd a kirándulásról készített kazettát. Aki igennel válaszol, annak szinte minden mozdulatát lefilmezi és az utazás végén a kedves kliens 40 realért zenés kazetta tulajdonosa lesz, amelyen az utazása minden apró mozzanata meg van örökítve.

A kirándulóhajó személyzete egyébként mindössze két személyből áll, a kormányoson kívül a felszolgáló fiú kísér bennünket, aki amolyan fedélzetmester. Felhívták a figyelmünket, hogy a hajón ingyenes trópusi tálat (ismert és ismeretlen trópusi gyümölcsökből összeállított koktél) szolgálnak majd fel. Ezenkívül gazdag bár is található a hajón, de az egzotikus italokért már fizetni kell. Ebben a paradicsomi környezetben senki sem gondolt arra, hogy mit fizet majd az egyébként rendkívül ízletes italokért, csak este a kiszállás előtt nyújtotta át a számlát a felszolgáló fiú. Kiderült, hogy minden pohárka italért egy ötcsillagos szálloda árszintjén kellett lepengetni a realokat.

Itt a zöld paradicsomban az egyszerű messzelátómmal a hajóról körbepillantva több tucat szigetet számolok össze. Jól kivehetők az Itacuruçá, a Jaguanum és a Sao Bernardo szigetek. Ezeken a hotelek és motelek sokasága vonzza a nyaralókat. Távolabb, délre található a legnagyobb sziget, az Ilha Grande, amely egyébként természetvédelmi terület.

A parthoz közel eső apró szigeteken is rengeteg a nyaraló, kikötő, étterem. Mindenütt „teltház" van annak ellenére, hogy nem vagyunk a turistaszezon közepén.

A nyílt óceán felé már kevesebb sziget mellett hajózunk el és ezek a szigetek jelentik az igazi attrakciót. Sok közülük lakatlannak tűnik, vagy igen jól el vannak rejtve a házak, nyaralók.

A kormányos megígéri, hogy elvisz bennünket egy olyan „lakatlan" szigethez, amelynek bár van tulajdonosa, igen ritkán tartózkodik ott, így lehetőség nyílik arra, hogy "partra szálljunk" és egy jót fürödjünk a sekély vízben. Ez volt az a sziget, amely mintha a gyerekkori olvasmányaim álomvilágából lépett volna elő. A mindössze néhány hektár felületű szigetet áthatolhatatlannak tűnő trópusi növényzet borította, a parton pedig igazi pálmák hajoltak a víz fölé.

A kis hajó leeresztette a horgonyokat a parttól néhány tucat méterre, a csoport egy része azonnal a vízbe ugrált, másik része pedig szabadon átadhatta magát a trópusi nap, a langyos óceán, az egzotikus sziget élvezetének. Ha egész Brazíliából csak ezt a környezetet, nyugalmat és a klasszikus trópusi sziget szépségét kaptam volna, már meg lehettem volna elégedve. Ráadásul ebben az idilli környezetben fogyaszthattuk a trópusi gyümölcs egyveleget, amelyben a guayaba, a papaya és a mango volt a király.

Ezekből az álomszerű percekből a kormányos határozott hangja hozott vissza bennünket a valóságba. Ő már tudta azt, amit mi nem is sejtettünk. A trópusok hamarosan a másik arcát is készült nekünk megmutatni. Mire felszedtük a horgonyokat és elindultunk a part felé, már teljesen beborult az ég és szemerkélni kezdett az eső.

Elég hosszú ideig készülődött a trópusi zivatar, de amikor nekilendült, a látótávolság pillanatok alatt 50-60 méterre csökkent. Szerencsére a kormányos kitűnően ismerte a helyet és biztos kézzel kormányozta a hajót. A kis csoportot letessékelték a fedélzetről a mindössze 5-6 négyzetméteres hajókonyhába, ahova legalább nem esett be az eső. Feltűnt, hogy a fedélzetmester végig a fedélzeten maradt a kormányos mellett és mindketten fegyelmezetten áztak a sűrű trópusi zivatarban.

A kikötőbe érve véget is ért a „trópusi szigetek„ elnevezésű turistaprogram, ezután már csak az esőáztatta brazil tájakat nézhettük a busz ablakán keresztül.

A visszaúton azért még megálltunk egy útszéli fogadóban, ahol rendkívül barátságos és előzékeny, ébenfekete brazil pincérek szolgáltak fel vakítóan fehér ingben. A ház specialitása a helyben préselt cukornád leve volt, amit az ottaniak csak „suco"-nak neveznek. Kellemes zamatú, de igen édes ital. Természetesen nem hagyhattuk ki a legeredetibb brazil kávét kevés tejjel, a „cafe com leite"-t, ami a produktumot és a felszolgálás helyét illetően eredetibb már nem is lehet, de európai igényeink alapján azt mondhatom, hogy ittunk már jobbat is.

Dr. Valdman István Ph.D

Chile

Értelmes kompromisszum

(Nyugati Jelen) Bár sok viharfelhő gyűlt össze a Ma-gyar Állandó Értekezlet múlt szombati budapesti értekezlete előtt, a tanácskozáson végül is értelmes kompromisszum született a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatban. Tizenhét résztvevő igent mondott, s csupán három párt, illetve szervezet nem írta alá a zárónyilatkozatot: a Fidesz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt. A státustörvény magyar kormány által, az Európai Unió követelményei szellemében átdolgozott változata az Országgyűlés elé kerülhet, s elfogadása esetén a szomszédos országok kormányai sem lesznek képesek azzal érvelni az európai kancelláriákban, hogy Magyarország nem kedvezményeket ad nemzettársainak, hanem diszkriminál.

Az RMDSZ, melynek javaslatai beépültek az új változatba, úgy véli, hogy a kedvezménytörvény ebben a változatban alkalmazható lesz, és nem csökken, hanem nő a kedvezmények köre. Hasonlóan látja ezt a határon túli magyar érdekképviseleti szervezetek többsége is, sőt szombaton először fordult elő, hogy egységesen szavazott három horvátországi szervezet. A Dávid Ibolya által vezetett ellenzéki MDF is igent mondott, úgy vélve, hogy csatlakoznia kell a határon túli szervezetek többségének akaratához. A Fidesz azonban az új változatot továbbra is ellenzi, sőt azt egyenesen anti-státustörvénynek tartja, melyet a magyar kormány kilúgozott, s ehhez a véleményhez csatlakozott a Fidesz-irányultságú Vajdasági Magyar Demokrata Párt is.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek más félelmei lehetnek: az uniós csatlakozás miatt ugyanis Magyarország már az ősz folyamán kénytelen lesz vízumkényszert bevezetni Ukrajnával (valamint Szerbia és Montenegróval) szemben, ami ellen még nem találtak diplomáciai orvosságot. Hiszen az a fő kifogás, hogy nem került be a dokumentum preambulumába az egységes magyar nemzetre való utalás, nem lehet mérvadó. Szerepel benne ugyanis a magyar nemzethez tartozásra való utalás.

Lényegében tehát oldódhat a trianoni trauma, s megkezdődhet a magyar nemzet egyesítésének folyamata.

Kilin Sándor

Nem hagyhatjuk szó nélkül

Vagyonbevallás

(RMSz) Az elmúlt napok belpolitikai csemegéje a kormánytagok vagyona volt. Lakásnégyzetméter, autómárka, nyaraló, földtulajdon, készpénz euróban vagy dollárban. A természetes emberi kíváncsiság meg az összesíbolt vagyonokról szóló legendák most egyszerre kaptak tápot és cáfolatot: a kormány a helyén van, őszintén föltárja a valós helyzetet, nincs senkinek titkolnivalója, biztató előjelekkel vághatunk neki a közös jövendőnek.

Ha úgy globálisan megnézzük ezt a vagyoni képet, akkor egy átlagos osztrák falu ennél gazdagabb elitet vonultat föl, puccosabb luxusházat, pöpecebb autókat, több nullát az euróösszeg végén. Na persze, ott mások a hagyományok, meg az ott kiugrónak számító vagyon közelebb van az osztrák átlaghoz, mint az itteni miniszterek gazdagsága a képzeletbeli romániai középosztályéhoz.

Nem akarjuk a gyanú magvait szertehinteni, de mind tisztában vagyunk azzal, hogy – a régi viccet egy kicsit megtekerve – kijelenthetjük: van kis hazugság, nagy hazugság meg vagyonbevallás. Lehet az embernek olyan vállalkozása, amelyben évekig csak a fű nő, és semmiféle jövedelem nem jelentkezik a nagy kaszálásig, bármelyik európai bankban két perc alatt nyithat az ember névtelen folyószámlát, bérelhet trezort, sőt, úgy is szegény maradhat, hogy az összes rokona, ismerőse, leszármazottja közben meggazdagszik.

Természetesen van egy elvárás is a közszolgák vagyoni helyzetével kapcsolatban. Mert hogyan bízzuk arra az ország ügyeit, aki kiemelt fizetés, szolgálati autó s a többi mellett nem képes arra, hogy megfelelő lakást, autót, életkörülményeket teremtsen magának? És egy közlekedési miniszter legyen tisztában azzal, hogy mennyibe kerül egy tankolás, egy kormánytagnak tudnia kell, hogy a minimálnyugdíjból hány éjszakát lehet eltölteni egy jó szállodában (egyet se). S így tovább.

Ebben a kétfelől szorító várakozásban politikai üzenete van az országirányítók vagyonának, pontosabban nyilvános vagyonnyilatkozatának. Románia lakossága látja a kőgazdag új elitet, és látja a szociálisan leszakadt tömegeket. A távolság egyre nő, és középen nincs szinte semmi és senki. A politikának kell (kellene) ezzel a szakadékkal valamit kezdenie.

A vagyonnyilatkozatok egyrészt azt üzenik, hogy mi itt, a nagy fazék mellett, a ti zsírotokon nem hízunk kövérebbre, mint az ízlésünk és a ti elvárásotok megengedi, másrészt olyan életszínvonalat testesítünk meg, amely az elérhetőség horizontján van az EU-ba igyekvő romániai polgár számára. Lehet bírálni és értelmezni, hogy mennyire találták el ezt a középértéket.

Pontosan arról van szó, hogy a választópolgár elvár egy vagyoni helyzetet a politikusaitól, a politikusok pedig megpróbálják kitalálni, mi az elvárás, és ennek megfelelően készülnek a nyilatkozatok.

Így is kell olvasni őket.

BARANYAI PÉTER

Fizetsz, vagy viszünk katonának?

A békeszeretők kórházban takarítanak

(Szabadság) Több száz katonai behívót küldenek ki az elkövetkező időszakban, pontosabban a nyári és őszi hónapokban. Elsősorban azokat a fiatalokat hívják be a sorkatonai szolgálat letöltésére, akik eddig valamilyen módon megúszták a bakaságot. Vannak olyan esetek is, amikor a szülők azt állították: hogy gyerekük nem tartózkodik az országban, vagy valamilyen okból kifolyólag nem hívták be.

Az elmúlt időszakban ismerősökkel vagy pénz ellenében egyeseknek sikerült elkerülniük a kötelező katonai szolgálat teljesítését. Az "elintézés" túl nagy méreteket öltött, így a honvédelmi minisztérium bukaresti illetékesei is felfigyeltek arra, hogy a behívott fiatalok alacsony arányban jelennek meg a behívón megjelölt napon és helyen. A Szabadság megírta: év elején a minisztérium a fegyvertől ódzkodó fiatalok ellenőrzését rendelte el.

Mindez viszont megoldódhat, amennyiben a parlament két háza hozzájárul a kormány által már elfogadott törvénytervezethez. Ez ugyanis kimondja: a 28. életévüket betöltött fiatalok esetében bizonyos pénzösszeg ellenében eltekintenek a sorkatonai szolgálattól. Sajnos a témával kapcsolatos sajtóértekezleten Sorin Encutescu, a honvédelmi minisztérium államtitkára nem tért ki arra, mennyit kell kifizetni az államnak. Ezenkívül, az eddigi 1 évről 9 hónapra rövidülne a katonaság azok számára, aki nem rendelkeznek felsőfokú oktatási végzettséggel. Az egyetemi oklevelesek — az elfogadásra és államelnöki kihirdetésre váró törvénytervezet szerint — az eddigi hat hónap helyett csak négyet kell távol tölteniük családjuktól.

A törvénytervezet a vallási okok miatt a katonai szolgálatot megtagadó személyek számára két évről egyre csökkenti az úgynevezett alternatív közösségi szolgálatot. Ez azt jelenti, hogy a pacifista fiatalok kórházakban, aggmenházakban dolgoznak majd, a helyi közösség szolgálatában.

Az államtitkár szomorú hírt is közölt azok számára, akik valamilyen okból nem mennének katonának: csak a hadsereg hivatásossá válását követően lehet arra számítani, hogy teljesen megszűnik a katonai szolgálat. Véleménye szerint erre csupán 2007–2010 között kerülhet sor.

Encutescu arról is beszámolt: a sorköteles férfiak csupán 35 éves korukig számíthatnak arra, hogy valaki bekopog a behívóval. A törvénytervezet azt is előírja, hogy az egyetemistákat vagy főiskolai hallgatókat nem lehet behívni katonának, de megteremti a lehetőséget arra, hogy — önkéntes alapon — a nők is teljesítsenek szolgálatot.

Vannak olyanok, aki eddig több egyetem vagy posztgraduális képzés segítségével elkerülték a bevonulást. A tervezet ezt többé nem teszi lehetővé: a második egyetem után minden erre alkalmas férfit elvisznek katonának.

Kiss Olivér

Döntés a rádió- és televízió-illetékről

(Sz) A Román Rádió Társaság (RRT), a Román Televízió Társaság (RTVT) és az Electrica képviselői úgy döntöttek, hogy a rádió- és televízió-illetékek kifizetése, illetve a kötelezettség alóli mentesség bejelentése a polgárok saját felelősségre tett nyilatkozata alapján történik.

"Utólag megtörténik minden nyilatkozat ellenőrzése, a késések és egyéb szabálytalanságok pedig pénzbírságokat vonnak maguk után", áll az Iparügyi Minisztérium közleményében.

Dan Ioan Popescu iparügyi miniszter, Dragos Seuleanu (RRT), Valentin Nicolau (RTVT) és Silviu Lucian Boghiu (Electrica) vezérigazgatók megbeszélést tartottak a rádió- és televízió-illeték begyűjtésével kapcsolatos problémákról.

"Dan Ioan Popescu megállapodott a három vezérigazgatóval, hogy a kidolgozott megoldás mielőbb alkalmazásra kerüljön", áll a közleményben.

Az idézett forrás szerint az intézkedés célja többek között a díjbeszedés hatákonyságnak növelése, a bürokrácia megszüntetése és az átláthatóság növelése. A három társaság állandó telefonvonalakat biztosít a lakosság számára, a bejelentéseket pedig sürgősségi esetekként kezelik.

Késleltetik az ingatlan-visszaszolgáltatást

(Szabadság) A kormány április 18-án fogadta el 498. számú határozatát, amely a május 14-i 324. Hivatalos Közlönyben jelent meg, és amely a 2001/10. ingatlantörvény egységes alkalmazásának módszertani szabályozását tartalmazza. Már a jogszabály címe, megnevezése gyanút keltő, hiszen azt sejteti, hogy a 10. törvényt mindeddig nem alkalmazták egységesen, egyformán, tehát előírásai szerint, vagy éppenséggel egyáltalán nem alkalmazták érvényessége ellenére, és ennek a fonákságnak a megszüntetésére volt szükség, két év elteltével, egy újabb mankóra, egy újabb módszertani szabályozásra. Mert amint azt Eckstein- Kovács Péter szenátor a Szabadságnak elmondta, a 10. törvényhez kötődő sokadik jogszabályról van szó. A régi alkalmazási rendelet ugyanis nem válaszolt meg gyakorlati kérdéseket a törvény használatánál, és az, hogy megjelennek pontosítások, jó és hasznos dolog, ha azok ténylegesen is használhatók. Eckstein-Kovács Péter szerint azonban nem örvendetes, hogy ezekkel az utólagos jogszabályokkal megváltoztatták az eredeti törvény szellemét és betűjét, és megnehezítették a kérelmezők helyzetét. A szenátor mindezt néhány példával bizonyította. Az 1974/223. rendelettel állami tulajdonba vett ingatlanokról a 10. törvény úgy fogalmaz, hogy azok jogcím nélkül kerültek az állam tulajdonába, tehát a 10. törvény hatálya alá esnek. A jelenlegi szabályozás ellenben úgy magyarázza, hogy csak abban az esetben lehet szó jogcím nélküli államosításról, ha az azt követően történt, hogy az egykori tulajdonos megszökött az országból, és semmilyen kártérítést nem kapott lakásáért. Mint ismeretes, annak idején csak akkor lehetett hivatalosan kivándorolni, ha a lakástulajdonosok ingatlanukat "eladták" az államnak, egy meghatározott, minimális összegért. Ezt a kényszereladást úgy kell tekinteni, hogy az "törvényesíti" az adásvételt, tehát jogcímmel történtnek minősíti az államosítást. Ez elfogadhatatlan — vélte Eckstein-Kovács Péter.

A visszaszolgáltatás megnehezítését egy másik példa is jól igazolja. A 10. törvény szerint nem részesülnek kártérítésben azok, akiket államközi egyezmények alapján már kártérítettek. Annak idején Románia alig 4–5 országgal kötött ilyen megállapodást, most azonban minden külföldi igénylőtől közjegyzőileg hitelesített nyilatkozatot kérnek arról, hogy nem részesült ilyen végkielégítésben. Ráadásul egy ilyen okirat kötelező, hiánya a semmisséget vonja maga után. Ezek leadási határideje pontosan az alkalmazási szabályok megjelenésekor, május 14-én járt le. A kormány tehát ezzel a feltétellel hozzáadott a törvényhez egy másik, újabb előírást.

A lakások esetében az alkalmazási rendelet jóhiszemunek tekinti a korábbi törvény alapján történt vásárlásokat. Ezzel a szenátor véleménye szerint kiürül a törvénynek a természetbeni visszaszolgáltatást célzó szelleme. Mert ha leszámítják ezeket a lakásokat, a közintézmények széles kategóriájához tartozó ingatlanokat, valamint azokat, amelyeket a privatizációs folyamatban szereztek, oda jutunk, hogy a természetbeni visszaszolgáltatás jelenti majd a kivételt. Az egyik legsúlyosabb dolog, amely még a szenátus plénumának megszavazása előtt áll, hogy el akarják érni, hogy a május 14-ig le nem tett okiratokat ne lehessen bizonyítékként felhasználni a további törvényes eljárás során. A kormány és az igazságügyi minisztérium szándéka egyértelmű: meggátolni a kérelmezőket abban, hogy a bíróság előtt bizonyítsák jogosultságukat. Mindez azonban alkotmányellenes, mondta Eckstein-Kovács Péter.

Valószínű, hogy az okiratok benyújtási határidejét, amely május 14-én lejárt, továbbra is meghosszabbítják, június 14-ig vagy július elsejéig, ezt még a parlamentnek is meg kell tárgyalnia. Annak ellenére, hogy ezekkel a bizonytalanul közölt és állandóan változó hosszabbításokkal nem mindig tudnak élni az érintettek, pedig fontos lenne a külföldön élőknek, hogy bebizonyítsák jogaikat. Ugyanakkor az önkormányzatoknak ezt nem lenne szabad érvként felhasználnia a visszaigénylések megtárgyalásának halogatására, hiszen a bizottságok megoldhatnák azokat az eseteket, ahol teljes az iratcsomó, mondta a szenátor. (Ú. I.)

Magazin

Mit tud a feketebodza

Leírás

A feketebodza (loncfélék, Caprifoliaceae) akár kisfává is megnövő cserje. Ágainak belseje fehér szivacsos bélszövettel kitöltött. A jellegzetes szagú levelek páratlanul szárnyaltan összetettek, szélük a sima levélváll kivételével fűrészes. A kisméretű, sárgásfehér virágok 5-6 ágú sátorozó bogernyőben állnak. A termés augusztusra beérő fényes fekete bogyó. Főleg nitrogéndús talajon, akácosokban fordul elő. Május-július hónapokban virágzik A fekete bodza virága mutatós. Miután vonzza a rovarokat, továbbá a gyümölcsét is legalább 50 madárfaj kedveli, kertünkben sok énekesmadár otthonra lel, ha bodzát is ültetünk.

Gondozás

A fekete bodza szinte mindenütt vadon is előfordul. Talaj iránt nem igényes, de legszebben az üde, levegős, nitrogénben gazdag, jó vízellátottságú, gyengén savanyú kémhatású talajokon díszlik.

A szélsőséges körülményeket rosszul tűri. Már pár napos vízborítás a növény pusztulásával jár. Ugyanakkor a sülevényes homoktalajokon a növény hervad, és a termés aszalódik, mennyisége és minősége is csökken. A tenyészidőszak csapadékhiánya elsősorban a fiatalabb ültetvényekben okoz kárt. Erősen kötött, tömörödött talajokon, sok csapadék vagy túlöntözés esetén kipusztul. Telepítése során figyelemmel kell lenni nagy fényigényére, mert a fény hiánya a hajtások gyengeségét okozza, a virágzat mennyisége csökken és a minősége is romlik. Az egyes fajták fagytűrése eltérő. A rendszeres, mérsékelt erősségű szél csökkenti a kártevők - elsősorban a fekete levéltetvek - megtelepedését. Ezzel szemben az erős szél a fiatal ültetvényekben igen jelentős kárt okozhat a hosszú fiatal hajtások kitörésével, ami egy- két évvel elnyújtja a koronaalakítást.

Gyógyhatások

Virágja flavonoidokat (2-3% rutin, kvercetin, szambucin), szaponinokat (urzonsav), klorogénsavat, ciánglikozidokat (szambunigrin), 0,1-0,2% illóolajat és nyálkaanyagot tartalmaz. Virágának 0,5 %-os főzete vizelethajtó, izzasztó, lazító, hashajtó, nyugtató hatású. Reuma ellen is ajánlják. Növeli a szervezet ellenálló képességét. Meghűléses betegség esetén teáját 2-3 óránként fogyasztva a tünetek csökkennek, és fájdalomcsillapító hatása is érvényesül. A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek. A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatokat gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metszik le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A begyűjtött feketebodza-virágzatokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. A virágzatok kocsánnyal felfelé állítva, szárítókereten, kifeszített ponyván vagy papírral borított deszkán sorbarakva 4-6 óra alatt megszáradnak. A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert cianogén glikozid és szambunigrin tartalmuk miatt mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek.

Termése gyümölcssavat, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. tartalmaz. Tartalmaz továbbá szerves savakat (almasav, valeriánsav, ecetsav stb.), antocianinokat (szambucianin), C-vitamint (100-130 mg/100 g), béta-karotint, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot. A friss bogyóból szörpöt is készíthetünk, egymagában, vagy más gyümölccsel együtt. A feketebodza bogyója C vitamint tartalmaz. Reumás bántalmak ellen, lázcsillapítóul alkalmazzák. A termések gyenge hashajtó és vizelethajtó hatásúak. Izzasztó hatása a bodzavirágénál gyengébb. Enyhe hashajtó. Az érett terméseket ("bodzabogyókat") ősz elején, mikor lilás-fekete színűek, a virágzathoz hasonlóan kocsánnyal együtt gyűjtik és szárítják, mert különben a bogyó leve kifolyik és a megszáradt bogyók összetapadnak. Szárítás után a bogyókat a virágzathoz hasonlóan a kocsányról le kell morzsolni. A megszáradt bodzabogyók kemények, a fekete borshoz hasonlítanak, fekete színűek, édeskés-savanykás ízűek.

Néphit, babonák

A magyar néphit szerint a sertéseket elkerüli a vész, ha az ólba bodzaágat szórnak. A bodza további boszorkányos tulajdonságai: elsőként rügyezik a fák közül, májusban, pünkösd havában hozza fehér virágait, mint a galagonya, megdörzsölt levele kénkőszagot áraszt, lombja még decemberben is a fán zöldell, végezetül szinte kiirthatatlan. Egyes hiedelmek szerint Krisztus keresztfája is idős bodzafából készült, és Júdás is bodzafára akasztotta fel magát.

Garami Márta (Kertpont.hu)

Kavicsfestés

Kirándulások alkalmával, a tengerpartról, esetleg a szomszéd sóderdombjáról nagyon könnyű szép formájú lapos kavicsokat begyűjteni. A kavicsszedés igen jó móka, de tárolásuk már nem annyira. Más természetesen a helyzet akkor, ha a "zacskónyi kavics" átlényegül levélnehezékké, kézben hordható szerencseamuletté, vagy társasjátékká. A kavicsfestés technikája igen egyszerű, csak festéket, lakkot és némi kézügyességet igényel.

Kavicsfestés - Társasjáték:

Anyagszükséglet: 106 lapos kavics, tempera vagy lakkfilc

Eszközszükséglet: ecset, lakk

Időigény: egy óra

Kellemes elfoglaltság a társasjátékozás, de sajnos a mai világban a készen kapható társasjátékok ára igen borsos. De ezen könnyen segíthetünk! Készítsük el társasjátékunkat mi magunk! A Scrabble játékhoz mindössze kavicsokra és fantáziára van szükségünk. Mossuk le a kavicsokat és hagyjuk őket teljesen megszáradni!

Temperába mártott vékony ecsettel, esetleg lakkfilccel írjuk a kavicsokra a megfelelő betűket! Segítségül a megfelelő darabszámok: a-6, á-3, b-2, c-1, cs-1, d-2, e-6, é-2, f-1, g-2, gy-1, h-1, i-3, í-1, j-1, k-5, l-4, ly-1, m-3, n-3, ny-1, o-3, ó-2, ö-2, ő-1, p-2, r-4, s-3, sz-2, t-4, ty-1, u-2, ú-1, ü-1, ű-1, v-1, z-1, zs-1.

Ha temperával dolgoztunk, kenjük le lakkal, és várjuk meg a teljes száradást, így sokkal tartósabb és szépen csillogó lesz.

Amikor nem játszunk a kavicsokkal, akkor is lehet belőlük szobadísz, kirakhatunk a polcra, ablakpárkányra kedves üzeneteket, neveket.

(www.egyperces.hu)

Világkonyha-ajánlat: Finn Köztársaság

Fehérhúsú halból készült terrin

Hozzávalók (4 személyre): 25 dkg halfilé fehérhúsú halból, bőrrel együtt; 3 evőkanálnyi durvára őrölt só; kapor; 6 dkg friss lágy túró vagy tejföl; 2 evőkanálnyi dijoni mustár; friss fűszernövények (pl. metélőhagyma, turbolya, kapor, petrezselyem).

Elkészítése: A halat kifilézzük és besózzuk. Apróra vágjuk a kaprot és a halszeletekre szórjuk. Éjszakára a hűtőszekrényben pihentetjük a halat. Letöröljük a sót és a kaprot, majd vékony csíkokra vágjuk a halszeleteket. Apróra vágjuk a fűszernövényeket és a mustárral együtt belekeverjük a túróba/tejfölbe. Egy terrinformát (süteményes forma is megteszi) kibélelünk folpackkal, majd rétegesen lerakjuk a halat és a túrós fűszerkeveréket. Az első és az utolsó réteg hal legyen. A tálat lefedjük és a mélyhűtőbe helyezzük. Amikor megfagyott, kivesszük és eltávolítjuk a fóliát. A formába fagyott halat 1 cm vastag csíkokra vágjuk és hagyjuk felengedni. A halterrin mellé pácolt zöldségekből készült salátát kínálunk.

Erdei gomba tésztában

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg leveles tészta; 2 evőkanálnyi vaj; 1 hagyma (hámozva és kockára vágva); 12 dkg erdei gomba; 4 dkg árpa (vízben egy éjszakát áztatva); 1 tojás; feketebors; só.

Elkészítése: A gombát felszeleteljük és a vajon megfuttatott hagymán megsütjük, sóval, borssal ízesítjük. Az árpát puhára főzzük, leöblítjük és hagyjuk kihűlni. Az árpát és a gombát összekeverjük a felvert tojás felével. A tésztát kinyújtjuk, a közepére hosszában rákenjük az árpás-gombás keveréket. Ráhajtjuk a tésztát, a széleit alaposan lezárjuk. A felvert tojás maradékával megkenjük kívülről és 200 fokos forró sütőben világosbarnára sütjük. Olvasztott vajjal tálaljuk.

Särä (finn báránytál)

Hozzávalók (4 személyre): 1,5 kg báránycomb; 50 dkg zöldség (marharépa, sárgarépa, hagyma, fehérrépa és zeller); 1,5 liter húsalaplé; vaj; só.

Elkészítése: A húst besózzuk, s vajon barnára körbesütjük. A kockára vágott zöldséget vajon megfuttatjuk. A zöldségeket sütőedénybe terítjük, s a tetejére kerül az elősütött comb. 150 fokon sütjük, sütés közben sűrűn locsolgatjuk az alaplével.

Darált hússal és rizzsel töltött káposztalevél

Hozzávalók (4 személyre): 1 nagy fej káposzta; 2-3 evőkanálnyi vaj; 1-2 evőkanálnyi cukorszirup. A töltelékhez: 0,5 dl fényezett rizs; 2 dl húsalaplé; 30 dkg darált hús; káposzta (apróra vágva); 1 dl tejszín; 1 tojás; só; fehérbors.

Elkészítése: A rizst a húsalaplében félkészre főzzük. A káposzta torzsáját kivágjuk. A káposztát sós vízben blansírozzuk. Amint a levelek leválnak, a káposztafejet leveleire szedjük. A nagyobb leveleket félretesszük a töltéshez. A vastag részeket levágjuk, a kis leveleket apróra vágjuk a töltelékhez. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A káposzta főzővizével szükség szerint hígítjuk a tölteléket. A levelekre kanállal rászedjük a tölteléket, kis tekercseket formázunk, amelyeket tojásfehérjével rögzítünk. Kicsi, lapos tekercseket kell kapnunk. A tekercseket serpenyőben vajon megsütjük, majd sütőedénybe helyezzük. Cukorsziruppal meglocsoljuk és 175 fokon kb. másfél órát sütjük. Egyszer megfordítjuk a tekercseket és szükség esetén főzővizet öntünk alájuk. Tálalásnál tejszínnel díszítjük.

Karjalai pirog vajas tojáskrémmel

Hozzávalók (4 személyre): A rizstöltelékhez: 5 dl víz; 2 evőkanálnyi vaj; 2,5 dl aprószemű rizs; 1 liter tej; só. A rozstésztához: 0,5 dl rozsliszt; 1,5 dl búzaliszt; 1 evőkanálnyi só; 2 dl víz. A pirogok megkenéséhez: 5 dkg vaj; 1 dl tej. A tojáskrémhez:10 dkg vaj; 3 keménytojás; 0,5 dl apróra vágott petrezselyem.

Elkészítése: A vizet és a vajat egy lábasban felforraljuk, majd belekeverjük a rizst. 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. Beleöntjük a tejet és állandó keverés mellett felforraljuk. 50 percet pároljuk a rizs puhulásáig. Sóval ízesítjük, majd a tölteléket hagyjuk kihűlni.

A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval és vízzel és tésztát gyúrunk, amelyet meglisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtunk. Tésztavágóval 8 cm-es átmérőjű köröket vágunk. A tésztakorongokat tovább nyújtjuk. (Tésztakészítőgéppel is dolgozhatunk.) A nyújtást a tészta lisztezésével segítjük. A tésztakorongokba vékonyan rizskeveréket helyezünk. A korongok széleit 1 cm-re ráhajtjuk a rizskeverék tetejére és a széleket hullámosra alakítjuk.

A tésztát 15-20 percig 300 fokon sütjük. A kisült pirogokat vajas tejjel megkenjük, majd zsírpapírral és konyharuhával leterítve állni hagyjuk. Vajas tojáskrémmel - ehhez a lágy vajat elkeverjük a lereszelt keménytojással és a petrezselyemmel -, szobahőmérsékleten kínáljuk.

(Konyhamester)

Humor

- Drágám, mindjárt itt vannak a vendégek, tedd el a gyerekbiciklit az előszobából!
- Na de szívem, hát Lakatosék nem lopnak!
- Tudom. Csak nehogy felismerjék...

***

Súlyosan sérült embert visznek a mentők a kórházba. Az ügyeletes felveszi a személyi adatait:
- Nős?
- Nem kérem, a lépcsőről estem le.

***

Férj és feleség állnak a szőrmeüzlet előtt.
- Drágám, - súgja a feleség - tudod, hogy ma van a születésnapom?
- Hogyne tudnám, szívem, de hidd el, holnapra elmúlik...

***

- Mit kössek? - kérdi Csilla az anyjától.
- Csak házasságot ne! - feleli az édesanyja.

Innen-onnan

Pletykológia egyetem

A vállalati pletyka egyetemi tantárgy lett – legalábbis az Egyesült Államokban. A Dél-kaliforniai Egyetem diákjai munkahelyi pletykatípusokat dolgoznak ki, amelyeket közösen elemeznek. A tapasztalatok szerint egy vállalat igazi imázsa sokkal inkább abból kerekedik ki, hogy az alkalmazottak miről pletykálnak a folyosón, mint a hivatalos közlésekből. Miért pletykálnak az emberek munkahelyeiken? A The Financial Times című lap szerint ennek több oka van: jólesik, erősíti az odatartozás érzését, a pletykaterjesztő nimbuszát. Minden vállalatnál vannak "pletykakirályok", akiknek különös tehetségük van "megbízható" információk terjesztéséhez. Státusuk szilárdságának mértéke mindig attól függ, hogy híreiknek van-e, vagy mekkora az igazságtartalma.

Rendőr-sztriptíz

Ifjú hölgyek tévedésből erőszakkal levetkőztettek Jeruzsálemben egy rendőrt, amikor az csendháborítás miatt jegyzőkönyvet készült felvenni náluk – írja egy izraeli napilap. A leánybúcsú pityókás résztvevői előzőleg – az estét pikánsabbá teendő – rendőrnek öltözött sztriptíztáncost rendeltek. Közben a szomszéd is rendőrt hívott, igazit, mert elege volt a lármából. Az igazi közeg érkezett először a helyszínre, hogy az éjszakai hangoskodás ügyében intézkedjen. Ő aztán sehogy sem értette, hogy a hölgyek – hiába lengeti előttük igazolványát – vetkőztetni kezdik. A mulatozó nők azt hitték, az igazolvány is a játék része, így hát egyikük hamar megszabadította a rendőrt az ingétől, majd kikötötték a cipőjét, és lökdösni kezdték befelé, hogy a többiek is bekapcsolódhassanak a mókába. A rend időközben egyenruhátlanná vált őre kénytelen volt erősítést hívni, hogy megértesse: a dolognak fele sem tréfa. Az eset végül annak rendje s módja szerint pénzbírsággal zárult.

A Föld fényképe a Mars térségéből

A Földről a Mars térségéből készített fényképet hozott internetes honlapján nyilvánosságra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. A fényképet a vörös bolygó körül keringő Mars Global Surveyor amerikai űrszonda készítette május 8-án, amikor Földünkön greenwichi középidő szerint délután 1 óra volt. A felvétel 138 millió kilométer távolból ábrázolja a Földet, sőt látható a Hold, és a háttérben a Jupiter is. Ebből a messzeségből bolygónk ragyogó világoskék csillagnak látszik. A felvétel kinagyításával kivehetővé vált az Egyesült Államok középső és keleti vidéke, Dél-Amerika északi térsége, valamint Közép-Amerika, illetve a Mexikói-öböl egy-egy része. Ha léteznének a Marson értelmes lények, és lennének megfelelő távcsöveik, körülbelül ilyen képet alkothatnának planétánkról. Bár a Jupiter távolabbi pályán kering a Naptól mint a Föld és a Mars, mégis rákerült fényképre, tekintve, hogy fotózás idején a Nap "másik oldalán" tartózkodott. A Mars vidékéről most először sikerült lencsevégre kapni a Földet. Hat éve a vörös bolygóra leszállt Pathfinder amerikai szonda próbálkozott meg bolygónk lefényképezésével, de közbeszólt a marsi időjárás: egy felhőréteg takarta el rálátást. Földünkről más égitest vidékéről először 1968 karácsonyán készült fénykép. Az Apollo-8 amerikai űrhajó háromtagú legénysége az emberiség első küldötteiként ekkor érkezett meg a Holdhoz, s miközben az asztronauták égi kísérőnk körül keringtek fényképezték a Földet mintegy 400 ezer kilométer távolságból. Jóval messzebbről, 6,4 milliárd kilométer távolból, 1990-ben a Naprendszerből kifelé tartó Voyager-1 amerikai űrszonda kamerája visszapillantott, és lefotózta bolygónkat, amely parányi világoskék pontnak látszik a felvételen.

Einstein-honlap

Első ízben áll minden érdeklődő rendelkezésére az interneten Albert Einstein több mint 900 tudományos és más tárgyú dokumentuma. Az Einstein Archives Online elnevezésű internetes honlap a jeruzsálemi Héber Egyetem Albert Einstein Archívuma és a kaliforniai Műszaki Intézet Einstein Papers Project-je együttműködésének eredményeként jött létre. Kiegészítik a kínálatot azzal, hogy keresési lehetőséget nyújtanak további több mint 40 000 Einstein által vagy számára készített dokumentum vonatkozásában. Ebben benne foglaltatik a relativitás-elmélet kidolgozójának személyes levelezése, valamint számos feljegyzése, útinaplója és mások hozzá intézett írásainak gyűjteménye is - áll az AP jelentésében. (http://www.alberteinstein.info)

Indiánok képeznek ki lengyel határőröket

Az Amerikai Egyesült Államok vámhivatalának három, származására nézve arizonai indián munkatársa képezi ki a délkelet-lengyelországi Huwnikiben (Przemysl mellett) a lengyel határőrség 26 katonáját. A sziú, navajo és tohono o,odhem törzsbeli indián vámtisztek a lengyel határőröket arra fogják megtanítani, hogyan fedezhetik fel az illegális bevándorlók nyomait. Ezt a lengyel határőrség regionális részlegének szóvivője jelentette be przemysli sajtóértekezletén. Elegendő egy eltörött faág, egy elmozdult kődarab ahhoz, hogy egy született észak-amerikai indián megállapítsa, mekkora csoport és milyen irányban haladt el az adott területen. A lengyel határőrök igazi, izgalmas indiánosdira számítanak Winnetou módjára. A kiképzés költségei mintegy 60 ezer dollárra rúgnak, amelyet teljes egészében az amerikai kormány fedez, emellett a 26 lengyel határőr teljes felszerelését is biztosítja. Az ősrégi indián nyomkereső művészet mellett az arizonai instruktorok természetesen a legkorszerűbb felderítési módszerekbe is beavatják lengyel tanítványaikat.

A legszexibb nő: Halle Berry

Halle Berryt választotta a világ legszexibb nőjévé a brit For Him Magazine, állítása szerint ötmillió ember véleménye alapján. A sötétbőrű amerikai színésznő, aki tavaly Oscar-díjat nyert az Ördöggolyó című filmben nyújtott alakításáért, az eddigi szavazások legidősebb nyertese a maga 34 évével. A legújabb James Bond ellenfeleként is megismert Halle úgy nyilatkozott, hogy megtiszteltetés számára a For Him Magazine első díja, és leginkább lábfejét tartja izgalmasnak. Tavaly Anna Kurnyikova teniszsztárt választotta legszebbnek az FHM.

APRÓHIRDETÉSEK

• Nyári munkalehetőség Magyarországon!!! 17 és 24 év közötti fiataloknak nyári munkát ajánlunk Budapesttől 55 km-re, Dánszentmiklóson - gyümölcsszedésre (meggy, szilva).

Biztosítva napi háromszori étkezés, elszállásolás. Teljesítmény-arányos bérezés. Érdeklődni az RMDSZ székházban, vagy a 216593 telefonszámon.

• Idős hölgy mellé hosszú távra BETEGÁPOLÓT keresünk. Tel: 433687, 0740-870866.

• ELADÓ MENYASSZONYI RUHA (fátyollal) jutányos áron. Érdeklődni a 217228-as telefonszámon 20 óra után.

• VÁSÁROLNÉK - közvetítők nélkül - tömbházban 3-4 szobás, közbülső emeleten lévő LAKRÉSZT a Zazar lakónegyedben. Tel: 431487, 421541.

• ELADÓ 3 szobás HÁZ garázzsal, pincével, 5 ár telekkel a Dealul Crucii utca 2. szám alatt terjeszkedési lehetőséggel. ELADÓ kombinált- és ifjúsági BÚTOR. Érdeklődni a 211447-es telefonszámon.

• 500-3000 euró KERESETI LEHETŐSÉG (Ciprusba ingyenes szállítás). Munkaajánlatok: Németország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország. Tel: 0265- 254768, 0265-146049, 0265- 254132, 0036-203953394.

• Komoly, megbízható, széles baráti körrel rendelkező fiatalok jelentkezését várom, akik AVON TERMÉKEK bemutatásával és árusításával foglalkoznának. Az érdeklődők jelentkezhetnek a 260450 vagy 0744- 613736-os telefonszámon.

• Személyeket SZÁLLÍTUNK NAPONTA Budapestre. Íratkozni lehet: 430296, 0744-698294.

• Szuper magyar ZENÉT (és nem csak!) BIZTOSÍTOK esküvőkre és más alkalmakra. Ár: megegyezés szerint. Tel: 0745-348545.

• Jó minőségű ZENE és FILMEZÉS. Tel: 0744-100798, 212714 (8.00-16.00) + ajándék!

• Magyar zenét - és nem csak - bármilyen alkalomra jutányos áron szolgáltatok! Érdeklődni a 0745-625676-os telefonszámon.

• A FAUVE galéria VÁSÁROL vagy bizományi árusításra ÁTVESZ festményeket, antik bútorokat és tárgyakat. Cím: Closca u. 13. szám. Tel: 211931. Nyitvatartás naponta 10-17 óra között.

• FESTMÉNYEKET VÁSÁROLOK. A hirdetés érvényes egész évben. Tel: 275793.

• TELEVÍZIÓJAVÍTÁS háznál. Tel. 0740.843701.

• Jutányos áron JAVÍTOK aragáztűzhelyeket és víz-gázszerelést VÁLLALOK. Tel. 0722859863 vagy 277121

GYÁSZHÍR

Megtört szívvel tudatjuk, hogy a szeretett fiú és férj, KÁDÁR FERENC életének 53. évében hosszú szenvedés után május 25-én elhunyt. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoztak, utolsó útjára elkísérték, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Édesanyja Rozália és felesége Éva

Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, anyós, nagymama és dédnagymama, KAJTÁR MARGIT életének 92. évében 2003. május 28-án örökre eltávozott közülünk. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes. Gyászoló lánya Katalin és családja

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett halottunkat, id. KUPÁS IGNÁCOT utolsó útjára elkísérték. A gyászoló család

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS

Őszinte részvétünket fejezzük ki Vaum Győző vezérigazgató úrnak szeretett édesanyja elvesztése felett érzett mély fájdalmában. Az Ellenőrző Osztály munkatársai

A nagybányai RMDSZ elnöksége őszinte együttérzéssel osztozik Vaum Győző vezérigazgató úr mély fájdalmában, amelyet szeretett édesanyja elvesztése okozott.

Őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak, KUPÁS IGNÁC (NÁCI bácsi) elhunyta miatti fájdalmukban. A felsőbányai RMDSZ

MEGEMLÉKEZÉS

Szomorú szívvel emlékezünk, május 28-án volt 19 éve, hogy a szeretett édesanya, nagymama, MIKLOSICZA GYÖRGYNÉ, szül. RUSZ ERNA jóságos szíve örökre megszűnt dobogni. Nyugodjon békében! Emlékét kegyelettel őrzi lánya Judit és családja.

Május 29-én hat hete annak a szomorú napnak, amikor a szeretett feleség, édesanya, nagymama és anyós, ZAHORÁNSZKI TITUSZNÉ, szül. SZEPESI IRÉN örökre eltávozott közülünk. Emléke örökre szívünkben él. A gyászoló család

Copyright © Bányavidéki Új Szó - 2002